banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2014, 07:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
mat're' mi

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2014, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
jellyfish je napisao:
Procitaj sliku i post ispod pa ce ti biti jasno.

Ne pada mi na pamet da komentarisem ove likove.

Medjutim kad neko kaze i jos vjerujue u to, da mase moze da vodi retardiran lik to me odusevljava. :D

Najverovatnije mislis i Hitler da je bio glup i retardiran. :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2014, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa mase idu za njima, to je cinjenica. Sad da li su retardirani ili ne to treba da procijeni psihijatar, slicno kao i za Hitlera.
Medjutim, ono sto je cinjenica, to je da ovi ljudi iz nekih interesa, bilo da zaista vjeruju u to ili ne, navode mase na lose stvari.
Religija je veoma mocno psiholosko oruzje. Npr. David Koresh je svoje sljedbenike naveo da pocine kolektivno samoubistvo, zasto onda ove bradonje nebi mogli navesti nekog da tuce zenu, ili nosi pokrivalo, da ne pominjemo gore stvari.
Hitler mozda jeste, mozda nije bio retardiran, ali njegove ideje su bile retardirane, a cinjenica je da su mase slijedile njegove ideje. Isto tako i ove bradonje, mase slijede, iako mi "normalni" vidimo da to nije u redu, njihovi sljedbenici to ne vide, jer im je ispran mozak. Nije religija jedino sredstvo za ispiranje mozga, ali je veoma mocno sredstvo. Cak i nacizam, pa i komunizam (npr u S Koreji) ima isti sistem ispiranja mozga kao religija. Mase se zapale na neku ideju i onda mozes manipulisati sa njima, bilo dobro ili lose, govoris im i oni rade sta hoces. Pored komunizma, nacizma, blazi oblici manipulacije mozgom su religija, nacionalizam i patriotizam. Komunizam i nacizam, dva najveca zla su potekli od nacionalizma i patriotizma koje su u sustini nekad pozitivne stvari, a sve je to bilo izvedeno ispiranjem mozga usavrsenom u religiji.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2014, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Pa mase idu za njima, to je cinjenica. Sad da li su retardirani ili ne to treba da procijeni psihijatar, slicno kao i za Hitlera.
Medjutim, ono sto je cinjenica, to je da ovi ljudi iz nekih interesa, bilo da zaista vjeruju u to ili ne, navode mase na lose stvari.
Religija je veoma mocno psiholosko oruzje. Npr. David Koresh je svoje sljedbenike naveo da pocine kolektivno samoubistvo, zasto onda ove bradonje nebi mogli navesti nekog da tuce zenu, ili nosi pokrivalo, da ne pominjemo gore stvari.
Hitler mozda jeste, mozda nije bio retardiran, ali njegove ideje su bile retardirane, a cinjenica je da su mase slijedile njegove ideje. Isto tako i ove bradonje, mase slijede, iako mi "normalni" vidimo da to nije u redu, njihovi sljedbenici to ne vide, jer im je ispran mozak. Nije religija jedino sredstvo za ispiranje mozga, ali je veoma mocno sredstvo. Cak i nacizam, pa i komunizam (npr u S Koreji) ima isti sistem ispiranja mozga kao religija. Mase se zapale na neku ideju i onda mozes manipulisati sa njima, bilo dobro ili lose, govoris im i oni rade sta hoces. Pored komunizma, nacizma, blazi oblici manipulacije mozgom su religija, nacionalizam i patriotizam. Komunizam i nacizam, dva najveca zla su potekli od nacionalizma i patriotizma koje su u sustini nekad pozitivne stvari, a sve je to bilo izvedeno ispiranjem mozga usavrsenom u religiji.

:)
Jelly.
Jel ti stvarno mislis ovo sto napisa??
Napisat cu ovo malo sarkasticno, ne se ljuti.

Vidim da si "ljubitelj" komunizma i da ga ubacujes stalno u svoj narativ.
Daleko od toga da ga ja branim (komunizam) ili da mi se dopada Hitler i nacizam ili da sam ljubitelj nacionalizma, fasizma ili da mi se dopada kapitalizam u obliku u kojem danas djeluje i manifestuje se.

Medjutim te kategorije gore nabrojane ne idu sa religijom sve u isti kos i na nacin koji ih ti koristis.
A posebno govorit u bilo kom kontekstu da je u S. Koreji sistem koji vlada komunizam je ipak blago receno neozbiljno. :roll:

Necu da kazem da mjesas jabuke i kruske ali ....
Dalje kazes, Hitler mozda i nije bio glup i idiot ali njegove ideje jesu. Znaci eto sad vec pricamo o idejama, prelazis sa covjeka na ideje a govori se o likovima kao manipulatorima masa.

Dobro znaci Hitler je mozda ok ali eto njegove ideje su bile idiotske. E sad me zbuni! Ko vodi tj. zavodi mase: vodja ili Ideje ili mase zavode same sebe? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2014, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da dodam na ovo gore.

Manipulisanje nije usko usmjereno i bazirano na jednom elementu, kad smo vec spomenuli Hitlera i Njemce.
Postavlja se pitanje I kako te idiotske Hitlerove ideje da povuku mase Njemaca?

Ici tim slijedom neko bi dosao do glavnog krivca.
Mase.
Covjek bi rekao: Mase su te koje su najvise u stvari krive, taj bezlican kvantitet to lutajuce primitivno krdo izvor je svog zla. :D

Ali kako to! Nesto tu ne stima. Pa Njemci 30 godina proslog vijeka su bili jedan od najkulturniji i najprosveceni naroda svijeta.
Nisu bili Bantu pleme ili Tutsu narod da nisu imali uslova za razvoj. Njemci nisu bili ni nekulturini ni necivilizirani ni neobrazovani a najmanje naivan narod. :wink:

Kako je to njima na brzinu ispran mozak, po kom modelu? Samo po modelu Nacionalsocijalizma i vjestog karizmaticnog vodje. :wink: Ja nebi to prihvatio tako.
Uvijek je u to ukljucen malo siri kontekst.

Kontekst vremena, prilika u datom okruzenju kao i konkretnih zivotnih prilika medju populacijom.
Da bi mase bile manipulirane na bilo kojoj osnovi(vjerskoj, nacionalnoj,klasnoj, ekonomskoj...) moraju neki uslovi biti zadovoljeni.

I religija kad se korisit za manipulisanje uvijek je u nekom kontekstu i snecim je u paketu.
Bjeda, straha, ocaj, zaostalost i ne prosvecenost ili neke druge okolnosti. Nekada su te okolnosti odlucujuce i vaznije od samog sadrzaja ili osobe koja taj sadrza deliveruje.

Ekstremno misljenje ce reci religija je i u svom izvornom smislu direktivna i neslobodna, religija je manipulativna jer doprinosi izgradjivanju normi, stavova i misljenja u odredjenom pravcu i ogranicava slobodno misljenje i drugacije opredeljenje.
Jeste ako se tako svati, onda je svako saznanje, svaka infomacija i nauk manipulativan jer te usmjerava ka necemu i prejudicira tvoj sud o necemu.

Da li je Saudiska Arabija bijedna i nerazvijena zemlja, naravno da nije. Ali nije ni Amerika pa imaju i jedni i drugi svasta.
U jednoj nedaju zeni da vozi auto a u drugoj te ubijaju nenaoruzanog zato sto imas pogresnu boju koze na sred ulice u po bjela dana.

A to, tuci zenu, odvajat djecu od roditelja, odsjecati curicama klitorise nema nikakve veze sa religijom ili bilo kojom vjerom ili manipulisanjem.
To je brale direktno povezano sa psihijatrijom i veterinom... :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2014, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Не знам да ли вреди расправљати с тобом, али да одговорим кад си већ питао то како су хитлерове идеје повукле велики број Немаца.
Навео сам већ пример Кореша. Човек је био религиозни фанатик и убедио нормалне људе да изврше колективно самоубиство у његовој секти.
Сличне манипулације мозгом се раде и у Северној Кореји где су многи спремни искрено дати живот за њиховог вољеног вођу, који је успут речено обична пизда, али то њима не смета и они верују да је он најбољи човек на свету.
Нећеш рећи ваљда да су сви они луди. Међу њима има интелигентних и факултетски образованих људи.
Али једноставно им је испран мозак.
И у Северној Кореји су користили за испирање мозга један вид религије, а то је религија обожавања култа личности. Наиме, они сматрају да је Ким Јонг Ил и Сунг, а тиме и Ун, божанског порекла и верују у њих као у богове и диве им се.
Слично је и са осталим испирањима мозга. Сетимо се не тако давног догађаја 2001 кад су се религиозни фанатици испраног мозга забили авионима у светски трговачки центар. Неки од тих пилота самоубица су били интелигентни и високообразовани. Чак су били и богати, и имали су све у животу, а ипак их је неко убедио да ураде ту будалаштину.
А основ свега је религија.
Мада не мора увек религија да буде основ, али може да буде слично, као патриотизам на пример. Ево на пример, камиказе у другом светском рату су вршили самоубиство авионима ради патриотизма. Били су елита, образовани, паметни, способни, а ипак им је неко испрао мозак.
Па довољно је да видиш и код нас како политичари јебу народ, а тај исти народ гласа за њих, па да схватиш да је манипулација масама могућа само ако имаш средства и медије.
Слично је било и са Хитлером. Он је извукао Немачку из кризе након првог светског рата и то му је донело велику популарност. Замисли политичара који би нашу земљу сад из ових гована извукао да буде стандард као у Немачкој. Можеш мислити колика би његова популарност била. Поред тога Хитлер је укључио и моћно оружје патриотизам. Видимо како је патриотизам моћно оружје јер наши политичари побеђују захваљујући патриотизму иако народ нема хлеба да једе.
А можеш мислити политичар који донесе народу и висок стандард и патриотизам како би био популаран. Е такав је био Хитлер. Поред тога је био вешт говорник и харизматичан. Све је то довело да му народне масе поверују. И у томе је био његов успех. Слично је и са манипулацијом религијом, патриотизмом, национализмом, и осталим стварима. Са свим се може манипулисати. Баш као што се ватра може користити за пожар и за припремање ручка.
Тако и ово. Надам се да си успео да схватиш поенту, ако ниси, ко те јебе, мисли шта хоћеш, свако има право на своје мишљење.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2014, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:D
Jelly.
Brale, bitno je da se slozismo da manipulacije masama postoje.

A kako dolazi do toga zasto i zbog cega nije toliko vazno. Ti to vidis na svoj nacin ja na svoj.

Ne pada mi na pamet da ti pametujem ili da te ubjedjujem u suprotno, imas pravo na svoje misljenje samo naprijed.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2014, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa u tome i jeste stos, da je religija manipulacija ljudima vecinom. Prava vjera je nezavisna od institucija i popova. Sam Isus Hrist je bio nezavisan vjernik i suprotstavljao se popovima koji su ga kasnije i optuzili i predali Rimljanima. A popovi i crkva su bili manipulatori kroz istoriju. Od vremena prije Hrista, pa u vrijeme Hrista, pa srednji vijek, pa danas, popovi su bili uvijek i ostali bagra.
Prava vjera je nesto drugo, nezavisna od institucija, obreda i gluposti koju su nametnuli popovi i hodze sa kapama slicnim u seriji "Sulejman Velicanstveni", kapama koje lice na kante za smece samo okrenuto.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

eto ti ga sad :-?

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... vjere.html

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2014, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Pa dobro, nije da im je ovo prvi pokusaj. Imali su vec hrvatsku pravoslavnu crkvu pa je slavno zavrsila

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2014, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2014, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
A jes udrobljeno majko mila! Nema čega nema!
Zanimljivo je vidjeti krst kod slovenskog politeizma.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2014, 13:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Otkud kolovrat kod Germana?!

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2014, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iako ova slika izgleda obimno i sa puno religija, ovo je tek mali dio. Naime, samo hriscanstvo ima preko 2000 razlicitih vrsta. A tek ostale sadasnje religije. A ako bi uzeli i iz proslosti sve vrste svih religija bilo bi ih na milione, nebi stalo na cijeli forum.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2014, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ma pusti sekte od 100-200 duša(kojekude ,u Srbiji treba 100 potpisa da se osnuje "crkva")! Đe je to religija!?

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2014, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i nije bas malo tako. Evo na primjer na ovoj slici gore nemas Jehovine svjedoke, baptiste, adventiste itd, a njih ima na desetine miliona. Samo Jehovinih svjedoka ima par desetina miliona, a ovdje ih nema na spisku. Osim ako nisu svrstani u protestante. A samo protestanata imas vise stotina vrsta. Pa i neke manje sekte kao Amisi broje na stotine hiljada clanova. A da ne govorimo o razlicitim muslimanskim pravcima, pa tek o religijama koje nisu zvanicno prijavljene i o onima iz proslosti koje nisu ovdje naslikane, a za vecinu se ne zna danas ni da su postojale. A religija je sve, pa makar i malo clanova bilo. Hriscanstvo je pocelo sa 12 apostola, pa sad ima milijarde hriscana itd. Za svaki ovaj kruzic na slici sto je naslikan imas oko jos bar 1000 kruzica koji iz njega izviru kao vrste. A koliko je jos bilo religija u istoriji za koje se nikad nije ni saznalo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2014, 16:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Katolički sveštenik Mario Pavlović, jutros se umjesto u crkvu, na posao zaputio na banjalučku Tržnicu. U roku je završio katoličku teologiju u Zagrebu, i godinama radio kao sveštenik i vjeroučitelj u Ljubuškom. Ipak, sve se promijenilo kada je odlučio da uradi ono što prema pravilima crkve sveštenik ne smije – zasnovao je porodicu. To ga je koštalo posla.

Osim teologije Mario je završio splitsku gimnaziju i istoriju filozofije. Kucao je na mnoga vrati, ali malo ko ima posla za bivšeg sveštenika. I na tržnici su ga, kaže, zbog crkvenih manira, na početku čudno gledali.

U svešteničku službu ne planira da se vrati, jer, suprugu i ćerku koju je nedavno dobio, ne želi da napusti. Sve i da hoće, procedura povratka je duga i komplikovana.

Zato će kaže da se posveti porodici. Na isti način, kako se nekada posvećivao vjernicima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=22PyTgwHi0M[/youtube]

Što ne pokuša kod pravoslavaca?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2014, 16:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
To ono da položi razliku predmeta, pusti bradu, kupi audija i uživa?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2014, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da, razlika predmeta :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2014, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Opravdan apel. Sto da ne? Kakav transfer bi to bio :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]