banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 21:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Apr 2008, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Није уопште битно да ли се ради о жени или мушкарцу, већ о конкретном дјелу чедоморства.

А за убијање властите дјеце треба "дозвола"...болест....

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 17:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Zanima me kako crkva gleda na abortus kad je ugrožen život majke ili se uspostavi da dijete ima neku urođenu retardiranost, recimo Daunov sindrom... jel i dalje abortus grijeh? pretpostavljam da jeste.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2008, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Православна Црква по снисхођењу допушта докторима да изврше абортус само у случају да је угрожен живот мајке или дјетета болешћу, компликацијом итд.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 01:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Jedan komparativni pristup problemu.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... 8/index.do

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 23:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Velika Britanije: Pobačaji će se moći obaviti i kod kuće

Ženama bi uskoro moglo biti dozvoljeno da provedu drugu fazu pobačaja kod kuće, sudeći po kontroverznim planovima predstavljenim britanskim ministrima. Ovakav prijedlog bi dozvolio ženama da uzmu tabletu kako bi izazvale rani pobačaj bez prisustva doktora ili medicinske sestre. Pod trenutnim zakonima, tablete se mogu uzeti u licenciranoj klinici za pobačaje ili u bolnici. Statistike su nedavno otkrile da je Britanija jedna od zemalja s najvećom stopom pobačaja. Prošle godine ukupno 198

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 05:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
LOL

Grijesi :lol: :lol: :lol:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Ne smatram da je razvod grijeh! Kako bi mogao biti??
Crkva dozvljava razvod, pa cak i razvod svestenika! Samo uz prethodnu saglasnost patrijarha.
Zar je grijeh razvesti se od monstruma koji ti svaki dan odbija bubrege i maltretira djecu?? To je nejplemenitiji cin koji mozes uciniti- ako ga/je se ikad zapravo budes rijesila/rijesio.

A abortus...
Ja sam uvijek za prevenciju.. Da ne boli glava poslije.
A iz medicinskih razloga uvijek!! Daunov sindrom, ostale malformacije... to je samo patnja... NPR. djeca sa Daunovim sindromom su jako prijateljski nastrojena i covjek se lako veze za njih. Nevjerovatna su.. Ali na zalost osobe sa ovim sindromom zive u prosjeku duplo krace u odnosu na zdrave osobe, a da ne govorim o mentalnoj zaostalosti...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 14:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2007, 09:48
Gizzzmo je napisao:
Crkva dozvljava razvod, pa cak i razvod svestenika! Samo uz prethodnu saglasnost patrijarha.
Zar je grijeh razvesti se od monstruma koji ti svaki dan odbija bubrege i maltretira djecu?? To je nejplemenitiji cin koji mozes uciniti- ako ga/je se ikad zapravo budes rijesila/rijesio.

A abortus...
A iz medicinskih razloga uvijek!! Daunov sindrom, ostale malformacije... to je samo patnja... NPR. djeca sa Daunovim sindromom su jako prijateljski nastrojena i covjek se lako veze za njih. Nevjerovatna su.. Ali na zalost osobe sa ovim sindromom zive u prosjeku duplo krace u odnosu na zdrave osobe, a da ne govorim o mentalnoj zaostalosti...

:salute:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 17:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Gizzzmo je napisao:

A abortus...

Slazem se sa ovim. To sto prica crkva je samo jos jedan nacin religioznih fanatika da namecu svoje misljenje koja su nametali vijekovima. Ranije je, i jos ponekad seks bio grijeh, sad je grijeh razvod i abortus, sutra ko zna sta ce izmisliti.
Sve o cemu razmisljaju ovi crkvenjaci je kako da se rodi sto vise ljudi u njihovoj crkvi da imaju vise para i vise vojske za njihove religijske ratove. :fist:

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2008, 03:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Hm...a zasto bi razvod bio tezak grijeh? Nije...
Bas kao sto je Gizzzmo napisala u postu, zivot nije vrijedan ako ga provedes sa nekom osobom koja te konstantno mlati i omalovazava. Znaci u tom slucaju razvod je jedino pametno i logicno rjesenje...
Ljudi se svaki dan razvode...To je sasvim normalno...Ravod je jedino rjesenje ako shvatis da zivot sa osobom sa kojom si sada u braku nema smisla...Jednostavno, nesto pukne i ukoliko spasa nema to je to..Idemo dalje... :D

A abortus...Opet, kao sto je Gizzzmo napisala, iz medicinskih razloga da...
Samo...abortus vuce velike posljedice za sobom....Nazalost, znam par zena i cura koje su abortirale i kada su zeljele svoju djecu, nisu mogle radjati.... Ali, moze i da prodje bez posljedica, sve zavisi...
Zene koje se odlucuju na abortus su one koje su ''slucajno'' zatrudnile, one koje su silovane...
A sto se tice mog misljenja za abortus kada se ''slucajno'' desi...ja to ne podrzavam...

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2008, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
zivot nije vrijedan ako ga provedes sa nekom osobom koja te konstantno mlati i omalovazava

O tome se već pričalo i taj "argument" ti je smiješan.

Citiraj:
Slazem se sa ovim. To sto prica crkva je samo jos jedan nacin religioznih fanatika da namecu svoje misljenje koja su nametali vijekovima. Ranije je, i jos ponekad seks bio grijeh, sad je grijeh razvod i abortus, sutra ko zna sta ce izmisliti.
Sve o cemu razmisljaju ovi crkvenjaci je kako da se rodi sto vise ljudi u njihovoj crkvi da imaju vise para i vise vojske za njihove religijske ratove

To je takođe neko već ranije rekao a tvoje ponavljanje ne čini da to zvuči manje retardirano nego što jeste. Čak naprotiv.

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2008, 10:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Citiraj:
Quote:
zivot nije vrijedan ako ga provedes sa nekom osobom koja te konstantno mlati i omalovazava

O tome se već pričalo i taj "argument" ti je smiješan.

Pa, da ja slucajno nisam napisala ''kao sto je receno''?
Nisam ja dala nikakav novi ''argument'' nego sam konstatovala i slozila se sa prethodnim postom.... :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2008, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aaaa, ja se izvinjavam duboko, nisam najpažljivije pročitao :oops:

Elem, moj problem sa citiranim tekstom je sljedeći: Zašto se uopšte udavati za osobu koja te mlati i omalovažava? Naravno, kao što već reče XIX Century, nikad ne možeš nekog POTPUNO da upoznaš prije braka (zapravo vjerovatno ni za čitav život), ali vjerujem da možeš da primijetiš da li je neko psihopata ili ne. Ne vjerujem u ekstreman slučaj iz filmova da je neko divan i krasan i ovo i ono i onda se nakon vjenčanja pretvara u Patrika Bejtmena ili nešto slično.

Dalje, pošto je ovo uglavnom diskusija vezana za crkveno posmatranje braka - u Bibliji se kaže "Što je Bog sastavio, čovjek da ne rastavlja". To jeste naredba koja ograničava razvode (dozvoljeni su samo ako je u pitanju preljuba). Međutim, tamo se jasno kaže kako muž mora da se ponaša u braku i koje su mu dužnosti. Ne mogu da se sjetim tačno kako glasi citat, ali uglavnom muževa dužnost jeste da VOLI svoju ženu kao što Hristos voli Crkvu. Kako je Hristos dao svoj život za Crkvu (tj. za nas ljude), onda znači da je muževa dužnost da voli svoju ženu toliko da da život za nju ako treba. Ako neko mlati i maltretira ženu, to teško može da bude znak neke velike ljubavi, te stoga muž definitivno ne ispunjava propisane uslove :wink: Logično je da zvuči logično da žena ima pravo da zdimi iz takvog braka, ali ne znam kakav je tačno stav Crkve po tom pitanju. Nažalost, bio sam grubo prekinut i sad sam izgubio nit radnje, te ne mogu dalje da pišem.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2008, 19:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2008, 22:24
"veliki Stvoritelju bica udeli nam jos koji cas da dovrsimo nase delo i nase zivote dovedemo do savrsenstva"

izvinite o cemu pricamo?

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 01:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O kavurmi.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 16:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2008, 22:24
Harvester je napisao:
O kavurmi.

ocekivala sam takav odgovor...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa bio je zicer, šta da se radi.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 02:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Лани у Бањој Луци обављено 440 абортуса
Datum: 16.11.2008 19:10
Autor: М.Ч.
БAЊA ЛУКA - На Клиници за гинекологију и акушерство у Бањој Луци током протекле године обављено је 440 абортуса, али тај број није ни близу реалном с обзиром на то да се абортуси масовно раде по приватним клиникама, гдје се, по правилу, не пријављују и не улазе у статистичку обраду.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/14053/cir/Lani-u-Banjoj-Luci-obavljeno-440-abortusa.html

Abortusi su grijeh samo ako krše zemaljske zakone.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
- Има жена које по пет - шест пута дођу на абортус. Прије пар година радио сам абортус жени којој је то био 26. абортус. Она је ипак била изузетак и таквих примјера је јако мало - казао је др Јованић.

:confused2:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Damaskin je napisao:
Конкретна цифра за Бања Луку је 30.000 абортуса годишње.

Citiraj:
Лани у Бањој Луци обављено 440 абортуса

Mor'o sam

:D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]