Evo samo da kopiram sta sam nedavno u naletu bijesa napisao na fejsbuku:
"AAaaarrrrrrggghhh!!! *%&#!$%#!!
Prije nego što iznesem razlog mog bijesa, moram prvo da razjasnim par stvari - ja sam ateista, tj. agnostik, ali poštujem sve ljude, koji iz nekog svog ubjeđenja gaje religiozne osjećaje prema nekom svom Svevišnjem. Nemam problema da uđem u ckrvu, čak ni u džamiju, sinagogu ili neki budistički hram - bilo iz poštovanja prema drugima ili barem turistički - ne gnušam se ulaska u bilo koju zemaljsku institucionalnu poveznicu između religioznih vjernika i njihovog Božanstva ili idolopoklonstva. Idem na slave, na Bajrame, na krštenja i ostale događaje na koje sam pozvan - idem iz poštovanja prema tim osobama.
Dakle - ključna riječ je poštovanje i prihvatanje različitih mišljenja i uvjerenja.
A zašto sam bijesan!?
E, pa zato, što se zadnjih par hiljada godina širom svijeta vode razni vjeroubilački ratovi, u kojima suprotstavljene strane - zaslijepljene svojom vjerom i ideologijom "Samo moj Bog/Alah/Isus/Muhamed/Buda/Krishna/Onaj-tamo-gore postoji, a svi ostali su lažnjaci i nevjernici - heretici!!" - suludo jurišaju jedni na druge, ubijajući i uništavajući sve pred sobom - do zadnjeg nevjernika!
Eeeeeeej, aloooo!!!! Ubijaju se zbog nekog tamo gore!? Da. Nažalost.
I tako dođe komšija katolik/pravoslavac/musliman/budista/hinduista/kurac-palac svom prvom komšiji katoliku/pravoslavcu/muslimanu/budisti/hinduisti/kurcu-palcu i kaže:"Jebi ga komšija, dobri smo bili svih ovih godina, pomagali smo jedan drugom, slavili i tugovali zajedno, ali ... znaš komšija, ova moja religija je mnogo zajebana... ako ja sad tebi ne spalim kuću i ako te ne protjeram ili ne ubijem, ovi moji ostali suvjernici će reći da sam ja nevjernik i da sam pičkica od čovjeka... da ću ići u pakao, umjesto u raj... jebga but sorry komšija - bum bum tras *burn* " ...
Eeeeeeej, aloooo!!!! Ubije komšiju zbog nekog tamo gore, odnosno zbog ovih tamo dole, koji mu prijete nekim tamo gore!? Da. Nažalost.
Usudi se samo da ne vjeruješ!! Kazniće te Bog/Alah/Isus/Muhamed/Buda/Krishna/Onaj-tamo-gore !!
A ako neće on, kazniće te inkvizicija. Ili komšija. Samo probaj ugroziti autoritet crkve ili dovesti u pitanje postojanje "Onog-tamo-gore"! Pa ljudi su vijekovima morali djecu od malih nogu religiozno odgajati/vaspitati, ne isključivo zbog vjere, nego zato da bi sebi i svojoj djeci sačuvali život!!
Zašto je pismenost bila rezervisana samo za više slojeve društva, te visoke religijske predstavnike!? Ma šta će raji obrazovanje, neka ih onako glupih - ako nauče čitati i pisati, biće pametni! Shvatiće ... sve.
Hm, šta su ono rekli Giordano Bruno i Galileo Galilei? Da je Zemlja okrugla. A je l' ? Pa ih inkvizicija kaznila, jer po crkvenom učenju Zemlja nije okrugla. A je l' ? Jebi ga, bili su obrazovani i pametni.
Koliko li je samo ljudi nastradalo u zadnjih 2 000 godina u tim ratovima ... ? Broja im se ne zna. A ratovi se i danas vode. U Nigeriji, u Siriji, u Iraku i td., a mala žarišta da i ne spominjem. Postaće oni nekad i velika! Vodiće se ratovi i u budućnosti. Zbog nafte, zbog vode i ostalih resursa - ali i zbog religije. Ne zbog religije kao same sebe, nego zbog nepoštovanja i neprihvatanja različitih mišljenja i uvjerenja.
A zašto je doza nepoštovanja i neprihvatanja tako velika!? Zbog neznanja. Zbog neobrazovanosti. Zbog egoističnih ciljeva pojedinaca, koji masovnim zaglupljivanjem stvaraju plodno tlo za širenje religijske mržnje i samim tim za nove ratove. Boli njih dupe za "Onim-tamo-gore". Oni "Ga" koriste, da bi upravljali i manipulisali ovima-tamo-dole radi ostvarivanja lične koristi. Ljudi su sugestivni. Ljudima je veoma lako manipulisati. Pogotovo neznalicama.
Zato učite, čitajte, obrazujte se - u znanju je spas!!
Inače će biti još ratova. Nažalost."
_________________ Sve sto sam napisao, slucajno je namjerno ...
|