jellyfish je napisao:
Problem vecine na forumu je sto previse raspravljaju, a kod tebe je obrnuto i sto te covjek nekad pita neces da odgovoris misleci da je to prepucavanje. A to nije prepucavanje nego samo odgovor.
Jeste samo odgovor ali ako pažljivo pogledaš vidjećeš da većina "odgovora" na forumu u sebi sadrži (krije?) težnju da se sagovornik ubijedi u svoje mišljenje, baš da ga se ubijedi, da ovaj to usvoji i dalje drži kao svoje mišljenje. Ljudi nekako ne podnose da neko drugi misli drugačije i naprežu se da ih ubijede u svoje mišljenje, ne smije se dozvoliti da neko misli drugačije a ako i misli onda ga treba "prevaspitati". Ja više nemam tu želju (ili bar ne toliku i takvu) da drugi misle kao ja pa se ne trudim da ih ubjeđujem u svoje mišljenje, samim tim ne ulazim u rasprave (kao nekada). Stvari će ionako ići svojim tokom i to tokom kojim su zacrtane da idu pa naše rasprave tu nemaju nekog efekta. Najbolje će zapravo proći (bar psihički) oni ljudi koji će se moći prilagoditi stvarima onako kako se one odvijaju, koji će moći da ih prihvate, da ih razumiju. Malo je ljudi koji imaju moć (sudbinu, zadatak) da mijenjaju svijet, ostalima bi bilo najbolje da mijenjaju sebe tako da mogu što bolje prihvatiti promjene na svijetu, i da se uključe u "pozitivan talas" tih promjena a ne u suprotni tabor.
jellyfish je napisao:
Konkretno, ja sam te pitao u proslom postu koja je alternativa, kako ti vidis rjesenje problema ako ne udjemo u EU a da nije utopijski i neostvarivo
Da nije utopijski? Šta god bih ja napisao neko bi mogao reći da je to utopijski i neostvarivo.
Neki misle ovako: ili EU, ili da nam je i dalje ovako loše, ili utopija.
Ja se ne slažem sa takvom podjelom.
O ovome što si pitao se dosta pisalo na temi
"zapad...da ili ne!?" pa možeš pogledati šta se pisalo i šta smo pisali aharon/Aragorn i ja, ali i drugi.
EU nije sinionim za dobro uređenje u državi, za dobar standard, za prosperitet. Žalosno je što neki između ovih atributa i EU stavljaju znak jednakosti. Nažalost takvi su nam političari. Omađijani su, začarani. U Evropi je bilo a i sada ima država koje stoje odlično a nisu u EU. Sada je najočigledniji primjer Norveška koja je ako se ne varam na prvom mjestu u svijetu po nekim opštim proračunima standarda, već niz godina su prvi u svijetu, a nisu u EU, EU ih slabo zanima. Bivša SFRJ je stajala odlično a nije bila u EU. Zemlje koje su sada jake u EU (Njemačka, Britanija, Francuska) nisu jake zato što su u EU već zato što su te zemlje tradicionalno jake (kolonijalne sile koje i sada imaju kolonije u vidu slabijih EU zemalja), a sa druge strane Bugarska i Rumunija su slabe iako su u EU jer ni u prošlosti nisu bile jake. EU nema veze sa tim koliko je zemlja jaka i sređena. Sad se nameće (reklamira) stav da niko bez EU ne može da dobro organizuje i vodi državu

. Sad kao odjednom ne može bez članstva u EU da se postigne dobar standard, da se riješi problem korupcije, da se podigne privreda, da se ljudi zaposle i ostalo

. Sad su odjednom svi kao mutavi bez EU

. Sad EU sve treba da nas vodi za rukicu kao malu djecu i da nam govori šta možemo a šta ne možemo, šta smijemo a šta ne smijemo. Treba da nam krastavci imaju tačno određen oblik da bi prošli "EU standarde" i da bi se smjeli naći u prodaji

. A političari kada i sprovode neke dobre reforme vidi se da ih sprovode da bi se približili toj EU a ne zato što je zaista za sam narod dobro da se te reforme sprovedu. Sramota. To je kao kada bi ti svoje bolesno dijete vodio doktoru ne zato što će on izliječiti bolest već zato što će neko o tebi misliti loše ako bolesno dijete ne odvedeš doktoru.
Ako mi ne možemo srediti stvari sami sa sobom teško će nam ih neko drugi srediti. Mi trebamo pronaći ono što je dobro da radimo i kako da sredimo državu da bi ljudima u njoj bilo bolje (ali baš ljudima, ne korporacijama), sa ciljem da bi ljudi radili i živjeli sretnije, ispunjenije, slobodnije, rasterećenije. Za to nam ne treba EU, nije trebala ni bivšoj SFRJ koja nije bila idealna ali je i kao takva bila daleko ispred ovoga što sada imamo kao i ispred mnogih drugih zemalja.
jellyfish je napisao:
ako ne uspostavimo bivsu YU, ako ne napravimo pravi komunizam?
Tako nešto ćemo i praviti

jellyfish je napisao:
Ja isto mislim da postoji mogucnost da se EU raspadne
EU puca po šavovima. Dovoljno je pratiti vijesti.
jellyfish je napisao:
Znaci, ne mozemo nesto planirati dok ne vidimo kako se odvijaju stvari.
Naravno da možemo. Ako znamo šta hoćemo i šta trebamo postići onda možemo prionuti na to bez obzira na to šta se negdje vani dešava. Ako želiš da napraviš pitu za ručak a napolju je oluja onda samo zatvoriš prozore i praviš pitu, baš te briga za oluju napolju. A šta ako se oluja napolju sprema i ako će naš opstanak zavisiti upravo od mogućnosti da zatvorimo prozore prema vani i da samostalno preživimo dok oluja traje, dakle od stepena naše nezavisnosti od drugih? Imamo li tu nezavisnost (finansijsku, poljoprivrednu, industrijsku...), ili ne možemo ni nos obrisati bez "odobrenja sa zapada"?
jellyfish je napisao:
Ako to zakljucujes na osnovu nekih prorocanstava
Ima i proročanstava, kad ih već spominješ.