banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Okt 2014, 16:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
evolucija je sasvim nesto drugo...vjernik tesko mozes biti ako vjerus u Boga i evoluciju..to je sjedenje na 2 stolice...a to je ono sto papa radi u ovom momentu..

prilagoditi vremenu, kojem?

o tome se vec pricalo, naucnim cinjenicama za potvrdu evolucije...nema potrebe i ovdje.

jellly, ko ce ga bolan uzeti ozbiljno nakon ovog clanka..jesi li ti procitao, jesi li primjetio sta je tip rekao..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Vladika Grigorije obranio doktorsku disertaciju

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije obranio je doktorsku disertaciju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univeziteta u Beogradu o temi "Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa", čime je stekao zvanje doktora teoloških znanosti.

U zaključku referata Komisije navodi se da je disertacija originalno i samostalno znanstveno djelo.

"Kandidat je ne samo uspješno i iscrpno istražio i prezentirao temu disertacije, nego je samostalnim i originalnim pristupom sve glavne teme Zizjulasove teologije analizirao iz ugla 'relacione ontologije' i tako ukazao na temeljni značaj koji ovaj pojam ima u mitropolitovom teološkom opusu, kao i na značaj koji za suvremenu teološku misao ima način na koji mitropolit izlaže i brani ovaj koncept", navela je Komisija.

U referatu za pregled i ocjenu doktorske disertacije vladike Grigorija, Komisija je navela da se doprinos disertacije sastoji i u sagledavanju značaja upotrebe filozofskih pojmova u teološke svrhe, prenosi agencija Srna.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
spavac je napisao:
evolucija je sasvim nesto drugo...vjernik tesko mozes biti ako vjerus u Boga i evoluciju..to je sjedenje na 2 stolice...a to je ono sto papa radi u ovom momentu..

Religija je oduvijek bila sjedenje na dvije stolice (gdje je druga stolica zdrav razum) samo sto je danas nauka toliko pobila sve religijske dogme da je i obicnom neukom covjeku jasno kako stoje stvari.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:

prilagoditi vremenu, kojem?

.

Ne slazem se, danas ni jedna religija izuzev nekoliko sekti ne vjeruje u kreacionizam. Imas cak neke sekte kao "flat earth" koje vjeruju da je Zemlja ravna. I kad su im pokazali fotografiju Zemlje iz svemira oni tvrde da je zavjera.
Slicno je i sa evolucijom. Za evoluciju i starost Zemlje postoji otprilike ista kolicina dokaza kao i za okruglu Zemlju.
Danas reci da evolucija ne postoji je isto sto reci da je Zemlja ravna ploca.

Zato sa kreacionistima niko nece da prica i ulazi u rasprave. To je isto kao da pricas sa nekim ko tvrdi da je Zemlja ravna ploca koja pluta na povrsini mora. Pointless...

Zato je papa morao da prizna jer tvrditi da ne postoji evolucija je isto sto tvrditi da zemlja pluta na moru ili da je na kornjacinim ledjima.

Citiraj:
jellly, ko ce ga bolan uzeti ozbiljno nakon ovog clanka..jesi li ti procitao, jesi li primjetio sta je tip rekao.

Pa rekao je da se ne moze vise negirati evolucija. Naravno, ne uklapa se u ono sto je crkva tvrdila do sad, posebno kad su spaljivali na lomaci Djordana Bruna, ali pozitivno je sto je priznao greske crkve.
Naravno, ima tu jos dosta kontradikcije i stvari koje treba priznati, iako je ovo priznao na nespretan nacin i malo se proturjeci crkvenim ucenjima, ali zar nije isto bilo i kad je priznala crkva da se Zemlja okrece oko Sunca pritisnuta dokazima.

Ovaj papa je specifican, priznaje svoje greske, greske crkve, zalaze se za sirotinju, za razliku od prethodnih reklo bi se da je ovaj puno bolji. Naravno, nije idealan jer kad bi sve priznao skinuli bi ga, i ovako kazu da je skandal kad prizna opsteprihvacene naucne cinjenice.

cicak je napisao:
teoloških znanosti.

"teoloske znanosti" Kakva je teologija znanost? :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 17:05 
staromodan
Korisnikov avatar

kako pricati sa nekim koji omalozava nekoga.. :roll:

1- uopste me ne interesuje okrugla il ravna zemlja..pricam o vjeri u evoluciju i vjeri u Boga..

2- ti ces reci milion dokaza, a ja cu reci nedostatak eksperimentalnih dokaza se takodje smatra vjerom evoluciju..

3 - nije tacno da je rekao da se vise ne moze negirati evolucija, vec je dozvoli sebe veliki lapsuz..u jednom momentu potvrdjuje evoluciju, u drugom momentu je negira..:lol:

procitaj malo bolje..

4 - o tome da li je puno bolji sto priznaje greske crkve ce vrijeme pokazati..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 17:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Evolucija je teorija,kao što i samo ime kaže. Karika koje nedostaju je mali milion ali eto,to je zdrav razum i nauka!? Takođe bla,bla,truć,truć...
Papa Franjo nikad neće dozvoliti da se naudi crkvi na bilo koji način(koliko god to bude u njegovoj moći,a prilično je moćan). Čovjek mora biti dobro naivan pa se nadati drugačijem ishodu. On je jezuita- nema fanatičnijeg reda kada je u pitanju odbrana i napredak rimske crkve.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
Evolucija je teorija,kao što i samo ime kaže. Karika koje nedostaju je mali milion ali eto,to je zdrav razum i nauka!?

Evolucija je potvrdjena teorija eksperimentom i naucnim dokazima, slicno kao Teorija Relativnosti na kojoj se zasnivaju atomske centrale koje nebi radile da teorija nije tacna.

http://teorijaevolucije.com/sta_je_evolucija.html

Prouci u rjecniku znacenje rijeci "teorija" pa onda pricaj.

Citiraj:
Papa Franjo nikad neće dozvoliti da se naudi crkvi na bilo koji način(koliko god to bude u njegovoj moći,a prilično je moćan). Čovjek mora biti dobro naivan pa se nadati drugačijem ishodu. On je jezuita- nema fanatičnijeg reda kada je u pitanju odbrana i napredak rimske crkve

U te religijske redove, dogme i gluposti ne ulazim jer ne poznajem dovoljno. To je za ove sto studiraju teologiju i koji misle da je teologija nauka. Ti vjerovatno mislis da je teorija evolucije da riba izadje na suho i hoda na perajima. Tako mi se cini prema ovom tvom tekstu. Ali onda budi i ti ljubazan i ne negiraj teoriju evolucije posto ocigledno nemas pojma kako funkcionise.
To je kao da teolog pokusava napraviti nuklearni reaktor i ne uspije mu jer ne zna, i onda tvrdi da je to nemoguce.
Teolog sluzi samo da laprda naivnim masama i izvlaci im pare. To je teoloska nauka.
Sto vise teorije zavjere ubaci bude zanimljiviji da izvuce vise para, jer je ono sto regularno prica uglavnom masama nezanimljivo, pa onda ti teolozi traze i izmisljaju stalno neke teorije zavjere.

spavac je napisao:

1- uopste me ne interesuje okrugla il ravna zemlja..pricam o vjeri u evoluciju i vjeri u Boga..

Pa naveo sam taj primjer jer je ranije katolicka crkva imala nenaucnu dogmu o ravnoj zemlji i zbog toga spaljivala ljude na lomaci.
Slicna nenaucna dogma je bila i negiranje evolucije. Negiranje evolucije u nauci je isto sto negiranje Holokausta u istoriji. Cinjenice koje su dokazane negiraju.
Ja sam poredio njihov geocentricni sistem samo radi poredjenja sa ovim.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 29 Okt 2014, 19:15, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Nije na ovu temu Religija i glupost pricati o Papi ali...medjutim vidim da neki vide probleme tamo gdje nisu.

Nije to osnovni problem za Franciku...evolucija i to.... uvijek se moze korigovat receno.. mada nije i to zanemarivo. Medjutim za papu Franju su drugi bitniji problemi na stolu.
Pitanje je samo koliko Frane tu moze da pomogne. Svijestan je on da je KC izgubila jako dosta na ugledu i da gubi i poslednje svoje kakve takve humanisticke crte.

Crkva danasnjice sve vise dolazi u nepremostivu kontradiktornost sa izvornim hriscanskim vrijednostima u tretiranju covjeka i njegovog okruzenja.
Za pametnogo covjeka i komarac je muzika ....svaca to sve Papa Franjo.
Danas za Franju nije problem evolucija, da ili ne. Nisu ni problem naucna dostignuca koja dokazuju ovo ili ono.

Problem je sto je Crkva sa svojim stavovima, svojim djelovanjem ili ne djelovanjem u sve vecoj koliziji sa realnoscu i neodrzivom socio humanistickom konceptu,tj. stanja savremenog drustva. Stanja kojeg ona nebi nikako smjela da prihvati i odobrava, tj ne moze da bude pasivna kao do sada ili da to zaobilazi.
I pogotovo sto njegova jezuitska proslost, tradicija i nauk pored jake religijsko dogmatske crte ima jednu od naj jaci tendencija bavljenja zastitom siromasnih i nemocnih.

Kako ce se Papa odredjivat po tome jos ostaje da se vidi, do sada nije napravio neki znacajan iskorak...

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 19:33 
staromodan
Korisnikov avatar

@jelly

objasni mi ovo sa sajta koji si postavio..

Evolucija nije - teorija “da je čovek nastao od majmuna”

zatim sta je Evolucija - .teorija po kojoj je čovek nastao razvitkom iz drugacijih formi života i onda nabrajanje da je covjek postao od majmuna..

Brale001 je napisao:
Nije na ovu temu Religija i glupost pricati o Papi ali...medjutim vidim da neki vide probleme tamo gdje nisu.

Nije to osnovni problem za Franciku...evolucija i to.... uvijek se moze korigovat receno.. mada nije i to zanemarivo. Medjutim za papu Franju su drugi bitniji problemi na stolu.
Pitanje je samo koliko Frane tu moze da pomogne. Svijestan je on da je KC izgubila jako dosta na ugledu i da gubi i poslednje svoje kakve takve humanisticke crte.

Crkva danasnjice sve vise dolazi u nepremostivu kontradiktornost sa izvornim hriscanskim vrijednostima u tretiranju covjeka i njegovog okruzenja.
Za pametnogo covjeka i komarac je muzika ....svaca to sve Papa Franjo.
Danas za Franju nije problem evolucija, da ili ne. Nisu ni problem naucna dostignuca koja dokazuju ovo ili ono.

Problem je sto je Crkva sa svojim stavovima, svojim djelovanjem ili ne djelovanjem u sve vecoj koliziji sa realnoscu i neodrzivom socio humanistickom konceptu,tj. stanja savremenog drustva. Stanja kojeg ona nebi nikako smjela da prihvati i odobrava, tj ne moze da bude pasivna kao do sada ili da to zaobilazi.
I pogotovo sto njegova jezuitska proslost, tradicija i nauk pored jake religijsko dogmatske crte ima jednu od naj jaci tendencija bavljenja zastitom siromasnih i nemocnih.

Kako ce se Papa odredjivat po tome jos ostaje da se vidi, do sada nije napravio neki znacajan iskorak...

ono sto je izjavio upravo vuce ka prihvatanju savremenog drustva da bi izbjegao nekakvu koliziju..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
@jelly

objasni mi ovo sa sajta koji si postavio..

Evolucija nije - teorija “da je čovek nastao od majmuna”

zatim sta je Evolucija - .teorija po kojoj je čovek nastao razvitkom iz drugacijih formi života i onda nabrajanje da je covjek postao od majmuna..

Da si pazljivije procitao shvatio bi.
Covjek nije nastao od majmuna, nego majmun i covjek imaju istog zajednickog pretka.
Nigdje ne pise da je covjek postao od majmuna, vec da su covjek i majmun u dalekoj proslosti imali zajednickog pretka.
Jel' sad jasnije?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 20:08 
staromodan
Korisnikov avatar

oces reci da je postojao covjek i majmun, a te dve vrste imaju zajednickog pretka..hm..a to je?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 20:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ванзенаљце који су се бавили генетским инжењерингом. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 20:43 
staromodan
Korisnikov avatar

meni nije jasno, zasto su me u OS lagali da je covjek evoluirao od majmuna..kako ja razumi jelly on zeli reci da su od nekog pretka postali i covjek i majmun..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Pitanja za evolucioniste: gdje su sada prelazni oblici života i gdje su ti silni fosili od tih ni tam-ni vam životnih oblika?
Kako je su nastale cvjetnice?
Zašto su nestali dinosaurusi ili mamuti? .......................
Sve evolucija!?
Kao što napisa': bla,bla,truć,truć...pa se ukaki malo....

Jedan moj frend(purger po rođenju) mi reče da nema veće mafije od rimske crkve. Objašnjenje: umro paroh koji je imao fin broj nekretnina(između ostalog). Sve je ostavio crkvi bez obzira na svoju mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Iliti: crkva,pa 5 mjesta praznih,pa tek onda braća,sestre....
Papa Francis radi na poboljšanju ugleda crkve i ima posla preko glave. Izjaviće bilo šta ako će to pomoći crkvi.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
meni nije jasno, zasto su me u OS lagali da je covjek evoluirao od majmuna..kako ja razumi jelly on zeli reci da su od nekog pretka postali i covjek i majmun..

Naravno da su te lagali ko god ti je predavao. Zasto su te lagali pitaj njih, vjerovatno nisu ni sami znali ili su zavrsili privatni fakultet. Ili su zaposleni po partijskoj liniji ili po vezi.

Evo pogledaj stablo razvoja primata:

http://en.wikipedia.org/wiki/Primate#Hi ... erminology

Kao sto se vidi majmuni su se odvojili na jednu stranu, a ljudi na jednu.

Evo jos jedne slike: http://en.wikipedia.org/wiki/Homininae# ... ininae.svg

hadzidado je napisao:
Pitanja za evolucioniste: gdje su sada prelazni oblici života i gdje su ti silni fosili od tih ni tam-ni vam životnih oblika?
Kako je su nastale cvjetnice?
Zašto su nestali dinosaurusi ili mamuti? .......................
Sve evolucija!?

Ocigledno nisi ni pogledao sajt koji sam ti poslao. Svi odgovori su ovdje: http://teorijaevolucije.com/pf1.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ovaj vorum nije nimalo evoluirao, opet o evoluciji i kreaciji, aaa!
Džaba ste krečili! Džaba ste katančili, eto Piramide i onog... kako se zove.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:33 
staromodan
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
spavac je napisao:

Naravno da su te lagali ko god ti je predavao. Zasto su te lagali pitaj njih, vjerovatno nisu ni sami znali ili su zavrsili privatni fakultet. Ili su zaposleni po partijskoj liniji ili po vezi.

Evo pogledaj stablo razvoja primata:

http://en.wikipedia.org/wiki/Primate#Hi ... erminology

Kao sto se vidi majmuni su se odvojili na jednu stranu, a ljudi na jednu.

Evo jos jedne slike: http://en.wikipedia.org/wiki/Homininae# ... ininae.svg

znaci ova slika koja je bila u udzbenicima nekada vise ne vazi..

Slika

tvoj prvi link wik/primate-historical pise sljedece iznad slike..

"The relationships among the different groups of primates were not clearly understood until relatively recently, so the commonly used terms are somewhat confused. For example, "ape" has been used either as an alternative for "monkey" or for any tailless, relatively humanlike primate"

znaci neka nova teorija po pitanju evolucije da covjek nije postao od majmuna vec su i covjek i majmun postali od pretka...

ko je taj predak i u kom obliku je taj predak bio pre nego sto je tokom godina na lijevu stranu postao covjek a na desnu stranu postao majmun. jer kolko vidim iz tvog prvog linka po meni taj predak je opet bio majmun..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:43 
staromodan
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:

jedan od odgovora evolucionista na to pitanje je to sto jelly pokusava reci il na inglish.

"Humans did not evolve from monkeys; humans and monkeys both evolved from an extinct common ancestor".

a taj common ancestor kad se prati linija unazad je opet monkey, mali-veliki-srednji sasvim nebitno..samo su pokusali vjesto izbeci zasto neki majmuni nisu uspjeli evoluirati u covjeka nego jos uvijek vidimo da su u majmunskom obliku, ocu reci "pokusali" dati odgovor..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
...

Nije bio majmun, ali lici i na covjeka i na majmuna, jer obojica su nastali od njega.
Ta slika sto si stavio, ne znam ko je to crtao, ali to nije bas naucna slika. To je vise figurativni prikaz.
Ne, vec 100 godina vazi ta teorija o zajednickom pretku majmuna i covjeka, samo sto se u svakodnevnoj kulturi razvio mit da je covjek nastao od majmuna, sto je totalna glupost.
Inace predak covjeka i majmuna je zivio prije vise miliona godina, tako da je davno doslo do razdvajanja covjekove i majmunske linije.

Brale001 je napisao:
Velebna zdanja,raskos,dobra i blaga. Nesto o cemu Isus nikad nije propovjedo i cemu je bio ocita suprotnost.

Nije on samo takav, nego preko 90% popova i drugih vjerskih vodja. Ovaj papa je jos jedan od boljih i poniznijih po tom pitanju, samo sto on sam tesko moze napraviti korjenitu promjenu, mada je krenuo dobim putem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2014, 22:15 
staromodan
Korisnikov avatar

slika sa googla, bzv ukucao i to je ono sto se ja sjecam iz vremena OS..ako neko prati diskusiju a ima djecu neka postavi sliku na koji nacin danas eto djeca uce jesu li postali od majmuna il nisu..

to sto ti pokusavas da objasnis predak nije bio majmun al lici i na covjeka i majmuna ama bas nista ne osporava teoriju da je covjek evoluirao od majmuna..samo pokusava objasniti ono sto sam napisao hadzidadi tj ako je nekad bilo zasto i danas nema prelaza majmuna u covjeka..

papa franjo nikako nije krenuo dobrim putem, aj da ti kazem zasto..

1 - covjek kaze “Evolution in nature is not inconsistent with the notion of creation, because evolution requires the creation of beings that evolve.”

2- zatim o stvaranju da Bog nije stvorio svijet jer bi to bila magija..When we read about Creation in Genesis, we run the risk of imagining God was a magician, with a magic wand able to do everything. But that is not so,” Francis said.

3 - al je Bog dopustio magiju zvana Big Bang -- :lol: pa ne mozes to reci, kontradiktoran je..

4 - najvaznije - He added: “He created human beings and let them develop according to the internal laws that he gave to each one so they would reach their fulfilment.

let them develop, u sta..u primata pa iz primata u majmuna i covjeka.. :lol: evolucija govori o tome i on pokusava eto biti dobar cikica koji se nece svadjati sa danasnjim naucnicima pa ce dozvoliti teoriju evolucije u crkvi da bi sa ovom izjavom "He created human beings" jednostavno sam sebe pobio, pljunuo sam sebi u lice.. :lol:

jeste, stvarno je krenuo dobrim putem.. :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]