bsdpowa je napisao:
Bitno nije samo za nas Srbe vec i za muslimane jer time mozemo da rijesimo vjecni spor izmedju nase dvije vjere, da budemo kao nekad ujedinjeni (kao sto su Siptari, oni ne gledaju na vjeru nego na etnicku pripadnost pa tako svi Siptari bili katolici, bili pravoslavci bili muslimani stoje jedan uz drugog).Eto zasto je bitno, zbog mira
Znači sve ovo prepucavanje, vrijeđanje, provociranje, vraćanje muslimana u srpstvo je zbog mira? Da bi nastao mir? Znači prvo ćemo da ih vrijeđamo i napadamo i da ih ubijedimo u nešto, a onda će da bude mir, sve će biti divno i krasno.
A sve ovo nije iz neke bolesne sujete, gordosti, želje da drugi budu kao i mi (da budu srbi)? Nije iz želje za asimilacijom drugih? Da ih asimiliramo kao što rade Borgovi?
A šta ćete ako ih uspijete ubijediti u to što hoćete? S kim ćete se onda prepucavati?
Kao da je bitno da priznaju da su Srbi. Kao da su Srbi išta bolji od njih, od bilo koga. Bitna je duša u čovjeku, bitan je karakter, bitno je čisto nezlonamjerno srce. Sve ostalo (podjele po naciji, vjeri, omiljenoj boji) je glupost.
Opet da se vratim na to da se sve ovo radi "zarad mira". Sad nema rata, a ovakva prepucavanja i zakuhavanja bi prije mogli podgrijati i pokrenuti neki novi rat nego što bi mogla dovesti do mira. Mira je bilo u SFRJ onda kad se nije gledalo na nacionalnost, a kad je nacionalizam oživio stvoreni su idealni uslovi za rat. Tako da ovo ovde samo izaziva novu mržnju (što se lijepo vidi na forumu), i stvara preduslove za neki ne-daj-Bože novi rat...u kome bi učestvovala vaša djeca, a vi ih kod kuće čekali i nadali se da će živi doći, i onda biste galamili na suprotnu stranu nesjesni da ste lično pomogli izazivanju rata.
Ja bih da ne znam ono što znam bio dosta frustriran videći ovo ludilo koje vlada među ljudima a koje viđam i na forumu. Ali znam da to neće dugo trajati. Zemlja će ostati dobrim ljudima u nasljedstvo. Ostali će biti pometeni. I to je pravedno. Jedva čekam.