banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2010, 08:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Vuk_samotnjak je napisao:
Slika

Slika

sunchice pronadi razliku :roll:

Prva živi u RS i promoviše ideju koja je u drugom svjetskom ratu bila na strani fašista.
Druga živi u Avganistanu i za njom me baš briga.

Koja je veći problem za RS i BiH, prosudite sami.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Time trek je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Super kralju. Evo ja mislim da treba svakome da dozvolimo da radi sta hoce.

A sad me izvini, zurim u Rizpa da sirim nasilje i teror.

Svako ponasanje koje ne utica na moja pozitivna i negativna prava, drzava ne bi trebala da regulise. Svako bi trebao da bude u mogucnosti da uradi bilo sta dok ne utice da tudja prava. Nije uloga drzave da sprovodi "kulturne norme" Ako hoces tako nesto slobodno seli u Saudijsku Arabiju. Drzava i vlast iskoristava svaku moc koja joj se da, tako da njihovu ulogu treba svesti na odrzavanje socijalne pravde, ekonomsku politiku i sprijecavanje nasilja i sl, a ne na regulisanje ko sa kim moze da se zeni, sta ko moze da pusi ili ko treba da nosi kakvu odjecu.

Супер. Ево ја нпр. нећу да носим никакву одећу. Хоћу да идем потпуно го у продавницу, на улицу, у излазак, на баскет, итд.

Докле ћу да стигнем а да ме не ухапси мурија?
Зар то није кршење мојих људских права јер ето ја имам право да се облачим (или не облачим) како хоћу?

Лупеташ без икаквог покрића.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Silvio Dante je napisao:
Лупеташ без икаквог покрића.

Možeš li se ti ikad raspravljati sa nekim neistomišljenikom bez ovakvih ''uzrečica''? Kako drugačije okarakterisati rečenicu koju na svakoj drugoj temi ponavljaš ko papagaj.

I Time_trek uopšte nije lupetao. To što se tebi zabrana nošenja feredža, burki, čega već, sviđa iz ovih ili onih razloga državu neće spriječiti da sutra donese neku novu zabranu ovog tipa koja će da te lupi po ušima.

Što se tiče tvoje želje da hodaš go, poređenje ti nije baš na mjestu. Mada ni meni nije drago što se obnaživanje na javnim mjestima vodi kao ''remećenje javnog reda i mira'', valjda još zaziremo od ćuna koje se tarlahaju po ulicama, grmlja nepotkresanog, golih guzica (mada, ovo uzeti sa rezervom), možda što bi nas na zlo navelo.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Поређење је апсолутно на месту. И морам да се понављам као папагај кад чкоде лупа без икаквог покрића. Он каже, да не може држава да доноси прописе (да је нпр. забрањено сакривање лица кроз нпр. ношење бурке) јет ето то крши људска права да се неко облачи како хоће.

А шта је ако ја нећу да се облачим никако. Јел то дозвољено? Није, забрањено је јер крши јавни ред и мир и утврђену стандардизацију понашања и норми облачења.

Самим тим је тај његов аргумент о кршењу људских права забраном бурки апсолутна глупост и то невероватно огромна глупост.

Треба свима да је јасно да не постоји закон (било какав) а да некој особи тај исти не крши "људска права" на било који начин (директно или индиректно).
Да поједноставим: Сваки закон крши права неке особе, па тако и забрана сакривања лица крши права тих жена које носе бурку или забрана голотиње на улицама крши права нудиста да голи иде у куповину.

Врло просто и једноставно.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

''Čkode'' nigdje nije rekao da država ne može da donosi propise o oblačenju, već da ne bi trebalo da se bavi tim stvarima. Prije bi se reklo da ti lupaš, jer relativizuješ stvari koje nikako nisu relativne.

Zakon koji brani da idemo goli ulicom nema veze sa ''utvrđenom standardizacijom ponašanja i normi oblačenja'', jer se zakoni time ne bave (ovdje ne računamo interne kodekse ponašanja i oblačenja). Postoje zakoni koji brane nošenje određenih obilježja (npr. nacističkih, ali to ima svoju istorijsku pozadinu), ali nismo dužni da se oblačimo ''na određeni način'' tj. da slijedimo nekakvu ''normu'' oblačenja.

A po Zakonu o javnom redu i miru, niko ti ne brani da ideš go, već samo ne smije da se ''vrši fiziološka potreba ili izloži polni organ pogledu drugih na javnom mjestu'', što će reći, stavi javorov list na ćunu i hodaj go što se zakona tiče. I pored toga, ovim ti nije prekršeno ''ljudsko pravo'', jer po tvom tumačenju, ljudska prava su proizvoljne kategorije koje smišlja kako ko hoće. E, pa nije tako. Zakoni modernih država se usklađuju sa Konvencijom o ljudskim pravima, tako da, ne krši svaki zakon prava neke osobe, jer nije sve pravo. Želja za hodanjem po ulicama u obnaženom stanju ne spada u osnovna ljudska prava, a slobodno pravo ispovijedanja religije spada.

Samim tim, ''čkodeov'' argument o kršenju ljudskih prava nije glupost. Da tebi neko zabrani neki segment koji je bitan za ispoljavanje tvoje vjeroispovijesti, da li bi se bunio da su ti ljudska prava prilično prekršena?

Kao što si rekao, vrlo prosto i jednostavno.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 04:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
''Čkode'' nigdje nije rekao da država ne može da donosi propise o oblačenju, već da ne bi trebalo da se bavi tim stvarima. Prije bi se reklo da ti lupaš, jer relativizuješ stvari koje nikako nisu relativne.

Zakon koji brani da idemo goli ulicom nema veze sa ''utvrđenom standardizacijom ponašanja i normi oblačenja'', jer se zakoni time ne bave (ovdje ne računamo interne kodekse ponašanja i oblačenja). Postoje zakoni koji brane nošenje određenih obilježja (npr. nacističkih, ali to ima svoju istorijsku pozadinu), ali nismo dužni da se oblačimo ''na određeni način'' tj. da slijedimo nekakvu ''normu'' oblačenja.

A po Zakonu o javnom redu i miru, niko ti ne brani da ideš go, već samo ne smije da se ''vrši fiziološka potreba ili izloži polni organ pogledu drugih na javnom mjestu'', što će reći, stavi javorov list na ćunu i hodaj go što se zakona tiče. I pored toga, ovim ti nije prekršeno ''ljudsko pravo'', jer po tvom tumačenju, ljudska prava su proizvoljne kategorije koje smišlja kako ko hoće. E, pa nije tako. Zakoni modernih država se usklađuju sa Konvencijom o ljudskim pravima, tako da, ne krši svaki zakon prava neke osobe, jer nije sve pravo. Želja za hodanjem po ulicama u obnaženom stanju ne spada u osnovna ljudska prava, a slobodno pravo ispovijedanja religije spada.

Samim tim, ''čkodeov'' argument o kršenju ljudskih prava nije glupost. Da tebi neko zabrani neki segment koji je bitan za ispoljavanje tvoje vjeroispovijesti, da li bi se bunio da su ti ljudska prava prilično prekršena?

Kao što si rekao, vrlo prosto i jednostavno.

Слободно право исповедања религије спада у људска права али којим се то законом брани некоме слободно исповедање религије? Да ли је бурка слободно исповедање религије? Ја мислим да није.
У САД постоји религијска секта која пропагира став да људи треба да ходају онако какви су рођени-> голи.
Е сад пошто ја имам право на слободно испољевање религије и ако прихватим ту религију, значи да мени мора да буде дозвољено да ходам по граду го.

Где ту проблем?

Проблем је што нећу прећи ни километар и бићу приведен. То је по теби ок али када се некоме забрани да хода обучен противно утврђенин нормама то за тебе није ок?

Држава не треба да се бави стварима као што је облачење? Држава се и не бави тиме али се бави доношењем и спровођењем закона а ако је закон повезан са одећом онда држава треба да се бави и тиме, мада у овом случају закон није повезан са облачењем већ са сигурношћу (забрана прекривања лица (небитно како и на који начин) на јавним местима).

Не постоји закон (на овој планети) који својим прописима не крши права бар једног човека и ако би се водили том идејом да "тај закон" није добар зато што он некоме крши "људско право", на овој планети закона не би ни било.

Наравно појам "људско право" је широк и дозвољава широка тумачењам, међутим ситуација је прилично јасна, где си тако се и понашај. Не може неко да се понаша исту у Паризу и у Бања Луци онако како се понаша у некој пустињској вукојебини из које је дошао.

И када нека девојка оде из Европе у Иран онда тамо по улици не хода у врућим панталонама већ се колико толико усклади за нормама понашања и одевања.
На крају крајева,нико од муслиманки није тражио забрану ношења њихових традиционалних хаљина већ искључиво само забрану сакеривања лица на јавним местима.
То што ти и твој другар из петних жила покушавате да одбраните бурку као основно људско право, то је ваш проблем а то што иста са људским правом нема везе то је чињеница.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 08:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2010, 07:50
Suncice srbi bili na strani fasista
Jeaa
Cool

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 08:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisu Srbi.Četnici mahom jesu....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 09:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2010, 07:50
To je tacno,zato i kazem srbi

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Слободно право исповедања религије спада у људска права али којим се то законом брани некоме слободно исповедање религије? Да ли је бурка слободно исповедање религије? Ја мислим да није.
У САД постоји религијска секта која пропагира став да људи треба да ходају онако какви су рођени-> голи.
Е сад пошто ја имам право на слободно испољевање религије и ако прихватим ту религију, значи да мени мора да буде дозвољено да ходам по граду го.

Где ту проблем?

Проблем је што нећу прећи ни километар и бићу приведен. То је по теби ок али када се некоме забрани да хода обучен противно утврђенин нормама то за тебе није ок?

Држава не треба да се бави стварима као што је облачење? Држава се и не бави тиме али се бави доношењем и спровођењем закона а ако је закон повезан са одећом онда држава треба да се бави и тиме, мада у овом случају закон није повезан са облачењем већ са сигурношћу (забрана прекривања лица (небитно како и на који начин) на јавним местима).

Не постоји закон (на овој планети) који својим прописима не крши права бар једног човека и ако би се водили том идејом да "тај закон" није добар зато што он некоме крши "људско право", на овој планети закона не би ни било.

Наравно појам "људско право" је широк и дозвољава широка тумачењам, међутим ситуација је прилично јасна, где си тако се и понашај. Не може неко да се понаша исту у Паризу и у Бања Луци онако како се понаша у некој пустињској вукојебини из које је дошао.

И када нека девојка оде из Европе у Иран онда тамо по улици не хода у врућим панталонама већ се колико толико усклади за нормама понашања и одевања.
На крају крајева,нико од муслиманки није тражио забрану ношења њихових традиционалних хаљина већ искључиво само забрану сакеривања лица на јавним местима.
То што ти и твој другар из петних жила покушавате да одбраните бурку као основно људско право, то је ваш проблем а то што иста са људским правом нема везе то је чињеница.

O nošenju burke kao vida ispoljavanja pripadnosti islamu je već bilo govora, tako da nema potrebe ponavljati. To što ti (ili ja) ne misliš tako je u ovom slučaju irelevantno.

Što se tiče američke nudističke sekte, navedi o kome se radi, da ne bismo tapkali u mraku. Zakon o javnoj golotinji nije u potpunosti neposredan, ona se nigdje ne zabranjuje direktno, već se zabranjuje uznemiravanje drugih egzibicionizmom. Međutim, u slučaju kad je golotinja društveno opravdana, nije eksplicitno zabranjena. Tako da, vjerujem da bi članovi te sekte mogli da izdejstvuju na sudu poštovanje svojih prava.

Što se tiče nošenja burki i problema sigurnosti, da je to zaista pravi povod za zabranu i njeno podržavanje, ja ne bih imao ništa protiv. Međutim, ovdje su u pitanju drugi motivi koji mi se ne sviđaju. Kao što sam već naveo, ne postoji zakon koji nam zabranjuje da se prerušimo, osim kad prelazimo granicu ili slično. Što znači da ova priča oko sigurnosti nije u potpunosti utemeljena.

Opet, o ''zakonima koji krše ljudska prava'' smo već pričali. Nije ljudsko pravo bilo šta što tebi ili meni padne na pamet. Te stvari su definisane, nalaze se u knjigama, i zakoni pojedinačnih država se konsultuju sa njima. Pod kršenje ljudskih prava ne spada to što ti maloljetni sin ne može otići po pivu i cigare. Navedi par primjera koje si imao na umu, pa možemeo o tome da diskutujemo, ovako je to neka uopštena priča.

E sad, dolazimo do zanimljivog dijela, ''gdje si, tako se i ponašaj''. Šta ovo konkretno znači? Meni se ne sviđa prizvuk tih riječi. Ako svi jedu rukama, jedi i ti? Ako nose suknje, nosi i ti? Ako puše, zapali i ti jednu? Meni to suviše vuče na uniformnost. Ja sam za to da se poštuje zakon zemlje u kojoj se nalaziš. Ali pritom da možeš da imaš širok dijapazon dozvoljenog ponašanja u skladu sa svojom pripadajućom kulturom. To bi značilo da se u Banjoj Luci možeš ponašati kao u svojoj pustinjskoj vukojebini uz poštovanje zakona (npr. ne možeš da vodiš kamilu po gradu, pišaš na svakom ćošku, ali ne bi trebalo da imaš problema zato što nosiš one haljine ako to želiš, klanjaš namaz pet puta dnevno i sl.).

''Moj drugar i ja'' ne pokušavamo ništa odbraniti, pogoto ne iz petnih žila, niti smo u nekom dosluhu. Meni se jednostavno nije sviđao način na koji se obraćaš sagovornicima, a to se vidi i iz završetka ovog posta. Bez obzira koliko ti se mišljenje razlikuje od nečijeg, moraš imati barem minimum rispekta za sagovornika. Što se burki tiče, ja sam na prethodnim stranicama objasnio zašto sam protiv zabrane burki. Ne što nešto silno volim muslimane (ili bilo koji narod ili pripadnike neke religije na svijetu, ovo nije izrečeno u negativnom kontekstu), nego što ne želim da sutradan ista ta država vis-a-vis ovog zakona donese neki sličan koji će mene lupiti po ušima.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
sunchica je napisao:
Slika

Slika

Prva živi u RS i promoviše ideju koja je u drugom svjetskom ratu bila na strani fašista.

Bolje bi ti bilo da ne komentarises ko je bio na strani fasista kad ocigledno nemas pojma o tome......
Nije sve istina sto cujes na federalnoj televiziji, znas?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Što se tiče američke nudističke sekte, navedi o kome se radi, da ne bismo tapkali u mraku. Zakon o javnoj golotinji nije u potpunosti neposredan, ona se nigdje ne zabranjuje direktno, već se zabranjuje uznemiravanje drugih egzibicionizmom. Međutim, u slučaju kad je golotinja društveno opravdana, nije eksplicitno zabranjena. Tako da, vjerujem da bi članovi te sekte mogli da izdejstvuju na sudu poštovanje svojih prava.

Не би. Пример: (ово сад нема везе са том сектом) У Фрајбургу је неки лик имао обичај да свако јутро џогира го. Наравно привођен је и слична прича, и на крају је се обратио суду да заштити његова права јер он има право да се облачи или не облачи како хоће.

Суд је казао: Он има право да се облачи или не облачи али уколико се не облачи он "угрожава" већину људи који његову норму (не)облачења не прихватау као нормалну и наравно забранио му да иде го по граду.

То је поента. Већина (огромна) људи у Европи не схвата бурку као нормалну и самим тим не треба да буде дозвољено ношење бурке.

Чак овде није реч о бурци него уопште о прикривању лица.
Како би теби изгледало да ти и ја причамо а моје лица скроз преривено неком марамом, шалом и сл. Не видиш ми рекације лица, гестикулацију, не знаш да ли сам озбиљан или не, јако глупа ситуација.

Ако у некој земљи већина практикује то прекривање лица , ја се слажем да треба да буде тако али ако већина не практикује онда молим вас...

Citiraj:
Što se tiče nošenja burki i problema sigurnosti, da je to zaista pravi povod za zabranu i njeno podržavanje, ja ne bih imao ništa protiv. Međutim, ovdje su u pitanju drugi motivi koji mi se ne sviđaju. Kao što sam već naveo, ne postoji zakon koji nam zabranjuje da se prerušimo, osim kad prelazimo granicu ili slično. Što znači da ova priča oko sigurnosti nije u potpunosti utemeljena.

Утемељена је и то на следећи начин. Не носи бурку неко зато што му је драга већ зато што по тумачењу неких то је део ислама. Е сад: мушкарци чије жене носе бурку сматрају да су само они ти који треба да виде своју жену (то је као циљ бурке). Када пандур зауставу ту жену на улици и тражи да открије лице, настаје проблем јер она (или он) то не жели. Имали смо скоро сличну ситуацију у Индији када је онај авион морао да слети јер је нека госпођа одбила да окткрије лице ради идентификације. Значи због поштовања њеног наводног "људског права" цео авион испашта. То није и не може бити уредно.

Citiraj:
E sad, dolazimo do zanimljivog dijela, ''gdje si, tako se i ponašaj''. Šta ovo konkretno znači? Meni se ne sviđa prizvuk tih riječi. Ako svi jedu rukama, jedi i ti? Ako nose suknje, nosi i ti? Ako puše, zapali i ti jednu? Meni to suviše vuče na uniformnost. Ja sam za to da se poštuje zakon zemlje u kojoj se nalaziš. Ali pritom da možeš da imaš širok dijapazon dozvoljenog ponašanja u skladu sa svojom pripadajućom kulturom. To bi značilo da se u Banjoj Luci možeš ponašati kao u svojoj pustinjskoj vukojebini uz poštovanje zakona (npr. ne možeš da vodiš kamilu po gradu, pišaš na svakom ćošku, ali ne bi trebalo da imaš problema zato što nosiš one haljine ako to želiš, klanjaš namaz pet puta dnevno i sl.).

А где сам ја споменуо забрану молитве или некаквих хаљина, нисам нигде чак сам написао да нико и не може да забрани некоме да носи онакву или овакву хаљину, панталоне и сл. Ради се само о скривању лица.

Citiraj:
Ne što nešto silno volim muslimane (ili bilo koji narod ili pripadnike neke religije na svijetu, ovo nije izrečeno u negativnom kontekstu), nego što ne želim da sutradan ista ta država vis-a-vis ovog zakona donese neki sličan koji će mene lupiti po ušima.

Држава тебе може на сличан начин да лупи по ушима само ако ти одлучиш да сваки дан кад кренеш у јавност на лице ставиш шал или нешто слично.
Или да забрани ношење дугачких панталона а јасно је да се то неће десити никада.

Сваки човек има своје поимање "људксих права" и зато кажем не постоји закон који бар некоме не крши та права али чињеница је да већина утврђује норме и другачије не иде.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
vb87 je napisao:
Vader je napisao:
Morate shvatiti da one to vjerovatno ne vole ali vjeruju da moraju da to nose zbog svoje vjere. Kao što Srbi vjeruju da ne smiju preskočiti slavljenje slave, ili šta god vjeruju.

Nisam siguran da si se pravilno izrazio. Vjerujem da si mislio na vjerujuce Srbe?
Ja sam Srbin i redovno preskacem ono sto bi trebalo biti moja slava.

Ne, onda definitivno nisi srbin....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
http://www.bitno.ba/vijesti/svijet/kazn ... ke-u-posti

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Citiraj:
Sasvim slučajno riječ je o ženi koja nosi burku.Isto bi tako bio kažnjen i motorist koji bi s kacigom na glavi ušetao u poštu ili banku, rekao je gradonačelnik ovog talijanskog gradića Massimo Giordano.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovako, ti si sa priče o američkoj sekti prešao na slučaj nekog Švabe, a to ne ide, jer se ne radi o istim stvarima, samo naoko sličnim. U slučaju te sekte, pretpostavimo, postoji vjerski zahtjev da se hoda go. Oni traže to pravo, jer im vjera nalaže da hodaju goli. Država im to dozvoli, ali takođe uz uslove, da se ne smiju nikada oblačiti, čak ni zimi, inače će biti optuženi za prevaru. Sekta tog tipa ima šanse jedino u toplim krajevima, i oni problem obično riješe tako što naprave nekakvu komunu ili slično. Nije idealno, ali je korak ka nekom rješenju.

Ja ne znam da zakon zabranjuje skrivanje lica. Ako zabranjuje, navedi mi na kojem mjestu. Zimi ljudi nabiju kapu, omotaju šal, i neprepoznatljivi su. Priča o identifikaciji samo djelimično stoji, jer je vizuelna identifikacija često praktično nesigurna. Izvadiš ličnu sa 18, imaš dugu kosu, sa 26-27 se usvinjiš i ošišaš i ne ličiš na sebe sa dokumenta.

Citiraj:
Ако у некој земљи већина практикује то прекривање лица , ја се слажем да треба да буде тако али ако већина не практикује онда молим вас...

Vidiš, ovakve rečenice meni najviše i smetaju, i zato sam protiv zabrana ovog tipa. Šta mene boli neka stvar šta većina radi i praktikuje? Postoje zakoni i ja ću da ih poštujem, za ostalo mi puca horizont.

Citiraj:
Утемељена је и то на следећи начин. Не носи бурку неко зато што му је драга већ зато што по тумачењу неких то је део ислама. Е сад: мушкарци чије жене носе бурку сматрају да су само они ти који треба да виде своју жену (то је као циљ бурке). Када пандур зауставу ту жену на улици и тражи да открије лице, настаје проблем јер она (или он) то не жели. Имали смо скоро сличну ситуацију у Индији када је онај авион морао да слети јер је нека госпођа одбила да окткрије лице ради идентификације. Значи због поштовања њеног наводног "људског права" цео авион испашта. То није и не може бити уредно.

O ovome sam pričao na prethodnoj stranici, da se ovaj problem tiče, kako pojedinačnih država, tako i samog islama. Niko nije samo nevin ili samo kriv. Pojedinac osim prava ima i obaveze. Ne smatram da su ove situacije dobre, ali treba ih rješavati na ljudski način. Pisao sam o tome, da ne ponavljam, ako ti se da, pogledaj na prethodnoj stranici.

Citiraj:
Сваки човек има своје поимање "људксих права" и зато кажем не постоји закон који бар некоме не крши та права али чињеница је да већина утврђује норме и другачије не иде.

Svaki hrišćanin ima svoje poimanje Boga, pa ipak se svi pozivaju na ono što piše u Svetom pismu. Tako se i ja, da ne bismo dolazili u zabunu i lutali, pozivam na Deklaraciju o ljudskim pravima. U njoj je prilično jasno navedeno šta spada pod osnovna ljudska prava.

Citiraj:
Држава тебе може на сличан начин да лупи по ушима само ако ти одлучиш да сваки дан кад кренеш у јавност на лице ставиш шал или нешто слично.
Или да забрани ношење дугачких панталона а јасно је да се то неће десити никада.

E, to je poenta. Samo što se ne slažem da se to neće desiti nikada. Tako to polako krene, nekim ''bezazlenim'' zakonima, i dok se osvijestiš, nalaziš se u totalitarizmu (dobro, ovo zvuči malo paranoično, ali je to više ilustracija). Primjer je kako se usvajaju totalitaristički zakoni na foru ''potrebni su vam radi vaše sigurnosti'' je USA Patriot Act.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
http://www.bitno.ba/vijesti/svijet/kazna-od-500-eura-zbog-burke-u-posti

U vezi sa ovim člankom, i nekoliko njih sa iste stranice.

Citiraj:
"Burka je napad na prava žene, to je pokretni zatvor", rekla je Koch-Mehrin čiji liberali sudjeluju u koaliciji na vlasti u Berlinu koju predvodi konzervativna Angela Merkel.

Ova tvrdnja stoji, ali treba uzeti u obzir da dolazi iz usta bijele hrišćanke odrasle na potpuno drugačijim vrijednostima. Ove stvari se ne smiju uzimati olako i jednodimenzionalno.

Citiraj:
Iako se ovaj zakon nikada nije provodio, lokalne vlasti Novare prije nekog su vremena odlučile uvesti lokalno pravilo kojim se zabranjuje bilo kakva odjeća ili odjevni predmet koji onemogućavaju neposrednu identifikaciju osobe u javnim objektima.

O ovome sam već govorio, javne ustanove imaju svoja pravila, i to se mora poštovati. Musliman koji želi da mu žena bude pokrivena, biće suočen sa situacijom, da je neće moći slati na mnogo mjesta, a žena da će joj društveni život biti sveden uglavnom na kuću.

Citiraj:
Istodobno s ovim incidentom, muslimanska je zajednica u Italiji pozvala na puno poštovanje talijanskih zakona pa makar to značilo i potpunu zabranu nošenja burke u javnosti.

Ovo je ključna stvar. Ne treba naprečac donositi zakone bez dijaloga sa muslimanima u Evropi. Sigurno je da su i oni svjesni problema, da moraju poštovati zakone država, i da bi se razgovorom moglo naći rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za sve strane. Međutim, forsiranje stava ''mi smo hrišćanska Evropa i biće kako mi kažemo'' (makar to i bila istina) će biti kontraproduktivno. Ne možete od nekog očekivati da se tek tako odrekne tradicije, treba vremena, ako do toga već dođe.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
e treba naprečac donositi zakone bez dijaloga sa muslimanima u Evropi. Sigurno je da su i oni svjesni problema, da moraju poštovati zakone država, i da bi se razgovorom moglo naći rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za sve strane.

To треба узети са дебелом резервом.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
_zoka je napisao:
Nisu Srbi.Četnici mahom jesu....

ja se izvinjavam unaprijed na OT i upadu ali MORAM..
sto ti seres zoka, uzas...znaci cetnici bili fasisti :roll: (tj. Srbi, regularna vojska Kraljevine ljudi koji nisu vjerovali u sektasku komunisticku anti-srpsku ideologiju) su bili na strani fasista ustasa sto pobise onolike Srbe po Jasenovcu, na strani njemaca sto strijeljase onoliku srpsku djecicu u Srbiji?? jes ti normalan? zaista mislis da si jako pametan zato sto si ucio komunisticku titovu povijest jelda?
cak je i Boris Tadic (koji je sve samo nije radikalan) izjavio da Draza nije bio fasista ..nakon streljanja Draze Mihailovica Sarl de Gol prekida odnose sa Jugoslavijom , si cuo za to a? Drazu je i Truman odlikovao zbog borbe protiv fasizma..Cetnici bili docekivani i dobili su bez problema boravak u USA, Francuska, Britanija a nisu ko misevi morali bjezati u Boliviju, frankovu Spaniju itd poput ustasa :roll: Navedi mi jedan konc. logor cetnika/ravnogoraca?? itd itd..

sto se tice teme smatram da je Silvio Dante 100% u pravu :)

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
sunchica je napisao:
Slika

Slika

Ne znam otkad je Ravna Gora u Republici Srpskoj i kakvu stetu to nanosi BiH, al nek si se ti u momentu snasla sa nadasve bistrom izjavom!Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]