_зока je napisao:
budala je napisao:
Po infrastrukturi, standardu zivota, mogucnostima, otvorenosti, razvijenosti, istoriji, kulturi, cistoci, ljudima...?
Po čistoći, po tome što deset dana nakon što je snijeg prestao padati parkinzi koji se plaćaju ne budu i dalje zatrpani snijegom, po tome što ne napadamo ljude zato što čitaju knjige na latinici kao što Sarajlije napadaju one što čitaju ćirilicu, po tome što u kafanama ne puštamo goste da sjede deset minuta dok konobari sjede za susjednim stolom i piju, ne pozdravljamo mušterije u trgovčkim objektima sa "Đes ba?, Vozdra jarane! i Selam alejkum (kod nas bi to bilo sa Pomoz' Bog pretpostavljam) i milion takvih sitnica koje od grada koji ima pola miliona stanovnika, balet, pozorišta, muzeje prave unatoč svemu provniciju....
Sarajevo svakako ima dosta nedostataka, ali to tvoje vidjenje Sarajeva je ipak subjektivno.
Banjaluka jeste cistiji grad od Sarajeva, u to nema sumnje, ali je isto tako cistija i od Beograda i Budimpeste, pa ne znam jesu li onda i to provincije za Banjaluku?
Ovo oko snijega i parkinga je malo neozbiljno vidjenje sa tvoje strane.
Ne govorim da nije trebalo i moglo bolje, ali spominjati zatrpane parkinge dok su sve ulice i ulicice u Sarajevu pod metrom snijega jeste neozbiljno. Kakvi crni parkinzi kada se trotoarom i ulicom nije moglo hodati skoro 10 dana. Zadesio nas je rekordan snijeg koji je pao u 48 sati i koji nije zapamcen do tada, tako da ti to i nije bas neki argument, iako se vracam na boldirano.
Sto se tice cirilice, ja stvarno ne znam o cemu pricas? Ko koga napada? U Sarajevu je latinica uvijek bila zastupljenija od cirilice, ali i danas po gradu mozes vidjeti cirilicu.
Ovo oko kafica, konobara i pozdrava mi ipak dokazuje da stvari posmatras previse subjektivno.
Hoces da kazes da je u Sarajevu pravilo da konobari piju dok ti sjedis i cekas, da se SVI pozdravljaju sa "Djes ba", "Vozdra" i "Selam alejkum" itd? Da ipak malo ne pretjerujes?? To u Banjaluci, Becu ili Veneciji nema lose usluge po kaficima, samoposlugama itd??
Iako ne znam u cemu je problem ako te npr. neki konobar pozdravi sa "vozdra"?? Pa u Sarajevu si...
Barem to "vozdra" nije novokomponovana rijec...
A iskreno, u svojih 35 godina prozivljenih u Sarajevu, mene NIGDJE osim u jednoj fotokopirnici koju drzi neki vehabija nikada niko nije docekao i pozdravio sa "selam alejkum". Ne kazem da se to ne moze desiti, ali od cca 1000 objekata u Sarajevu, MOZDA ce te u jednom neko docekati "selamom", tako da je to daleko od standarda, cak sta vise, to je vise "incident".
Ne znam, po tvom ispade da u Sarajevu zive i rade samo barabe i nekulturni ljudi, dok su u Banjaluci svi uljudni i posteni

A isto tako mi je zanimljivo kako turisti iz Evrope, ali i iz ex-yu upravo sarajlije navode kao gostoljubive, otvorene, spremne pomoci itd. Susta suprotnost od onoga kako ga vide "domaci turisti".
Pozdrav