banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jan 2015, 16:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
naravno da nije..to je cisti faul od strane KC i cisti ofsajd od strane SPC..

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2015, 02:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Blago Širaza: Lepota iranskih džamija ostavlja bez daha

Slate.com-T.Vujović | 22. 01. 2015. - 20:03h | Foto: Copyright: Profimedia.rs | Komentara: 0

Grad Širaz na jugu Irana je dom tri prelepe džamije koje se nalaze jedna pored druge. Međutim, ono što ih izdvaja od ostalih je prelepa i jedinstvena arhitektura. .

Slika
Džamija Šah Čerag je prelepa spolja, ali je unutrašnjost ono po čemu se izdvaja

Glavna od tri komšijske džamije je Šah Čerag, izgrađena u 12. veku. Njena fasada je zaista impresivna sa zlatnim minaretima i mozaicima, ali njen najzanimljiviji deo krije se unutra.

Slika
Svod kao da je posut šljokicama

Cela unutrašnjost ove džamije dekorisana je milionima staklića i kristalnim lusterima koji deluju kao da su šljokice.

Slika

Džamija Šah Čerag ima vrlo jedinstvenu unutrašnjost

Slika

Ova džamija je izgrađena u 12. veku

Slika

Ova džamija je i mauzolej posvećen šahu Širagu

Odmah pored nje nalazi se džamija Nasir al Mulk, koja je posebna po prozorima od obojenog stakla u unutrašnjosti sobe za molitvu. Ako je posetite ujutru, sunčeva svetlost probijaće se kroz obojeno staklog i ocrtavati najrazličitije šarene oblike, poput kaleidoskopa.

Slika
Prelepi prizor

Slika
Igranje boja i sunčeve svetlosti

Ova džamija izgrađena je 1888. godine, a poznata je i pod imenom Ružičasta džamija, zbog toga što je u unutrašnjosti dekorisana ružičastim pločicama.

Slika

Brojni crteži i mozaici prekrivaju zidove Vakil džamije od poda do plafona

Preko puta nalazi se džamija Vakil, izgrađena između 1751. i 1773. godine. Ona poseduje ogromnu sobu za molitvu ukrašenu spiralnim stubovima, mozaicima i lukovima.
Slika
Džamija Vakil nalazi se u Širazu, u Iranu

Slika
Ova džamija ukrašena je skupocenim stuobovima i mozaicima

Slika

Svaki deo ove džamije je poseban

I oni koji nisu muslimanske veroispovesti smeju da posete ove džamije, ali su kamere i fotoaparati obično zabranjeni, a žene moraju da obuku čador prilikom posete njima.

Baš plijeni ljepotom. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2015, 03:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2015, 17:41
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Blago Širaza: Lepota iranskih džamija ostavlja bez daha

Slate.com-T.Vujović | 22. 01. 2015. - 20:03h | Foto: Copyright: Profimedia.rs | Komentara: 0

Grad Širaz na jugu Irana je dom tri prelepe džamije koje se nalaze jedna pored druge. Međutim, ono što ih izdvaja od ostalih je prelepa i jedinstvena arhitektura. .

Slika
Džamija Šah Čerag je prelepa spolja, ali je unutrašnjost ono po čemu se izdvaja

Glavna od tri komšijske džamije je Šah Čerag, izgrađena u 12. veku. Njena fasada je zaista impresivna sa zlatnim minaretima i mozaicima, ali njen najzanimljiviji deo krije se unutra.

Slika
Svod kao da je posut šljokicama

Cela unutrašnjost ove džamije dekorisana je milionima staklića i kristalnim lusterima koji deluju kao da su šljokice.

Slika

Džamija Šah Čerag ima vrlo jedinstvenu unutrašnjost

Slika

Ova džamija je izgrađena u 12. veku

Slika

Ova džamija je i mauzolej posvećen šahu Širagu

Odmah pored nje nalazi se džamija Nasir al Mulk, koja je posebna po prozorima od obojenog stakla u unutrašnjosti sobe za molitvu. Ako je posetite ujutru, sunčeva svetlost probijaće se kroz obojeno staklog i ocrtavati najrazličitije šarene oblike, poput kaleidoskopa.

Slika
Prelepi prizor

Slika
Igranje boja i sunčeve svetlosti

Ova džamija izgrađena je 1888. godine, a poznata je i pod imenom Ružičasta džamija, zbog toga što je u unutrašnjosti dekorisana ružičastim pločicama.

Slika

Brojni crteži i mozaici prekrivaju zidove Vakil džamije od poda do plafona

Preko puta nalazi se džamija Vakil, izgrađena između 1751. i 1773. godine. Ona poseduje ogromnu sobu za molitvu ukrašenu spiralnim stubovima, mozaicima i lukovima.
Slika
Džamija Vakil nalazi se u Širazu, u Iranu

Slika
Ova džamija ukrašena je skupocenim stuobovima i mozaicima

Slika

Svaki deo ove džamije je poseban

I oni koji nisu muslimanske veroispovesti smeju da posete ove džamije, ali su kamere i fotoaparati obično zabranjeni, a žene moraju da obuku čador prilikom posete njima.

Baš plijeni ljepotom. :)

Jes ti ikad vidjeo dzamije u Dubai.u ?? Znas kol`ko to smrdi
Mislim ono bez uvrede nekome ovdje,ali bar u Dubai.u dzamije smrde zestoko,valjda od
cesme za pranje ispred.... (al pazi ovo i pakash i lice sa istom vodom)
Tako da to meni nista nije lijepo,jer znam da ih vecina smrdi
Opet ponavljam bez uvrede nekome,ali cisto moja ocjena

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2015, 12:30 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2015, 12:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
http://www.srbijadanas.com/clanak/alelu ... 26-01-2015
https://www.facebook.com/rccgserbia.mission

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2015, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:D

Sjajno da ovo postoji kod nas, ovome bih volio da prisustvujem.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 08:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pametna odluka vlasti

http://www.srbac-rs.com/yu/pocetna-lat/ ... vjeronauke

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
O krv ti jebem, pa sta je ovo... Kakva hemija, fizika, biologija, informatika, daj da krknemo hiljade u kabinet jebene vjeronauke.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 10:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
"On ističe da donaciju za rekonstrukciju ovog kabineta nisu obezbijedile opštinske i republičke institucije već isključivo privatne firme i građani." Њихове паре, нек троше у шта хоће. Макар било бззе.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
"On ističe da donaciju za rekonstrukciju ovog kabineta nisu obezbijedile opštinske i republičke institucije već isključivo privatne firme i građani." Њихове паре, нек троше у шта хоће. Макар било бззе.

Takve "donacije" od privatnih firmi su redovno u sprezi sa vlastima na lokalnom nivou.Lafo daju novac u izgradnju crkvi ili u ovom slučaju školskog kabineta vjeronauke a u skoroj budućnosti taj novac će im biti refundiran kroz opštinske privredne aktivnosti u vidu namještenih tendera kroz uvećane iznose i sl.
Tako da će tu donaciju opet snositi obični građani sa svoje grbače.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kabinet vjeronauke hahaha

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 13:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Refundacija na djelu izgleda ovako

Citiraj:
Darko Sikimić, vlasnik preduzeća „Darko komerc“ Kosjerevo-Laktaši, rekao je da je na kredit od 100.000 KM od opštine Laktaši dobio subvenciju od četiri odsto, odnosno 4.000 KM.

„Subvencija za nas znači jeftiniji kapital za ulaganje“, rekao je Sikimić novinarima, ističući da je zadovoljan subvencijom.

http://www.capital.ba/pomoc-privrednici ... la-kamate/

A lik izgleda kao bizmismen iz Šojićevog okruženja
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Охрид - Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован пуштен је вечерас на слободу из скопског затвора Идризово, потврђено је из Православне охридске архиепископије.

Ово је исход одлуке Апелационог суда у Скопљу који је одбио приговор Јавног тужилаштва на одлуку Основног суда да архиепископ Јован буде условно ослобођен.

Архиепископ Јован захвалимо је свима који су на било који начин допринијели његовом пријевременом пуштању из затвора.

Он је рекао да неће давати друге јавне изјаве због лошег здравља.

Архиепископ Јован /Вранишковски/ осуђен је 2013. на вишегодишњу затворску казну по оптужби канонски непризнате Македонске православне цркве да је, док је био њен владика, проневјерио 250.000 евра.

Услов за његово ослобађање је да у периоду од пуштања из затвора до 23. марта 2017. године не учини ново кривично дјело истог карактера.

Архиепископ Јован био је владика МПЦ, али је 2004. године ступио у канонско јединство са СПЦ и предводи Српску цркву у Македонији.

Poslije 10 godina papa nam dolazi u posjetu.

A sada vijesti iz zemlje.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2015, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
http://rt.com/news/228771-pagan-statue- ... ion-crime/ :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2015, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-suvkwNYSQo[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2015, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qj6XAvuRn4Q[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2015, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2015, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kgvakdb-gBM[/youtube]

Umjetnici na djelu. Ma i treba neka druga postavka.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2015, 01:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
11 godina od velikog požara u Manastiru Hilandar

02.03 22:24 Srbija Foto: wikipedia
Slika

Danas je tačno 11 godina od kako je u manastiru Hilandar na Svetoj Gori izbio požar. Prilikom ovog požara izgoreo je veliki deo manastirske imovine.

Požar je zahvatio severozapadni i severoistočni deo manastirskih zdanja. Povodom ovog, novinar i pisac Vanja Bulić kaže da se bavio istraživanjem šta se zapravo desilo.

Nakon višegodišnjeg razmišljanja o tome da li je požar u Hilandaru slučajan ili podmetnut Vanja Bulić se zaputio na Svetu goru i po povratku napisao roman “Simeonov pečat”.

On kaže za naš portal da je istragu o ovom požaru vodila grčka policija.

– Manastir Hilandar ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi već Vaseljenskoj patrijaršiji, a pošto se Sveta Gora nalazi na području Grčke, istragu je vodila grčka policija – kaže on.

Prema zvaničnoj verziji, požar je izazvan tako što se pomerio odžak pošto ga je neki potok potkopao, izleteo je oganj i zapalio manastir.

– Izgorelo je 52 odsto manastira. Nelogično je to što konake i drvene grede deli kula od kamena i vatra je došla do kamene kule, pa se nastavlja sa njene druge strane. Ta činjenica uliva sumnju i govori u prilog tome da je požar podmetnut – objašnjava Vanja Bulić.

Podsećamo, požar je izbio jedan sat posle ponoći, načinjena je materijalna šteta, ali na sreću nije bilo žrtava.

Bratstvo Hilandara je uspelo, uz pomoć radnika, da zaustavi širenje požara. U gašenju je učestvovalo i pet vatrogasnih vozila iz obližnjih Kareje i Poligirosa.

Severozapadni konak, koji je zahvaćen požarom, izgrađen je 1821. godine. U tom delu je administrativna uprava manastira i sobe za smeštaj gostiju.

Severoistočni konak, koji je takođe goreo, izgrađen je 1598. godine i bio je u fazi obnove.

Manastir je izgrađen 1188. godine.

(Telegraf.rs)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2015, 23:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
UNIŠTENA ISTORIJA Islamisti bagerima sravnili sa zemljom arheološki biser, antički grad Nimrud

V. F. / Agencije | 06. 03. 2015. - 11:32h izmena vesti 22:46h | Foto: AP, Vikipedija | Komentara: 7
Pripadnici Islamske države počeli su juče sa divljačkim činom uništavanja drevnog asirskog grada Nimruda i Iraku, saopštili su čelnici iračke vlade. Teroristi ovim varvarstvom pokazuju da za cilj imaju potpuno uništenje kulturnog nasleđa ove bliskoistočne države.

Slika
Svetska kulturna baština od neprocenjive vrednosti sravnjena je sa zemljom: Nimrud, drevni asirski grad

Iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da su islamisti "teškim vozilima, pretpostavlja se bagerima, potpuno uništili ovaj drevni grad".

Uništavanje je počelo juče u podne, kada su džihadisti počeli da ruše sve pred sobom. iračko ministarstvo sumnja da su umetnički predmeti pokradeni i odvezeni kamionima koji su primećeni na licu mesta, preneo je AFP.

- Do sada, ne znamo u kom obimu je grad uništen - rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

Generalna direktora Uneska Irina Bokova ocenila je da je uništavanje kulturnog nasleđa, poput drevnog grada Nimurd u Iraku jednako ratnom zločinu.

Bokova je u danas objavljenom saopštenju pozvala ljude širom sveta, "naročito mlade" da zaštite "nasleđe celog čovečanstva".

Iračka vlada saopštila je da su ekstremisti Islamske države budložerima uništili drevni grad Nimurd na severu Iraka.

Bokova je osudila taj "kulturni haos" i dodala da je alarmirala i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna i tužioce Međunarodnog krivičnog suda, piše AP.

Nimrud je antički asirski grad, koji se nalazio južno od Ninive na reci Tigris. Grad je pokrivao 16 kvadratnih milja. Ruševine grada su nađene u današnjem Iraku, oko 30 kilometara od Mosula. U antička vremena grad se zvao Kalhu. Arapi su grad nazvali Nimrud prema legendarnom kralju Nimrodu, koji se u Bibliji spominje kao praunuk Noja. Smatra se graditeljem čuvene Vavilonske kule.
Nimrud je postojao hiljadu godina. Prestonica postaje u 13. veku pre Hrista. Grad je postao slavan u vreme kralja Ašurnasirpala II oko 880. p. n. e.koji je izgradio velike palate i hramove.

U gradu kralja Ašurnasirpala živelo je oko 100.000 stanovnika. Nimrud je imao botaničke bašte i zoološki vrt. Ašurnasirpalov naslednik Šalmanasar III (858-824. p. n. e.) izgradio je veliki spomenik poznat kao Veliki Zigurat i uz njega hram.

Slika

Palata je restaurirana kao muzej i jedna je od dve sačuvane asirijske palate. Druga očuvana palata je Senaheribova u Ninivi.

Nimrud ima tu nesreću da se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta Islamske države u zemlji.

Uništenje ovog grada, jednog od dragulja asirske ere, usledilo je nedelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocenjive drevne umetničke predmete u muzeju u Mosulu, navode agencije.

Bela kuća: Neshvatljivo uništavanje
Bela kuća danas je izrazila ogorčenje zbog uništavanja Nimruda.
"Duboko smo ražalošćeni neshvatljivim uništavanjem istorijskih, kulturnih i verskih objekata u Iraku, uključujući najnovije napade u Nimrudu", saopštio je na Tviteru Nacionalni savet za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.
Ujedinjene nacije su prethodno uništavanje Nimruda opisale kao ratni zločin. (Tanjug)

Bijela kuća i UN kažu da je ovo ratni zločin. :lol:

Citiraj:
Avganistanski muškarci u burkama protiv nasilja nad ženama

Beta | 06. 03. 2015. - 23:20h | Foto: AP | Komentara: 0
Grupa muškaraca danas je centrom Kabula prošetala u "burkama" u znak protesta zbog nasilja nad ženama, uoči Međunarodnog dana žena 8.marta.
Slika

Dvadesetak demonstranata u "burkama" je nosilo transparente s natpisima "Patnja žena je i naša patnja" i "Kažemo 'Ne!' svakom obliku nasilja", objavili su mediji.

Slika

Obavezno nošenje "burke", ogrtača koji u potpunosti prekriva lice i telo žena kada su na javnom mestu, te mogu biti izložene pogledima muškaraca, uvedeno je 1990-ih godina kada su na vlasti u Avganistanu bili talibani.

Slika

Ta obaveza je ukinuta 2001. godine u vreme američke vojne invazije, ali "burke" i dalje ima.
Slika

Iako je Avganistan postigao izvestan napredak u poštovanju prava žena, mnoga nevladina udruženja smatraju da su one i dalje u potlačenom položaju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]