banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2011, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
laoce je napisao:
cicak je napisao:
laoce je napisao:
I cak sam jednom ili dva puta posudio starcima ( koji sam ja zidov :D ).

cigan! :lol:

Sto cigan? Mislim da su nesto meni htjeli da kupe , pa im zafalilo para, pa reko da im malo pomognem do plate :D .

ne znam, ja staroj gurnem. nako, kako kad. ima penziju 296KM. ne zivi sa mnom nego s bratom. porodicna kuca, prilicito velika. ne moze u stanu.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
I to si sigurno u mogucnosti da poguras zato sto si samac. Inace...

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
_zoka je napisao:
laoce je napisao:
I to da se od stipendije moze sebi dosta priustiti - to vjerujem,jer dok sam honorarno radio u BL za 120 KM imao za dzeparac i jos sam mogao ustediti za ljetovanje ( bilo prije skoro 10 godina, sad su cijene vise, ali svejedno).

Kako?Ja ne uspjevam da uštedim ni marke i stalno sam u minusu,a imam veću platu nego većina sugrađana....

Šta znam,marka po marka, nakvrcka se. :wink:

Generalno, ako se ne troše pare na cigarete, na skupe doručke (čuj doručak od 9 KM, puta 20ak radnih dana, 200 km samo za doručak :confused2: ), na izlaske (u smislu da su meni 2 do 3 pića sasvim dovoljna, više ni ne podnosim, a ne da spržim 100 km svakog petka i subote), ne gomilam gluposti u kući (nemam 10 pari bijelih cipela, 20 crnih i 30 raznih čizama), ne razvlačim po 15 parfema, kozmetičkih steova i ostalih stvari koje se jednom otvore i probaju i onda stvaraju gužvu u kupatilu dok im ne istekne rok upotrebe, ne kupujem skupu garderobu isl. Ne znam zašto bih dala 150 km za suknju kada na drugom mjestu (koje nije fensi doduše) veoma slična suknja, materijala istog ili sličnog kvaliteta, košta 25-30 km. Isl...

Inače sam praktična osoba pa ne gomilam gluposti bilo kojih vrsta.

Ali bih zato bila u stanju da ostavim i gaće na neko dobro putovanje, nakit (nikad dovoljno :oops: ), knjige. Ali i to kontrolišem u smislu da ne kupujem gluposti (tipa loše bižuterije ili romana koji su sada hit a zapravo su treš najveći) nego se častim nečim što je stvarno malo dugovječnije... :wink:

Poslednji put menjao Phoenix dana 09 Apr 2011, 21:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
_zoka je napisao:
laoce je napisao:
A nije da sam bio sam, samo nisam macho koji se mora pokazati da ima samo zato sto sam musko (mada sam otada mnogo vise ja placao izlaske).
Hoćeš reći da je onda cobra macho?:lol:
laoce je napisao:
I cak sam jednom ili dva puta posudio starcima ( koji sam ja zidov :D ).

Ja imam dogovor sa starcima....Dok god živim pod njihovim krovom,pola plate u kuću...Misilim da je to ok....

Nije macho, nego pravi nas domaci coek. Ko je meni kriv, pa sam od malena zapadnjak :D .
Ja da zivim sa starcima i da radim, bilo bi logicno da ucestvujem u troskovima. A sad malo povrat na temu dijaspore. Jedna kolegica mi se pohvalila kako joj je sin kupio novog audija, a klinac mislim da nema ni 21 godinu. Pitaj ja nju odakle mu pare, a ona rece da je sam zaradio. A onda rece i da u kucu ne daje ni centa, znaci zivi kod mame i tate, hrani se kod njih, a stedi za auto. To je prava slika nasih gastarbajtera. Ne daj boze da neko slucajno upise fakultet. A imaju mogucnosti, nije da nemaju. Jos je sada skolovanje potpuno besplatno. Ali treba onda cekati do 25-26 da se pocne zaradjivati, a kad ce se u tom slucaju kupiti novi audi?
Ljetos je u Becu bila jedna saobracajka u kojem je poginuo mladic od 18 godina, a djevojka je tesko povrijedjena. Klinac je vozio mercedes 500 SL , a auto je bio na majcino ime. A majku poznajem, radi kao cistacica. No coment.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
laoce je napisao:
Jedna kolegica mi se pohvalila kako joj je sin kupio novog audija, a klinac mislim da nema ni 21 godinu. Pitaj ja nju odakle mu pare, a ona rece da je sam zaradio. A onda rece i da u kucu ne daje ni centa, znaci zivi kod mame i tate, hrani se kod njih, a stedi za auto. To je prava slika nasih gastarbajtera. Ne daj boze da neko slucajno upise fakultet. A imaju mogucnosti, nije da nemaju. Jos je sada skolovanje potpuno besplatno. Ali treba onda cekati do 25-26 da se pocne zaradjivati, a kad ce se u tom slucaju kupiti novi audi?
Ljetos je u Becu bila jedna saobracajka u kojem je poginuo mladic od 18 godina, a djevojka je tesko povrijedjena. Klinac je vozio mercedes 500 SL , a auto je bio na majcino ime. A majku poznajem, radi kao cistacica. No coment.

Toga ima i ovde...Žive sa starcima,ne pada im na pamet da dinar daju u kuću( starci iako rade za neku siću i nisu kupili novi kaput već dvadeset godina i ne pomišljaju da traže) i štede za kakav polovan auto iz Švabije....Ili dignu kredit,a onda sjede ispred zgrade i glancaju šarafe na točkovima jer nemaju para da naspu goriva i da se provozaju...
Nebitno,ako misliš živjeti normalno male su šanse da zaradiš neku lovu i ovde dođeš kao boss...Ako se misliš napatiti,onda možda i uspiješ u tome....Možda.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u Mostaru prije 7 dana, dvoje zarucnika. i to se vracali odnekuda skupa, i on, valjda, sustigao oca i da ga pretekne i direktni sudar s drugim vozilom.
otac gledao kako ginu njih dvoje.
tuga. BMW 5. kupio otac.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
laoce sto je najgore od svega takva se sranja desavaju i ovde.. Bio jedan momak iz Vrbanje ili Debeljaka cini mi se.. Kupio Audi A6 odakle mi pare to ostaje misterija, stari mu valjda radi u inostranstvu pa mu salje, a majka radi kao cistacica u hemijskoj skoli ja mislim ali nisam siguran. E sad decko je imao 24 god. Vozao je mozda mjesec dana Audi ovo ono.. Cure se lepile ko muve na Go*no I sve je bilo super.. Ali negde tamo u septembru prosle godine i po njega je dosla crna sudbina, survao se u neku jebotvorinu kad se vracao celinca.. isao je nekih 150 kilometara na cas i izgubio kontrolu. Poginuo je na licu mjesta. drug koji je sedio pored njega prosao je sa laksim tjelesnim povredama.. Jebem ti sudbinu

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evo imam mladjeg komsiju koji je pre godinu i po platio Audija nesto sitno preko 40 hiljada evra. Pre mjesec, dva ga je prodao za jedva 20.000. Plata mu jedva preko hiljadu. Nedaleko imam doktora (moze se reci da je decko iz BL) koji vozi Opel Astru jedva mladju od njega.

Sto ljudi, sto cudi.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
evo citam svi nesto imaju stipendije. ni marke jedne jedine mi niko nije dao.
cijelo skolovanje se radilo, zaradjivalo, zivjelo od toga, fakulete se placao 1500KM godina, plus sve ostalo.
kad se diplomiralo dala mi majka 150KM. da se pocastim.

Čičak, skidam kapu. Svaka čast!

Po meni je normalno da pripomogneš roditeljima i ako ne živiš sa njima. A ako živiš, pa to je pod obavezno, mislimi ti tu jedeš, trošiš struju, vodu, telefon. Naravno, dok sam studirala, ta stipendija je bila džeparac. Nisam davala za ove potrebe ali nisam tražila ni za svoje zahebancije.

A ovo je sasvim realna slika naših gasterbajtera. Neka ona čisti tuđe wc-e ali nek se voza u mercedesu. Naša posla i kompleksi. :roll:

Još kad mi rođaci dođu iz JuEsEj ov Amerika i počnu sa pričom kako je njima divno, sjajno i bajno i kako su sinku od 20 godina kupili merc, pri čemu žive u crnačkoj četvrti (ništa loše protiv crnaca nemam ali kad vidim kako se taj mali ponaša, jbt ja govorim ispravnije engleski od njega), oni rade 20 sati dnevno u nekom svom restoranu, djecu ni ne viđaju, i izigravaju kajle kad dođu u BiH.

Neka hvala. Radije ću biti baja u selu tipa BiH nego zadnja rupa na svirali negdje u JuEsEju.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nemas na cemu, hvala.
ali ja to ne vidim tako.
imam ja i godina, ovo je normalno. meni skoro 30 da mi mater daje, pa nije mi davala kad mi je bilo 18. sreca, zlatne ruke. svasta znale napraviti.
jbg, ne volim lijenost, nije mi u prirodi... radim, svasta. i cijeli zivot radim za privatnika. a imam 12 godina radnog staza na crno sto i nije bas za pohvaliti.
ali jbg, sta ces, tako vrijeme, taki obicaji.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Još jednom kažem, svaka čast čičak!!!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Phoenix je napisao:
A ovo je sasvim realna slika naših gasterbajtera. Neka ona čisti tuđe wc-e ali nek se voza u mercedesu. Naša posla i kompleksi. :roll:

Meni se povraca od ovakvih generalizacija :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
nemas na cemu, hvala.
ali ja to ne vidim tako.
imam ja i godina, ovo je normalno. meni skoro 30 da mi mater daje, pa nije mi davala kad mi je bilo 18. sreca, zlatne ruke. svasta znale napraviti.
jbg, ne volim lijenost, nije mi u prirodi... radim, svasta. i cijeli zivot radim za privatnika. a imam 12 godina radnog staza na crno sto i nije bas za pohvaliti.
ali jbg, sta ces, tako vrijeme, taki obicaji.

Isti sam.. Radim i zaradjujem.. imam dovoljno za sebe ali od sada malo pametnije.. pocinjem da stedim..!
Tu i tamo kad zagusti pomognem starcima. Dobro je biti dobar jer ono sto su starci uradili za tebe da nekazem koliko su pukli love da te skoluju, obuku, nahrane, kupuju i da naprave od tebe covjeka.. To im ti nebi mogao vratiti za 3 zivota. To treba postovati i kad postanes COVEK pomozi i ti njima , oduzi se na neki nacin :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Phoenix je napisao:

I meni se povraća na mnogo što-šta ajkulo, između ostalog na komplekse različitih vrsta. :roll: Nisam rekla da su svi gasterbajteri takvi, ali oni koji nemaju komplekse se ovako ne ponašaju. Žalosno je što su u manjini. Činjenica je da je većina ljudi takvo i da ima potrebu da naglasi gdje je šta kupio, koliko to košta isl. da bi ispao faca u rodnom kraju a ovamo tuga, čemer i jad. Još kad počnu da mi sole pamet, kako oni sve znaju najbolje a ja veze nemam ni o čemu... :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da mi je neko rekao da ce tema koju sam napisao pre nesto vise od 24 sata, imati za samo jedan dan preko 1000 pogleda i 175 komentara gadjao bih ga bajonetom :P

Nego vratimo se mi na temu. pusti to koliko ko zaradjuje i sta ko sebi kupuje.. Svak ima svoj zivot..
Idem spavat cak i sutra moram raditi.. Tako da, zlo mi je.. sve u svemu.. budite dobro i bjezte odavde :P

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Phoenix je napisao:
ajkula je napisao:
Phoenix je napisao:

I meni se povraća na mnogo što-šta ajkulo, između ostalog na komplekse različitih vrsta. :roll: Nisam rekla da su svi gasterbajteri takvi, ali oni koji nemaju komplekse se ovako ne ponašaju. Žalosno je što su u manjini. Činjenica je da je većina ljudi takvo i da ima potrebu da naglasi gdje je šta kupio, koliko to košta isl. da bi ispao faca u rodnom kraju a ovamo tuga, čemer i jad. Još kad počnu da mi sole pamet, kako oni sve znaju najbolje a ja veze nemam ni o čemu... :roll:

Nisi rekla da su svi takvi nego da je gore navedeni primjer sasvim realna slika. Nije sija nego vrat :roll: Koliko gastarbajtera poznajes da bi mogla pricati o vecini ili manjini? Znas li koliko naseg naroda ima koje zaboli i rodna gruda a kamo li da prica gdje je sta kupio ili koliko sta kosta? Vi vidite ono sto vam se prezentuje u vrijeme praznika a to nije ni blizu vecine. I mene nervira kada me pitaju gdje sam sta kupila, pa koliko sam platila, pa onda prica kako je meni super, kako se u BL zivi lose a sve su obucenije od mene i svaki dan ispijaju kafe po kaficima. I sta bih ja trebala reci - da je citavo BL stanovnistvo takvo?

Moj otac prima invalidsku penziju od bijednih 370 KM i jos NIKADA na moje pitanje, da li mu treba nesto, nije rekao da treba a ovdje se prica kako se jedva krpi kraj sa krajem uz platu od 1400 KM. Ko je ovdje lud??

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Da je bar 2 milje:)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prije svega, ako je nešto realna slika, to je slika većine, a izuzeci postoje od svega. Rijetki, ali postoje. A to da u BL svi kukaju a po pola dana sjede u kafanama je realna slika, jer ima toliko studenata koji sjede i ne rade ništa, dok im se roditelji ubijaju od posla. Iz ove slike naravno da izuzeci iskaču.

Poznajem mnogo gasterbajtera, od rođaka, komšija i nazovimo ih prijatelja. Gasterbajtera koji očekuju da im se spremaju večere i posebni dočeci kada dođu da nas posjete i da se titra oko njihovih guzica, i naljute se kada ih tako ne dočekamo, pri čemu za svo vrijeme koje su u inostranstvu više vole da plaćaju dadilju za djecu nego da pozovu nekoga da dođe kod njih makar na sedam dana i vide taj divni Beč a da ne spominjem JuEsEj. A ta ista osoba je svojevremeno živjela kod mojih roditelja, dok se nije udala. Nikad joj nije palo napamet da nazove i čestita praznike, kamoli šta drugo.

Ili, kao što se dešavalo, osoba bolesna u komšiluku i zovu kumove i prije rata prve komšije, da donesu neki neophodan lijek jer ga kod nas nije bilo, pri čemu će im se to platiti kada dođu. Lijek je naravno "zaboravljen". Ne d'o Bog tražiti stvarnu pomoć.

Jer njima je super a onda ako počneš da kukaš, odjednom nešto niko nema para, kriza je svugdje i ostalo. Kako odjednom kriza kad se maloprije hvalili novim mercom? :wink: Omiljena rečenica mi je: "Vama je ovdje divno. Ja da sam ovdje, živila bih od vazduha. " Ma sigurno... :roll:

Ili situacija gdje sam sa bolesnom osobom došla u bolnicu i mi čekamo red, a gospoja (sa 500 kg zlata na sebi) hoće da upadne preko reda. "Šta oš' ti mala, nemoj da sad uniđem i reknem doktorici pa ona neće te primi jer mi je sestra." More... :angry4:

Ovo su naravno ekstremne situacije. Ali činjenica je da sa većinom gasterbajtera nemam baš najljepša iskustvo. Opet kažem, i tu postoje izuzeci.

Meni je žao iskompleksiranih ljudi. I te potrebe da se neko na taj način dokazuje, a ne zna koliko je ta silna želja da dominira, makar i glupostima i stavom "ja sve znam, ti nemaš pojma" jadna. Čim sjednemo, počne priča o ćerki, sinu, mužu, novom autu, novj kući koju grade u BiH i kožnoj garnituri i bla bla bla. :roll:

I naravno, ubjedljivo su mi omiljene situacije kada sjedimo u širokom društvu i ona počnu međusobno da pričaju na njemačkom ili engleskom, računajući da ih niko ne razumije. E pa gospodo, malo ste se zajebali.

Žao mi je što ti je otac invalid. Ali nije jedini, a mnogi nemaju ni 350 km primanja pa nekako žive sa tim. A kao što si mogla da pročitaš u gornjim postovima, i mi ostali smo rekli da je to (1400 km) i više nego dovoljno para za jednu osobu. Naravno nije ako izdržava od tih para cijelu porodicu.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Gastarbajteri, a pogotovo oni prijeratni svi odreda, to su najveći seljoši na svijetu, zaostalij ljudi od njih ne postoje na cijeloj planeti. Znam ih puno i svi su ko jaje jajetu, nedo bog nikome, oni su ustvari karikatura o kojoj se rade istraživanja, a o njihovoj zaostalosti se snimaju dokumentarni filmovi.
Volim i zabavlja me kad dođu ovde sa svojim hendijma i smješnoj garderobi, volim slušati njihove priče i ako ste primjetili u njihovim pričama skoro kod svih, čitav život im se vrti oko nekakvog banofa, taj banof im je orijentir za sve, ma iz kog grada dolazili, sve im je pored jebenog banofa, a kuće koje ovde prave to je posebna komedija, inače preferiraju antički stil :lol: vole lavove i dorske stupiće, čak piju i čudna pića poput nekakvog špeci mješaju pivu i kolu i slične glupost :roll:
Jednostavno ljudi su cirkus živi i jedva čekam da se počnu pojavljivati sa svojim gumenim bombonama koje donose svojim najmilijma u otadžbini.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 00:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Kad citate tudje postove o zivotu u inostranstvu imajte u vidu da je taj dozivljaj veoma subjektivan, da ljudi vide ono sto zele da vide, da opravdaju sebe i svoje postupke, a da svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo projektuju prema svojim ocekivanjima, a ne prema objektivnom stanju. Zato uzimajte sve sa rezervom, merite po svojim merilima, a tezite da citate pozitivne i negativne poglede na istu stvar te onda podvuci ono sta bi mogla da bude neka sredina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wY73_EzCuhw[/youtube]

Mislim da bi se mnogi od nas vratili da se imamo gde vratiti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]