banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 05:18 Danas je 15 Jun 2026, 05:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1047 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novi rat u BiH?
PostPoslato: 08 Jun 2026, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
krajo je napisao:
Ko će ratovati?Gdje je vojska, rezervni sastav, TO , ide li se na vježbe borbene gotovosti?
Gdje je logistika, ko će kuvati i spremati za vojnike?
Ima li se dovoljno rezervi goriva za tehniku, itd itd.
Hoće li biti dostave hrane na ratnom polju, hoće li biti interneta i kladionica'
Ja sam sa 16 godina znao rasklopiti i sastaviti pušku.
Svi smo sa 19 godina u bivšoj državi su bili spremni za rat.
Za šta su današmji mladići spremi?
I ako mislite sa sve se to može postići i naučiti za mjesec dana, ...

Slično su mislili 90-ih neki stariji... Ja s 19 ima dvoje djece, a ovi sada se igraju igrica, slušaju čudnu muziku...
Za rat je potrebna mržnja, a ovdje je ima u izobilju i hrani se redovno.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2026, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Tih 90-tih su neki mislili da neće biti rata radi bratstva i jedinstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2026, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Mržnja kao povod za rat nije dovoljna.Srećom mi više nismo tačka u svijetu gdje postoje svi uslovi za rat niti je on potreban EU niti Americi...EU je od nas dobija sirovine i jeftinu radnu snagu (tradicionalno) a Amerika je javno i bez uvijanja rekla da je na Balkanu više ne zanimaju stvaranja novih nacija već im je primaran samo bizbis....južna gasna interkonekcija kojom će isporučivati gas 5x skuplji nego ruski koje su jednoglasno usvojile sve političke stranke u BiH ,gradnja auto puteva i sl.
Tako da,mirno spavajte,rata neće biti jer to zapad ne želi.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2026, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Čiča iz Rogače je napisao:
koga

Taj Jovan Mirić piše:

Nije li paradoksalno, Mirić pita, da se na ustavna načela pozivaju čak i iredentisti? Tako se isto i zagovornici ustava pozivaju na avnojska načela, iako je ustav u bitnome odstupio od njih. Primjerice, Mirić drži da se u avnojskim načelima ne mogu pronaći temelji za proces “konfederiranja federacije” (što je njegov originalni izraz, aluzija na Bakarićevo “federiranje federacije”) koji zapravo “znači dezintegraciju i podređivanje klasnog nacionalnom”. Relativiziranje federalizma u neskladu je i s nazivom zemlje, koja se i dalje naziva Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Nijedna druga federacija nije proglasila suverenost svojih dijelova, kao što je to učinila Jugoslavija s republikama a u nekim dijelovima ustava i s pokrajinama.I jednima i drugima je dano pravo veta na savezne odluke, čime su stvorene pretpostavke za teror manjine.

Takva je situacija posebno teška za Srbiju, koja je postala “mala federacija”, što “mora dovesti (a i dovodi) do blokade sistema s dalekosežnim posljedicama, ekonomskim, političkim i socijalnim”. Upotreba pojma narodnosti umjesto nacionalne manjine unosi dodatnu zbrku, jer se time otvara prostor za “podržavljenje pokrajina”, naročito kad se koriste fraze kao što su “suverena prava naroda i narodnosti” ili slične. Problemi koje Jugoslavija ima na Kosovu (intenzivno od 1981.), upravo su logična posljedica novog sistema, ali i samo prvi nagovještaj daljnje dezintegracije Jugoslavije.

Opisujući stanje u Jugoslaviji nakon donošenja Ustava (1974.) Mirić kaže da se sve svelo na nacionalno. Državni, nacionalni, republički suverenitet, a ne suverenitet rada, obilježio je proteklo desetljeće. Kao da je prešutno prihvaćena teza o tome da je ono radničko, klasno, u revoluciji već osigurano, a ono nacionalno (ponekad i nacionalističko) treba udovoljiti zbog mira u kući. A od takvog shvaćanja do podređivanja socijalizma nacionalizmu samo je jedan korak. (…)

Sljedeće godine, 1988., Mirić u opsežnom autorskom članku objavljenom u šest nastavaka u Oku upozorava na “otupljivanje kritičke refleksije” i poziva da se misli antipartijski. Treba napustiti, kaže on, dogmatiziranu teoriju i praksu socijalizma, koja se temelji na ideji da je “sve naše najbolje”. Ne uspije li Savez komunista da razbije nacionalno-državne monopole koje je sam stvorio, “on će definitivno razbiti Jugoslaviju i sići s društveno-povijesne scene”. Ili, još gore, spas će potražiti u savezništvu s konzervativnim snagama, uključujući i nacionalističko-desnim.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2026, 13:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Jugoslavija je sklepana s vana i kao takva služila je kao štit i brana germanima izlaz na Jadran još u vremenu iza prvog svj. rata...slično je bilo i sa drugom Yu....isti tvorci i isti ciljevi,svrha i namjena.Krajem 80 tih i padom Berl. Zida na zapadu nestaje potreba toj tvorevini...Ameri su dozvolili Švabama da je razbiju kako god znaju (prvi su priznali novostvorene države).Rat je bio neminovan...veliku ulogu u tom ratu ima Amerika preko Vorena Cimermana koji je svojim uticajem kod Izetbegovića srušio svaki pokušaj mirovnog dogovora sa Miloševićem.Suma sumarim...švabe su sve ex yu republike premrežile svojim bankama,kupovinom svega što je iole vrijedilo od hotela na Jadranu preko domaćih banaka ,mljekara,prerade voća i povrća,šuma itd.
Mi možemo pisati bajke kao što su napisane hrpe knjiga o stvaranju prve Yu pa i druge Yu...možemo mudrosrati i za raspad i disoluciju kriviti Ustav 74te ali taman i da nije postojao taj Ustav,rat i disolucija ex Yu republika se nije mogao izbjeći.
Eto i sam si citirao tog Mirića koji na početku navodi ovo o čemu ja pišem...Kosovo je međunarodno priznato iako nije imalo nikakvo uporište za taj čin u Ustavu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2026, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Velike sile su oduvijek krojile sudbine i budućnosti malih.Uz podršku domaćih ekstremista i interesnih grupa.Odvajkad bilo i biće u buduće dok je ljudskog roda.Ako se ne pojavi neko ili nešto što je superiornije i iznad u lancu ishrane.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2026, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Да опет планирају рат, сигурно не би Додику дали да штампа листиће у Лакташима, док пред сваке изборе прича о референдуму... Тачно, вријеме Тугославија је истекло, Косово сматрају да су заувијек узели, Србија је распарчана скоро скроз и преко ЦГ је одвојена од мора, окружена и уцијењена са ЕУ/НАТО, тако да смо за сада мирни.

Оно, може се направити, може и у Швици, само што би за разлику од прошлог који је био дуг и трагичан, овај био кратак и трагикомичан. Слично овим арапским прољећима. Јер ем што је мало људи који су обучени, ем омладина више није кур*евита, већ пије грејп пива и воз електричне тротинете. Срећа у несрећи, тако да.

Vrh

[ 1047 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53

Sva vremena su u UTC [ DST ]