banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 08:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
svaki glas je vazan i svaki se broji

Ništa ne mijenja, Dove. Ništa ne mijenja. Ljudi su na ovim prostorima jako zagrijani za politiku, bar su bili do prije 2-3 godine, gorili su za izbore i "promjene", a sad sve manje izlaze na izbore, sve su nepovjerljiviji prema izborima. Zašto? Jer su vidjeli šta bude od pustih obećanja datih prije izbora, i kako ta gospoda kad dođe na vlast radi na svoju ruku, mulja, laže, javno pljuju jedni na druge, ma k'o bezobrazna i nevaspitana djeca.

Ima dosta u prorocima Starog Zavjeta o ovoj političkoj situaciji kod nas, smiješno je koliko je pogođeno, čistih 100%, recimo samo ovaj stih:

Jer koji vode taj narod, oni ga zavode, a koje vode, oni su propali. (prorok Izaija 9,16)

Ovo danas možeš čuti od najobičnijih ljudi, da ovako opisuju situaciju.

A za cijeli kontekst predlažem čitanje proroka Starog Zavjeta, posebno velikih proroka.

groznium je napisao:
izbori su farsa jer nikad nema nekakvih revolucionarnih promijena iako obicno budu najavljivane uz veliku buku na predizbornim mitinzima , osim sto se mjenjaju vladajuce garniture ljudi koje odrzavaju podjelu ljudi na povlastene i pokorne , eksploatatore i eksploatisane ili bogate i siromasne , bogati postaju bogatijima = siromasni postaju jos siromasnijima , jer promijena simbola nije promijena odnosa, prljavstina na rukama i dalje je ista, dakle ono sto treba mjenjati su sistem i svijest ljudi (bez koje i nema prave promijene ) a ne vladajuce garniture! izbori su samo odbrana kapitalista od ka nastajanju besklasnog drustva i sluze za odbranu pozicija moci istih ! stoga u izborima ne vidim interes da glasam za sljedece debile koje ca jasiti nad nama svima

Potpisujem!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 00:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo je che.guevara prije par dana napisao na drugoj temi, a striktno se tiče i ove teme pa prenosim, tek sam sad to pronašao:

che.guevara je napisao:
Platon je podijelio vladavine na (redom po kvalitetu):
1. Aristrokratija - Država kojom vladaju ljudi poput Sokrata - puni vrlina, bez materijalnih pretenzija, predrasuda, želje za slavom itd.
2. Timokratija - Država Častoljublja, kaže Platon (paraf.) "u toj državi, čovjek je sklon gimnastici, lakom je, nedostaje mu razum"
3. Oligarhija - Država koja nastaje iz pokvarene Timokratske države, u kojoj je "gimnastiku" zamijenio novac, država se dijeli na dva svijeta - svijet bogatih i siromašnih, ovome bi Aristotel dodao i srednji sloj
4. Demokratija - Najgora država, kaže Platon za građanina takve države: "Nikakvog reda i nikakve potrebe nema u njegovom životu: ... za sve vreme on samo uživa." (udovoljava svojim trenutnim prohtjevima)

Konkretno, ono što su moderni komunisti primjetili, Demokrate stavljaju većinu isped odgovornosti. Može se zapaziti još "deformacija", tipa prednost moći u odnosu na vrline, prednost egzistencije u odnosu na esenciju itd.

U "Odbrani Sokratovoj" Platon piše da je Sokrat mrzio političare, a i sam Platon navodi da je po "duhu" najplemenitiji čovjek filozof, a najgori političar. Time Platon hoće da kaže da je dobro kada državom upravlja malo plemenitih ljudi a da je loše kada njome upravljaju svi odnosno niko - i to kako po čijoj volji.

To je ono što sam i ja sam primjetio i o tome razmišljao, i što sam više ili manje uspješno objašnjavao na ovoj temi.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2005, 02:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
recu samo da je platon u neku ruku zacetnik profasistckih ideja sa svojom jednom izjavom ,"nitko nema pravo da bude bolestan jer time ne koristi ni drustvu ni drzavi , sto je meni kao fizoterapeitau (ili uopste medicnskom osoblju totalno neprihvatljivo jer ljudi ne mogu birati kakvog ce biti zdravlja ili kakvi ce biti rodjeni , pa cak i hipohondari imaju odredjeni psihicki medicinski problem , stoga svi ljudi imaju pravo na ljecenje , a bolest nije nesto sto se hoce ili nece , prvo svi bi trebali biti slobodni pojedinci/ke i davati svoj doprinos drustvu na dobrovoljnoj osnovi, a ne robovi gomile ili drzave i njenih oligarhija ili jos bolje receno njihovih hirova/interesa

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2005, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

groznium je napisao:
"nitko nema pravo da bude bolestan jer time ne koristi ni drustvu ni drzavi"

Izjava jeste čudna, ali je kod takvih stvari bolje pogledati cijeli kontekst u kome je to rečeno. Čovjek može biti (i jeste) i duhovno-moralno bolestan i takav sigurno "ne koristi ni društvu ni državi". Baš zato i samo zato i imamo ovakva društva i ovakve države.
A čovjek može u nekoj mjeri uticati i na fizičko zdravlje, recimo pušači svjesno rade protiv svog zdravlja i zdravlja ljudi u svojoj blizini, u zadnje vrijeme je u svijetu porastao problem gojaznosti (posebno u USA) koji je i glavni uzrok srčanih problema, i drugo. Na te stvari ljudi mogu uticati.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2005, 12:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

drzava je samo po sebi bolesna organizacija drustva jer upravo ona putem svojih mehanizama prinude zadrzava trenutno stanje drustva=podjele ljudi na klase , povlastene i pokorne i nikad ne radi u interesu cjelokupne ljudske zajednice nego u svom interesu odnosno vladajucih struktura istih , protiv svih drugih jer bi inace odumrla(he, he) i bila prevazidjena kao oblik drustvenog organizovanja
moral uvijek odredjuju vladajuce oligarhije koje prilagodjavaju sebi norme ponasanje i kontestu koji im trenutno odgovara , sa druge strane drustvo i je bolesno cim jos uvijek zivi pod prinudom drzave tj. hijerahijskom raspodjeli moci sto js uvijek dijeli ljudi na povlastene i pokorne
slazem se da covjek moze uticati na bolesti koji su nastale kao posljedica potrosackog drustva recimo gojaznost i pusenje=trovanje sebe i blizih , ali tako bi mogli uticati svi i na druge zagadjivace eko sistema i moramo uticati na njih jer ako se ne borimo sada uskoro nece ostati nista vredno borbe ,
gore sam vidio komentar "anarhija je utopija "
apsolutno se ne slazem sa tim jer je ona moguca koliko i sva drugi oblici organizovanja drustva , jer tko od nas zna kojim ce putem ici razvoj ljudske svijesti pojedinaca/ki u cjelokupnoj ljudskoj zajednici , jer vidite da ljudsko drustvo jos trazi nacin organizovanja i besmisleno je odmah neku ideju koja je uslovno receno nije jos ostvarena u praksi proglasiti utopijom ili ti neostvarivom ,i tko od nas zna kad se globalizacija zavrsi kakav ce biti novi bunt i teznja ljudi ka slobodi ! nikad ne sumnaj da "male" grupe ljudi mogu promijeniti svijet !
preuzmite odgovornoist za svoje postupke , pa ce covecanstvo i napredovati ka ravoju demokratiije (u njenom izvornom znacenu)

zivot presataje kad borba zavrsava ,
slobada je majka reda ,
ljubav , mir anarhija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 22:38 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Samo da prokomentarišem u vezi "profašističkog Platona" ...

Postoji jedna linija, neki predsokratovski filozofi - Platon - Niče koju neki nazivaju fašističkom ... Ta "linija" izgleda kao fašistička, ali, nije. Fašizam je iskoristio ovu filozofiju. Izvlačili su iz konteksta, oblikovali su Ničea po svom ukusu, krali su ideje o arche'u itd ... I napravili su fašizam ... Ali "linija" ostaje čista, iako je bila uzor fašistima.

Platon to što je govorio, govorio je (valjda) čisto logički i nije ništa sprovodio. On je "kont'o" da je bolje i za društvo i za mentalno oboljele da ih nema ... to nam govori um, a moral nam govori drugačije, ali šta je moral? Šta je vječno? Logika ili moral? Ili je logika istina, a moral je ono što ćemo IPAK prihvatiti, dakle nećemo "ubijati" bolesne, nek svi žive, ima mjesta i Platon bi se složio sa tim ...

Niče je nekako baš onako "profašistički" orjentisan, mada, u suštini on je
1) kritikovao Zapadno-Evropski duh
2) objasnio samo jedan od mnogih nagona koje krije čovjekova duša i tijelo - želju za moć , mada ne znam po kom argumentu je dao prednost tom nagonu nad ostalim nagonima, nisam upućen i vjerujem da je tu "korjenita greška" njegove filozofije.

Etc ...

Demokratija ... Loša vladavina većine. Definitivno nešto loše ;)

Ljudi ... koja korist od "vladanja" ? Demokratija bi bila kao čovjek sastavljen samo od neurona bez mesa i kože ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 15:53 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

slican se slicnom raduje, je poziitvno sto se je on javno rekao to sto svi normalni ljudi znaju da je bilo koji vodja imperije (u ovom slucaju SAD) terorista i to najgoreg oblika legalnog , ali stvar je u tome sto je i on (predsenik bolivije) terorista nad" svojim "narodom kao i bilo koji predsjednik ili vladajuce strukture pa tako i fidel i sve vladajuca kompanija svijeta u namjanju ruku zato sto su paraziti i ne zive od svog nego od viska vrijednosti koji je napravila radnicka klasa ,a kamoli ostalih stvari koje se rade nad istoj ! vjerovatno da SAD nije trenutno najaca zemlja pojavila bi se druge teroristicke zemlje i lideri jer tako ce biti sve dok kapitalizam kao drustveno uredjenje ne bude prevazidjen !

gdje je autoritet , nema slobode !
sloboda je majka redu !
zivot prestaje kad borba zavrsava !
ljubav , mir anarhija
':snipersmile:':usa2:'

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2005, 21:54 
Urednik
Urednik

А лик је заиста нешто ново ;)

Као Американци га ставили у кош са "Кастром" и компанијом као "највеће изворе ЗЛА" данашњице ... пффффффф "извор зла" ...

Човјек само хоће да свом народу омогући да живи достојанствено у својој држави, пошто очигледно да је тренутни "начин" рада глуп и неефикасан, лош овооно ...

Комуњара тешка !
Живио ;)

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2005, 22:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2005, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
che.guevara je napisao:
Као Американци га ставили у кош са "Кастром" и компанијом као "највеће изворе ЗЛА" данашњице ... пффффффф "извор зла" ...

ahahahha a fidel pa jos izdade chegevaru objavi se njegovo pismo ... odjednom pronadjose ga u mocvari ... potom fidelov nezapamcen uspijeh opstanka na vlasti ... toliko si "slijep' da ne vidis da je fidel sam potpomognut od strane amerike i da je on tvorevina amerike ... u tolikim zemljama su srusili socijalizam a da kuba ( saka picke ) odupire se godina ma ...

nepostoji ni demokratija,niti komunizam niti socijalizam i komunizam postoji samo robovlasnicki sistem koji epohalno mjenja oblike svoje ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2006, 20:41 
Urednik
Urednik

Aj momak zabij se !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 02:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
nemogu pretekao si me ... brzi si ... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta: Re: Dole demokratija!
PostPoslato: 21 Avg 2008, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Majmuni makake odluke donose demokratski
Makake, vrsta majmuna koji žive u Indoneziji, mnoge odluke donose "demokratski", odnosno uzimajući u obzir volju većine, otkrili su francuski znanstvenici.
Skupina znanstvenika uz pomoć kamera četiri je mjeseca promatrala makake u Indoneziji i pritom uspjela dokazati da barem dvije skupine te vrste odluke donose većinski, izjavila je voditeljica projekta Odile Petit iz francuske Nacionalne istraživačke organizacije CNRS u srijedu u Strassbourgu.

Petit je pritom potvrdila izvješće britanskog časopisa New Scientist.
Krdo majmuna pokreće se uvijek na inicijativu jednog pripadnika skupine, izjavila je Petit.
Majmun istupi nekoliko koraka naprijed i zaustavi se nakon jednog do pet metara kako bi vidio kako će reagirati skupina. Događa se da nakon toga jedan drugi pripadnik skupine krene u drugom smjeru i "predloži drugu aktivnost". Preostali majmuni svrstavaju se u dvije skupine uz jednog ili drugog "predvodnika".

Naposljetku, čitava skupina opet se okuplja oko majmuna koji je uspio privući većinu.
Pritom nije važan spol niti dob majmuna, a događa se da i mladi pripadnici krda uspijevaju okupiti većinu i povesti krdo za sobom.
Za razliku od ovoga primjera, odluke u zajednicama majmuna kao i kod drugih sisavaca u pravilu se donose uz pomoć autoritarnih metoda. Primjerice, konji u svojim redovima imaju vodiča, a slično je i kod brdskih gorila, koje uvijek slijede dominantnog muškog vođu.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Procitao sam temu (cijelu) i evo jedan prijedlog za unapredjivanje ovog naseg dragog nam sistema. Bar sto se tice izbora.
Nakon visevjekovnog ukidanja raznoraznih cenzusa, po polu, imovini dobi pa do uvodjenja opsteg prava glasa, vrijeme je za povratak cenzusa. I to cenzusa nazovimo ga po znanju.

Citiraj:
Zato i ne trebaju da odlučuju oni koji su na "nižim nivoima svijesti".

I zaista ne trebaju. Ograniciti aktivno biracko pravo (bravo da se bira) na ljude koji ispunjavaju minimum saznanja kako o svojoj zemlji tako i susjednim zemljama, minimum prosvjecenosti, minimum nivoa svijesti. To sam isto cuo i od Ramba Amadeusa u jednoj emisiji. :D Ne mozes svakoj susi dozvoliti da glasa a ne zna koji je npr. glavni grad Madjarske ili sl.
Znaci pri upisu u biracke spiskove ispuniti kratki upitnik sa osnovnim (da ne kazem banalnim) geografksko/istorijskim podacima i ako prodjes glasas, ako ne aj zdrao! A prvo zabraniti onim sto svako vece zovu Milana tarota. aaaaaaaaaaa!

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Predstavnička demokratija je kratko i jasno prevara.
Niko ne može da mene predstavlja osim - mene samog :P

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 16:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2008, 09:16
Naravno da je demokratija iluzija, to znaju i oni koji su birani i oni koji biraju i

mi apstinenti. Mi kolektivno pristajemo na tu iluziju i podržavamo je, jer

alternativa nažalost nepostoji (osim onih ideologija iz 20-tih prošlog vijeka)

Najbolja analogija vam je onaj primjer sa Deda Mrazom. Otac djetetu priča priče o Deda

Mrazu koji će mu donjeti poklone, iako zna, da djete zna da Deda Mraz ne postoji...

Djete sluša i prihvata priču, iako zna ,da otac zna da Deda Mraz ne postoji.

Ali oni zajedno igraju tu igru, stvaraju iluziju zarad novogodišnje atmosfere.

E, tako vam je i sa demokratijom... Znamo da je nema, ali dobro je da je uzgajamo

bar kao iluziju.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Ma jebo demokratiju dragi goli otok....to nama sad treba a ne demokratija :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Demonkratija.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 14:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 22:30
Hrna je napisao:
Ma jebo demokratiju dragi goli otok....to nama sad treba a ne demokratija :cat: :cat:

:notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:
evo jedne istinite

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]