Rocky79 je napisao:
To su fakti, cinjenice i nema potrebe da se ja pravdam da li sam u pravu.
Ali u isto vrijeme ocekujes da se tebi neko pravda.
Citiraj:
Ali, mimo toga prepucavanja postoji ono sto jeste ili nije cinjenica. Da li je cinjenica da postoje kolektivna ljudska prava? Cinjenica je. Da li su ta prava jednako priznata kao vazeci medjunarodno pravni standard, kao i individualna ljudska? Jesu. Prema tome, To sto se neko ne zeli nacionalno opredeliti ili nacionalno identifikovati ne znaci da drugima ima pravo to da onemogucava.
Srpska prava u BiH nicim nisu ugrozena, uz to sto su zagarantovana Ustavom. Uz to postoji RS, ali politicari i dalje ne mogu naci konzensus oko bitnih pitanja vaznih za prosperitet i napredak zemlje. To izaziva osjecaj frustracije i kod onih koji su nacionalisti i kod onih koji to nisu. U toj situaciji nacionalisti pocnu izvlaciti 'adut' o otcjepljenju iz rukava. Kao to ce nesto poboljsati ili rijesiti.
Osobe poput mene smatraju da dalje cjepkanje nista ne bi rijesilo i da je potrebno pronaci minimum konsenzusa
da bi svima bilo dobro i da bi zemlja napokon pocela da se bavi razvitkom ekonomije, kulture, umjetnosti, obrazovanja. To je prije svega glas zdravog razuma, i bez obzira na sve provokacije koje su mi upucene na ovoj temi, svoj stav nisam promijenila, niti bih ga promijenila. Jesu li ti zasmetale te provokacije ? Jesi li ih primijetio ?
Citiraj:
Osim toga Ruzo draga, ako vec pocinjes sa prozivkama za nacionalizam... bez uvrede ali ti sama zastupas unitaristicku ideju BiH, upravo sa stanovista bosanskog nacionalizma. Ti to umotavas u "patriotizam", ali je zapravo nacionalizam. Jer ako proanaliziras pazljivo tvoje stavove na ovu temu(bar koliko sam sagledao od kada sam se ukljucio ovde) ima tu vise od obicnog neutralnog gradjanskog patriotizma, ima i u tvojim shvatanjima nacionalizma. Bosansko-bosnjackog nacionalizma. Ok, imas pravo da volis svoj narod, ali dopusti to i drugima. Ovako ispada: ne smeta ti bosansko-bosnjacki nacionalizam, a smeta ti tudje iskazivanje prava na nacionalnu posebnost, autonomost, pravo na samoopredeljenje(koje ti etiketiras kao nacionalizam i fasizam). Tebi ocigledno smeta sve sto ne ide u prilog bosnjacko-unitaristickoj opciji. Mozda to ne cinis svesno al to ima takvu konotaciju. Zapravo atakujes na kolektivna nacionalna prava na autonomnost onih koji ne zele, koji nece da budu Bosanci, niti Bosnjaci po nacionalnosti. Tu se ne radi o nekoj marginalnoj grupi, vec o procentu od preko 30% stanovnistva. Bar ako govorimo o Srbima u BiH. A ako dodamo jos i Hrvate, onda je taj procenat znatno veci.
Definitivno nisam nacionalistkinja, a to mogu i argumentovati. Nacionalne partije me nikada nisu privlacile, taj koncept vezivanja iskljucivo na osnovu nacije ne samo da ne razumijem, nego i definitivno nije za mene. Da je BiH slucajno 90% bosnjacka, bila bih u opoziciji. Bosanka sam i oni koji su Bosanci - bez obzira na to da li su crni, bijeli, zuti, crveni ili zeleni - prijatelji su mi. Nisam jedina, a to pokazuju rezultati posljednjih izbora i pobjeda SDP-a u Federaciji. Ne mogu reci da mi je svejedno sto je u RS-u pobijedila ista garnitura kao i prije. Prije svega mi je zao sto je tako, ali ne gubim nadu da ce se stvari pomjeriti s mrtve tacke i u RS-u i da ce kad-tad na vlast doci drugaciji ljudi.
Citiraj:
Naravno, ne smeta ti francuska unitaristicko-asimilatorska koncepcija nacije i drzave(toboz "gradjanska", zapravo je rafinirano sovinisticka), koja negira nacionalne posebnosti(jer po francuskom Ustavu svi koji su rodjeni i zive na teritoriji Republike Francuske i poseduju francusko drzavljanstvo tretiraju se kao Francuzi) dakle tebi taj koncept ne smeta..al zato druge koncepcije prozivas kao fasisticke... I btw, kada govorimo o Zapadu, francuska teorija koju ti afirmises je samo jedna od postojecih. Na Zapadu kao sto znamo egzistiraju i primenjuju se meshoviti stanadardi prema shvatanju nacije, nacionalnog..itd To nije pitanje ni fasizma ni nacionlizma, vec naprosto onog sto spada u corpus kolektivnih ljudskih prava: pravo na nacionalni identitet, nacionalnu posebnost, tradiciju, jezik, zatim pravo na kolektivnu autonomnost etnickih zajednica. To se primenjuje od drzave do drzave, prema razlicitim modelima. Francuska pravna teorija i doktrina je ipak uvek bila usamljena u modernoj medjuarodnopravnoj doktrini, po pitanju nacina na koji tumaci pojam nacije i drzave. Po mom strucnom misljenju tumaci ga nakaradno, iako je to drzava koja ima solidnu pravnu tradiciju.
Zbog cega je to tumacenje nakaradno ? Ne funkcionise kao takvo samo u Francuskoj, nego i u USA, i u UK - i ti si rodjenjem postao Srbin, ukoliko se ne izjasnis drugacije. U nasem konkretnom primjeru dalja iscjepkanost ce nas samo dalje oslabiti. Razlicite kulture i religije oplemenjuju drustva i cine ih jacim, a ne slabijim.
Citiraj:
Posebno ova simbioza gradjanstine i rasizma koju sadasnji francuski predsednik Nikola Sarkozy pokazuje po pitanju migrantskih etnickih zajednica, posebno Roma. Isto tako klasicna gradjastina, tj stipulacija gradjanstine kao nacin da se ucutka(znaci ugusi) pravo na nacionalnu posebnost, pravo na teritorijalno-politicku autonomnost etnickih zajednica i iskazivanje iste, zagovaranje da se to ucutka(u ime nekakve fantomske borbe protiv nekog navodnog "fasizma"), to je nesto sto se Posebno kosi sa osnovnim principima vazecih medjunarodno pravnih standarda. A to je ono sto ti zagovaras, koliko shvatam do sada. Pravo na samoodredjenje naroda je prema Povelji UN fundamentalno, univerzalno kolektivno pravo. To nije "fasizam", i pogresno je tako etiketirati. Kolektivna ljudska prava ne iskljucuju individualna ljudska prava, vec te dve grupe cine corpus medjunarodnih ljudskih prava(Pakt o pravima coveka: Pakt o gradjanskim i poltickim pravima, kao i pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima). Kao i regionalne konvencije EU o etnickim, verskim i drugim pravima etnickih zajednica. A kada sam napisao da su individualna prava "metafizicka, mislio sam u kontestu onog citiranog teksta(u tvom komentaru), koji je apsolutno proizvoljno i metafizicko shvatanje, bez realne veze sa pravnom teorijom i doktrinom.
Sarkozy ima devijantna shvatanja bas zbog toga sto je nacionalista. Fasizam sam spomenula kao retrogradno politicko uredjenje, a nisam ga povezala s necim konkretno na ovoj temi. Rekla sam da su rigidni nacionalisti i/ili fasisti prisutni i u zapadnim drustvima, ali su marginalizirani jer je automna vecina u drustvu bez velikih diskusija spoznala da to nije ispravan put za njih. Autonomija je pravo svake zajednice sve dok se autonomija ne koristi kao oruzje protiv ostatka zajednice. Uzmimo primjer Sandzaka - Sandzaklije u Srbiji nemaju ni status nacionalne manjine koliko mi je poznato, ali zele svoja autonomna prava ( mozda bas zbog toga ). Zamisli sada da Ustav Srbije kaze :
Srbija je drzava Srba, Sandzaklija i Vojvodjana, a onda Sandzaklije pocnu preglasavati Srbe u svakoj bitnoj odluci, ili ulagati 'veto' na tu odluku ? Kako bi u toj situaciji Srbija rijesila njihovo nacionalno pitanje ?