banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 11:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2005, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Vader je napisao:
Terorizam između Izraelaca i Palestinaca je jedan vid rata među njima, kao što Amerikanci pošalju avijaciju pa bombarduju šta god mogu, i vojne i civilne ciljeve, sve je to isto samo su druge metode.

Da, to je istina. Medjutim, taj teroristichki rat (da ga tako nazovemo) ima duboke korijene. Savremeni (da ne idemo sad previshe u istoriju) pochinju tamo negdje 1918., nakon kraja Prvog svjetskog rata i pada Otomanske imperije, kada je Palestinu okupirala Britanija. Tada se i Izraelci (Jevreji) i Palestinci bore za svoju drzhavu na tim prostorima. Terorizmom, naravno. I medjunarodna zajednica (chitaj SAD) ima veliku ulogu u tome, prije svega preko jevrejskih lobija i podupiranja Izraela.

Vader je napisao:
Ali ovaj terorizam protiv Amerike, Španije i sada Britanije je posljedica politike tih zemalja, a posebno SAD-a koji je uvukao i ostale zemlje u to.

Da, i ovo je tachno, s tim da SAD nisu nikoga uvukle u to, vech su svi sami pristali na to. Francuska i Njemachka, recimo, nisu. Tako da nema govora o tome da su ih uvukli. Mozhda su im neshto dali zauzvrat? Ali ono shto ja govorim jeste da taj terorizam protiv Amerike i svih onih koji imaju vojsku u Iraku i Avganistanu, potiche prvenstveno od problema Palestine, koji se vech vijekovima vuche nerijeshen...

Vader je napisao:
Ne udara se na Bugarsku, Rumuniju, Švedsku, Norvešku, Portugal, Poljsku, Kanadu, Australiju, Zimbabve, Island i druge zemlje koje ne guraju svoj nos tamo gdje ne pripada.

Bugarske vojnike, a kad stignu i civile, ubijaju u Iraku, te vlada u Sofiji zbog toga razmatra da ih povuche, da se uskoro ne nadju na udaru terorista. Poljska takodje ima trupe u Iraku, tako da bi i oni mogli veoma lako da postanu meta. Samo, vjerujem da su im zanimljivije tkzv. razvijene zemlje, pa dok njih ne istroshe, mi mozhemo biti bezbjedni. Jer, ne zaboravimo, i BiH je poslala 36 vojnika u Irak. U misiju pomochi stanovnishtvu, kao i Japan, pa ipak napadaju Japance ...

Bin Laden je napisao:
Vladi SAD-a smo objavili rat... jer je ona na direktan i indirektan način podupiranjem izraelske okupacije Palestine počinila nepravedan i težak zločin. Vjerujemo da odgovornost za smrtno stradale u Palestini, Libanonu i Iraku počiva na SAD-u. Vlada SAD-a se tim teškim zločinima odriče humanitarnih osjećaja. Ona je prešla sve granice te se ponaša kako se dosada nije ponašala ni jedna sila na svijetu, pa čak ni imperijalistička. Židovima propuštaju sve kroz prste, a arogantnost i oholost Američke vlade ide tako daleko da su okupirali Saudijsku Arabiju. Zbog tih i drugih čina agresije i nepravde proglasili smo džihad protiv SAD-a...

Pa to ti ja velim, i sam Bin Laden navodi Palestinu kao jedan od glavnih razloga za svoj rat. Pa onda Liban, Irak i ostali arapski svijet.

Vader je napisao:
U ovoj zadnjoj rečenici se jasno vidi da je ono što oni rade i što se naziva terorizam posljedica njihovog neslaganja sa politikom Amerike, što je potvrda stvarnog uzroka terorizma, bar onog usmjerenog na Ameriku i njene saveznice..

Dakle, tu se govori o dvije vezane vrste terorizma, a obje uperene protiv zapada koji podrzhava Izrael i koji okupira Irak ... Ono na shta svi autori i analitichari upozoravaju je sukob kultura, da ne kazhem civilizacija, kao shto tvrdi Hantington. Tako da je americhka i ina spoljna politika doshla islamistima kao kec na desetku da se obrachunaju sa Amerikom i njenim saveznicima, a sve zarad shirenja islama kao vrhovne vjere, i unishtavanja nevjernika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2005, 18:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Za sada tesko rjesiv problem. Terorizam treba kompleksno sagledati. Vidim, da vec ima ljudi koji realno gledaju na ovu problematiku, polazeci od uzroka a ne samo posedica koje svaki dan gledamo, a koje predstavljaju jedan uzas, uzas iz koga je tesko naci izlaz. Najgore je to, sto stradaju najneduzniji, obicni ljudi, zene i djeca. Dokle ovako? Bojim se da se sve ovo ne izrodi u nesto novo, jer vec sada niko nigdje nije siguran. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
gluecifer je napisao:
Svi su to u ta vremena radili ... No tad nije bilo međunarodnog pravnog poretka, a i čini mi se da protiv tvoje teze ide i vrijeme. Te se stvari pominju još eventualno u narodnim umotvorinama pokorenih zemalja, tojest zaboravljaju se. Takođe, Španija i Britanija su demokratske zemlje koje su se davno distancirale od kolonijalne politike.

Pa to sto su se distancirali od kolonijalne politike nikako ne znace da su im samo zbog toga svi grijesi izbrisani. Ja se najezim samo kada pomislim sta su oni u Bozje ime radili u srednjem vijeku. I sada bi kao trebalo cuditi i opravdavati sto se i njima slicne stvari desavaju.
A ako se spominju u umotvorinama znaci da jos nisu zaboravljene, a nikada nece ni biti. Tako da mojoj tezi vrijeme ipak ide u prilog.
A da su to radili svi u ta vremena - ne bih rekao...

gluecifer je napisao:
Aktuelni terorizam, prije svega, nastaje zbog, kako stoji i u onom gore članku, siromaštva i neznanja. A to je posljedica, lijepo piše, a ne uzrok, nesposobnosti vlada u nekim muslimanskim zemljama.

Ne, terorizam ne nastaje zbog toga. Ti siromasni su samo zrtve terorizma, nikakav uzrok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 21:14 
Veteran
Veteran

Poruke koje salju teroristi naglasavaju okupaciju Palestine, Avganistana i Iraka. Ali, da se odmah nadje rjesenje, to jest da okupirane zemlje budu slkobodne, da izaberu svoju vladu po zelji naroda, ja mislim, da terorizam ide dalje, jer ga vode vehabije.
Njih je svojevremeno placala S. Arabija, ulagozila je u njih mnogo novca, a vjerovatno ulaze i danas, a sve u clju sirenja vehabizma. Vehabizam kao jedan mala oaza u S. Arabiji rasirio se po citavom svijetu. Nema gdje ih nema, i sto je najgore, svi su neki fanaticni ljudi, kojima zivot ne znaci nista. Oni ubijaju sve one, koji ne misle kao oni, bez obzira bio krscanin ili musliman. Zato ne vidim kraja ovom zlu, jer sjedne strane imamo fanaticne pojedince i grupe, a sa druge velike interese nekih zemalja. Niko od svojih namjera ne odustaje.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 08:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
zah je napisao:
Zato ne vidim kraja ovom zlu, jer sjedne strane imamo fanaticne pojedince i grupe, a sa druge velike interese nekih zemalja. Niko od svojih namjera ne odustaje

Upravo tako. Ni ja ne vidim nekog rješenja tome osim intervencije "odozgo".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Budemo li chekali tu intervenciju (divine intervention?), ima da se nachekamo ... I krvi ima da bude proliveno josh mnogo, uglavnom nevinih ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Niko nije nevin... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, da, i ništa nije slučajno. Stara udbaška maksima. :wink:

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

IRA NAREDILA PREKID ORUŽANE BORBE

LONDON, 28. JULA (SRNA-Rojters) - Irska republikanska armija (IRA) saopštila je danas da je izdala naređenje o okončanju oružane kampanje protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj i da ono stupa na snagu u 16,00 časova.

Ova pobunjenička grupa objavila je da će prekinuti sve aktivnosti i nastaviti da se zalaže za ostvarenje svojih ciljeva političkim sredstvima, što je ključni potez za postizanje političkog sporazuma u Sjevernoj Irskoj.

"Sve jedinice IRE moraju da odbace oružje. Dobrovoljci treba da pomognu u razvoju potpuno političkih i demokratskih programa isključivo mirovnim sredstvima" - navodi se u tekstu.

Izjašnjavanje IRE o svojoj budućnosti očekivalo se još od aprila, kada je Šin fejn, njeno političko krilo, zatražilo od grupe da prekine oružanu borbu za stvaranje jedinstvene Irske.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ovi su se izgleda dozvali pameti ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
zah je napisao:
Oni ubijaju sve one, koji ne misle kao oni, bez obzira bio krscanin ili musliman. Zato ne vidim kraja ovom zlu, jer sjedne strane imamo fanaticne pojedince i grupe, a sa druge velike interese nekih zemalja. Niko od svojih namjera ne odustaje.
Pozdrav Zah

I ja se slzem sa ovim, mada neko ce morati odustati, silom ili milom pitanje je sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 17:18 
Veteran
Veteran

Mislim, da svojom voljom niko odustati nece. Pojedinci i grupe ne drze do svog zivota, a ni do zivota drugih. Oni imaju svoj cilj, onaj blizi: Palestina, Avganistan i Irak, i onaj dalji, da svagdje uspostave sistem po svojoj volji. To bi bio sistem prave tiranije. Svi bi morali biti slicni njima. Oni koji to nisu, nemaju pravo da zive.

Ovi drugi koji imaju velike interese u svijetu, isto tako imaju svoj cilj, uspostave sistema vlasti koja njima odgovara. To bi bili obicno podanicki vlade i sistemi, gdje bi se bogastva jednoga naroda, jedne drzave prelivala drugim narodima, drugim drzavama. Podanici bi zivjeli dobro, a narod koji poredstavljaju sastavljao bi kraj sa krajem.

Sobzirom da su u igri veliki interesi, sumnjam da ce bilo ko odustati od svog cilja. Nagodba medju njima nije mogoca, kako zbog razlicitih interesa, tako i zbog cinjenice da i jedni i drugi nagodbu smatraju svojim porazom. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta: terorizam ...
PostPoslato: 29 Jul 2005, 03:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...Terorizam je nekima slozen sustav , a nekima jednostavan ,da jednostavniji ne moze biti ...postavimo to ovako -

-kontrolirano drustvo pod budnim okom drzavnih monitora proglasava svakoga tko zeli provesti svoju politiku drugim sredstvima teroristima ...

...kada su ti "sadasnji monitori" provodili tu istu politiku svojim srestvima onda su sebe nazivali bojovnicima za slobodu ..

...dakle ,pitanje je tko su u stvari teroristi u ovom trenutku ...da li su to oni koji kao dio kontroliranog drustva proglasavaju sve druge teroristima ili oni koji su proglaseni teroristima provodeci svoju politiku za koju misle da je ispravana ...

...proglaseni teroristi u pocetku su u manjini ali s vremenom postaju vecina ,pa onu neistomisljenicku manjinu koja se pojavi tada proglasavaju teroristima ...

...jasno k'o pekmez ...

Poslednji put menjao zzz dana 30 Jul 2005, 02:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2005, 20:22 
Veteran
Veteran

Slazem se, da je svaki covjek grijesan, jer bezgresnih ljudi nema. Medjutim, grijesi pojedinaca mogu biti razliciti. Kad kazemo da stradaju nevini, onda mislimo na one ljude, koji sa terorizmom nemaju nikakve veze, a takvih je danas najvise u svijetu, i takvi su i navece zrtve terorizma, bilo da se radi o teroristima koji podmecu eksploziv u vozove, metroe, ili sa eksplozivom ulaze u autobuse restorane, ili pak oni, koji pod plastom neke po njima zamisljene demokracije, nastoje ostvariti neke druge ciljeve, a ostvarenje tih ciljeva trazi zrtve, kako sa njihove, tako i sa one druge strane.

Za mene je terorizam isti, bio on pojedinacni, grupni ili drzavni, jer je on u sustini isti-terorom se zeli doci do zeljenog cilja, u kome stradaju najvise "nevini". Ovo sto je uradjeno u Irskoj zasluzuje paznju, jer ukazuje na put dijaloga u cilju rjesavanja problema. Mislim, da bi to mogao biti i put za ove druge, koji tvrdoglavo slijede svoje zamisli. Samo put do toga dijaloga je jos puno, puno dalek. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 20:38 
Veteran
Veteran

Evo jedan izvod iz komentara na temu terorizam u svijetu, Monitor Podgorica 5.08.05.godine, koji jasno pokazuje, kako politicari znaju da zaobilaze istinu. Ko zeli cijeli komentar neka klikne http://www.monitor.cg.yu
Nslov Generatori terorizma.
Zah.

Poslije londonskih bombaških napada, jula ove godine, britanski premijer Toni Bler je svojom izjavom na BBC-ju ostavio utisak potpuno neupućenog čovjeka.
"Zašto teroristi to čine? Na to pitanje ne tražite odgovor! Teroristi prosto vole da ruše i ubijaju! Za to što oni rade, nema nikakvih razloga izvan njih samih! Čujem kako neki (aluzija na konferenciju koju su dan ranije imali eksperti po istom pita-nju), spominju Irak i prisustvo naših trupa tamo, kao da bi to mogao biti nekakav motiv!? Ni govora, ni govora! To je za teroriste samo izgovor! Danas Irak, juče Afganistan, već godinama Čečenija! Oni uvijek nešto izmisle, nađu nekakvo navodno opravdanje! Njihova logika je iskrivljena i perverzna (twisted and perverted). I zato što će oni uvijek nešto naći da opravdaju svoje ludačke, kukavičke, kriminalne akcije, oni neće prestati dok ih ne onemogućimo!"
Dijete koje je uhvaćeno u prekršaju pa pribjegava neuvjerljivoj laži, počinje samo sebe očajnički uvjeravati u istinitost sasvim očigledno neprihvatljivog objašnjenja! A ipak, niko mu ne vjeruje! Eto to je bio Toni Bler, čovjek koji je pokušao uvjeriti britansku i svjetsku javnost da britanske trupe nisu ni učestvovale u okupaciji Iraka, da svakako ni danas nisu tamo, da vodeće sile svijeta nigdje nisu počinile, niti čine nasilje protiv slabih i malih država, da nikada nije bilo ni rasizma, ni kolonijalizma, ni kolonijalnih ratova, ni Palestine, ni Vijetnama, ni Afganistana, ni Latinsko-američkih masakra, ukratko, da je sve to samo plod perverzne mašte i iskrivljene logike terorista! Koji su listom i bez izuzetka, pripadnici upravo tih naroda, odnosno, građani tih regiona kako bi rekao Bler, opet samo da bi imali izgovor, koji uz to izmišljaju priče da im to neko nešto tamo radi!
Valja znati da, nasuprot Toniju Bleru, 66 odsto britanskih građana smatra angažman britanskih trupa u Iraku za direktan povod julskih bombaških napada. Pri tome, 30% primarno okrivljuju samog Tonija Blera! Više od dvije trećine (67 odsto) okupaciju Iraka vide kao nemoralnu, neprovociranu i neopravdanu! A što je posebno važno, 73 odsto se izjasnilo za momentalno povlačenje britanskih vojnika sa teritorije okupiranog Iraka.
Ali, Toni Bleru, koji se rijetko vozi u metrou,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 04:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[quote="zah"]Evo jedan izvod iz komentara na temu terorizam u svijetu, Monitor Podgorica 5.08.05.godine, koji jasno pokazuje, kako politicari znaju da zaobilaze istinu. Ko zeli cijeli komentar neka klikne http://www.monitor.cg.yu
Nslov Generatori terorizma.
Zah.

....zah ...

...samo ljudi koje neki nazivaju teroristi mogu reci zasto cine ono sto cine ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 04:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader je napisao:
zah je napisao:
Zato ne vidim kraja ovom zlu, jer sjedne strane imamo fanaticne pojedince i grupe, a sa druge velike interese nekih zemalja. Niko od svojih namjera ne odustaje

...vader ...

...zasluzujes ozbiljniji odgovor ,ali buduci da si urednik mozes obrasiti ono sto ti se ne svidja ,dok ja s druge strane ekrana ne mogu ...pa ti nema smisla odgovarati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

To što sam ja moderator ne treba da plaši tebe ili bilo koga drugog da iznese mišljenje suprotno od moga. Ja kao moderator intervenišem samo kad se krše pravila foruma a ne kad se neko ne slaže sa mnom. Samo je bitno na ljudski način iznijeti i možda argumentovati (mada nije uvijek neophodno) svoja neslaganja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 14:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Vader je napisao:
To što sam ja moderator ne treba da plaši tebe ili bilo koga drugog da iznese mišljenje suprotno od moga. Ja kao moderator intervenišem samo kad se krše pravila foruma a ne kad se neko ne slaže sa mnom. Samo je bitno na ljudski način iznijeti i možda argumentovati (mada nije uvijek neophodno) svoja neslaganja.

Vaderu, reci mi, kakve veze ovaj topik ima sa Covjekom i Drustvom? Terorizam je nesto za politiku, zar ne? Pogledaj samo tvoj prvi post na ovoj stranici. Imas vijesti o policajcima u Londonu i teroristima, bas kao sto sam ja naveo vijest o hapsenja Milana Lukica. E, zar nebi bilo fer da zakljucavas i ovu temu jer ima politicke konotacije? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Poslije londonskih bombaških napada, jula ove godine, britanski premijer Toni Bler je svojom izjavom na BBC-ju ostavio utisak potpuno neupućenog čovjeka.
"Zašto teroristi to čine? Na to pitanje ne tražite odgovor! Teroristi prosto vole da ruše i ubijaju! Za to što oni rade, nema nikakvih razloga izvan njih samih! Čujem kako neki (aluzija na konferenciju koju su dan ranije imali eksperti po istom pita-nju), spominju Irak i prisustvo naših trupa tamo, kao da bi to mogao biti nekakav motiv!? Ni govora, ni govora! To je za teroriste samo izgovor! Danas Irak, juče Afganistan, već godinama Čečenija! Oni uvijek nešto izmisle, nađu nekakvo navodno opravdanje! Njihova logika je iskrivljena i perverzna (twisted and perverted). I zato što će oni uvijek nešto naći da opravdaju svoje ludačke, kukavičke, kriminalne akcije, oni neće prestati dok ih ne onemogućimo!"

Bler nije ni izbliza neupućen, kao što sugeriše Monitor, već jednostavno zatvara oči pred istinom, i maže oči narodu da ne bi izgubio fotelju. Pa to isto radi već više godina, od priprema okupacije u Iraku, pa do dan danas.

Ne treba zaboraviti da je jedva pobijedio na nedavnim izborima. Njegovi Laburisti su izgubili značajnu većinu u parlamentu, iako još imaju većinu, a sve zbog intervencije u Iraku.

Oni koji su izveli napade u Londonu (navodno Al Kaida, mada je to teško provjeriti, čak i poslije navodne izjave drugog čovjeka Al Zavahrija), jasno su rekli da su to uradili zbog Iraka ali i svih ostalih muslimanskih zemalja ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Grigorii Rasputin je napisao:
Terorizam je nesto za politiku, zar ne?

Ne bih se potpuno složio. Terorizam ima veze sa politikom, ali i sa mnogo čega drugog. I o njemu se sigurno ovde može voditi mnogo bolja i kvalitetnija rasprava nego što bi to bilo moguće na Politici. A mene je interesovala kvalitetna rasprava razumnijih osoba, i zato sam tu temo otvorio ovde a ne na Politici.

A način na koji se vode rasprave na Politici ovde neću dozvoliti, niti ću dozvoliti da se stvori utisak da je ovo Politika 2, pa kad nema Politike da se ove može o njoj pisati. A takav utisak bi se stvorio kad bi se ovde počele otvarati čisto političke teme kao što je vijest o optužbama pred Haškim tribunalom ili bilo kakave teme na kojima bi mogle da frcaju varnice na nacionalnoj osnovi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]