banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 18:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2014, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Bitno je da je on nabio kapu i pustio bradurinu, i onda je on pobozan.

Jer smisao religije nije da covjek bude dobar, nego da bude pokriven, umotan, bradat, zamantijan, itd.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2014, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Je l' on pop il' monah?
Nesto mi se cini da je u pitanju monah .. pa mi cudno kako on govori o zenskom rodu i privlacnosti? Zar se oni toga ne odricu?
Pri tom .. kako ga nije sramota govoriti "sprdnja"
Pa zar ne postoji neki drugi izraz koji ucena osoba na televiziji moze iskoristiti :?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2014, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa vjerovatno je pop cim govori da ga privlace zemske.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2014, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
U putanju je monah, "otac Arsenije", a to sto se on "odrekao" zena nije zato sto ga ne privlace, nego mozda da ne privlaci on njih.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2014, 21:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
V@nja je napisao:
Je l' on pop il' monah?
Nesto mi se cini da je u pitanju monah .. pa mi cudno kako on govori o zenskom rodu i privlacnosti? Zar se oni toga ne odricu?
Pri tom .. kako ga nije sramota govoriti "sprdnja"
Pa zar ne postoji neki drugi izraz koji ucena osoba na televiziji moze iskoristiti :?

Ne možeš se odreći da te nešto privlači, možeš se oduprijeti iskušenju toga što te privlači. U tom je štos. Oduprijeti se čarima svjetovnog. I šta je problem sa sprdnjom?

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2014, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2014, 15:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
čudi me da je već prošlo 2 sata a da niko nije upitao ko su ova dvojica pored marijane mateus :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2014, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

to su naši duhovni oci zajedno sa doošom od majke

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2014, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Schlager je napisao:
čudi me da je već prošlo 2 sata a da niko nije upitao ko su ova dvojica pored marijane mateus :lol: :lol:

Mene vise interesuje ko je ona druga sisata u daljini, sa prve slike...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2014, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pop ze zagledo' u sise nesto, na prvoj slici :D

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2014, 08:59 
Uhapsise ovoga bolesnika...

http://www.24sata.hr/svijet/na-kompjute ... iju-385988

en.wikipedia.org/wiki/Józef_Wesołowski

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2014, 09:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Jebeš hapšenje, takve treba umlatiti i zapaliti da im se zametne svaki trag postojanja.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2014, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Makedonija između krsta i polumjeseca
Agencije - 02.10.2014 16:59

SKOPLJE - Makedonija je multietnička i multikonfesijska zemlja, pa je davanje prednosti crkvi ili džamiji od velike važnosti za očuvanje vjerske ravnoteže, pišu makedonski mediji.

Aktuelizujući ovu temu, makedonski mediji navode da u Skoplju, na primjer, prevladavaju džamije, dok na teritoriji države je taj odnos 3:1 u korist crkava.

Prema zvaničnim podacima Islamske vjerske zajednice, kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, odnosno Ohridske arhiepiskopije SPC, na teritoriji Skoplja se nalazi ukupno 133 džamija i 112 crkava.

Eksperti, kako se navodi, procjenjuju da se izgradnjom vjerskih objekata obilježava teritorija, dok vjerske zajednice neprestano zahtjevaju izgradnju novih jer tvrde da postojeći broj ne zadovoljava potrebe stanovništva.

Vjeruje se, pišu mediji, da na čitavoj teritoriji Republike trenutno funkcionišu 1952 crkve i 580 džamija, dok je oko pedeset crkava i desetak džamija u izgradnji ili se restaurira. Računica kaže da praktično na svakog 831 stanovnika dolazi po jedna crkva ili džamija.

Samo u poslednjoj deceniji u Makedoniji je izgrađeno oko 350 džamija i minareta i otprilike isto toliko novih crkava, kapela, manastira, paraklisa, krstova.

Mediji ocjenjuju da religija u Makedoniji igra sve veću ulogu u javnom i političkom životu. Ona nije više samo lično pitanje pojedinca, već sada stvara potencijale za uticaj na društvo i politiku i postaje važan faktor u političkom i javnom životu zemlje.

Ono što, kako kažu, zabrinjava je sve veći uticaj religije na javni život na koji religija ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj.

Pravoslavna crkva u Makedoniji - Ohridska Arhiepiskopija optužuje Islamsku vjersku zajednicu da uzurpira tradiconalne etničke prostore hrišćanskih vjernika i da su zbog toga prisiljeni da masovnim podizanjem krstova, paraklisa, crkava i kapela brane svoje etničke prostore od "agresivnog djelovanja muslimana"

U Islamskoj vjerskoj zajednici Makedonij, pak, kategorično tvrde da 580 džamija ne može da zadovolji potrebe islamskih vjernika.

"Islamski vjernici pripadaju po pravilu drugoj etničkoj zajednici i predstavljaju oko 40 odsto stanovnika. Vjernici su prisiljeni da tokom molitvi petkom klanjaju u dvorištima džamija i na ulici jer u džamijama nema mjesta. U Prilepu preko 10 hiljada islamskih vjernika nema gdje da se moli jer se ne dozvoljava restauracija spaljene džamije u Čaršiji", rekao je Afrim Tairi, generalni sekretar Islamske vjerske zajednice. On ocjenjuje da se u javnosti stvara pogrešan utisak da je izgrađeno previše džamija i da se pri tome zanemaruju stvarne potrebe vjernika.

Izgradnja velikog broja vjerskih objekata stvara haotičnu sliku. Svaka opština u Makedoniji se trudi da na što boljem mjestu izgradi neki vjerski objekat za šta daju i velike finansijske olakšice i oslobađanje od plaćanja poreza za onoga ko će da finansira izgradnju crkve.

Tako je počela "trka" među biznismenima, javnim ličnostima i političarima ko će izgraditi više crkava na najboljim lokacijama kvareći na taj način okolinu.

Tipičan primjer za to kvarenje okoline vjerskim objektima je početak izgradnje crkve u skopskoj tvrđavi što je dovelo do nemira i sukoba između Makedonaca i Albanaca a tvrđava je i danas zatvorena za posjetioce.

Zbog svega toga Afrim Tairi postavlja pitanje da li se radi o "ruženju okoline" na mjestima na kojima je nepoželjno prisustvo muslimana.

Tokom tih poslednjih deset godina je izgrađeno i 350 novih džamija od kojih je 88 izgrađeno u Skoplju, Tetovu, Gostivaru i selima u podnožju Šare, a veliki broj ih je izgrađen u potpuno nenaseljenim dijelovima Stare planine i na istočnom dijelu planine "Vodno".

Profesor Cane Mojanoski, biši predsjednik Komisije za odnose sa etničkim zajednicama i vjerskim grupama kaže da Makedonija ima mnogo crkava i džamija u odnosu na stvarni broj vjernika koji prisustvuju liturgijama i klanjanju a da vjerski objekti predstavljaju neku vrstu linije etničke podjele.

"One predstavljaju neku vrstu obilježavanja etnički definisane teritorije od političkih partija. Za političke partije ti objekti nisu vjerski hramovi već oruđe za realizovanje i prikazivanje političke snage a svaka vjerska homogenizacija bi izazvala štetu Makedoniji", kaže Mojanoski.

U Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji ocjenjuju da izgradnja crkava ima za cilj zaustavljanje "osvajačkih težnji muslimana" koji su počeli da naseljavaju u tradicionalno pravoslavne zemlje.

Tipičan primjer za to je, kako se navodi, izgradnja "Makedonskog krsta" koji je počeo da se gradi poslije najave da će turske kompaije izgraditi zgradu od 100 spratova u naselju Aerodrom.

Todor Petrov, predsjednik Svjetskog makednoskog kongresa je obraćajući se prisutnima na jednoj vjerskoj proslavi rekao da su "Makedonci hrišćani i znaju koji su njihovi etnički prostori i treba da ih obilježe simbolima u koje vjeruju. Krst je makedonska legitimacija i imaju pravo da njime obilježavaju svoje etničke prostore".

:lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2014, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da, negdje sam procitao da je ovo pravljenje crkava i dzamija kao obiljezavanje teritorije. Slicno kao sto zivotinje idu i odredjenim mirisima, npr. mokracom i sl. obiljezavaju teritoriju, tako su religijski objekti postali kao neke oznake teritorije.

Znaci, smisao religije se izgubio, ostala je samo formalnost, borba za teritoriju, moc, podrucje djelovanja, ljude i pare.

Religija je, slicno kao komunizam, od dobre ideje, postala jedna vrlo ruzna praksa, koristena vise na sve ostalo nego ono sto je njena prvobitna namjena. I onda je postignut suprotan efekat od onoga sto propovijeda religija. Umjesto mira imamo rat u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujuci religiji, umjesto jednakosti nejednakost, veliki broj zrtava, ispiranje mozga od strane ovih sa smijesnim kapama koje lice na kante za smece, itd. Slicno kao i komunizam. Od jedne odlicne ideje postalo najvece zlo u istoriji covjecanstva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2014, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dok ne dođu do 10 crkava/džamija po glavi stanovnika neka ne odustaju.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2014, 22:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Agencije - 02.10.2014 16:59

SKOPLJE - Makedonija je multietnička i multikonfesijska zemlja, pa je davanje prednosti crkvi ili džamiji od velike važnosti za očuvanje vjerske ravnoteže, pišu makedonski mediji.

Aktuelizujući ovu temu, makedonski mediji navode da u Skoplju, na primjer, prevladavaju džamije, dok na teritoriji države je taj odnos 3:1 u korist crkava.

Prema zvaničnim podacima Islamske vjerske zajednice, kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, odnosno Ohridske arhiepiskopije SPC, na teritoriji Skoplja se nalazi ukupno 133 džamija i 112 crkava.

Eksperti, kako se navodi, procjenjuju da se izgradnjom vjerskih objekata obilježava teritorija, dok vjerske zajednice neprestano zahtjevaju izgradnju novih jer tvrde da postojeći broj ne zadovoljava potrebe stanovništva.

Vjeruje se, pišu mediji, da na čitavoj teritoriji Republike trenutno funkcionišu 1952 crkve i 580 džamija, dok je oko pedeset crkava i desetak džamija u izgradnji ili se restaurira. Računica kaže da praktično na svakog 831 stanovnika dolazi po jedna crkva ili džamija.

Samo u poslednjoj deceniji u Makedoniji je izgrađeno oko 350 džamija i minareta i otprilike isto toliko novih crkava, kapela, manastira, paraklisa, krstova.

Mediji ocjenjuju da religija u Makedoniji igra sve veću ulogu u javnom i političkom životu. Ona nije više samo lično pitanje pojedinca, već sada stvara potencijale za uticaj na društvo i politiku i postaje važan faktor u političkom i javnom životu zemlje.

Ono što, kako kažu, zabrinjava je sve veći uticaj religije na javni život na koji religija ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj.

Pravoslavna crkva u Makedoniji - Ohridska Arhiepiskopija optužuje Islamsku vjersku zajednicu da uzurpira tradiconalne etničke prostore hrišćanskih vjernika i da su zbog toga prisiljeni da masovnim podizanjem krstova, paraklisa, crkava i kapela brane svoje etničke prostore od "agresivnog djelovanja muslimana"

U Islamskoj vjerskoj zajednici Makedonij, pak, kategorično tvrde da 580 džamija ne može da zadovolji potrebe islamskih vjernika.

"Islamski vjernici pripadaju po pravilu drugoj etničkoj zajednici i predstavljaju oko 40 odsto stanovnika. Vjernici su prisiljeni da tokom molitvi petkom klanjaju u dvorištima džamija i na ulici jer u džamijama nema mjesta. U Prilepu preko 10 hiljada islamskih vjernika nema gdje da se moli jer se ne dozvoljava restauracija spaljene džamije u Čaršiji", rekao je Afrim Tairi, generalni sekretar Islamske vjerske zajednice. On ocjenjuje da se u javnosti stvara pogrešan utisak da je izgrađeno previše džamija i da se pri tome zanemaruju stvarne potrebe vjernika.

Izgradnja velikog broja vjerskih objekata stvara haotičnu sliku. Svaka opština u Makedoniji se trudi da na što boljem mjestu izgradi neki vjerski objekat za šta daju i velike finansijske olakšice i oslobađanje od plaćanja poreza za onoga ko će da finansira izgradnju crkve.

Tako je počela "trka" među biznismenima, javnim ličnostima i političarima ko će izgraditi više crkava na najboljim lokacijama kvareći na taj način okolinu.

Tipičan primjer za to kvarenje okoline vjerskim objektima je početak izgradnje crkve u skopskoj tvrđavi što je dovelo do nemira i sukoba između Makedonaca i Albanaca a tvrđava je i danas zatvorena za posjetioce.

Zbog svega toga Afrim Tairi postavlja pitanje da li se radi o "ruženju okoline" na mjestima na kojima je nepoželjno prisustvo muslimana.

Tokom tih poslednjih deset godina je izgrađeno i 350 novih džamija od kojih je 88 izgrađeno u Skoplju, Tetovu, Gostivaru i selima u podnožju Šare, a veliki broj ih je izgrađen u potpuno nenaseljenim dijelovima Stare planine i na istočnom dijelu planine "Vodno".

Profesor Cane Mojanoski, biši predsjednik Komisije za odnose sa etničkim zajednicama i vjerskim grupama kaže da Makedonija ima mnogo crkava i džamija u odnosu na stvarni broj vjernika koji prisustvuju liturgijama i klanjanju a da vjerski objekti predstavljaju neku vrstu linije etničke podjele.

"One predstavljaju neku vrstu obilježavanja etnički definisane teritorije od političkih partija. Za političke partije ti objekti nisu vjerski hramovi već oruđe za realizovanje i prikazivanje političke snage a svaka vjerska homogenizacija bi izazvala štetu Makedoniji", kaže Mojanoski.

U Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji ocjenjuju da izgradnja crkava ima za cilj zaustavljanje "osvajačkih težnji muslimana" koji su počeli da naseljavaju u tradicionalno pravoslavne zemlje.

Tipičan primjer za to je, kako se navodi, izgradnja "Makedonskog krsta" koji je počeo da se gradi poslije najave da će turske kompaije izgraditi zgradu od 100 spratova u naselju Aerodrom.

Todor Petrov, predsjednik Svjetskog makednoskog kongresa je obraćajući se prisutnima na jednoj vjerskoj proslavi rekao da su "Makedonci hrišćani i znaju koji su njihovi etnički prostori i treba da ih obilježe simbolima u koje vjeruju. Krst je makedonska legitimacija i imaju pravo da njime obilježavaju svoje etničke prostore".

:lol:

Sve kao kod nas sa jednom razlikom. Oni nisu dozvolili popovima i hodžama da propovijedaju u školama što je za svaku pohvalu. I kod nas bi trebalo religiju protjerati iz obrazovnog sistema jer joj tamo nije mjesto.

Tekst je pomalo i netačan. Nemam pojma ko ga je pisao. Inače vezano za izgradnju stospratnice u naselju Aerodrom nema od toga ništa (provjerena informacija).

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2014, 22:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa džmija li se u Maćedoniji ili se ne džamija?

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2014, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
jellyfish je napisao:
Ma da, negdje sam procitao da je ovo pravljenje crkava i dzamija kao obiljezavanje teritorije. Slicno kao sto zivotinje idu i odredjenim mirisima, npr. mokracom i sl. obiljezavaju teritoriju, tako su religijski objekti postali kao neke oznake teritorije.

Znaci, smisao religije se izgubio, ostala je samo formalnost, borba za teritoriju, moc, podrucje djelovanja, ljude i pare.

Religija je, slicno kao komunizam, od dobre ideje, postala jedna vrlo ruzna praksa, koristena vise na sve ostalo nego ono sto je njena prvobitna namjena. I onda je postignut suprotan efekat od onoga sto propovijeda religija. Umjesto mira imamo rat u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujuci religiji, umjesto jednakosti nejednakost, veliki broj zrtava, ispiranje mozga od strane ovih sa smijesnim kapama koje lice na kante za smece, itd. Slicno kao i komunizam. Od jedne odlicne ideje postalo najvece zlo u istoriji covjecanstva.

Cim me nema malo odmah problemi.... :roll:
Jelly, uvijek me odusevis. Volim tvoj smisao za humor...pises provale a prikazujes kao ozbiljno stivo. Mudro mudro. :wink:

Pisati da je pravljenje crkava i dzamija kao zapisavanje teritorije od strane zivotinja nije potrebno komentarisati.
Dubina i projekcija narativa je ocita, zapanjuje i nadahnjuje izvornim poukom.
Ko razumije svatit ce. :D

Brale ovdje ne pomaze ni sveta vodica...
Jos uvijek ima onih koji vjeruju da je religija ta koja uzrokuje ratove i da religija stvar nejednakost, sirotinju, bjedu..eehh.

Brale, mene su ucili da su svi ozbiljni ratovi vodjeni zbog zena.
A ti meni religija.... :lol:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2014, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:

Brale, mene su ucili da su svi ozbiljni ratovi vodjeni zbog zena.
A ti meni religija.... :lol:

Da. Zivotinje vode rat oko zenki. Naime, muzjaci se tuku oko zenki da bi oplodili sto vise zenki, kako bi se rasirio njihov genetski materijal. Alfa muzjak kod zivotinja, ili najdominantniji ili najjaci ima vecinu zenki. To je tacno za poligamne vrste. I mi kad smo prije vise miliona godina bili poligamna vrsta to se desavalo.
Medjutim, danas kao monogamna vrsta, toga uglavnom nema. Vecina ratova se vodila za teritoriju.

Religija i nacija su neki od izgovora za vodjenje ratova radi teritorije. Slazem se da religija nije uzrocnik ratova, nego samo izgovor za vodjenje rata, koji se vodi oko teritorije. naravno, bilo je nekih ratova i oko religije, ali to je mali postotak.
Sto se tice religije, ona kao religija nije losa stvar, losi su ljudi koji je predstavljaju jer su pohlepni.

Slicno kao sto ni komunizam kao ideologija nije bio toliko los, ali su bili losi ljudi koji su ga predstavljali, npr. Mao Ce tung, Staljin, Kim Jong Il i Un itd.
Dakle, nije problem u religiji, nego u popovima, odnosno religioznim vodjama, ne moraju biti nuzno popovi. Npr idilovci nisu popovi nego ekstremne vodje. Iako to nema sve puno veze sa religijom, religija im je izgovor za rat iskljucivo radi teritorije i moci. Religija nije losa kao religija, nego zbog ljudi koji je predstavljaju, a te ljude slijede ogromne mase i onda je tu problem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2014, 08:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]