Citiraj:
Ako svi odemo,kada će ovde biti bolje?
pa svakako nece nikad biti bolje. navike i rezonovanja naseg svijeta jednostavno ne dopustaju mogucnost da bude bolje.
sta pojam 'drzava' znaci nasem narodu? isto sto mu je znacio i u komunizmu/socjalizmu - krava muzara, koju treba sto vise izmusti zarad licne koristi. nas princip je bio, i uvijek ce biti "daj da ja sebi sad nesto ukradem, usicarim nasitno da meni DANAS bude bolje, a sta ce biti sutra i sa ostatkom drzave, ma koga briga".
sta je uvijek bio ideal naseg svijeta? "da se malo radi, a mnogo ima". kad god pitas nekog ko podrzava prosli sistem zasto je bilo dobro, odgovor je isti - "malo se radilo, a mnogo imalo". dodjes na poso u 9, pa jedna pauza, pa druga pauza, pa pauza za rucak, dodjes kuci u 2, pa prst u uvo.
da li kod nas postoji rezon da drzavu treba da vode sposobni, pametni i skolovani ljudi? ne. treba da je vodi "neko iz naroda, neko ko zajebava i prkosi svom ostalom svijetu". zato su bravar i traktorista najomiljeniji politicari u srba u posljednjih 100 godina. ili, prije toga, karadjordje, iako je obrenovic uradio neuporedivo vise za srbiju. majku mu, pa JA ne zelim da neko kao JA vodi drzavu. ja zelim da drzavu vodi neko sto puta pametniji, sposobniji, koji je zavrsio ekonomiju/pravo/politicke nauke na nekom svjetskom univerzitetu, ko zna znanje. a ne traktorista/bravar koji su zavrsili zanate, pa se poslije doskolovali. ne moze glup covjek da vodi drzavu.
sto je, manje-vise, sve ono sto je aragorn vec rekao. sto i jeste razlog zbog kojeg je jugoslavija bila obicna sarena laza, i zbog kojeg komunizam nikad (ali nikad) nece zazivjeti nigdje - zato sto je potpuno suprotan ljudskoj prirodi. tacka.
na kraju, poucna prica o grupi bosanaca koja je dosla u njemacku i otvorila restoran. meso nabavljaju od izvjesnog hansa. na svaki gram mesa koji kupe od hansa, hans mora da plati porez. onda grupa bosanaca pokusa da nagovori hansa da im proda meso onako po bosanski, ispod zita, bez papira, da ne placaju dzaba porez. a hans im kaze "NE! svaki gram koji vam prodam ima da se uknjizi, za svaku vezicu zeleni ima da platimo porez. ako je hans siromasan, to je mali problem. ako je njemacka siromasna, to je veliki problem".
kad prosjecan srbin bude tako rezonovao, sto nece biti nikad, onda ce postojati preduslovi da ovde bude bolje.