_zoka je napisao:
Znamo mi itekako.Samo ako nađemo ljude koji stavljaju interes kolektiva ispred vlastitog.Imali smo mi dovoljno njih kroz istoriju.Možda sada situacija izgleda najcrnja ali mislim da treba sačekati da dođe kraj EU,a doći će,i provozati se na talasu koji se tada pojavi.Nadam se samo da će kormilar u tom momentu biti dorastao poslu.
Dobro onda, ali niko ne garantuje da će i da se eto raspadne EU biti sve savršeno. Nisam ni ja totalni zaluđenik za Evropskom Unijom. Ona izvlači korist od zemalja članica, ali iste imaju koliku-toliku korist od njih (od raznih viza...pa da ne nabrajam).
Uzmimo na primjer Švajcarsku. Ona je toliko uređena država da njoj uopšte nije ni potrebna EU. Ona da se učlani u EU, izvukli bi iz nje i posljednju kap svake vrijednosti koju posjeduje i po čemu je unikatna kao država.
Ali, sa BiH nije tako. Ona nije ni blizu Švajcarskoj i zato bi možda trebali da uđemo u neki savez čisto da kao država steknemo neko iskustvo, a i ako je moguće malo bolje živimo.
Naravno, osim smrti ništa nije sigurno, pa ni to da se EU nikada neće raspasti. Možda se stvarno nešto desi, pa se napravi neki novi društveni poredak. Ali, puno je tu špekulacija i predviđanja, a opet ne možemo ni mi sad stajati i čekati mogućnost da se eventualno nešto desi, trebamo da napredujemo, ako ne prema nekom savezu onda se bar možemo truditi da nam "unutra" u državi bude bolje i da izgradimo bolji kolektiv. Kako? Naveo sam u prethodnim postovima