Citiraj:
Peto izdanje DSM izlazi u maju, a već su objavljeni neki od bitnijih dodataka u dijagnozama. Pojedine stavke su i pre izlaska podigle buru. Najkontroverznija je u svakom slučaju
ODD (Oppositional Defiant Disorder) odnosno "opozicijski prkosni poremećaj".
Pod opisom ovog stanja stoji da je to "neposlušnost prouzrokovana besom protiv autoriteta, dominantne paradigme ili društvenih normi". Analitičari smatraju da će otvorena kritika sistema ili izabranih političara biti dovoljna za "reakcije". Zanimljivo je i da se ova dijagnoza ne može dodeliti onom ko pati od "asocijalnog ponašanja".
Kada vas zbog "odbijanja pokoravanja zakonima ili konsenzusom utvrđenim pravilima, razgovora koji su u suprotnosti s grupom u kojoj se nalazite ili učestalih svađa i kontriranja grupaciji, te okrivljavanja drugih za vlastite greške" mogu smestiti u ustanovu, stvari postaju izuzetno ozbiljne.
OS - "Ludi ste" ako verujete da vas vlast nadzire
Tu je i čitav niz ostalih kontroverzi. Verovanje u termin "Organized Stalking" odnosno "organizovano uhođenje", koji je usko vezan uz "misao da vas Vlada ili tajne službe nadziru i prate pomoću tehnoloških alata" od sada će biti povezan s paranoidnim poremećajem ličnosti (F60), uprkos očiglednoj činjenici da organi vlasti sve više sprovode ovu strategiju.
Naravno, psihijatri misle da niste u pravu jer se to dešava "zbog naše sigurnosti i borbe protiv terorizma", a ne zbog narušavanja privatnog prostora.
ON - Ako jedete zdravo, niste normalni
Orthorexia Nervosa takođe je na velika vrata uvedena u DSM. Pod tim se smatra psihički poremećaj "zaokupljenosti pripremama zdrave hrane, planiranje jelovnika, redovna vežba i borba protiv pesticida, herbicida i konzervansa u toj meri da se osoba ne oseća dobro ukoliko jede nezdravu, kaloričnu i masnu hranu". Gotovo su neverovatne moguće implikacije ove mere, pa je teško i naslutiti ih pre primera iz prakse.
SCT - Sluggish cognitive tempo (Poremećaj laganog tempa)
Bolest u kojoj je osoba previše opuštena tokom obavljanja stresnih ili svakodnevnih zadataka.
PAB - Passive-aggressive behavior (Pasivno-agresivno ponašanje)
Ponašanje kojim osoba na pasivan način agresivno opstruira neki opštedruštveni cilj ili ulogu.
Naravno, ovo su samo neki od novih primera, a postoje i brojne stare dijagnoze dodatno pojašnjene ili zakomplikovane.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... poremeceniMeni je neko nekada rekao da sam pasivno-agresivan. Ja sam to shvatio kao da mi je rečeno da sam moron, tačnije oksimoron