Dragi moji, slučajno sam dobio link za ovu forum diskusiju i morao sam se uključiti.
Čitajući sve do sada napisano vidim da kao i obično ima pripadnika homo/bisex populacije koja se pokušava izboriti za slobodu kretanja i govora, dok druga strana sve to želi skloniti na jedno mjesto, zatvoriti i zapaliti.
Da ne bude kasnije zabune, dajem na zanje da sam po seksualnoj orijetaciji biseksualac sa svojih 30 godina. U skladu s tim dao bih par komentara na zadanu temu.
Prije svega zamolio bih da se homoseksualnost kao bio-bihevioralno stanje ne tretira kao bolest jer za to ne postoje vjerski, medicinski ili politički dokazi. Homoseksualnost predstavlja seksualnu orijetaciju i manifestuje se jednako kao biseksualnost ili heteroskesualnost.
Potpuno razumijem osobe koje ne prihvataju homoseksualnost kao orijentaciju jer za to postoje, očigledno, dobra opravdanja. Neki nisu imali iskustva sa homoseksualcima, nisu upoznati šta znači homoseksualnost, a neki na taj način iskazuju svoj super ego ponižavajući pripadnike homoseksualne populacije dokazivajući svoju superiornost zbog opšte ne prihvaćenosti homoseksualaca. No, i za mene je sve to prihvatljivo do trenutka fizičkog ili verblanog nasilja koje predstavlja oličenje malograđanstva.
Rođen sam i živim u Banja Luci cijelih 30 godina i preživio sam sve seobe koje su se do sada mogle desiti. Struktura ljudi koja je naselila grad iskrivila je sliku o Banja Luci. Nažalost moram reći da moj grad je zadržao samo 10% onog duha koji je imao prije rata. Spominjem sve ovo jer u ''moje doba mladosti'' homoseksualnost se nije spominjala i osuđivala u ovolikom broju kao danas. Danas očigledno osuđivanje i vrijeđanje homoseksualaca predstavlja imperativ našeg društva počevši od najviših autoriteta. Proteklih 15ak godina sam obišao preko 30 zemalja u svijetu i živio život biseksualca u svim tim zenitima. Ne kažem da je ''biti homoseksualac'' idealno u jednom New York-u ili Londonu, New Delhi-ju ili Cape Town-u ali zasigurno nije opasno kao na Balkanu. Naš temperament i vandalizam koji smo zadržali još iz prošlih vijekova ne dozvoljava da se društvo razvija u cijelosti.
Htjeli vi to ili ne, homoseksualci/biseksualci su vam komšije, prijatelji, rođaci, braća, sestre i svi ljudi s kojima provodite vrijeme. Ovom rečenicom ne želim reći da svi navedeni pripadaju tim populacijama ali zasigurno da ima pojednica/inki koji/e svoja interesovanja za isti pol iskazuju u virtuelnom svijetu i daleko od očiju javnosti.
Kao što sam rekao, biseksualac sam, i za moje sklonosti zna nekoliko osoba u BL. To je moja privatna stvar i ne tiče se nikog sem mojih partnerki/ra. Jednu stvar morate znati, a to je da u Banja Luci ima veliki broj homo/biseksualaca koji se dobro skrivaju i predstavljaju u drugom svijetlu. Ne bih spominjao koliko sam nemoralnih ponuda dobio od naših ''gradskih faca/gazda'' koji se dobro prodaju kao ''jebači''. No, bilo kako bilo moramo živjeti svi skupa i širiti ljubav.
A što se tiče pripadnika bi/homoseksualne poplacije morao bih biti krajnje iskren i reći da nikada nisam i neću podržati organizovanje parade niti bilo kojeg javnog skupa kako bi se društvu pokazalo postojanje bi/homo populacije. Za mene je to jedan bespotrebni apsurd jer bih u tom slučaju dao svima ista prava da se javno okupljaju i ''protestuju''. I onda bi vjerovatno svaka metropola bila kao velika i neozbiljna parada, da ne kažem vašar. Niko mi ne može reći da bi/homo populacija ne uživa ista prava kao i hetero s toga bih volio vidjeti da se tenzije malo smire. Imam 30 godina i za vrijeme svog života nisam imao niti jednu neugodnu situaciju kao biseksualac jer zasigurno nisam jedan od onih koji ganjaju svakog muškarca da ga ubjede da je homo ili bar bi. Kao što sam ranije napomenuo za moja emotivna i seksualna uživanja trebaju znati samo osobe s kojima dijelim iste ili najbolji prijatelji koji me prihvataju kao bi lika. Nekoliko puta sam izjavio da ne želim da me društvo stavlja u isti koš sa ''pederima sa Kastela'' ili javnih wc-a gdje verbalno i psihički zlostavljaju maloljetnike ili neupućene. Gnusam se od pojedinaca koji krive sliku o našem društvu, a posebno o homo/bi populaciji.
Dao bih savjet LGBTIQ udruženjima da više rade na obučavanju građana o homo/bi/heteroseksualnosti, a ne na javnim kampanjama koje za cilj imaju osiguravanje već postojećih prava LGBITQ populacije. S obzirom da je ovo Balkan, i nedovoljno razvijena cijelina, ne zamjeram što se i Queer stavlja u grupu svih prethodno navedenih. Ukoliko budete dovoljno istraživali vidjećete da je Queer nije baš dio LGBTI priče.
Ima toliko toga još o čemu bih mogao pisati ali bih bio krajnje dosadan.
Izvinjavam se ukoliko sam nekoga prethodno uvrijedio ali mi zaista nije bila najmjera. Sve što sam napisao je proizašlo na osnovu mog životnog iskustva. Reći ću samo da Vas sve poštujem i cijenim kao pojedince bez obzira na Vaše mišljenje jer Vas ono čini čovjekom.
Toliko za sada, budite dobri