jellyfish je napisao:
Brale001 je napisao:
A kad ju vec spomenu, sta bi ti koje interese da Crkva ganja, tvoje, moje.
Pa crkva treba da ganja interese svojih sljedbenika, ako smo ti i ja sljedbenici, onda tvoje i moje. Problem se javlja kada oni govore jedno, a rade drugo. Govore narodu da ganjaju njegove interese, a ganjaju svoje.
Konkretno, prije par godina ili manje, jedan novinar se prerusio u prosjaka i isao traziti hranu po beogradskim crkvama.
Pisao je o tom u blicu. Samo par popova ga je primilo i nahranilo. Ostali svi su ga otjerali ili bili ravnodusni.
Crkva je osnovana prvenstveno da kao djelo Isusa Hrista na zemlji, znaci trebala bi da radi ono sto je on odredio. Ponekad radi, ali vecinom ne. Pogotovo uplitanje u politiku nije ono sto je namijenjeno da crkva radi. I skoro svo zlo u srednjem vijeku, a dosta i kasnije je doslo od uplitanja religije u politiku. Tek kad je drzava odvojena od crkve imamo neko poboljsanje. Vidimo sad u zemljama gdje religija i drzava nisu odvojeni da to ne funkcionise dobro kao sto nije funkcionisalo ni ranije.
Nesto o ulozi Crkve, mislim da grijesis.Ovo kako ti kazes:
"Pa crkva treba da ganja interese svojih sljedbenika, ako smo ti i ja sljedbenici, onda tvoje i moje."
Jel vidis protivurijecnost u ovoj recenici?
Ako X slijedi Y tj. to slijedi znaci da se X ponasa i radi kako je Y rekao.
Onda ne moze X da govori Y kako da radi.
Opet ponavljam Crkva nije tu da slusa tvoje i moje predloge ili zahtijeve ili slicno to radi neko drugi ona bi trebala sprovodit u djelo Isusovo ucenje.
Medjutim potpuno si u pravu u stvarima da Crkva nekad radi suprotno od onog sto Isus propovjeda i sto bi trebala radit.Nije to samo uplitanje u politiku kako ti kazes. Vec mjesto gdje se i o cemu se uplice. Tamo gdje bi trebalo nema je a tamo gdje ne treba gura se.
Od ucenja Isusa, podji samo od njegovog imidza skromnog obucenog, njegovog preziranja materijalnih koristi, njega ponekad bosog pa na suprotnoj strani zlata, raskosa i ucenja Crkve. Tu je velik je razmak nazalost.
Zato se i Hriscanstvo ne poistovjecuje sa Crkvom kao institucijom, i to je dobro.
Ali i Crkva ima svoje limite.
Isus nije bio Platon i nigdje nije govorio o Drzavi kao instituciji.
Isus nije govorio drzavi o tome kako konkretno treba da bude uredjena,organizovana i pojedinacno koja tijela da postoje te koji konkretni odnosi da u njoj vladaju izmedju ljudi.