banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 29 Okt 2010, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Aragorn je napisao:
Kakve neznalice i zatucanci (da ne kažem i skorojevići koji umiju samo papagajski da ponavljaju ono što im je neko drugi rekao o prošlom sistemu)!
Razvijene evropske zemlje su pred totalnim kolapsom i raspadom, samo glup i slijep čovjek to ne vidi! Gluho i daleko bilo da za njima trčkaramo.
A što se tiče "komunizma" gospodo draga (kad nećete da se zovete drugovi, što je mnogo prirodnije i bliže onom najiskonskijem:"ljudi"), nije komunizam niko još ni vidio, osim prvih hrišćana, tj. apostolskih zajednica za vrijeme progona u starom Rimu.
Ali vidjećete ga, ima vremena! Ono što je urađeno u SSSR, nema NIKAKVE veze sa komunizmom, ono je obična diktatura (ali je upitno da li se onolika zemlja u situaciji vrlo niskog nivao svijesti pojedinaca i može drugačije voditi nego čvrstom rukom)!
SFRJ je bila samo blaga naznaka onog što valja, ali je propala iz dva razloga: nedoraslosti njenih stanovnika i ljubomore i spletaka "velikih evropskih i svjetskih sila" čiju je propast (tj. propast nihovih na izrabljivanju zasnovanih imperija) ona svojom pojavom najavila.
Zapadna tzv. "demokratija" je samo lijepo upakovana prevara: način za dobrovljno ropstvo ljudi koji više nisu nepismeni, i koje zato treba drugim, perfidnijim metodama ujarmiti i dovesti na nivo pokornih potrošača, i topovskog mesa. (Ranije se to moglo provoditi pukom silom, sada više ne).
Komunizam nije: "niko ništa ne radi", nego "svi rade"!!! To što je naš narod drzak i bezobrazan, i može sebi da dozvoli da neko za njega grbači i da ga za to boli đon, TO i jeste uzrok propasti SFRJ (jedan od)! Ali ste, gospodo, zaboravili na udarnike koji su izgradili tu zemlju (i moj djed je svoje zdravlje ostavio kraj visoke peći za deset udarničkih značaka) i to iz čiste LJUBAVI prema ljudima i nesebične želje da SVIMA bude bolje, a vi sada serete i pišate po tim najčistijim idealima koje su dobri ljudi ugradili baš u tu državu, a koju vi niste ni zapamtili!
Dalje, komunizam nije "niko nema i svi su siromašni" nego je "SVI imaju onoliko koliko im je potrebno", ali niko nema toliko da je to perverzno!!!
Znate li kada je SFRJ počela da se raspada? Još krajem 70-tih kada su direktori državnih firmi počeli da se ponašaju kao biznismeni (eno vam Šojića u "Tesnoj koži", taj film je čisti dokumentarac), i baš su ONI ti koji su u stvari učinili da se sve raspadne, i da se pretvori u otužnu kopiju zapadne demonkratije! Mislim, da se razmumijemo, ti direktori su proistekli iz naroda takvog kakav jeste: nezreo, sebičan, interešdžija, nesposoban za razmišljanje i o čemu osim o sopstvenoj guzici. Kad se naš narod daj Bože promijeni, onda će nam biti bolje, inače će nam biti sve gore i gore, tim prije što smo dobro pogaču zamijenili sprčenom kiflom od ofarbanog brašna!
Evo ja sad pitam vas sve, da li je ispravnije, poštenije, blagodatnije, sevapnije, ONO društvo, u kojem se dobit preduzeća dijelila na: plate radnicima (što već dobit to veća i plata i to ZA SVE od direktora do čistačice), kupovinu stanova koji su zamislite dijeljeni radnicima, poboljšanje radnih uslova, i širenje firme, ili ovo danas kada dobit firme ide 90% u ruke nekoliko glavešina, visoke plate ima samo nekoliko picopevaca, a SVE ostale se plaća oniliko koliko se mora (da se ne bune) koliko god da radili!!!!
Ima li iko da razmišlja malo mozgom, majku mu?
A to što su ljudi bivši, mnogo pravedniji i čovječniji sistem, zloupotrebljavali (pa vi sada pričate o tome kao da sistem nije valjao) samo dokazuje koliko ste vi i vaše ćaće, matere i đedovi bili NEDORASLI tom sistemu. Samim tim nemate šta da se žalite na stanje kakvo je jer ste mu sami doprinijeli.
A meni je pun kufer laži i prevara, i ovog silnog dobra koje nam se prodaje, i kojim nam se sadire koža sa leđa. I ne dam da me se ... u zdrav mozak, i ne dam da me neko ubjeđuje da je crno u stvari bijelo!

otprilike ti isto _zoka, ja i jos par pojedinaca govorimo ovdje.
Aragorn, bravo!

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
cicak je napisao:
Razvijene evropske zemlje su pred totalnim kolapsom i raspadom, samo glup i slijep čovjek to ne vidi! Gluho i daleko bilo da za njima trčkaramo.

:lol: :lol: :lol:
Bravo, Hoćeš li mi dati broj i adresu svog optičara, da i ja vidim bar na tranutak svijet kroz tu prizmu :roll:

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 09:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ma naravno, sve je ljepše kad se napiše, a to što u praksi nije funkcionisalo nema veze, bitno je da su drugi neznalice i da su zatucani.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 09:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Milanko Djeric je napisao:

a sto ti nisi otiso negdje ako tu toliko ne valja? nije ti, jadnom, niko pruzio priliku? ili je i tebe, kao i sve ostale, komunizam naucio da vam je sve u zivotu servirano na tacni, pa se, jadni, nikako niste snasli u sudaru sa realnim svijetom?

Nažalost,nisam dovoljno star da bi mi išta bilo servirano...SFRJ se raspala još za vrijeme moga školovanja....Tako da je mene realni svijet gazio od početka....Što nisam otišao?Ako svi odemo,kada će ovde biti bolje?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Ako svi odemo,kada će ovde biti bolje?

pa svakako nece nikad biti bolje. navike i rezonovanja naseg svijeta jednostavno ne dopustaju mogucnost da bude bolje.
sta pojam 'drzava' znaci nasem narodu? isto sto mu je znacio i u komunizmu/socjalizmu - krava muzara, koju treba sto vise izmusti zarad licne koristi. nas princip je bio, i uvijek ce biti "daj da ja sebi sad nesto ukradem, usicarim nasitno da meni DANAS bude bolje, a sta ce biti sutra i sa ostatkom drzave, ma koga briga".
sta je uvijek bio ideal naseg svijeta? "da se malo radi, a mnogo ima". kad god pitas nekog ko podrzava prosli sistem zasto je bilo dobro, odgovor je isti - "malo se radilo, a mnogo imalo". dodjes na poso u 9, pa jedna pauza, pa druga pauza, pa pauza za rucak, dodjes kuci u 2, pa prst u uvo.
da li kod nas postoji rezon da drzavu treba da vode sposobni, pametni i skolovani ljudi? ne. treba da je vodi "neko iz naroda, neko ko zajebava i prkosi svom ostalom svijetu". zato su bravar i traktorista najomiljeniji politicari u srba u posljednjih 100 godina. ili, prije toga, karadjordje, iako je obrenovic uradio neuporedivo vise za srbiju. majku mu, pa JA ne zelim da neko kao JA vodi drzavu. ja zelim da drzavu vodi neko sto puta pametniji, sposobniji, koji je zavrsio ekonomiju/pravo/politicke nauke na nekom svjetskom univerzitetu, ko zna znanje. a ne traktorista/bravar koji su zavrsili zanate, pa se poslije doskolovali. ne moze glup covjek da vodi drzavu.

sto je, manje-vise, sve ono sto je aragorn vec rekao. sto i jeste razlog zbog kojeg je jugoslavija bila obicna sarena laza, i zbog kojeg komunizam nikad (ali nikad) nece zazivjeti nigdje - zato sto je potpuno suprotan ljudskoj prirodi. tacka.

na kraju, poucna prica o grupi bosanaca koja je dosla u njemacku i otvorila restoran. meso nabavljaju od izvjesnog hansa. na svaki gram mesa koji kupe od hansa, hans mora da plati porez. onda grupa bosanaca pokusa da nagovori hansa da im proda meso onako po bosanski, ispod zita, bez papira, da ne placaju dzaba porez. a hans im kaze "NE! svaki gram koji vam prodam ima da se uknjizi, za svaku vezicu zeleni ima da platimo porez. ako je hans siromasan, to je mali problem. ako je njemacka siromasna, to je veliki problem".
kad prosjecan srbin bude tako rezonovao, sto nece biti nikad, onda ce postojati preduslovi da ovde bude bolje.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 14:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Aragorne džaba pričaš ovde su uglavnom ljudi koji nisu zapamtili taj sistem i ne znaju kako je bilo živjeti prije 1990.
JA TE RAZUMIJEM I IMAŠ MOJ DEBELI POTPIS NA SVE ŠTO SI REKAO! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
u cemu smo to mi bili 4 sila u evropi? kofol, vojno, ekonomski? po kojim kriterijumima?
mi, lafo, bili toliko jaki da smo nekom grdno smetali.Nasa tipicna paranoja kojom obozavamo da se velicamo i pridajemo sebi mnogo veci znacaj nego sto smo, realno, ikad imali.

vidi se da si dobro naučio istoriju aj malo da te propitam:
1. sila smo bili i to kakva, JRM je imala jaču pomorsku silu od Italije jer znaš to i bili smo jedna od par zemalja koja je proizvodila i konstruisala podmornice! Naša vojna industrija je proizvodila SVE osim lovačke avijacije i imala zavidan kvalitet i izvoz.
2. što se tiče paranoje da smo bili jaki jesi li čuo za Osimski sporazum i što je potpisan?
3. naše vojne akademije su bile među vodećim u Evropi da li znaš samo koliko je stranih državljana bilo na njima?
4. naša elektro industrija je proizvodila sisteme od Ericssona, Philipsa, Telefunkena i sličnih kompanija i to licencno koje je izvozila širom svijeta?
5. naš Jelšingrad je izvozio svoje alate na sve kontinente i danas se koriste njihove prese?
6. Tekstilna i kožarska industrija su radile najviše za izvoz i to u zemlje zapadne Evrope
7. prehrambena industrija je svake godine imala veći izvoz nego proizvodnju za domaće tržište
8. Energoinvest je samo izvoza imao 2 milijarde $ toliko danas nema ni cijela BiH da radi punom parom
9. 70tih godina smo imali veći standard nego dosta zemalja zapada
10. TAS i PRETIS su proizvodili klipove, ležajeve i radilice za Mercedes i VW a sad?
Živjeli smo u socijalizmu a imali smo standard zapada, nosili leviske i konversice, slušao se američki rock, pili pepsi i coca colu, gledali holivudske filmove a šta ti je od toga imao recimo jedan Čeh ili Rumun ili Rus koji je ako ga uhvate da sluša Bitlse završio u zatvoru?
I šta misliš što smo bili trn u oku svima?

Poslednji put menjao nepokoreni dana 29 Okt 2010, 15:27, izmenjena 4 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Били смо седми произвођач кукуруза у свијету. 8)

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
skypostman je napisao:

I prvi proizvodjac sljiva u svijetu. Sjecam se tog podatka iz osnovne skole :wink:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
9. 70tih godina smo imali veći standard nego dosta zemalja zapada

а 70-их година највеће миграције из ЈУ у земље западне Европе..
зашто швабе нису нама долазиле кад је било тако сјајно?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
jellyfish je napisao:
skypostman je napisao:

I prvi proizvodjac sljiva u svijetu. Sjecam se tog podatka iz osnovne skole :wink:

Ослобођена Србија је 1807/08 била један од водећих извођача шљива у Европи. Када се већ потеже тај аргумент.

Нема од СФРЈ ништа, није од ње ништа ни било и то је чиста утопија.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 15:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
а 70-их година највеће миграције из ЈУ у земље западне Европе..
зашто швабе нису нама долазиле кад је било тако сјајно?

e tu sam vas čekao!
u te migracije je spadao najviše narod sa sela uglavnom neuk, jer je to bila jedna vrsta ratne odštete od strane švaba tako da su naši ljudi dobijali posao preko njemačkog biroa i išao im je staž i ostalo to je bilo već planski sređeno da bi se smanjilo siromaštvo, a ti isti ljudi su slali pare ovamo u Jugu i gradili kuće, kupovali auta i slično i na taj način su uticali na porast standarda.To treba razgraničiti od prisilne migracije današnje obrazovane omladine koja nema perspektivu ovdje pa bježi vani u potrazi za normalnim životom...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:00 
Veteran
Veteran

Moj stari prvi kaze da onaj sistem nije bio dobar, bar sto se tice kod njega u firmi (Vrbas, drvna industrija). Kaze platu je dobijao i onaj ko radi i onaj ko ne radi, budes clan partije i boli te djoko. Ta privreda nije bila trzisno orjentisana, a vlast da bi drzala mir zaposljavala je svakog iako mozda firma nije imala potrebu za tolikom radnom snagom. Pa onda kad napravite gubitak, drzava lijepo uzme kredit pa pokriva ili stampa pare nekontrolisano. Samo onaj Tito nije bio budala pa je 60-ih poceo pustati ljude da idu odavde na rad u Njemacku, jer je znao da ce ljudi slati pare srodnicima, pa je sistem mogao da se odrzava. Ne mozete ocekivati od covjeka da se solidarise, vec ga sistem mora natjerati, uostalom kad se toliki hvalospijevi nabacuju o bivsem sistemu, sto se nismo razvili ko Njemacka, ako je sistem od pocetka pokvaren, nema te sile koja ga moze popraviti. Taj sistem je sam sebe izjedao i na kraju se raspao. Kad uzmete u obzir sve parametre, ta drzava jednostavno nije imala sansu, narodi nisu bili homogeni i privreda je bila njesra, samo je trebao neko malo da je pogura sa ruba provalije.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2008, 11:35
LemiGO je napisao:
Moj stari prvi kaze da onaj sistem nije bio dobar, bar sto se tice kod njega u firmi (Vrbas, drvna industrija). Kaze platu je dobijao i onaj ko radi i onaj ko ne radi, budes clan partije i boli te djoko. Ta privreda nije bila trzisno orjentisana, a vlast da bi drzala mir zaposljavala je svakog iako mozda firma nije imala potrebu za tolikom radnom snagom. Pa onda kad napravite gubitak, drzava lijepo uzme kredit pa pokriva ili stampa pare nekontrolisano. Samo onaj Tito nije bio budala pa je 60-ih poceo pustati ljude da idu odavde na rad u Njemacku, jer je znao da ce ljudi slati pare srodnicima, pa je sistem mogao da se odrzava. Ne mozete ocekivati od covjeka da se solidarise, vec ga sistem mora natjerati, uostalom kad se toliki hvalospijevi nabacuju o bivsem sistemu, sto se nismo razvili ko Njemacka, ako je sistem od pocetka pokvaren, nema te sile koja ga moze popraviti. Taj sistem je sam sebe izjedao i na kraju se raspao. Kad uzmete u obzir sve parametre, ta drzava jednostavno nije imala sansu, narodi nisu bili homogeni i privreda je bila njesra, samo je trebao neko malo da je pogura sa ruba provalije.

Da, platu je dobijao i ko je radio i ko nije, a za otkaz si morao ili ubiti covjeka ili izaci iz partije. Jednom dobijes posao i miran si do penzije. A cilj socijalizma je da svi rade. Kad samo uzmes za primjer da su u autobusima vozaci prodavali kartu, a onda njihovi "pomocnici" isli i pregledali te karte... Sve je to trebalo platiti, a cime?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
LemiGO je napisao:
narodi nisu bili homogeni i privreda je bila njesra,

A kakva je danasnja privreda, 1000 puta gora od one, a eto i narodi su homogeni pa nista ne pomaze?
Na zapadu su narodi nehomogeni, na istoku homogeni i sta ti to govori?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Ослобођена Србија је 1807/08 била један од водећих извођача шљива у Европи. Када се већ потеже тај аргумент.

Нема од СФРЈ ништа, није од ње ништа ни било и то је чиста утопија.

Izvoznik...
LemiGO je napisao:
Gledaj,kakav sistem je u Grčkoj?Oni su fol zemlja na koji bi se trebali ugledati?Zaduženi do neodrživosti,kod njih su radnici dobijali stimulaciju za dolazak na posao....Ej,za jebeno pojavljivanje na radnom mjestu....I onda kažete da je kod nas sistem bio loš....

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:50 
Veteran
Veteran

Ej ljudi, niko ne kaze da je sad bolje, ali onaj sistem nije bio odrziv, trosilo se vise nego sto se moglo zaraditi i puklo je, to se sad kod Grka desava.

Citiraj:
Na zapadu su narodi nehomogeni, na istoku homogeni i sta ti to govori?

Vidjeces ako se kriza pogorsa, sta to znaci.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa ni grčki sistem nije održiv....Možda ni španski,portugalski....Ni malo održiviji od sistema SFRJ.....samo zapadu u tom momentu nije stalo do toga da pomognu Jugoslaviju na način na koji pomažu Grčku recimo....Ako se to može nazvati pomoću...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Moj stari prvi kaze da onaj sistem nije bio dobar, bar sto se tice kod njega u firmi (Vrbas, drvna industrija). Kaze platu je dobijao i onaj ko radi i onaj ko ne radi, budes clan partije i boli te djoko.

e moj prijatelju, isti ti je qurac i danas!
Ja ti radim u jednoj od najjačih firmi u državi, nebitno kojoj, koja je privatna i tu ti je žešći javašluk! Od 30 ljudi u sektoru 10 radi, 10 svira falus a ostalih 10 dođe ujutro šta ima narode i hvata krivinu do kraja smjene samo da se kaže da je bio tu, a ko nije u vladajućoj partiji zna se neće ni dobiti posao pa da je sto puta inžinjer!
Mi smo jednostavno takav narod nikad nam nije po volji....
Citiraj:
da li kod nas postoji rezon da drzavu treba da vode sposobni, pametni i skolovani ljudi? ne. treba da je vodi "neko iz naroda, neko ko zajebava i prkosi svom ostalom svijetu". zato su bravar i traktorista najomiljeniji politicari u srba u posljednjih 100 godina. ili, prije toga, karadjordje, iako je obrenovic uradio neuporedivo vise za srbiju. majku mu, pa JA ne zelim da neko kao JA vodi drzavu. ja zelim da drzavu vodi neko sto puta pametniji, sposobniji, koji je zavrsio ekonomiju/pravo/politicke nauke na nekom svjetskom univerzitetu, ko zna znanje. a ne traktorista/bravar koji su zavrsili zanate, pa se poslije doskolovali. ne moze glup covjek da vodi drzavu.

e moj filozofe jel ti znaš da je taj Miloš Obrenović koji je zaista uradio najviše za svoj narod tad bio nepismen, a bio je lukav pregovarač i sjajan državnik takav se rodiš burazeru!
Harizmatičan se rodiš a ne postaješ, džaba ti škola i nauka to ti pokazuju današnji vladari a svi su qurčevi doktori i magistri....

Poslednji put menjao nepokoreni dana 29 Okt 2010, 17:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 17:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
na kraju, poucna prica o grupi bosanaca koja je dosla u njemacku i otvorila restoran. meso nabavljaju od izvjesnog hansa. na svaki gram mesa koji kupe od hansa, hans mora da plati porez. onda grupa bosanaca pokusa da nagovori hansa da im proda meso onako po bosanski, ispod zita, bez papira, da ne placaju dzaba porez. a hans im kaze "NE! svaki gram koji vam prodam ima da se uknjizi, za svaku vezicu zeleni ima da platimo porez. ako je hans siromasan, to je mali problem. ako je njemacka siromasna, to je veliki problem".
kad prosjecan srbin bude tako rezonovao, sto nece biti nikad, onda ce postojati preduslovi da ovde bude bolje.

milanko djeric iako si mi antipatičan lik za ovo ti svaka čast ovo si 100% u pravu i svaka je istinita! Dokle god mi ovo ne skontamo nema nama sreće pa bili mi u komunizmu ili kapitalizmu, vladao Tito, Dodik ili Homeini svejedno ali ovo je istina. E svaka ti čast imaš pivo od mene! :occasion5:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]