Penelopa je napisao:
jao , koliko toga ste pisali.....ne znam odakle da pocnem.....
Jako je nezahvalno pisati o masoneriji, jer to podrazumeva niz drugih tematika kojih moras da se dotaknes i o kojima bi trebalo da znas dosta toga....
Ono sto Zoran pise, nema veze s masonerijom....bar ja ne vidi neku vezu...Ako govorimo o organizaciji , onda se podrazumeva da govorimo o tome, kada je nastala, kako i zasto...Kao sto se i hriscanstvo vremenom podelilo, na dve velike struje, u okviru kojih je nastao citav niz razlicitih alternativnih verovanja, i grupacija, nazovimo ih sekte, tako je i u masoneriji.Tacno je da je drevna, regularna, odnosno anglosaksonska masonerija nastala u Londonu, i u njoj nije bilo zena, niti ih danas ima, iz tog ugla zenska masonerija ne postoji.Isto tako je i tacno da u francuskoj postoje velike loze, muske , zenske i mesovite koje saradjuju sa ostatkom sveta, uostalom kao i englezi, tako da se ne moze reci da oni ne postoje.Ipak pricamo o organizacijama koje traju oko 200 godina, i nisu napravljene juce.Zensku lozu je osnovala Zosefina, Napoleonova zena, u Francuskoj,tako da one fakat postoje.Masonerija je toliko kompleksna stvar , nije nastala preko noci, i ne postoji samo jedna struja, da bi se o njoj moglo napisati ukratko, ili bi se moglo posmatrati na iskljuciv nacin...
Evo primera.Kada se uspavana nasa masonska loza, 1993 probudila, ona je bila pod Francuzima....da skratim, posle par godina se raspala, i jedan deo je ostao pod francuzima, drugi je otisao kod engleza....tako da trennutno egzistiraju jedna velika engleska loza, regularan velika loza jugosavije, i tri francuske, nacionalna loza srbije, veliki orijent i zenska loza francuske(sa jednim klubom kod nas u zemlji)...
Tako da ne znam da li o istom pricamo????............medjutim ako pricamo o istoriji, to je druga stvar.....jer biti ,,regularan,,ili ne ....to je vec neko drugo pitanje.....i jos nesto zenske loze rade isti ritual kao muske.......u primanju u zensku lozu mogu biti prisutni i muskarci , ali samo pod uslovom da su u nekoj francuskoj lozi......to je to....nasa zenska loza je dobila odobrenje da saradjuje sa Velikim Orijentom u Srbiji, te oni dele prostorije, i medjusobno se pomazu u radovima.Vecina zena masona danas,su zene od masona, koji cak pripadaju i engleskim lozama, ili luftoni, kcerke masona ili druge koje imaju dodir sa masonima....masonerija u srbiji je na staklenim nozicama.......jos uvek...ali fakat je da postoje ....i jos uvek se dele i cepkaju, ia tako dalje......Naravno engleska ne priznaje francusku, i naziva je nereularnom masonerijom, francuzi engleze nazivaju tradicionalnom i previse dogmatskom,ali je cinjenica da su to dve podjednako validne struje, i razlika u njima je kao i razlika sa katolicima i pravoslavcima, i tako dalje....ne hvataj te me za rec, ali eto najpribliznije....
pozdrav
Ok, ali za sve to dokaza nema, to je isto kao jevandjelje, verujemo u ono sto je neko pisao, a nikada dokazao nije. Ili vera u boga, verujemo u nesto sto nikada nije dokazano da postoji.
Razni tekstovi ili knjige nisu dokazi, to su samo prazna prepricavanja...
Ja ipak govorim o onome za sta postoje dokazi
Budimo realni...