banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 17:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
08.09.2005
Eksplozije na Suncu
Naučnici iz Centra za izučavanje kosmičkog prostranstva Nacionalne službe za okeanografiju i atmosferu SAD u Baudleru [Kolorado] izučili su jednu od najjačih eksplozija na Suncu i došli do zaključka da će narednih dana doći do niza snažnih erupcija na Suncu. Tokom dve naredne sedmice, kako navodi služba, može doći i do problema u upravljanju kosmičkim aparatima, elektronskim sistemima, kao i visokofrekventnim sredstvima komunikacije i niskofrekventnim navigacionim sistemima. ´Ta erupcija je najveća od četiri velike u poslednjih 15 godina i može izbaciti iz stroja visokofrekventne sisteme nad teritorijama gde je, u momentu kada se desila, bilo Sunce. Pod udar je praktično došla sva teritorija SAD-a´, izjavio je naučnik iz Centra, Lari Kombs. (RTS)

Opet slučajnost :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 18:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Eh Vader,

ova prica o Vavilonu se mogla porediti i sa Rimom, Turskom, Njemackom, Britanijom,.... Iste su price bile o promjeni slike Amerike poslije 9/11 i sta se desilo? Sad kao sve lose dolazi iz Amerike, kao da u Evropi nema brze hrane, droge, homoseksualaca i ostalog? A sto niko ne spomene nesto dobro sto dolaze iz te Amerike, sta ste se samo zakacili za ono lose? A i ovi ostali, sta sve odmah kopiraju kad je to sve tako lose i kad su svi pmatniji? Zasto ti ne jedes Mac hranu i zasto se ne drogiras, zasto nisi homoseksualac????

Nije sve tako crno i gorko kako ti mislis. Ima nade za nas i sigurna sam da ce sve izaci na dobro.

Mali savjet: citaj malo BBC, Gardijan i ostale medije a ne samo te vase koje prenose ono najgore (savjet i ostalima).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
dove, mali savjet za tebe... citaj izmedju redova!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Dove, BBC vidi svako živ, nije sve u tome, probaj i ti nešto drugačije:

http://www.zmag.org/weluser.htm
http://www.medialens.org/
http://www.tomdispatch.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Eh kad bi vi citali ono sto pise bilo bi lakse,mnogo lakse.
Strucnjak govori o udaru sunca na US zato sto je on nadlezan za teritorij US a ne ostalog svijeta,sunceva nergija udara i na ostale zemlje svijeta....mozes misliti i na srpsku...lol.
U Americi nema problema da svi kupuju oruzje,jer upravo kad svi ga imaju nema incidentata problem je kada ima jedna strana oruzje a druge ne onda je sranje.
Nece niko pucati na nekoga ako zna da moze dobiti nazad... :-)

Kkakav BBC,CNN ..TV Beograd ruls,doduse RTS je jos bolja TeVe....a tek samo BN ufff...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ma citam ja svsta a pokusavm i izmedju redova ali ne volim kad je neko iskljuciv i vidi samo jedno. A BBC sam navela zato sto moze svako da ga cita ili gleda a mislim da ima svega tu (dosta su objektivni), nije kao CNN ili ta 'vasa' midija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bostech2000 da li si ti pogledao dokumentarni film michaela moore-a bowling for columbine???

iz postova se zakljucuje da nisi, a imas preporuku od mene da ga pogledas!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
bostech, evo jos jedno pitanje. ko je ta NEnaoruzana strana o kojoj pricas???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
slazem se s kolezom strumpfom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 21:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zna se ,I_am.

U New Orleansu sve je potopljeno,ono sto se desilo je da su bande upale u Wal-Mart i pokrale oruzje (prvi se dosjetili toga) tako da u Superdomu su bili vecinom civili bez icega a ovi su onda upali sa oruzjem dok nije dosla policija i garda.
Da nije bilo potopa ljudi bi bili po kucama i vecina ima oruzje,zamisli da si u bandi pa krenes niz ulicu pa se pocnes kurciti a iz svake kuce na tebe po jedan rafal.

Dzabe ti tebi sve to oruzje al ako si budala ti ces naci nacina da ubijes nekoga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 21:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Gre'ota je reci da se uragan Katrina desio tim ljudima jer su oni to zasluzili...mislim vezze...nego kontam ja sta mislite da Al'kaida odluci da opet napadne Ameriku serijom teroristickih napada...imam osjecaj da bi doslo do totalnog kraha Amerike kao vodece sile na svijetu...kako god ne daj Boze, al' samo kazem...bas bi ih zateklo nespremne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bostech2000
kad si se tako dao u razmisljanja o oruzju, da li si razmisljao o tome da se svo oruzje koje je sada u vlasnistvu civila oduzme i da se zabrani prodaja oruzja bilo kome! znaci da oruzje posjeduju samo policija i vojska! jesi razmisljao mozda na taj nacin?

i nisi mi odgovorio za film Bowling for Columbine, a takodje imam preporuku za tebe od istog rezisera "9/11" film...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 01:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ama gledao sam obadva filma,ne kazem da se ne slazem sa covjekom ali po USTAVU Amerikanci imaju pravo da nose i posjeduju oruzje,imaju pravo na samoodbranu.
A ko da vjeruje policiji i vojski...i oni mogu pogrijesiti.
Ovdje se to drukcije parktikuje,mozes imati oruzje za samodobranu ali ako ga upotrijebis u kriminalne svrhe onda te kazne i to dobro...20 godina zatvora samo da ga upotrebis ilegalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 08:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Problem sa naoružavanjem amerikanaca treba gledati malo dalje od nosa. Ljudi koji imaju oružje pri ruci mogu ga vrlo lako u nekom afektu primjeniti, primjer (nedavna vijest):

Uzrok smrti: Glazba
Policajac ubio poznanika zbog narodnjaka
Petar Galović (31) iz Županje, pripadnik interventne policije PU vukovarsko-srijemske, osumnjičen je da je oko tri sata u noći na utorak u Županji hicima iz službenog pištolja češka zbrojovka ubio Ljubomira Atliju (42) iz Županje, priopćila je policija. Sve se dogodilo nakon svađe u kafiću Bolero u Županji. Prema kazivanju očevidaca, Atlija i Galović posvađali su se upravo zbog glazbe. Atlija je, navodno, zahtijevao da se pusti narodna glazba, a Galović koji inače nije zalazio u Bolero, tražio je tamburašku. Nakon žestoke svađe u vezi s izborom glazbe, Galović je otišao kući i uskoro se vratio sa službenim pištoljem. Kako Atliju nije našao u kafiću, otišao je u zahod. Atlija je bio tamo, a Galović je u njega ispalio deset hitaca.

Poenta je da se danas ljudi ubijaju za vrlo malo toga, iz sve sitnijih i bizarnijih ratzloga, iz afekta. U takvim uslovima je opasno da ljudi posjeduju oružje. Kriminalci će možda razmisliti prije ulaska u kuću nekoga ko možda ima oružje, ali kad neko baš hoće nekoga da ubije, tad ga neće spriječiti to što onaj možda ima oružje. Kad krene puškaranje po gradu ni tad ga neće spriječiti. A šta ako se u naciji stvori jača netrpeljivost prema nekome ili nekima, npr. prema crncima, ili prema islamcima zbog nekog novog terorističkog napada, ili se desi kataklizma kao ova u New Orleansu pa policija i država neko vrijeme nemaju kontrolu nad gradom, a svi stanovnici imaju oružje, svi nervozni, nabrijani, neko nekoga ubije, onda krenu (i organizovane) odmazde, npr. crnci protiv bijelaca i obrnuto. I ima još mnogo ovakvih scenarija, a to će vrlo lako doći do izražaja i pokazati se u praksi. Pored toga narod u USA živi u nekom strahu, tenzijama, zbog mnogo kriminala, mnogi već imaju oružje. Michael Moor je to prikazao u pomenutom dokumentarcu "Bowling for columbine".

Ovo je samo mali osvrt na to, vratimo se na termu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 09:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Moore for president
Sljedeći dokumentarac Michael Moorea o Katrini?
Kontroverzni filmaš Michael Moore, čiji je uradak “Fahrenheit 911” stavio drugačiji ton na događaje oko 11. rujna, povezavši sadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha s obitelji Bina Ladena, mogao bi uskoro snimiti još jedan kritički dokumentarac o Katrini.

Navodno je Moore već izjavio kako ovaj događaj “ima sve elemente koji čine ‘Fahrenheit 911’ tako moćnim filmom – bijes političara, ljudsku patnju i nevjerojatnu medijsku popraćenost.”

Sam Michael Moore nije želio potvrditi svoju navodnu izjavu, no na svojoj web stranici nije šutio o uraganu, rekavši sljedeće:
“Ima se mnogo toga za reći i učiniti u vezi uništenja New Orleansa od strane čovjeka, a NE od uragana, nego vrlo strogim odlukama koje je napravila Busheva administracija u posljednjih četiri i pol godine. Ne slušajte nikog tko kaže da se o ovom može razgovarati kasnije. Ne, ne može. Naša zemlja je u neposrednom stanju ranjivosti. Više uragana, ratova i ostalih katastrofa nam slijedi, a lijena grupa samozadovoljnih luđaka i dalje vode show.”

U prilog Moorevooj izjavi ide i jučerašnja BBC-eva analiza probijanja zaštitnog nasipa, u kojoj je rečeno da je projekt ojačanja nasipa, “težak” nekoliko milijardi dolara, stao neposredno prije američke invazije na Irak.

Preživjela uragan
22-godišnja Lana iz Ivanca preživjela na stadionu u New Orleansu
Prve vijesti da među poginulima u nazapamćenom uraganu Kartrina nema hrvatskih državljana nisu mogle umiriti obitelj Kihas iz Ivanca pokraj Varaždina. Zašto onda od Lane nema nikakva glasa? To je pitanje svakim novim danom Lanine šutnje postajalo strašnije. Ni u Ministarstvu vanjskih poslova ni u Crvenom križu ni u Konzulatu RH u Chicagu na njega nitko nije imao odgovor. Potraga je odmah počela, ali kako naći djevojku u zoni bez struje i telefona, gdje su za svoje bližnje izgubljene stotine tisuća ljudi? Lana je doista bila igla u plastu sijena. Uragan je preživjela sklonivši se na Superdome, najveći stadion u New Orleansu, među 20-ak tisuća Amerikanac, čije su fotografije s poprišta katastrofe među prvima obišle svijet.

Udar pred zoru
Udarilo je pred zoru ježi se koža Lani kad o tome govori.Tih pet-šest sati strave bila je tek uvertira. Privremeno sklonište ubrzo je postalo utočištem za još 20-ak tisuća ljudi, koje je vojska skupljala po opustošenu New Orleansu i dovozila helikopterima na stadion. Nevolje su se množile.
Bilo je kao da smo u zatvoru, užasno zagušljivo, vruće... Spavali smo po tribinama, u hodnicima, a hranu i vodu dobivali smo dvaput dnevno kazuje Lana. Bilo je krađa, nervoze, svađa... U zahodu je nađena mrtva sedmogodišnja djevojčica, kako se govorilo, silovana i slomljena vrata. To navodno nije bio jedini slučaj silovanja. Jamie, Amy i ja stalno smo se zato držali skupa govori Lana, koja je s mladim Britancem i Novozelanđankom ovoga ljeta radila u jednom dječjem kampu u Americi.
Odgojiteljica po struci, odabrala je pomagati djeci s disleksijom, a New Orleans je bio posljednja točka na planiranom putovanju nakon rada u kampu. Društvo je bilo na Floridi u Miamiju, gdje su planirali ostati tri dana, ali ih je potjeralo loše vrijeme.

Odlučili smo poći prvim autobusom. Vozio je u New Orleans, a mi smo, tek kad smo tamo stigli, u novinama pročitali da dolazi uragan. Iz grada se više nije moglo. U hostelu su nam savjetovali da se sklonimo u najveći gradski objekt, na stadion Superdome. Pridružili smo se masi koja je na kiši satima čekala da uđe na stadion. Uspjeli smo ući nakon šest sati čekanja - ispričala je...

Mrtvi na stadionu
Spas i sklonište svakim su danom postajali sve više nalik zatočeništvu. Iz začepljenih WC-a širio se smrad, nedostajalo je zraka, a slabije izdržljive kosili su slabost i nesvjestica. Mrtve su sa stadiona iznosili vojnici, a Lana je, kaže, vidjela desetak tijela.
Tek smo treći dan smjeli izići na balkon, uhvatiti malo zraka. Jedan je čovjek pao s balkona, s visine koja odgovara visini od nekoliko katova. Jedni su govorili da se poskliznuo, drugi da se bacio. A onda smo u srijedu čuli da će strance seliti sa stadiona. No, prebacili su nas samo u susjednu košarkašku dvoranu. Sutradan su nam rekli da će nas odvesti izvan grada. No i tada smo, gazeći kroz vodu do koljena, stigli samo do razrušenoga hotela Hyatt. Tamo smo proveli još dva dana. Sobe nisu imale ni prozore, ni vrata, ni namještaja, ali otamo sam se napokon uspjela javiti svojima jer je struje bilo povremeno pa su se uključivali telefoni prisjetila se Lana.
U prvoj e-mail poruci je poručila: "Živa sam, čitava, ali još nismo izišli. Inače, ovo je katastrofa."
Tek su šestog dana s viših katova Hyatta ugledali zmijoliku kolonu autobusa kako mili poplavljenim gradom. Ukrcali su se u jedan te se 10 sati vozili do Dallasa. Iz Dallasa je Lana prvim letom otputovala u Chicago. U svoj dom primila ju je hrvatska konzulica pa je napokon dočekala normalan krevet, WC, kupaonicu i domaću juhu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 09:40 
Citiraj:
Petar Galović (31) iz Županje, pripadnik interventne policije PU vukovarsko-srijemske, osumnjičen je da je oko tri sata u noći na utorak u Županji hicima iz službenog pištolja češka zbrojovka ubio Ljubomira Atliju (42) iz Županje, priopćila je policija. Sve se dogodilo nakon svađe u kafiću Bolero u Županji. Prema kazivanju očevidaca, Atlija i Galović posvađali su se upravo zbog glazbe.

E ovo je djecji stvarno...ubio zbog muzike covjeka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bostech2000 pa ko je postavio taj ustav? jel ne postoji mogucnost da se on promjeni? jesi li se zapitao kome je u interesu da se on (ne)promjeni?
btw
potpuno se slazem sa vaderom u vezi onoga sto je napisao o posjedovanju oruzja, a moram da dodam i ovo. sta mislis da se desi josh jedan napad islamista? i da pogine puno ljudi. mozda dodje do scenarija da muslimani u usa vise nece biti pozeljni, ne od strane drzave vec od sunarodnjaka, amerikanaca, koji su naoruzani do zuba! pa dodje do ubistava nad prvim komsijama itd.... sta mislis ti koliko bi policije i vojske trebalo da zaustavi naoruzanu masu amerikanaca? jedva se bore i sa demonstrantima, a mozes misliti sta bi bilo da su naoruzani?

da se vratimo temi...
neko je prigovarao zasto ne pratimo inostrane medije, ne samo domace. pa evo ja sam danas citao u austrijskim novinama Die Zeit, koje takodje kritikuju bush-a i administraciju, takodje su postavili pitanje kako to da amerika trazi pomoc, a tako je odlucna i spremna i snazna da "pomogne" drugima. takodje su rekli da vise od 1/3 garde Louisiane je u iraku! citirali su i onoga lika sto je na NBC izjavio da se u NO ne spasavaju crnci zbog rasizma. takodje spominju i rasprave koje se vode na televiziji, forumima, i sta pisu clanci u novinama o rasizmu vezanom za NO.
mislim, pisu sve ono sto smo mi ovde vec i sami rekli, mozda malo detaljnije.

pozdrav

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 11:36 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Ignorance is Bliss !!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]