banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 09:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Ja bih ipak rekao da ti od TRNA U OKU NE VIDIS CIJELU SUMU.
:wink:
Citiraj:
eh da,.....tvoj svjet.
moj pokrece ljubav

E da, o tome pjevaju oni turbo folk, nazovimo ih, pjevaci
SVAKA CAST

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
EZAN je napisao:
Ja bih ipak rekao da ti od TRNA U OKU NE VIDIS CIJELU SUMU.

odlicno ezan! poceo si citirati Isusa..."ko vadi trn iz tudjeg oka a nevidi balvan u svom".
to mi se svidja.
Citiraj:
Citiraj:
eh da,.....tvoj svjet.
moj pokrece ljubav

E da, o tome pjevaju oni turbo folk, nazovimo ih, pjevaci
SVAKA CAST

svaka im cast!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Predlažem da se vratimo na temu "zapad...da ili ne".

Vjerovatno je bilo potrebno ovako odlutati i drago mi je što su se napisale stvari koje su se napisale ali sad bi bilo dobro da se vratimo na temu. O pitanjima postojanja duše, duhovnih energija, čakri i ostalog možemo otvoriti posebne teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 09:13 
Majstor
Majstor

evo,...ja bih zakljucio svo svoje pisanje na ovu temu sljedecim rijecima...

"zaista vam kazem, nemojte da se brinete za svoju dusu, sta cete jesti, ili za svoje tijelo, sta cete obuci. jer dusa vrijedi vise od hrane i tijelo vise od odjece. Dobro pogledajte ptice...niti siju, niti zanju, i nemaju spremista ni zitnica, pa ipak ih Bog hrani.
a koliko tek vi vrijedite vise od ptica!
dobro pogledajte ljiljane koji rastu...nemuce se niti predu, a ja vam kazem, ni Solomon u svoj svojoj slavi nije bio odjeven kao jedan od njih.
ako dakle Bog tako odjeva one koji danas jesu a sutra nisu, koliko ce pre odjenuti vas, malovjerni!
zato, netrazite sta biste jeli i sta biste pili, i nebudite napeti.
jer sve to ovaj svjet trazi, ali Otac vas zna da vam to treba.
nego stalno trazite Njegovo Carstvo, a ostalo ce vam se dodati."

eto. ovo nisu moje rijeci, nego rijeci Boga...Isusa Hrista, izgovorene prije 2000 godina a zapisane od strane njegovog ucenika, apostola Luke.

moja je zelja, da svako od nas, na putu za zapad, kojim idemo, nosi ove rijeci u svom srcu. ako su mu ove rijeci u srcu, "Sunce ce mu izlaziti i na zapadu"!

veliki pozdrav i sve najbolje svim putnicima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 10:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Totalno smo skrenuli sa teme, a da se jo smalo vratimo. Bas vas je milina citati. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 17:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
zao mi je sto necu da vam odgovorim kilometarskim postovima ( koji po mom misljenju samo smaraju :roll: )

rodjena u BL
odrasla u BL

otisla iz iste 99 god zeljom da vidim nesto novo, da naucim nesto novo....

bilo mi je lijepo u Bl i bez struje i sa njom, sa vodom i bez iste..

ali sada mi je jos ljepse... na tom "trulom zapadu"

on ne moze da unisti u meni ono sto su roditelji i ja sama ugradjivali godinama....

on moze samo da prosiri moje vidike ( a vidike je uvijek dobro prosirivati zar ne :wink: )

zapad nije unistio moju vjeru.... pomogao mi je da sa vise aspekata utvrdim i potvrdim ono sto sam znala i ucila godinama.....

zapad JESTE hladan ali ja sam srecna jer mi komsinica ne viri svaki dan u tanjir i ne prepricava drugoj gdje mi stoji koja "heklarija"

zapad ti daje sansu da radis posteno i da posteno trosis svoje novce

zapad ti nudi skolovanje ali ti nudi i zaposlenje..... sta nudi Banjaluka??? Bosna? Republika S.? Jugoslavija????

nemojte samo da mi pricate kako je lako naci posao onome ko to zaista zeli, jer sam godinu dana obilazila svaku glavnu sestru , svakog sekretara, direktora, bila kod Lolica.... svi su obecavali posao, ali su gledali u moje ruke.. :roll: To je da nasa toplina koju imamo i koju tako velikodusno rasipamo okolo?????

Volim Banjaluku jer je nekad bila moj dom!

Volim Njemacku jer je ona sada moj dom!!!

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 01:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
koliko sam shvatio
taj truli zapad i nije bio problem
vec smo mi problem kao
gorstaci podrucja koja ne mogu da prihvate
da je 21 vijek nesto sto nije samo iz serijala
Star Treka vec buducnost covjecanstva....

sto se tice gipsy: argumenti su stvar covjeka i mnozine
onih koji ga podrzavaju. imaginarni ili ne oni su argumenti
i u toku istorije su ubijali i skidali glave sa ljudi...
ne bi sebe i svoj zivot bazirao na argumentima istina koje
sam nisam provjerio pa kako god one bile tacne jer
argumentovano te metak u glavu ubija ali necu ga nositi
kao svetu istinu koja je cinjenica a ne nesto sto ja treba da zastupam...

Rio: stakleno zvono pod kojim zivis se razlikuje u odnosu na druge samo
u cinjenici da neko ima problem sa svojim sefom - a ti trenutno sa svojim (Bogom ili isusom) nemas jos uvijek... tj. jos nisi zaplakao na njegovim vratma i rekao fuck you my life is hell.... i mislis - pa to je nemoguce...

niko nije nevjernik iz sopstvenog izbora vec iz kolotecine zivota koji zivi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 09:51 
Majstor
Majstor

dobro...

indijanka: znas kako Bora Djordjevic pjeva? "ja sam svoju srecu nasao u smecu".
fino ako si ti sretna, ma gde bila, ali pitas li se ikad koja je cijena koju placas za to da bi bila sretna?

ja znam koliko covjek mora platiti da bi na zapadu bio sretan. mnogo!
a nezelim da toliko iko od nas plati, jer kazem vam svima opet, mozete biti sretni i kad dodjete po srecu...praznih dzepova.

ima jedan koji te moze uciniti VEOMA sretnom.
on je "jednome" rekao..."dacu ti sav ovaj svjet, ako mi se poklonis".

a ima i jos jedan koji te moze uciniti VEOMA sretnom.
on je rekao..."ljubi me svim svojim srcem, svom svojom dusom, svim svojim tjelom i svom svojom snagom...i dacu ti Carstvo"

kome bi se ti poklonila indijanko?
koga bi ti voljela indijanko?
onog prvog ili onog drugog?
....a obojica te mogu uciniti SRETNOM!

da ti pomognem?
prvi govornik je bio Djavo, a drugi Bog!

izbor je tvoj lak, ako znas sta biras, a znas li?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Indijanko

Svaka cast. Uz tebe sam 100%!!! Imam pricu slicnu tvojoj. Pitam se hoce li Rio tako "mudro" pricati kada dodju i djeca kojima se ne moze nista priustiti, jer na kraju krajeva ko odmah moze naci posao. Samo oni sa dubokim dzepom, koji ce za to i da plate za svoje sinove i kceri.

Zapad mi nudi posao, zdravstveno, obezbjedjenu sigurnost za moju djecu, sto mi je najvaznije na svijetu. Masa moje raje je ostala u BL. Vodaju iste momke desetak godina, da desetak, i ne mogu se uzeti, jer on/ona ne radi, a jedna mala platica nije dosta ni za hranu, a kamoli za stan i djecu. Zato, prezivljavaju sa roditeljima, a odavno im je bilo vrijeme da od njih odu i krenu svoj zivot.

Kucali su na milion vrata sa diplomama ili bez njih, i odgovor je isti.

I glupost je pricati da je zapad djavo a nas utuceni istok raj. :roll: :roll: :roll:

BL ce uvijek biti u mome srcu, ali od ljubavi se ne zivi - to cak i bebe znaju. Zato radije - trbuhom za kruhom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 10:09 
Majstor
Majstor

pozdrav i frozenu...

frozen je napisao:
koliko sam shvatio
taj truli zapad i nije bio problem
vec smo mi problem kao
gorstaci podrucja koja ne mogu da prihvate
da je 21 vijek nesto sto nije samo iz serijala
Star Treka vec buducnost covjecanstva....

buducnost!
ti se brines o buducnosti pa cu ti reci sta je buducnost...
ti si "dalekovid" pa vidis da je buducnost 21 vijek a ja ti kazem da ce poslije 21 vijeka doci 22!
iza "tvoje" buducnosti...doci ce Njegova buducnost!
nezavrsava se prica u 21 vijeku, vec traje kroz vijeke vjekova.

sta ce ti zvjedzani brod koji leti brzinom worp 5, kad od smrti neces pobjeci.
sta ce ti teleporter, kad ces svejedno biti teleportovan tamo gde ti je i mjesto.

frozen!...odledi se i pogledaj da je preko sutra,...prekosutra!
sta ce ti sutrasnji dan, ako ces prekosutra odlucivati o svojoj vjecnosti!
sta je sutrasnji dan prema vjecnom preksutrasnjem danu!?

Citiraj:
Rio: stakleno zvono pod kojim zivis se razlikuje u odnosu na druge samo
u cinjenici da neko ima problem sa svojim sefom - a ti trenutno sa svojim (Bogom ili isusom) nemas jos uvijek... tj. jos nisi zaplakao na njegovim vratma i rekao fuck you my life is hell.... i mislis - pa to je nemoguce...

niko nije nevjernik iz sopstvenog izbora vec iz kolotecine zivota koji zivi...

nedaj Boze da iko vise, ikad kaze, "fuck you my life is hell"!
zato sto ce slagati!
nema u paklu zivota, vec smrti.

rio je neprestano u problemima. svaki covjek je. svaki covjek nosi svoju muku. svaki covjek nosi svoj krst. uprtio ga na ledja i pod teretom se penje i stenje. to smo mi...ljudi.
ali netreba pokleknuti i klonuti duhom, i netreba nas krst prebaciti na drugog, jer cemo istog trena dobiti dva.
nemoze se "frozen" koracati ovim zivotom a nenositi krst.

to nam je sudjeno, i tako MORA biti.

no, ono sto nemora biti, stvar je nase volje. mozemo traziti snagu da nosimo svoj krst i tu cemo snagu dobiti.ja sam je dobio. kad sam mogao ja moze i svako drugi.
zato nije sve do "kolotecine zivota", vec i do nase volje.

muka mi je vise od toga da objasnjavam svoj licni primjer da bih nevjernom ulio i najmanju nadu.ali vjeruj mi kad ti kazem, da me zivot nije mazio a nemazi me ni sad ali moj je krst sad laksi!

svaciji se moze olaksati, a niciji se nemoze zbaciti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 10:27 
Majstor
Majstor

ah nesretna li si mala "bebish" :(

Bebish je napisao:

Zapad mi nudi posao, zdravstveno, obezbjedjenu sigurnost za moju djecu, sto mi je najvaznije na svijetu.

to je tebi najvaznije.dobro.
a da te pitam...
sta ce biti stobom ako jednog dana ostanes bez posla, bez zdravstvenog osiguranja i bez "sigurnosti za svoju djecu"?
hoces li moci da zivis?
a ja ti tvrdim da se to sve moze desiti u tvom zivotu. jer JA tako zivim.
sta ce ti ostati kad ostanes bez "svega"?

ostace ti samo ono STO STVARNO IMAS!
i kako TO budes drzala, tako ces zivjeti.

neko rece..."covjeku je srce tamo gde mu je blago"
ako ti ostanes bez svog blaga sta ce ti biti sa srcem? jeli, malena?

moj ti je savjet za tvoj zivot...NEVEZUJ svoje srce za blago koje mozes izgubiti! mnogi su tako ostali bez srca.

Citiraj:
BL ce uvijek biti u mome srcu, ali od ljubavi se ne zivi - to cak i bebe znaju. Zato radije - trbuhom za kruhom.

eh, sta sve bebe znaju!
nadam se samo da ces jednom reci "zivi se od ljubavi"! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 10:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rio mlad si . Mogao bi mi skoro biti sin. Vidjecemo se za par godina kada zavrsis fakultet koji sam i ja zavrsila, pa kada bude vrijeme za naci dobar posao i da osnujes porodicu. :roll:

Nemoj da mislis da ne vjerujem da Bog postoji. Samo ga ti i ja gledamo drugacijim ocima. Ti gledas sa ocima sjajnim i punih ideala a ja iskusnijim, mudrijim i starijim.

sve u zivotu dodje na svoje, jer ja sam bila tamo gdje si ti sada, a ti nikada nisi bio gdje sam ja sada. :wink:

Necemo se vise ovako "tuci" argumentima, vec se samo nadam da ce nam ovaj forum biti ziv i tamo neke 2010 pa cemo onda ponovo tada da popricamo, jer trenutno tvojom glavom huljaju vjetrovi, kao i sto su mojom sa 21. Ne zamjeri, ali vrijeme te nauci i nekim drugim stvarima.
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 10:57 
Majstor
Majstor

dugujem ti izvinjenje :(
izvinjenje sto sam ti davao savjet za tvoj zivot a "mogu ti biti sin".

nevolim savjetovati starije, ali bio sam u ubjedjenju da nisi starija.
meni je 31! koliko je tebi?

nezelim se ni ja tuci, pa ni argumentima.
znam da je zivot tezak jer ga zivim i znam sta sve cini nama koji ga zivimo.
nisam uvijek bio optimista, vec sam bio pun crnih i teskih misli, a sad nezelim da iko ikad vise tako misli.

nisam nikad bio ozenjen, i nisam nikad imao djecu, pa neznam kako je to na nacin na koji o tome saznaju oni koji su to dozivjeli.
ali znam o zivotu iz onog sto sam ja dozivio.

citam mnoge ovde na forumu, i citam svoje misli iz "crnih dana".
nijedan nevjernik ovde, nezna da sam i ja bio nevjernik pa postao vjernik a nijedan od njih nije bio vjernik pa postao nevjernik.
ja znam zato i sta je vjera i sta je nevjera.
a oni samo sta je nevjera.

dobro. moja je iskrena zelja da budes sretna i puna nade i ljubavi, u svakom slucaju. jos vise nego sto sam ja to.
zelim ti mnogo srece u tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 11:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvala Rio. Meni je 33. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 11:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
rio je napisao:
dobro...

indijanka: znas kako Bora Djordjevic pjeva? "ja sam svoju srecu nasao u smecu".fino ako si ti sretna, ma gde bila, ali pitas li se ikad koja je cijena koju placas za to da bi bila sretna?

ja znam koliko covjek mora platiti da bi na zapadu bio sretan. mnogo!
a nezelim da toliko iko od nas plati, jer kazem vam svima opet, mozete biti sretni i kad dodjete po srecu...praznih dzepova.

ima jedan koji te moze uciniti VEOMA sretnom.
on je "jednome" rekao..."dacu ti sav ovaj svjet, ako mi se poklonis".

a ima i jos jedan koji te moze uciniti VEOMA sretnom.
on je rekao..."ljubi me svim svojim srcem, svom svojom dusom, svim svojim tjelom i svom svojom snagom...i dacu ti Carstvo"

kome bi se ti poklonila indijanko?
koga bi ti voljela indijanko?
onog prvog ili onog drugog?
....a obojica te mogu uciniti SRETNOM!

da ti pomognem?
prvi govornik je bio Djavo, a drugi Bog!

izbor je tvoj lak, ako znas sta biras, a znas li?

:lol: :lol: :lol:

rio bas ti hvala sto si izmamio osmijeh na mome licu :wink:
ajde pricaj mi o Bibliji, meni koja za tu knjigu zna od kad se rodila, meni koja ide u crkvu od kad zna za sebe :lol:
Zar po tebi covjek mora da se pokloni djavlu da bi uzivao blagodati zivota???
MEni se ipak cini da si ti vjeru shvatio pogresno :roll: Bog nije Bog patnje, bola i neprijatnosti. Meni vjera znaci srecu i slobodu, uzivanje u svakom cvrkutu ptica ali i u zvuku motora mog auta kad ga "nahajcam" preko auto puta :P Uzivam u tisine sume ( koja je mnogo cistija od nasih suma dole ) ali isto tako uzivam u gradskoj vrevi. Uzivam kad odem u prodavnicu i kupujem sve sto mi se oku svidi i sto sam u stanju da kupim ono sto mi sin pozeli, bez one tuzne izjave: "Sine, mama nema para. Kupicu ti drugi put". Zapad, taj isti po kome pljujete upravo vi koji niste nogom dotakli, nije sotonska kreacija, nego mogucnost da zivis.
Uzimi vrijeme SFRJ dok jos nije bilo rata, dok nije bilo zasijane mrznje: Nije li u to doba za nas bio zapad u nasim rukama??? Ali sve sto ne napreduje- nazaduje.
Previse ste se bacili na religiju u ovoj temi. A to nije bila tema. Argumenti sinko meni trebaju, argumenti. Nemoj da mi pricas kako je tebi divno i krasno voziti se u fici i ne bi zelio neko skuplje auto. Ako kazes da jeste to je onda posljedica zadovoljavanja tiga sto imas, ne stremis ka vecemu....

Moj Bog nije Bog ustrucavanja i patnje, ako ti svog Vladara tako dozivljavas samo izvoli.... Pred jednim cemo stajati i ti ja....

Pitas me koja je cijena koju sam platila za moju srecu????

Cijena je bila moja hrabrost da krenem u nepoznato sa jednim koferom u ruci. Niko me nije zvao ovamo, niko me nije tjerao odozdo. Ja svoju buducnost i perspektivu nisam vidjela dole.
Pokusavas mi reci da je dole raj a ovdje pakao. Zanimljiva teorija. U raju traze mito da bi posteno zaradio za svoj hljeb i svakodnevnu existenciju dok u ovom paklu je dovoljno da budes posten i da savjesno obavljas svoj posao...
Kazes placam cijenu sto sam ovdje??? A upravo na ovom tako smrdljivom i "trulom" zapadu imam mogucnost da sjedim sa svojim djetetom kuci i da mu , sada kada je najbitnije, govorim i da ga ucim kako se postaje covjek..... Reci mi koliko majki to moze dole????
Zasto bi moje dijete trebalo biti proizvod pakla a vasa djeca rodjena dole proizvod neba??????

Hoces da se drzimo Biblije, nema problema :wink: Pronadji mi samo jedan stih koji govori da je Isus osudio lagodni zivot, ali dobro pazi - ne raskalasan zivot kakav su vodili fariseji, nego posten i udoban zivot, zaradjen posteno...
Josip, Isusov otac je bio drvodjelja, znaci privatnik.... privatnici su uvijek imali para :lol: U Bilbiji nigdje ne pise da je Isus odrastao bez "cvonjka" u dzepu. I to i nije svrha te svete knjige.....
Nemoj da tumacis Bilbiju po jednom stihu, uzmi cjelinu i kompletnu sustinu....

Mojsije je bio na kraljevskom dvoru i nije zaboravio na Boga.

Kralj David je bio KRALJ :o i nije zaboravio na Boga

Solomun NIJE zaboravio Boga.....

Nemoj sad samo da pocnes da mi pricas kako su i oni bili grijesni jer to si i ti i ja. Ti koji se vjerovatno suzdrzavas od svega i ja koja sebi dozvoljava mnogo. Kao sto rekoh nacemo se tamo zajedno.....

I jos nesto, nemoj misliti da samo vi koji puno pricate o vjeri da ste vjernici, koji idete u crkvu da ste bogomoljci

"Nece svaki koji mi kaze Gospode, Gospode uci u carstvo nebesko"
" I djavli vjeruju u Boga i drkcu"

vidis sve su to rijeci Gospodnje.... dobro shvati STA je ON time htio reci

Skrenuh sa teme, ali htjedoh ti samo objasniti da nisam tele za koje mislis da je potrcalo u djetelinu pa mu stomak pukao.

A ako ikad budes pozelio da vidis "smece turlog zapada" slobodno mi se javi na priv. Bice nam zadovoljstvo da te ugostimo u nasemu domu :wink:

" ... jer ne znajuci iz gostoljubivosti primice andjele na konak"
Jevrejima poslanica 13, 2

pozdrav svima sa "trulog zapada"

P.S. Rio nemoj previse biti za cmop. i on je produkt djavoljev :lol: sa zapada :P

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 12:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Indijanko polako. Ne trči sa ocjenama.
Pokušaću malo da pojasnim.
Imam prijatelja koji godinama živi u inostranstvu sa porodicom i čovjek sve rjeđe želi da se vrati ovamo. Potpuno ga razumijem.
Kada dođe ovdje suočava se na svakom koraku sa interešdžijstvom najnižeg nivoa sa "zabadalima nosa u privatni život" i uglavnom sa problemima i "prijateljima" koji su mu to zbog sebe a ne zbog njega.
I čovjek je umoran od toga. I zato sve rjeđe i dolazi ovamo.
I to je fakat.
Tamo se odmara, ovdje samo zamara.
Ja sam mu još 1992. godine kada je tamo kretao skrenuo pažnju na to da je Evropa na trulim nogama i da treba biti vrlo oprezan tamo i biti spreman da se i tamo situacija počne naglo mijenjati. Nagore.
(Među nama rečeno moj rođak, koji je poslovno išao u Njemačku i prije rata i sada, kaže da ne može Njemačku da prepozna i da se po njegovom mišljenju sve mnogo promijenilo nagore. Njegove prognoze, sa ekonomskog stanovišta, baš za Njemačku su katastrofalne. Vidjećemo.)
Pa ipak još uvijek je za njega još uvijek bolje da je tamo. I za mnoge druge. Barem kada su egzistencijalne brige u pitanju.
Međutim, kada su životne vrijednosti u pitanju, opšta klima na Zapadu je jako loša i sve gora. To se vidi iz satelita.
Sve je više lažnog, sve je više "marketinga", sve je više prodavanja magle i kula od karata, zasnovanih na nečijoj muci, plaču, znoju pa i krvi (npr. našoj).
Naravno da čovjek sam sebi određuje kako će živjeti, i onima koji bi najradije da ih svi puste na miru (još uvijek) je bolje "tamo". Ali, doći će vrijeme plaćanja nekih računa. Jer ne treba zaboraviti da su baš oni bili ti koji su, zarad svojih interesa, razorili mir na ovim prostorima potpucavši namjerno stara neprijateljstva i otvorivši stare rane. I ne samo ovdje. Ako neko misli da će proći bez kazne za to, grdno se vara.
Dalje, oni koji malo bolje poznaju tok stvari, dobro znaju da je brz ekonomski oporavak i razvitak (ratom razorene) Zapadne Evrope poslije drugog svjetskog rata zasnovan na faktičkom zajmu od SAD ili onih koji iza SAD stoje (po tzv. "Maršalovom planu"), i da je Evropa praktično vrlo malo istinski materijalno nezavisna. Sada nešto pokušavaju, ali je pitanje šta će biti.
A bez materijalne, malo ima ikakve druge nezavisnosti.
A pošto se isuviše osionoj Americi zaista ne piše dobro, ne piše se dobro nikom ko od nje direktno ili indirektno zavisi. Ako ne obezbijedi sopstveni životni temelj, zalog fizičkog i svakog drugog opstanka kada ovo počne da se raspada.
Upravo o potrebi za tim novim i na drugim principima zasnovanim životnim temeljima je ovdje riječ. To su fakti i ostavimo se emocija sada.

I kada smo već kod materijalne nezavisnosti, ona je ta koja pruža čovjeku neophodan mir i vrijeme da bi se bavio i drugim (važnijim) stvarima.
Do nje se može doći sticanjem materijalnih dobara u relativno velikim količinama (što je vrlo varljivo i lako postane sebi svrha) ili zadovoljstvom onim što se ima, koliko god to bilo.
Najbolja je kombinacija ovog dvoje, ali ipak s naglaskom na drugo.
Pošto vjerovatno imaš materijalnu nezavisnost i znaš njenu vrijednost, ti to cijeniš i to je u redu. To je zaista dragocjenost.
Ali, vidjela ti to ili ne, Zapad jeste mnogo truo, i neće još dugo moći tako.
Zato ne treba za njim trčati, nego graditi nešto drugo.
Ti im uzmi pare i živi tamo u miru dok možeš, ali ne gradi svoju kuću na njihovom temelju i ne bacaj tamo sidro. To ti je moja preporuka.
Jer malo je vjerovatno da će se oni značajno promijeniti i izbjeći čorbu koju su uostalom sami sebi već skuvali. Mnoštvo upozorenja već stiže i tek će da stigne.

Citiraj:
Argumenti sinko meni trebaju, argumenti. Nemoj da mi pricas kako je tebi divno i krasno voziti se u fici i ne bi zelio neko skuplje auto. Ako kazes da jeste to je onda posljedica zadovoljavanja tiga sto imas, ne stremis ka vecemu....

U fići se nije udobno voziti i sve je teže naći servis za njega, ali bijesni i novi auto je nešto čemu nikada ne bih stremio. Dovoljan je neki autić srednje klase koji je dovoljno pouzdan i udoban za potrebe mene i moje porodice, a dovoljno neugledan da ne postane meta zavidljivaca ili lopova.
S obzirom kako ljudi danas ovdje žive mene bi bila sramota da vozim nov, a kamoli "bijesan" i "guzat" auto (poput "mercedesa", "audija" ili BMW-a npr.). Ne bih se ugodno osjećao. Ne toliko zato što bih vjerovatno postao predmet ogovaranja, nego što ja ne bih mogao da trpim sebe u novom autu dok mnogi oko mene broje "žute", da li će imati za osnovne životne potrebe ili ne.

U svakom slučaju taj novac sigurno bih upotrijebio na nešto sasvim drugo a ne na statusne simbole i sopstvenu taštinu.
A svoje napore bih u okviru svojih mogućnosti posvetio tome da niko (osim besposličara i lijenčina) ne mora da strahuje za životne potrebe.
Ali još više da niko ne dere i ne pljačka nikoga pogotvo ne pod krinkama.

Zapad i zapadni način života u čovjeku hrane taštinu i egoizam i to je ono što je trulo. Takav životni stav rađa sve druge loše misli riječi i djela, koji su takođe često prikriveni i utkani u "uzvišene" ideje i ciljeve. S druge strane dobro bi nam došla racionalnost i odgovornost i u prvom redu manje zabadanje nosa u tuđe stvari.
Eto toliko. Nadam se da je bar nekom sada nešto jasnije. Naravno ko je imao strpljenja da čita. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 14:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Puno se finih rijeci moze procitati - ALI Aharon, Rio i Vader .... meni je NEJASNO to vase vidjenje svijeta.
Citiraj:
I kada smo već kod materijalne nezavisnosti, ona je ta koja pruža čovjeku neophodan mir i vrijeme da bi se bavio i drugim (važnijim) stvarima. Do nje se može doći sticanjem materijalnih dobara u relativno velikim količinama (što je vrlo varljivo i lako postane sebi svrha) ili zadovoljstvom onim što se ima, koliko god to bilo.
Najbolja je kombinacija ovog dvoje, ali ipak s naglaskom na drugo.

Ovo dvoje ne ide skupa ..... tvoje zadovoljsto tim sto imas ne pruza ti materijalnu nezavisnost, bar to ne moram dalje objasnjavati.
Citiraj:
Zapad jeste mnogo truo

Vi nikako da ove svoje TVRDNJE potkrijepite. O CEMU VI PRICATE ?????
Dajte JEDAN-JEDINI konkretan primjer - naravno uporedite ga s slicnim stvarima tu, kod nas.
Zapad nije nista TRULIJI od istoka ili od sjevera ili od juga (da ne govorim o Bosni, ili bivsoj Yugi). Pet je prsta na ruci pa nisu svi isti - a nekamo li ljudi.
Zasto vi generalizujete stvari ?????
Citiraj:
S obzirom kako ljudi danas ovdje žive mene bi bila sramota da vozim nov, a kamoli "bijesan" i "guzat" auto (poput "mercedesa", "audija" ili BMW-a npr.). Ne bih se ugodno osjećao. Ne toliko zato što bih vjerovatno postao predmet ogovaranja, nego što ja ne bih mogao da trpim sebe u novom autu dok mnogi oko mene broje "žute", da li će imati za osnovne životne potrebe ili ne.

Pa takvima je i FICO nedostizan a kamo li autic osrednje klase o kakvom ti govoris. Vidis da se ne razlikujes od ostalih, ma koliko to potencirao.
Da imas para koliko hoces i mercedes bi ti bio samo "autic osrednje klase"
Citiraj:
Zapad i zapadni način života u čovjeku hrane taštinu i egoizam i to je ono što je trulo

GRESKA - to je ono sto pokrece danasnje drustvo. TRULOST nije imati kucu, novo auto i vikendicu, putovati i zivjeti lagodan zivot i biti zadovoljan tim - ako je covjek to priustio "postenim" radom i zalaganjem.
Pretpostavljam da ni vi ne vozate fice niti imate crno-bijele televizore, da hranite (ako ne danas onda sutra) familiju, da radite ZA BOLJE DANAS, da skolujete djecu ZA BOLJE SUTRA - tako da zaista NE RAZUMIJEM svu ovu vasu pricu.
U suprotnom slucaju bili bi pravi PARAZITI koji zive na tudjim grbacama (u svakom slucaju ne na ledjima onog na kojeg se stalno pozivate)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 14:22 
Majstor
Majstor

:o :o :o
indijanko!

pa gde ja rekoh "da covjek mora da se pokloni djavolu da bi uzivao blagodati zivota?"
gde ja rekoh "da je moj Bog,. bog patnje, bola i neprijatnosti.

jednostavno...
pogresno si me razumila.a to me sad cudi jer kazes da si vjernik :o
nemogu se nacuditi tome kako si protumacila moje rijeci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 14:48 
Majstor
Majstor

indijanka je napisao:
rio bas ti hvala sto si izmamio osmijeh na mome licu :wink:
ajde pricaj mi o Bibliji, meni koja za tu knjigu zna od kad se rodila, meni koja ide u crkvu od kad zna za sebe :lol:

cestitam!
samo se nadam da to nije SAMO odlazak u crkvu, jer to moze svako.
Citiraj:
Zar po tebi covjek mora da se pokloni djavlu da bi uzivao blagodati zivota???

apsolutno...NE!
ali kad sam spominjao one dve ponude, htio sam ti reci da ti i Bog i djavo nude srecu, ali sam od jednog treba uzeti.
zapad nudi srecu...posao, stan, auto,itd...ali koliko je moras platiti?
nerijetko, mada ne uvijek, moras svoju DUSU prodati da bi tamo bila sretna.
zato, netreba traziti SRECU vec Boga.

Citiraj:
MEni se ipak cini da si ti vjeru shvatio pogresno :roll: Bog nije Bog patnje, bola i neprijatnosti. Meni vjera znaci srecu i slobodu, uzivanje u svakom cvrkutu ptica ali i u....

pa i meni :o !
samo ja necu da za svoju srecu moram ciniti grijeh.
Citiraj:
Zapad, taj isti po kome pljujete upravo vi koji niste nogom dotakli, nije sotonska kreacija, nego mogucnost da zivis.

to cu prihvatiti ako mi dokazes da se ovde NEMOZE ZIVJETI.
pa zivi se i ovdje. zivi se na svim mogucim i nemogucnim mjestima. to uopste nije sporno. pitanje je KAKO ZIVIMO!
Citiraj:
Nemoj da mi pricas kako je tebi divno i krasno voziti se u fici i ne bi zelio neko skuplje auto. Ako kazes da jeste to je onda posljedica zadovoljavanja tiga sto imas, ne stremis ka vecemu....

pa zar covjek koji nezeli novi auto nestremi nicemu?
evo, ja nezelim novi auto. uopste nerazmisljam o tome, a stremim prema necemu sto je vece od auta.

budes li zapad branila dobrim autima, lose ces proci, jer se bavim automehanikom i mogu ti reci da nema auta koje nerdja!
a ja znam nesto sto nerdja :wink:
oces da se mjenjamo?
ja tebi to sto nerdja a ti meni auto.

Citiraj:
Cijena je bila moja hrabrost da krenem u nepoznato sa jednim koferom u ruci. Niko me nije zvao ovamo, niko me nije tjerao odozdo. Ja svoju buducnost i perspektivu nisam vidjela dole.

znam. nisi ni prva ni posljednja, nazalost, koja svoju perspektivu i buducnost nije vidjela. zato ja i pisem sve ovo...da bi ljudi VIDJELI.
Citiraj:
Pokusavas mi reci da je dole raj a ovdje pakao. Zanimljiva teorija.

Boze sacuvaj!
nema raja na zemlji!...to je prica sa zapada...
raj je u tvom srcu i to je ono sto se ja plasim da moras dati da bi uzivala na zapadu :cry:
Citiraj:
Kazes placam cijenu sto sam ovdje??? A upravo na ovom tako smrdljivom i "trulom" zapadu imam mogucnost da sjedim sa svojim djetetom kuci i da mu , sada kada je najbitnije, govorim i da ga ucim kako se postaje covjek..... Reci mi koliko majki to moze dole????

sve su majke svoju djecu ucile...pa i ovde ima ljudi. ili mozda nema?

Citiraj:
Zasto bi moje dijete trebalo biti proizvod pakla a vasa djeca rodjena dole proizvod neba??????

sva su djeca iz raja izasla!
samo sta sa njim kad dodje? cime se doji djete tamo a cime ovo ovde?
Citiraj:
Hoces da se drzimo Biblije, nema problema :wink: Pronadji mi samo jedan stih koji govori da je Isus osudio lagodni zivot, ali dobro pazi - ne raskalasan zivot kakav su vodili fariseji, nego posten i udoban zivot, zaradjen posteno...

nema takvog stiha!
ali rio nije ni tvrdio da ga ima...

ovo je vazno, cini mi se...
RIO NEKAZE DA NETREBA ZIVJETI LAGODNO!

sve sto rio prica je da treba zivjeti po Bogu!

Citiraj:
Josip, Isusov otac je bio drvodjelja, znaci privatnik.... privatnici su uvijek imali para :lol: U Bilbiji nigdje ne pise da je Isus odrastao bez "cvonjka" u dzepu. I to i nije svrha te svete knjige.....
Nemoj da tumacis Bilbiju po jednom stihu, uzmi cjelinu i kompletnu sustinu....

tako i radim...po sustini.
a da znas sustinu znala bi koliko je Isus zivio skromno.

Citiraj:
Mojsije je bio na kraljevskom dvoru i nije zaboravio na Boga.

Kralj David je bio KRALJ :o i nije zaboravio na Boga

Solomun NIJE zaboravio Boga.....

odlicno!
tako i trebaju svi koji su bogati.

ali necitaj ovo..."ako zelis postovati Boga, budi bogat".
nezeli se reci da treba biti bogat, vec pobozan.

Citiraj:
I jos nesto, nemoj misliti da samo vi koji puno pricate o vjeri da ste vjernici, koji idete u crkvu da ste bogomoljci

"Nece svaki koji mi kaze Gospode, Gospode uci u carstvo nebesko"
" I djavli vjeruju u Boga i drkcu"

amin!
(istina)

Citiraj:
Skrenuh sa teme, ali htjedoh ti samo objasniti da nisam tele za koje mislis da je potrcalo u djetelinu pa mu stomak pukao.

:)
drago mi je.
Citiraj:
A ako ikad budes pozelio da vidis "smece turlog zapada" slobodno mi se javi na priv. Bice nam zadovoljstvo da te ugostimo u nasemu domu :wink:

bice mi zadovoljstvo :wink:
Citiraj:
" ... jer ne znajuci iz gostoljubivosti primice andjele na konak"
Jevrejima poslanica 13, 2

pozdrav svima sa "trulog zapada"

P.S. Rio nemoj previse biti za cmop. i on je produkt djavoljev :lol: sa zapada :P

dobro zboris, kad se potrudis.
hm...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 17:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Vi nikako da ove svoje TVRDNJE potkrijepite. O CEMU VI PRICATE ?????

Pa već je pisano o tome da standard na zapadu opada i to se ne može poreći. On još uvijek jeste veći od našeg ali...ako opada i ako po njihovim prognozama gledano i ubuduće stvari ne stoje dobro onda je pitanje šta će biti za 2,3,5,10 godina.
Ja sam od rođaka iz Švedske koji tamo žive preko 30 godina čuo da Švedska nije ništa u odnosu na Švedsku od prije 20-30 godina. A pošto putuju kroz Evropu kažu i da sva Zapadna Evropa opada, ona nije na niskom nivou kao mi (to niko ne želi reći), bar ne zasad, ali opada. A i ja sam čuo za pad standarda u Njemačkoj. Jedino ko je stabilan i čak značajnije napreduje to je Norveška, zbog nafte koju su pronašli u moru, zato ne fermaju ni USA ni Evropu i njene saveze kao što je EU.

Ovo sve može provjeriti i osoba koja je ateista, koja ne vjeruje u Boga. Ali vjernici koji prate zbivanja znaju da tu ima i još dosta toga u igri. Nije pad zapada slučajan, nisu velike vremenske nepogode i katastrofe (najnovije: velike poplave u Francuskoj) slučajne. Pored toga ako se ne varam na zapadu će sve izraženiji biti nacionalni problem, zbog manjina kojih ima sve više (npr. Turci u Njemačkoj) i to može stvarati probleme, pored toga neke pokrajine hoće samostalnost (npr. u Španiji Katalonija i mislim Galicija žele sve veću autonomiju i samostalnost, čak imaju svoj jezik, što je sve veći problem za Španiju) a ako se ne varam sličnih problema ima i Italija. Prisutan je porast nezadovoljstva na zapadu, naši ljudi koji sada odu tamo su zadovoljni jer im je bolje nego ovde, ali oni koji su duže na zapadu nisu zadovoljni jer znaju kako je bilo a kako je sada. A nema naznaka da će biti bolje. Takođe nije nepoznato da su ljudi sve manje psihički stabilni, mnogi imaju svoje psihologe, piju se antidepresivi, porast saubistava (npr. u USA je 1999. godine bilo 1.7 samoubistava na 1 ubistvo - više samoubistava nego ubistava! :o ; u 1999. u USA više mladih je umrlo od samoubistava nego od raka, bolesti srca, side, poremećaja pri rođenju; kad smo već kod statističkih podataka zanimljivo je da muškarci izvrše više samoubistava ali žene više pokušavaju). Bilo bi preopširno ovde navoditi statističke podatke koji se mogu pronaći.

Tako da ne čudi što Osho kaže: "Zapad se pretvorio u ogromnu ludnicu. Sve se više i više ljudi psihoanalizira i psihijatrijski liječi, sve je više i više ljudi po tim zvaničnim ludnicama."

Nije da sličnog nema kod nas ali (pošto je ovo tema o zapadu) gledajući sve ovo stanje na zapadu je sve lošije u mnogim stvarima. Ako je u mnogim zapadnim društvima primjetan porast depresije, samoubistava, nasilja, nacionalne netrpeljivosti, nezadovoljstva, pad ekonomije i standarda i ako statistike to potvrđuju onda je "nešto trulo u državi Danskoj". Onda ta društva nisu zdrava, i ne samo to, već su sve bolesnija. Ovo govorim sa svjetovne strane. Kad bismo uključili duhovnost stvari bi bile još više poražavajuće.

Nije problem u lagodnom životu ako se uspije sačuvati i dodatno razvijati duhovna svijest i Zdravlje (duhovno, psihičko, mentalno, fizičko).

Šta vrijedi čovjeku ako osvoji svijet (ima mnogo novca, skupa kola, putuje po svijetu...) ako pri tom izgubi svoju dušu, ako izgubi sebe?

Ne mora posjedovanje novca i skupih kola nužno povući gubitak sebe, uopšte ne mora, ali lako može, pogotovo kod ljudi koji nemaju razvijenu duhovnu svijest.

Jednom je jedna osoba na Serbiancafeu napisala nešto jako zanimljivo, citiram:

"Imam utisak (nekad blag nekad jak) da je .... za mnoge ljude medju koje i sam spadam .... zivot na zapadu upravo jedan perfidno skriveni Devil's Advocate."

Ko je gledao ovaj odličan film shvatiće. I to je kao što se vidi napisala osoba koja živi na zapadu.
Kad smo kod filma "Devil'a Advocate" on odlično odslikava ono što na ovoj temi želimo reći aharon, rio i ja. U tom filmu mladi i ambiciozni advokat željan napredovanja, većeg novca i ugleda, većeg stana, života u većem gradu, zanemaruje upozorenja mame koja ga upozorava citirajući mu stihove iz Svetog Pisma a posebno one gdje mu objašnjava da je New York slika Vavilona i da su mu loše stvari proročene (mnogi su se sjetili ovoga 11. septembra kad su srušeni tornjevi WTC-a kad su mnogi povezali 18. poglavlje Otkrovenja u kome je opisano rušenje u Vavilonu i plač trgovaca; slučajnost :roll:). A znamo kako je prošao taj mladi i ambiciozni advokat u filmu. Odličan film.

A dosta je dobar i dokumentarni film "Bowling for Columbine" koji prikazuje neke "napredne" američke ideje, film koji je dobio oskara na zadnjoj dodjeli.

Pominje se da je život na zapadu lagodan. Meni ništa nije lagodno u gubljenju (da, gubljenju) većine dana na poslu i putu do posla i nazad do kuće. Radi se ako se ne varam 8 sati uz sat pauze što je 9 sati na poslu, još ako se putuje duže do posla i nazad onda ode cijeli dan na posao. Čovjek kad se vrati bude preumoran, malo gleda TV pa na spavanje i sve ispočetka. Nije ni čudo da su depresija, nervoza, psihoanalize, samoubistva u porastu.

Ja mislim da bih radije imao radno vrijeme od 4 sata za platu 400E nego 8 sati za 800E. Osim jedino ako ne bih mogao živjeti sa platom od 4 sata radnog vremena.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]