skitnica je napisao:
jellyfish je napisao:
_зока je napisao:
Ja bih još dodao i liberalnog kapitalizma čiji učinak se takođe mjeri u desetinama miliona ubijenih ljudi, desetinama unesrećenih zemalja i ogromnim brojem uništenih društava kojima je oduzeta svaka perspektiva....
Da, ali to u novijoj istoriji. Kao robovlasnistvo i feudalizam ranije. Ali ako govorimo uopste, kroz cijelu istoriju od p.n.e. do sada onda je religija imala najveci uticaj.
Religija je jedan od centara moci koji se bori za ekonomsku dominaciju i kao takva dobro se uklapala u sva drustvena uredjenja, pa i u kapitalizam.
Neki duhovni aspekt, nesto napredno, mozda moze da se postigne na individualnom nivou, pa i ako je ta individua zvanicno poklonik neke od religija. Drustveno gledano, religija je samo jedna od parazitskih institucija. Banka, crkva, posta, ambasada, stranka...ima li uljeza?
Mjesas religiju- vjerovanje - vjeru i crkvu.
Crkva je institucija religija nije.
Tvrditi da se religija bori za ekonomsku dominaciju je pogresno i netacno. Crkva jeste uticajna ali ne u tom smislu i na taj nacin.
Ekonomska moc je u zadnjih par vijekova definisana novcem ne vjerom.
Covjece, svijetom ne vlada Bog vec novac, na zalost.
Ironicni ce reci pa i to je volja Bozija… jel.
To je tema za drugu priliku.
Znaci ne vlada Vatikan ili Ruski Sinod ili Ajatolah, mada imaju dosta uticaja ili kako ti kazes moci.
Centri moci su na drugim mjestima.
Vise su stete nanijeli drustvu, ljudima i drzavama svijeta Rokefeleri, Rotshildi i ekipa nego vjerske vodje od pape pa na dalje.
Kako sad tako i prije, kao sto sam vec negdje rekao konkviskadori nisu ratovali i masakrirali Ameriku zbog vjere, krscanstva vec zbog zlata Inka i Asteka.
Uzroci vecine osvajacki, pljackaski, kolonijalni, porobljivacki ratova u istoriji su bili ekonomski motivisani religija sa time bas nikakve veze nije imala, jednu jotu.
Znaci nije u ime vjere ili zbog vjere, vec pljacke i otimacine.
Kao sto se i sad radi.
Zato trvdnja da je vjera kao vjera nanjela vise zla nego bilo sta drugo je za mene totalno ne osnovano…najblaze.
Isto tako kao sto komunizam nije postojao, jer nije ni imao sansu, nije mogao ni cinit zlocine.
Staljin je bio komunista kao sto je Hitler bio humanista.