jellyfish je napisao:
Pa ni ovdje se ne moze odvojiti kokos i jaje kao i u klasicnoj prici, u tome je sutina
Moje misljenje je kao sto sam naveo da sustina religije nije losa, ali je konstantan problem kroz istoriju nametanje.
A ova tema takodje nije imala cilj da osudi religiju, nego zloupotrebu religije.
Svaki covjek treba da ima svoju religiju, religija moze biti hriscanstvo, jehovizam, islam, ateizam, agnosticizam, vjerovanje u jabuku, u kokos, u vazduh... Ali vazno je da niko nikom ne namece nista sto nije slucaj sa 99 posto religija. Meni je toliko smijesno kad vidim religioznjake svih religija sa raznim vrstama kapa na glavi, od valjkastih do okruglih i kockastih, ali to je njihovo, ako hoce neka stave tutu na glavu njihov problem, ali neka drugima ne namecu.
Ja recimo vjerujem u Boga, ali to nije Bog kako ga prezentuje ijedna zvanicna religija, jednostavno imam svoje razlicito shvatanje i to nikom ne namecem, ali zelim da ni meni niko ne namece, a ko hoce ako zeli neka vjeruje u "semafor" ili "krovnu ciglu" to je njegov izbor, samo neka drugom ne namece i ne trazi pare, sto radi vecina religija

Vise se radi o zloupotrebi i falsificiranju nego nametanju religijski normi kao moralnih. Pa se onda te moralne norme pretacu u zakon.
Evo jedan lijep primjer zloupotrebe.
U vrijem kad je pisan kuran nije bilo auta ako se ne varam. Mozda negdje stoji u kuranu da je zeni zabranjeno da jase konja ili kamilu nisam siguran, ako stoji onda ok ne citat ovo dalje.
Ali ako u kuranu nema auta, kako to da je u Saudiskoj Arabiji zakonom zabranjeno da zena vozi auto na javnim putevima (moze u avliji ogradjenoj ili negdje u vukojebini bogu iza nogu).
Moze li neko da mi objasni kakve veze ima voznja automobila sa religijom u ovom slucaju Islamom u Saudiskoj Arabiji ne i u drugim islamskim drzavama.
Znaci ne postoji religiozna norma uvezi vozenja auta, onda na osnovu cega je napravljena ta zakonska norma , zabrana voznje auta zenama.
Kao objasnjenje prihvacam i graficki prikaz(crtanje).