banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 11:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2013, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
jellyfish je napisao:
Brale001 je napisao:
A kad ju vec spomenu, sta bi ti koje interese da Crkva ganja, tvoje, moje.

Pa crkva treba da ganja interese svojih sljedbenika, ako smo ti i ja sljedbenici, onda tvoje i moje. Problem se javlja kada oni govore jedno, a rade drugo. Govore narodu da ganjaju njegove interese, a ganjaju svoje.
Konkretno, prije par godina ili manje, jedan novinar se prerusio u prosjaka i isao traziti hranu po beogradskim crkvama.
Pisao je o tom u blicu. Samo par popova ga je primilo i nahranilo. Ostali svi su ga otjerali ili bili ravnodusni.
Crkva je osnovana prvenstveno da kao djelo Isusa Hrista na zemlji, znaci trebala bi da radi ono sto je on odredio. Ponekad radi, ali vecinom ne. Pogotovo uplitanje u politiku nije ono sto je namijenjeno da crkva radi. I skoro svo zlo u srednjem vijeku, a dosta i kasnije je doslo od uplitanja religije u politiku. Tek kad je drzava odvojena od crkve imamo neko poboljsanje. Vidimo sad u zemljama gdje religija i drzava nisu odvojeni da to ne funkcionise dobro kao sto nije funkcionisalo ni ranije.

Nesto o ulozi Crkve, mislim da grijesis.Ovo kako ti kazes:

"Pa crkva treba da ganja interese svojih sljedbenika, ako smo ti i ja sljedbenici, onda tvoje i moje."

Jel vidis protivurijecnost u ovoj recenici?
Ako X slijedi Y tj. to slijedi znaci da se X ponasa i radi kako je Y rekao.
Onda ne moze X da govori Y kako da radi.

Opet ponavljam Crkva nije tu da slusa tvoje i moje predloge ili zahtijeve ili slicno to radi neko drugi ona bi trebala sprovodit u djelo Isusovo ucenje.

Medjutim potpuno si u pravu u stvarima da Crkva nekad radi suprotno od onog sto Isus propovjeda i sto bi trebala radit.Nije to samo uplitanje u politiku kako ti kazes. Vec mjesto gdje se i o cemu se uplice. Tamo gdje bi trebalo nema je a tamo gdje ne treba gura se.

Od ucenja Isusa, podji samo od njegovog imidza skromnog obucenog, njegovog preziranja materijalnih koristi, njega ponekad bosog pa na suprotnoj strani zlata, raskosa i ucenja Crkve. Tu je velik je razmak nazalost.

Zato se i Hriscanstvo ne poistovjecuje sa Crkvom kao institucijom, i to je dobro.
Ali i Crkva ima svoje limite.
Isus nije bio Platon i nigdje nije govorio o Drzavi kao instituciji.
Isus nije govorio drzavi o tome kako konkretno treba da bude uredjena,organizovana i pojedinacno koja tijela da postoje te koji konkretni odnosi da u njoj vladaju izmedju ljudi.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2013, 16:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Jehovci ponovo jašu, ovaj put putem pisama.

Slika

Ponadah se da se neko sjetio dobrog starog običaja slanja novogodišnjih čestitki.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2013, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
a ono 120 megabajta spama u sanducetu...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2013, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Jehovci ponovo jašu, ovaj put putem pisama.

Slika

Ponadah se da se neko sjetio dobrog starog običaja slanja novogodišnjih čestitki.

:D
Da oce da misle o sirotinji i narodu pa da dijele polovice, 5 metara drva ili po 300KM znas kako bi se raja zainteresovala, ooo da.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2013, 18:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
spijo je napisao:
Filozofsko pitanje je,da li je politika proizvod religije ili je religija proizvod politike. :lol:

A evo da te ja pitam, šta je starije, religija ili politika ?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2013, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne vidim nikakvo filozofsko pitanje u odnosu politike i religije. :roll:

Ne radi se tu o klasici tipa sta je starije jaje ili koka.
Politika i Religija nisu u toj relaciji.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2013, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
Brale001 je napisao:

To je tačno. Ali ne bi Hrišćanstvo bilo najbrojnije da nije mješalo svoje prste u politiku. A šta misliš, zašto je drevni paganizam propao ?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2013, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Brale001 je napisao:

Po mom misljenju religija je nastala iz zelje (da nas neko vodi), a politika iz potrebe (da imamo vodju). U svakom slucaju, krenule su iz razlicitih pobuda, ali su stasale u nesto sa vise dodirnih tacaka nego sto je to danas ugodno za posmatrati.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Danas odem do moje šumice i imam šta da vidim: opet su mi posjekli hrastove, čak više nego prošlog Božića... pa dokle više, o gamadi seljačka??? Dokle mislite nekažnjeno uništavati drveće zbog bolesnog sujevjerja??? Ne znam ko je to uradio (iako sumnjam na određene individue) ali znam da je to (citiraću drugove iz DNR Koreje) “najveći ljudski šljam, čak gori i od psa”.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 16:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Malo si zakasnio. To si trebao da ih cekas sestog ujutro.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema druge, sljedeće godine ću napraviti sačekušu s pištoljem...

Ovaj topik je sasvim odgovarajući za par rečenica o kolektivnoj religijskoj psihozi koja vlada u tom kraju.

Narod u tamo ima suludo vjerovanje da se ništa oko zemlje ne smije raditi u određene dane: svaka četvrta ("mlada") nedelja, svaki četvrtak ("zemljani zavjet") i svako crveno i crno slovo u crkvenom kalendaru; ukratko, to je 10-15 dana mjesečno! Toga se drže s nevjerovatnim fanatizmom. Oni su potpuno uvjereni da ako bilo ko u selu radi na te dane, bog ili šta već će da pošalje grad ili neku sličnu elementarnu nepogodu na čitavo selo :o :o :o

E sad, situacija je takva da imamo komadić zemlje u tom selu, na kojoj se ne može graditi zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, pa smo samo uredili šumu, a na čistinama smo napravili voćnjak i bašte. Budući da sam prezauzet, ostaje mi jako malo vremena da se posvetim poslovima na tom placu. Znači, ako se moj slobodan dan poklopi s nekim od tih dana, ja tamo ne smijem da radim zbog kolektivnog komšijskog ludila... nekoliko puta sam bio prinuđen da radim na te tabuisane dane, ali neko to uvijek "snimi" i očigledno prepričava po selu, pa je ubrzo nakon toga s placa počeo nestajati alat i oprema. Moguće i da redovno uništavanje hrastova za badnjak baš u našoj šumi ima veze s tim, jer se samo par desetina metara odatle nalazi državna (ničija) šuma puna hrastova...

Potpuno je uzaludno pokušavati objasniti tim ljudima da neko ko živi i radi u gradu jednostavno ne može priuštiti sebi da bira vrijeme koje će mu biti na raspolaganju. Svijest tih ljudi je toliko nevjerovatno sužena i zaostala, da se to ne može shvatiti dok se ne osjeti na sopstvenoj koži.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ja čekam dan kada će one koji prodaju badnjak pokupiti u maricu i odvesti da par dana kopaju rupe za sadnice. Samo se nadam da će zemlja biti zaleđena.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Nema druge, sljedeće godine ću napraviti sačekušu s pištoljem...

Ovaj topik je sasvim odgovarajući za par rečenica o kolektivnoj religijskoj psihozi koja vlada u tom kraju.

Narod u tamo ima suludo vjerovanje da se ništa oko zemlje ne smije raditi u određene dane: svaka četvrta ("mlada") nedelja, svaki četvrtak ("zemljani zavjet") i svako crveno i crno slovo u crkvenom kalendaru; ukratko, to je 10-15 dana mjesečno! Toga se drže s nevjerovatnim fanatizmom. Oni su potpuno uvjereni da ako bilo ko u selu radi na te dane, bog ili šta već će da pošalje grad ili neku sličnu elementarnu nepogodu na čitavo selo :o :o :o

E sad, situacija je takva da imamo komadić zemlje u tom selu, na kojoj se ne može graditi zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, pa smo samo uredili šumu, a na čistinama smo napravili voćnjak i bašte. Budući da sam prezauzet, ostaje mi jako malo vremena da se posvetim poslovima na tom placu. Znači, ako se moj slobodan dan poklopi s nekim od tih dana, ja tamo ne smijem da radim zbog kolektivnog komšijskog ludila... nekoliko puta sam bio prinuđen da radim na te tabuisane dane, ali neko to uvijek "snimi" i očigledno prepričava po selu, pa je ubrzo nakon toga s placa počeo nestajati alat i oprema. Moguće i da redovno uništavanje hrastova za badnjak baš u našoj šumi ima veze s tim, jer se samo par desetina metara odatle nalazi državna (ničija) šuma puna hrastova...

Potpuno je uzaludno pokušavati objasniti tim ljudima da neko ko živi i radi u gradu jednostavno ne može priuštiti sebi da bira vrijeme koje će mu biti na raspolaganju. Svijest tih ljudi je toliko nevjerovatno sužena i zaostala, da se to ne može shvatiti dok se ne osjeti na sopstvenoj koži.

Nije u redu da ti kradu stvari,mozda to rade zato sto te nikad nema.

Kad navratis malo se druzi sa komsijama, zastani nekad, popricaj sa njima, pozovi na rakicu pocasti, raspitaj se kad pop oda nadji se pozovi ga da svrati iako ti nije stalo, onako reda rad.
Koliko toliko i ti zivis tu nisi pao smarsa.

Nekad za ono sto nam se desava nisu samo drugi krivi.

Hajd zdravo.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Spoiler:
Slika

Sve, sve, ali što do ovog Božića nikada nije bilo da su dopremili Badnjaka, više, nego što su mogli prodati. Slika baš ne može dočarati o kojoj količini se radi. Pa da su te neprodate odnjeli kući nego su eto tako to osatvili i na nekoliko mjesta po gradu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:

Nije u redu da ti kradu stvari,mozda to rade zato sto te nikad nema.

Kad navratis malo se druzi sa komsijama, zastani nekad, popricaj sa njima, pozovi na rakicu pocasti, raspitaj se kad pop oda nadji se pozovi ga da svrati iako ti nije stalo, onako reda rad.
Koliko toliko i ti zivis tu nisi pao smarsa.

Nekad za ono sto nam se desava nisu samo drugi krivi.

Hajd zdravo.

Nije tako jednostavna situacija. Znam ja te ljude prilično dobro i prinuđen sam da budem u koliko-toliko dobrim odnosima, jer ne postoji prilaz do parcele, nego moram prolaziti njihovim privatnim dvorištima i putevima. Uz to, budući da ne smijem ostavljati vrijedniju opremu na parceli, dogovorio sam se s njima da ostavljam neke stvari kod njih. Rakijica sam popio s njima do sad bar 10 litara. Znam dobro kakvi su to ljudi... kao lafo najbolji domaćini, a iza leđa svašta pričaju i rade... ograničeni, sujetni, sujevjerni... Ima ih nekoliko da su relativno OK, ali ima zaista zastrašujuće loših. Zato se i ne bakćem previše oko te parcele, već pomalo eksperimentišem s poljoprivredom, a kad dođem do love kupiću si parcelu na nekom normalnijem mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Šta bi rekao da ti kradu gaj i mimo Badnjeg dana?

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 18:39 
Ukratko govna ko govna od ljudi...zatucani i glupi kao i svaki tipicni srpski seljak...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Milan je napisao:
Ukratko govna ko govna od ljudi...zatucani i glupi kao i svaki tipicni srpski seljak...

Joj ovo je dobro.
Micko pustas balone pustas... nije lose, al moras ih Brale snecim napunit.
Jbt, pa ti ko da ih u dusu poznajes, ko da si srasto, bozsacuvaj ko da si izrasto iz njih. :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema direktno veze sa religijom i nije tema al kad neko dira selo...

Covjek kao svaki drugi covjek koji zivi na selu nije ni glup ni zaostao ni zatucan ni ogranicen u odnosu na covjeka koji zivi u gradu, isti su.
Mjerilo covjeka nije njegovo mjesto i sredina gdje zivi, ni zavrsena skola.
Vec sam rekao negdje da sam vece primitivce, nekulturu i smrad vidjao po Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani neko po Josavci ili Manjaci.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2014, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo citam malo po svijetu.
U Kanadi, Toronto na York univerzitetu dopisni student iz vjerskih razloga odbija ucestvovanje u projektu - grupni rad jer je u grupi zena(kaze da je i odabro dopisnu skolu da ne bude zajedno sa zenama).

Profesor koji vodi program ne pristaje na ustupke studentu a uprava Univerziteta odobrava studentov zahtijev???
Eh religijo religijo...sta ti rade. :roll: :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]