Evil je napisao cijelo objašnjenje koje je savršeno ukoliko zanemarimo zanemarimo inicijalnu situaciju uzroka (recimo ubistvo iz koristoljublja) koje je dovelo do iniciranja smrtne kazne.
Mogu se složiti s istim jedino u hipotetičkoj, a takva je i navedena, situaciji da živimo u društvu gdje se teška nedjela i zločini nikad ne dešavaju.
Zašto se stav ne pokuša objasniti stanovnicima Papua Nove Gvineje?
I nisam za mučenje nikakvog tipa. Strapao bih u zatvor sve sadiste.

Recimo da bi mi najviše odgovarao sistem zatvora iz Alien 3 gdje su osuđenici zaboravljeni od ostatka civilizacije.
Možda bi jedino trebalo vršiti opservaciju ponašanja istih.
Niije meni u planu ubistvo kao rješenje, već denotacija izvršioca kaznenog djela kao nebitne i trivijalne stavke kao nečeg što ima na sebi priheftan stiker "zaborav".
A zakonski se može izvesti:
drugi osuđenik na smrt da sistemom koji je vezan za vlastito održavanje života usmrti prvog zatvorenika.
U zakonu bi moglo da stoji nešto poput egzekuciju će eventualno da izvrši sam osuđenik ili drugi osuđenik.
Većina vas raspravlja o jednom pitanju: da li uvoditi takvu kaznu.
Takva rasprava bi imala privilegije u zatvorskom krugu gdje su većina teški osuđenici jer bi izuzetno jednim slučajem na koji bi rasprava mogla odvesti, bili benificirani.
Ja pitam: zašto ne uvesti? Čega se bojimo? da ćemo imati kvalitetnije društvo? To su već 3 pitanja.