Ajme. Kako poceti...
Prvo, evo, kao ocita manjina ovdje, ako me morate trpati u neki kos, najblize se mogu opisati kao osoba zenskog pola, homoseksualne orijentacije. Ne volim koseve, pa ni ove spomenute, ali eto, ako vec morate, to me nekako najbolje opisuje.
Pocnimo od pocetka.
Spominjali neki da je ona brojka od 8% homo stanovnistva velika jer realno od hiljade ljudi koje srecemo, koliko je njih bilo gay... ovakvom logikom ne smijemo ici jer mi pretpostavljamo da dok DEFINITIVNO ne saznamo da je neko gay, ta osoba mora da je straight. A ni blizu tome nije. Vecina ljudi koju srecete - nemate pojma koje su orijentacije, i jos uz to neki se namjerno kriju - cak nekad i do te mjere da zive u hetero brakovima, imaju djecu i sve, a sa strane se redovito "posjecuju" sa osobom/osobama istog pola prema kojima osjecaju istinsku privlacnost. Tako da o brojkama realno niko od nas ne moze da govori ako ne mozemo citati tudje misli.
Dalje, da li je bolje, po vama, da osobe lazu svima oko sebe i kriju se i krijumice imaju intimni zivot sa osobom/osobama istog pola, gdje osim sto lazu, mogu i da nastete svojim voljenima tako sto bez znanja bracnog partnera spava sa drugim osobama. Konkretno, zene, zamislite da vam muz spava okolo sa drugim zenama (ili pak muskarcima). Obrnuto, muskarci, zamislite istu situaciju za vase zene. Da li biste zeljeli u toj situaciji, ako nista, da vas partner koristi kondom, jer sta vi znate sta ona zena ili muskarac s kojima spava ima? Najvjerovatnije ne bi ni htjeli vise biti s tom osobom... Tako da je bolje za sviju nas, homo, bi, hetero, SVIJU, da je homoseksualnost prihvacena, tako da oni koji zbilja jesu homoseksualni mogu biti sa osobom s kojom zele biti, a time bi i hetero osobe bile s osobama koje istinski zele biti s njima.
Ajmo se sad dotaknuti teme pedofilije i slicnih sklonosti koje cesto anti-gay osobe trpaju u isti kos sa homoseksualnoscu. Iskreno, meni je zao pedofila i slicno. Zasto? Zao mi je ako osjecaju takve nagone. Kao sto mi je zao osobe koja osjeca nagon da ubija, nagon da siluje, nagon da vrsi nasilje nad drugima. Sta osobe koje sam opisala imaju zajednicko? Svi imaju nagon da nanose stetu nekome drugom, namjerno ili nenamjerno. Zbog toga bih rado da se takvim osobama pruzi najbolja moguca pomoc da se ili rijese svojih nagona, ili da ih nauce kontrolirati. Da li i homo/bi/trans osobe spadaju u tu skupinu? NE. Zasto? Zato sto ne nanose nikome stetu. To sto ja i moja zena zivimo zajedno, volimo se, i planiramo djecu, koju se nadamo da cemo imati, odgojiti fino i pristojno kao i vecina roditelja, homo ili hetero, nikome ne steti. Ne spominjite nikakav AIDS, jer prvenstveno, izmedju dvije zene - skoro nemoguce prenijeti (najmanje rizika, u svakom slucaju), a i sto se muskaraca tice - kao i kod hetero parova, moraju biti pametni - neces s nekim koga znas kratko spavati bez zastite, a ako imas jednog stalnog partnera, i oboje su zdravi, onda nek rade seksualno sta god zele, nema opet nikakvih negativnih posljedica.
Neki spomenuse nesto tipa: ljudi su gradjeni tako da imaju organe koji sluze za reprodukciju, pa je neprirodno koristiti ih za nesto drugo. Aha. Dobro, recimo da je to neprirodno. Evo koliko hoces primjera da su onda i hetero odnosi neprirodni - oralni i analni seks izmedju muskarca i zene, koji VELIKA vecina hetero parova upraznjavaju (bar jedan od ta dva, ako ne i oba), dalje, sta je sa parovima koji fizicki NE MOGU imati djecu? Trebaju li oni prestati voditi ljubav iako se vole i uzivaju u zajednickoj intimi dok se njihova tijela spoje? Ipak, koriste svoje organe u neprirodne svrhe - svoj uzitak, a ne postoji sansa da se ostvari ono za sto su ti organi stvoreni - trudnoca. Zapravo, kad malo razmislimo, hetero parovi NAJCESCE kod bilo koje vrste seksa zele IZBJECI trudnocu, a svejedno se seksaju. Kako li su samo neprirodni. Samo par puta u zivotu mozda zele seks sa partnerom u svrhu reprodukcije. Ostalo sve - vlastiti uzitak i uzitak partnera. Vodjenje ljubavi. Spajanje dva tijela. Ekstaza. Sreca. Vrhunac. Neopisivi osjecaji. Mislim da je to dovoljno opravdanje (prirodno ili neprirodno) za dvije osobe (ma kojeg pola) da vode ljubav.
A onda o javnosti/eksponiranju/paradama/pravima i slicno. Neko je spomenuo kako mu se gadi vidjeti dvojicu muskaraca kako se ljube, dok mu za cure nije toliko gadno (cak cini mi se da je naveo da je razlog sto mu nije gadno za cure jer je navikao to vidjeti na tv-u). Pa stani malo. Znaci, da svaki dan u serijama, filmovima i slicno, vidis (kao sto i vidis) razno-polne parove kako se ljube i dijele romanticne trenutke skupa, a pored toga ponekad i neki isto-polni par (u nekim slucajevima 2 muske osobe, nekad 2 zenske osobe), vjerovatno bi ti sve to bilo normalno za vidjeti i nista ti se tu ne bi gadilo. Naprotiv, da si odrastao uz takvo nesto, to ti ne bi privuklo paznju nista vise ni manje nego kad hetero parovi pokazuju ljubav jedni prema drugima. Tako da upravo ako ucinimo da gay osobe jednako slobodno (ali ne slobodnije) pokazuju ljubav u javnosti jedni prema drugima, kao i hetero osobe (javnost = na ulici, u klubovima, na tv-u, i opcenito u svim sferama nasih zivota), to bi postalo dio norme, i ne bi bilo problema. Kao sto su prije ljudi totalno cudno gledali parove raznih rasa (cega nema toliko kod nas pa mozemo samo gledati po modelu zapadnog svijeta), a danas je to poprilicno normalo i "no big deal", tako bi bilo i za homo parove. Znam sta bi slijedilo kao argument kod nekih - ali, kako cemo dopustiti da to postane tako lako prihvaceno i da nasa djeca gledaju takve grozote svakodnevno? Prvo, sjetite se da bi to bilo normalno, i nikakva grozota, i to ne bi "navuklo" dijete da postane gay ni manje ni vise nego sto ga gledanje kako neki pisu sa desnom rukom a neki sa lijevom ne natjera da postane nesto sto nije. Moze se on natjerati - tj. uciti se pisati sa onom "drugom" rukom, ali za njega je prirodnije sa onom "prvom", bez obzira je li to vecina ili manjina. Kao i sa okusima. Dzaba ja svoju sestru uvjeravam kako dinja ima lijep okus, ona ga ne voli i gotovo. Dzaba mene moja zena uvjerava da je majoneza finog okusa, meni je ogavna. Slicno i sa seksualnom orijentacijom. Kod vecine, ne mijenja se (kao ni ukusi u hranu), ali kod nekih ipak nekad moze (kao i za hranu). To govori da su vjerovatno i ukusi u hranu i seksualna orijentacija jednim dijelom urodjeni, a jednim dijelom ne - samo u razlicitim postocima kod razlicitih osoba. Tako da, samo kad bi ovi sto su "protiv" prihvatili, ne bi bilo problema. Ja ih ne vidim. Stovise, osobe poput onih koji zele vrsiti nasilje su osobe koje bi ugrozavale mojoj djeci i meni zivot, a nista vam skrivila nisam, kao ni moja djeca. A da samo gledate svog posla i ne petljate se meni u zivot, i ja, i vi, i nasa djeca bi mogli zivjeti normalnim zivotom.
Iskreno, ja bih bila sretnija da mi dijete bude heteroseksualno nego homoseksualno, najprije jer ne bi imalo problema s ljudima koji ih zele objesiti jer nekoga vole, a drugo, ukoliko zeli imati svoju djecu - jednostavnije je ako si hetero (mada ni to nije nesto strasno danas u razvijenim zemljama ni za homo parove).
A sto se tice onih pride parada - glupe su mi. Otisla sam na jednu, bilo cool biti u tolikoj grupi ljudi koji su svi nekako sretni i puni zivota, ali eto, to je bilo ono "zelim otici jednom vidjeti na sta to lici". U sustini, ne vidjeh ni toliko onih polu-golih, namaskiranih, itd. mada je to bilo u sklopu gay parade vikenda na dan koji je bio kao posebna parada za zenske gay osobe, tako da je i to vjerovatno pridonijelo pristojnijoj atmosferi. Ne znam zasto, ali cini mi se da su gay muskarci u vecem postotku promiskuentni od gay zena. U svakom slucaju, svrha gay parada da razviju anti-diskriminaciju kod ljudi po pitanju LGBT osoba, ne moze se postici ako se tu pretjeruje. Neki kulturoloski, obrazovni festival bi bio mnogo bolje rjesenje od neke tamo parade na ulici. Bar se kroz festival ljudi mogu obrazovati, a tako se upravo i razvija tolerancija, a parade nekako kao da one koji su protiv jos vise guraju da urade nesto negativno ili nasilno.
I konacno - nemojte misliti da ne znate gay osobe. Vjerovatno cak i ako mislite da nikad niste upoznali gay osobu, jeste, i to njih mnogo. Vecina ljudi koja me poznaje ni ne zna da sam gay, pocevsi od moje sestre pa nadalje. Tako da nemojte mislite da 100% poznajete svoje rodjake, bracu, sestre, djecu, roditelje, bracne partnere, prijatelje i slicno. Nikad ne znate ko je od njih "u ormaru" sto bi se reklo, i boji vam se priznati istinu o sebi. A sta bi se to lose vama desilo da vam je neko od tih osoba osim bracnog partnera gay? Ne tice se vaseg romanticnog i intimnog zivota, usrecuje osobu koja vam je bliska, kao i osobu s kojom je, i sta je onda tu lose?
Ne vidim stvarno nikakve validne argumente protiv pruzanja jednakih prava svim homo/bi/hetero osobama, pocevsi od anti-diskriminacije, do braka, djece, itd, itd.
Ako ko ima kakve argumente, nek se javi, pa da fino diskutujemo. Jedini argumenti o kojima ne mogu raspravljati su religijski, jer se ne kuzim toliko u tematiku, ali na netu postoje bezbrojne stranice i o tome kako razne religije osudjuju homoseksualnost, a i o tome kako biblija i dr. vjerske knjige ne osudjuju homoseksualnost, vec cinove poput silovanja, varanja i slicno - da su se sve osude u Bibliji odnosile upravo na neke tavke situacije. Opet, ne znam, nisam nikad citala, i postoje strucnjaci u tome koji bi u svakom slucaju znali bolje od mene - a na kraju krajeva, to me toliko ni ne zanima, jer sam po uvjerenjima agnostik, jer znam da u sustini nista ne mozemo definitivno znati po pitanju vjere/religije/Boga/smrti i nakon nje, itd.
Izvinjavam se na duzini posta, ali odnosi se na sve dosad receno, ako ne zaboravih nesto. Ajmo sad, zdrava diskusija neka pocne.