posto kao i obicno vecina ne procita ono sto napishem citiracu sama sebe,ako temu kao temu vishe uopste necu komentarisati
simplicity je napisao:
treba da zna da uvod u anesteziju nije isto kao i potuna anestezija, a ni sama anestezija nije "smrtno stanje"
dakle , gdje sam ja napisala u ovom svemu o stetnosti i nestetnosti same anestezije?????
Anesteziologija je cijela jedna nauka, kao i grana medicine, specijalizacija . Dakle ljudi koji mnogo vishe znaju od mene i koje se bave ovom oblasti , za koju bih rekla da je jako teska i nezahvalna.
ali ono sto svaki ucenik vec 3. razreda medicinske skole zna je da..
Dakle, anestezija ima svoje faze. Prva faza je uvod u anesteziju gdje najcesce nastupa premedikacija i sedacija pacijenta, dakle, blaga omamljenost, dok pacijent josh uvijek reaguje na jake drzi. Oper. zahvati se najcesce pocinju raditi u 2. i 3. stadijumu anestezije u koju pacijent obicno udje tik pred sam operativni zahvat. U prvoj fazi pacijent josh nije intubiran.
Drugo, teske rane, povrede se najcesce svakodnevno ili vec po rasporedu kojegg diktira ljekar previjaju najcesce u sali, pod anestezijom(dakle govorim o previjanju rana) , ne znam , ali pretpostavljam da je i pomenuti pacijent bio previjan na takav nacin. Znaci anestezija je nesto neizbjezno kod teskih stanja i pronadjena je prije 150 godina i smatra se jednim od najvecih otkrica u medicini , i sam Galen je rekao "bozanski je ublaziti bolove covjeka".
Trece, evo ja prva sam imala 3 operacije u opstoj anesteziji, a u lokolnoj nekoliko njih.
Cetvrto, vezano za popravljanje zuba, dakle trend na zapadu (kojem tezimo) je da se djeca uvode u opstu anesteziju kada im se sanira stanje zuba.
Ja to ne podrzavam,niti smatram da treba jer anesteziju ne dozivljavam kao otrov, jer su anestetici dozirani, aparati se atestiraju i postoje operativni zahvati koji traju 10 i vishe sati , vec anesteziju treba posmatrati kao rizicnu jer svaka anestezija nosi sa sobom rizik, pa i lokalna koju danas dam najmanje 10 puta , mada gdje situacija dozvoljava uvijek je izostavljam.
Opsta anestezija u stomatologiji treba da bude rezervisana za pacijente ometene u razvoju , bolesnu djecu , znaci djecu gdje ne postoji mogucnost uspostavljanja saradnje na relaziji terapeut-pacijent. Iskreno se nadam da ce ovo uskoro poceti kod nas, jer je stanje ove kategorije lica, po pitanju stomatoloske zastite, katastrofalno.
A o uvodjenju pacijenta u opstu anesteziju se brinu ljudi specijalisti edukovani, kao i cijeli jedan tim koji je uradio preoperativnu pripremu za svakog pacijenta i procijenio da li je operacija sa rizikom(i kojeg stepena), ili je uredna anamneza.
Ako je neko sve ovo izostavio da uradi treba mu oduzeti dozvolu za rad trajno.