banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2012, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Meni je Prijedor gadan do zla Boga :oops:
Izmedju njega i Doboja - mrtva trka koji mi je gadniji.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 15:12 
Ja sam redovno u Doboju i stvarno je zlo od grada...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 16:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Можете и вас двојица образложити та 2 поста. :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 16:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Doboj - tipicni primjer komunistickog sivila, sad je jos poprilicno i oronulo...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 18:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
tensSa je napisao:
Ja sam redovno u Doboju i stvarno je zlo od grada...

Doboj. Ja sam samo prolazio kroz grad i ne znam puno o njemu ali onako "iz auta" mi izgleda dosta nesredeno. Nazalost vecina gradova je unistena ruznim zgradama za vrijeme SFRJ, pa onda ratovi, pa masovne migracije, divlja gradnja... Malo je sredenih gradova.

Inace kao sto rece iznad dobro bi bilo da malo opisete/obrazlozite.

A ljetos sam bio u CG i iz Budve sam isao i u Podgoricu. Sad mozemo raspravljati koliko je to srpski grad ali ne bih previse oko toga. Iskreno bio sam iznenaden koliko su sredili /sreduju Podgoricu. Gradi se i popravlja na sve strane. Ja sam se bas iznenadio. Nisam vjerovao svojim ocima. Jos su probili tunel i sagradili modernu saobracajnicu do mora pa si jako blizu obale.

To ce definitivno biti jedan od najatraktivnijih gradova. U to sam potpuno siguran. Blizu mora, dobra klima, prilicno velik za lokalne prilike...Hmm

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
kuga je napisao:
Iskreno bio sam iznenaden koliko su sredili /sreduju Podgoricu.

Tema je najbolji srpski grad, a ne šiptarski.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 23:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
kuga je napisao:

Обожавам овог човјека! 8)

Ма да мислим да ти ова констатација није тачна,јер подгорица се још увијек држи,што се не може рећи за неке градиће ближе шиптарији.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2012, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
а и ондје гдје нема пуно шиптара има оне стоке Црногораца... пола их се изјашњава као Срби, а друга половина се не осјећа тако...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
U odnosu na Ulcinj, nema tako puno Albanaca u Podgorici. Iskreno, Kosovski Albanci su mi milion puta draži od Crnogoraca, Bošnjaka i Hrvata. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 07:39 
Pripravnik
Pripravnik

kuga je napisao:

Podgorica nije siptarsi grad. Jesi li ikad bio dole? Broj siptara u CG je u opadanju. Oni tamo uopste nemaju divlji natalitet kao ovi s Kosova ili ovi iz Makedonije. Cak sta vise, broj im opada pa cak i u samom Ulcinju. Sto se tice crnogoraca. Dovoljno je pogledati popise. Cas crnogorci, cas srbi, cas jugosloveni, cas "ultrasrbi" a sad su u fazu ultra crnogorstine ali i to je privremeno.

Inace na primorju radi skorom iskljucivo nas narod. Ima ih puno iz uze Srbije. Turizam se sve vise razvije sto povlaci za sobom priliv deviza pa s time i sve vece sredivanje.

Podgorica ima dobar polozaj. Blizu mora i to ce privuci masu ljudi. To je jedan od najperpsektivnijih gradova u jugoistocnoj Evropi.
Imaju puno prostora za sirenje i mogu praviti dobre kvartove sa sirokim ulicama, bulevarima.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 08:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
kuga je napisao:
Podgorica nije siptarsi grad. Jesi li ikad bio dole? Broj siptara u CG je u opadanju

Bio, vidio i sve mi je jasno, šipci na svakom koraku, a i oni što kao šatro nisu šiptari isti su šiptari.
Doći na utakmicu (bilo koju) Srbije protiv crne gore i skandirati im: ISTI STE KO ŠIPTARI, ISTI STE KO ŠIPTARI..... neprocjenjivo :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Promjeni terapiju zumbule, hitno. Nije ti dobro.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 19:30 
Pripravnik
Pripravnik

kuga je napisao:
Podgorica nije siptarsi grad. Jesi li ikad bio dole? Broj siptara u CG je u opadanju

Bio, vidio i sve mi je jasno, šipci na svakom koraku, a i oni što kao šatro nisu šiptari isti su šiptari.
Doći na utakmicu (bilo koju) Srbije protiv crne gore i skandirati im: ISTI STE KO ŠIPTARI, ISTI STE KO ŠIPTARI..... neprocjenjivo :D

Ma kak'i. Zna se ona :

Na Lovcenu mirno spava najmudrija srpska glava

Tako da su se oni sad malo "pogubili" al' nece ni to dovijeka. Iskreno i u budnocsti vise se brinem za Banja Luku koja je sada opasana ustasama i pasama nego za mrcogorce. Al' to je druga tema.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2012, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Novi Sad, još jedan zapiši.
Ne da mi se ne š to pu no o bra zla ga ti ti ti ti

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 11:25 
Pripravnik
Pripravnik

Komentar: Zvornik - grad iz kojeg se bježi

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS opština Zvornik se nalazi na čelu crne liste opština sa negativnim migracionim saldom to jest opština koje je napustilo više stanovnika nego što se doselilo. Po procentima je treći na listi iza Kneževa i Čelinca.

Podaci ovog zavoda govore da se iz Zvornika 2011. godine iselilo 534 stanovnika dok se iste te godine doselilo 278 stanovnika što govori o negativnom migracionom saldu od 256 stanovnika - najvećem u Republici Srpskoj. Negativan migracioni saldo karakterističan je i za proteklih pet godina, a najviši je bio 2007. godine kada je populacija Zvornika, po osnovu migracija, smanjena za 528 stanovnika. Na osnovu ovih podataka može se govoriti i o trendu odseljavanja stanovništva iz ove opštine. Najveći broj emigracija stanovništa iz Zvornika ide prema opštinama Federacije BiH, a nešto manji je broj onih koji odseljavaju u opštine RS.

Ono što se ne može vidjeti kod ovih podataka Republičkog zavoda za statistiku i ostaje nepoznato je broj stanovnika koji odseljavaju u instranstvo, jer se njihovi podaci tiču samo unutrašnjih migracija. Kad se kaže inostranstvo ovdje se prvenstveno misli na Srbiju. Sa sigurnošću se može tvrditi, iako se ne znaju tačne brojke, da je iseljavanje ljudi iz Zvornika u gradove Srbije, prvenstveno Beograd i Novi Sad, veće nego iseljavanje u opštine BiH. To može da zaključi svaki Zvorničanin po broju ljudi koje je poznavao, a koji su otišli u Beograd ili Novi Sad. Dobar broj iseljavanja nije ni evidentiran iz razloga što neki od ovih iseljenika ne odjavljuju prebivalište. Ovo se dešava zbog toga što oni koji imaju i državljanstvo Srbije mogu polu legalno da izvade lične dokumente u Srbiji, znači mogu da imaju prebivalište u Srbiji i ovdje.

Ko su i gdje odlaze bivši stanovnici Zvornika?

Od svih ovih iseljenika najveći broj su stanovnici ne stariji od trideset godina mahom studenti koji odu da studiraju u Bijeljinu, Beograd, Novi Sad... i ne vrate se. Kupili su im roditelji stan kakav su u Zvorniku mogli kupiti za duplo manje novca, pa bi se iz ovoga moglo zaključiti da su ovi iseljenici imućniji. Iseljenici su i ljudi kojima je Zvornik usputna stanica (bio ili je i sad) prema Srbiji ili Bijeljini, oni su pokušali da nađu sreću u Zvorniku ali im se nije dalo pa su produžili dalje. Ovi iseljenici po pravilu imaju kod sebe novac za kupovinu „krova nad glavom" ili nastoje da ga pribave, od prodaje nekretnine u FBiH odakle su izbjegli još u ratu ili poslije dejtonskog sporazuma, i čim pribave ovaj novac odlaze. Jedan dio njih ostaje, oni koji su se nekim slučajem snašli sa poslom i egzistencijom.

Treća vrsta iseljenika su povratnici koji su se vratili u Zvornik, ali kao i mnogi ostali nisu imali šansu da se snađu pa su otišli mahom u FBiH, a neki i u inostranstvo. Postoje i povratnici koji su sticajem ratnih okolnosti izbjegli u Zvornik pa se sad vraćaju u prijeratna mjesta življenja, neki samo da prodaju nekretnine koje su ostale, rijetki se vraćaju da žive. Tu su i radnici na privremenom radu koji se poslije nekog vremena provedenom na radu snađu sa stalnom egzistencijom pa ostaju i ne vraćaju se u Zvornik, osim da pokupe dokumente, a neki ni zbog toga.

Prema podacima, Republičkog zavoda za statistiku, koji se odnose na unutrašnje migracije, 2011. godine najviše ljudi otišlo je u opštine FBiH, nešto manji broj je onih koji su otišli u opštine RS. Od najpopularnijih opština iz Federacije tu su Tuzla i Sarajevo, najpopularnija destinacija za zvorničke iseljenike u RS je Bijeljina. Emigracije koje su najuočljivije u Zvorniku su emigracije koje vode u Srbiju, najviše u gradove Beograd i Novi Sad. Kad neko iz Zvornika pogleda ove podatke Zavoda i ne shvati da su to podaci samo za unutrašnje migracije vjerovatno će pomisliti da je to super, jer je jasno da ljudi iz Zvornika zapravo masovno odlaze u Srbiju, oni koji su otišli u opštine BiH su skoro pa zanemariv problem.

Zašto ljudi odlaze?

Kad se pogledaju konačna odredišta zvorničkih iseljenika može se zaključiti da su to gradovi u kojima je stopa nezaposlenosti manja nego u Zvorniku. To su veći gradovi sa većom šansom za uspjeh u pronalaženju posla. U ovim gradovima vlada bolja klima za preduzetništvo, dok se u Zvorniku u proteklih par godina zatvorilo više privrednih subjekata nego što se otvorilo. Porast broja nezaposlenih je evidentan sa svakom godinom i dostigao je brojku od 40 procenta nezaposlenog radno sposobnog stanovištva. Takođe tu su neke stvari po kojima Zvornik nije baš popularan, kao što su cijene grijanja, koja je najveća u državi pa i šire, cijena vode koja jer poprilično visoka. Kulturna i zabavna dešavanja u Zvorniku su na prilično niskom nivou. Dom omladine koji je otvoren prije skoro tri godine još nije pokrenuo bioskop koga u Zvorniku nema 20 godina. Broj korisnika socijalne pomoći u porastu je svake godine.

Najprecizniji odgovor na pitanje iz podnaslova bi bio da ljudi iz Zvornika odlaze zbog toga što u ovom gradu ne mogu da nađu zaposlenje i materijalnu egzistenciju. Najgore u svemu ovome je što ljudi ne vide šansu za zaposlenje, jer se zapošljavanje u Zvorniku vrši po linijma, i ako nemaš nekog svog odseli se, jer ovde nemaš šanse. U odluci da odsele iz Zvornika ljudima pomaže i činjenica da je Zvornik blizu velikih gradova popularnih za imigraciju (Bijeljina, Beograd, Novi Sad, Tuzla pa i Sarajevo), što čini fatalan spoj sa lošom ekonomskom i društvenom situacijom koja i nije toliko loša u poređenju sa drugim opštinama Srpske ili Federacije. Za Zvornik se ne može reći ni da je na dnu ni na vrhu po ekonomskom socijalnom stanju u poređenju sa ostalim opštinama, tome u prilog govori i činjenica da postoji doseljavanje iz opština kao što su Vlasenica, Bratunac, Šekovići... Vlada RS je prije par godina ovaj grad uvrstila na listu razvijenijih opština.

Trend koji se protivi lošoj materijalno-ekonomskoj situaciji je podatak koji govori da je Zvornik jedna od 4 opštine RS koja ima pozitivan prirodni priraštaj u kontinuitetu od 1996. godine. Možda zato što bi se moglo reći da je grad idelan za porodični život, ako se izuzmu problemi sa materijalnom egzistencijom. Zvornik ima solidnu komunalnu infrastrukturu, kada se ima u vidu da i neki veći gradovi nemaju kanalaziciju, prvi je grad u BiH koji je dobio gas, stopa kriminala je na niskom nivou, blizu je svih većih centara i dobro je povezan, građani mogu da naprave znatne uštede kupovinom jeftinije robe u Srbiji, a tu su i prirodna i istorijska bogatstva kao što su Drina i zvorničko jezero, zvornička tvrđava, klima je blaga, zagađenost na niskom nivou... Šta više treba za život osim da se ovo iskoristi na pravi način?

(TIP/infozvornik/Autor:Vladan Prodanović/Foto:Ilustracija)

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
Meni se ipak Bec najvise svidio:-)
Kao da je kolonija Grandovaca.
Prvi i jedini put kad nisam zelio da iko zna da sam Srbin.
Momci svi sa "gore me ispostuj sa strane jebi kevu" frizurama, pocupanih obrva i nabildanih pleca, a cure: duga peglana kosa, platforme na nogama i fals barberi i lui viton torbice.
Mi smo za one Austrijance Maori.

No ipak grad je nas;-) i to najbolji:-)

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2012, 00:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Гастарбајтери који глуме Србенде,и највише од свих жале за родним крајем,заборављајући да уз кеш који су зарадили вани могу да се врате овде и уз пар инвестиција угодно да живе.Али не,никад нису помислили на то.Да не причам о томе како изигравају горепоменуте Србенде,пјевајући ојкаче или ти крајишку музику,али не на начин на који то раде људи с мог села,онако из срца,већ шабански ето да се знао као ми смо ти,причају "српским језиком" ,са многим сељачким ријечима АЛИ ОПЕТ не изговарају,тј. не осјети се у њиховом причању она сељачка душа,већ су увјерени и поносни јер знају свој језик,а знају к*.Да додам и да мисле да су Срби,а не знају ни И од историје,ал зато знају ко је Недељко Бајић Баја,Јован Перишић итд.

Гаде ми се.

Част изузетцима.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2012, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesam ja izuzetak? :D

U Švedskoj ima jedan naš lokal, ćirilica nemilosrdno trese, a kad uđeš konobar patuljak priđe kod stola i prvo te na srpskom pita "Šta 'oš? Što s' došo?".

Poslednji put menjao Daniel. dana 11 Jun 2012, 00:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2012, 00:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Danny ^_^ je napisao:
Jesam ja izuzetak? :D

Никако се не би могло судити преко интернета. :) :lol:
И да нисам споменуо (не)знање ћирилице.Чисто оно да се стави име на фб на ћирилици,па нек иде живот што ће једно по сата читати исто то своје име,а о писању да не причамо.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2012, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Heh dobar. Mada ima njih koji su na Fejsbuku kulturni, Balašević, Dragojević itd..

A na telefonu Stoja, Seka i Vendi :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]