banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 309 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: O "Oštroj nuli"
PostPoslato: 02 Jul 2011, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Banja Luka: Oštra nula dijeli domaće povrće
Udruženje građana Oštra nula organizuje akciju na banjaličkom Trgu Krajine pod sloganom "Uvozimo povrće iz cijeloga svijeta jer domaće Vlada ne voli, zar je moguće da svima smeta neće ga ni Escherichija coli“.

Aktivisti Udruženja građana će se u subotu 2. jula 2011. u 12 sati okupiti na Trgu Krajine gdje će dijeliti letke i domaće povrće.

Da bi performans bio što upečatljiviji aktivistni će nositi i transparente sa raznim porukama koje se odnose na ovu problematiku.

"Iako je poljoprivreda strateška grana već godinama, poražavajuća je činjenica da još uvijek nisu usaglasili zakone po kojima bi domaći proizvodi bili iskorišteni kako ovdje tako i u inostranstvu, niti koji bi sektor poljoprivrede bio najperspektivniji. Vlast jedino što je uradila jeste potrošila ogromne sume novca na analize i ekspertize, strategije i studije, otvarajući silne agencje, komore i predstavništava, što je imalo za rezultat da je uvoz hrane četiri puta veći od izvoza, troši se 100 miliona KM godišnje na uvoz mlijeka i drugih mliječnih proizvoda i da i dalje pored velikog kapaciteta mi nismo u stanju da sami sebe prehranimo", poručili su iz Oštre nule.

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/c ... &width=700

Danas sam na dnevniku vidio taj performans i takođe skontao jednog našeg forumaša i mog poznanika.

Ja ga ovim putem pozdravljam i prijatno sam iznenađen. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 13:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Kako se sad bune, pa slobodno trziste je jedan od osnovnih principa demokratije koje nam ovdje vec 20 godina proklamuje zapad. Hoce u EU, ali nece njihove prinicipe, veoma zanimljivo.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Da nema slobodnog tržišta kako bi nam domaći seljaci zabiberili, plaćali bi litar mlijeka minimum 5 km, a kilo krompira 4 km, kila svinjetine bi bila 25 km.
Hvala bogu na slobodnom tržištu i uvozu!

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja tebe nikako ne mogu skontati...Nekad imaš super stavove i postove,direktno u srž problema pogađaš,a onda ovako idiotskom izjavom me dovedeš u nedoumicu.Hvala Bogu na slobodnom tržištu?Hvala Bogu što jedemo genetski modifikovane jabuke,luk,paradajz,soju?Hvala Bogu što je to malo jeftinije nego što bi bilo domaće?Hvala Bogu na proizvodima koji se maksuz proizvode slabijeg kvaliteta za naše tržište?Da nema tog "slobodnog tržišta" (pod navodnicima jer nije slobodno za sve) imao bi vlastitu proizvodnju koja bi morala namiriti potrebe tržišta.Ako ne možemo proizvoditi kompjutere,televizore i aute koji se mogu mjeriti kvalitetom sa inostranstvom,možemo hranu,odjeću i obuću,namještaj...Onda bi ljudi koji rade u toj proizvodnji primali plate i mogli bi da se priušte domaći poljoprivredni proizvod,čak i ako je skuplji.Ovako pijemo mlijeko koje kod nas dolazi u prahu (provjerena informacija-kolega išao uzeti uzorke),a onda ga u nekoj mljekari koja je u vlasništvu stranaca (opet hvala Bogu na slobodnom tržištu,jer je ono upropastilo domaće mljekare) od njega prave sir,pavlaku i ostale mliječne proizvode.Jedemo pileći parizer od piletine koja je povučena iz robnih rezervi Holandije,Argentine,Njemačke i ostalih zapadnih zemalja.Piletine koja dolazi ZELENA (opet provjerena informacija-koleginica radila u jednoj mesnoj industriji).O kvalitetu voća i povrća neću ni da pričam.
J3balo ih njihovo "slobodno" tržište.Krepalo dabog da.I ono i razne svjetske trgovinske organizacije,CEFTE i sl....

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
old fashion men je napisao:
Da nema slobodnog tržišta kako bi nam domaći seljaci zabiberili, plaćali bi litar mlijeka minimum 5 km, a kilo krompira 4 km, kila svinjetine bi bila 25 km.

kako neko ovo može napisati???!?!!?!?!?!?

nije mi jasno

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Stubborn je napisao:

kako neko ovo može napisati???!?!!?!?!?!?

nije mi jasno

Kako?Čovjek je hejter.Ne rijetko to dovodi do ispravnog stava,nepopularnog ali ispravnog,ali isto tako dovodi i do stavova koji nemaju veze sa razumom i zdravom logikom.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 14:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nek promijeni dilera valja mu lošak......ili će biti po svakoj prilici da su na Sokocu uveli net kao terapiju. Juče pričao kako naši seljaci lijeni i ništa ne rade a sad odjednom hvala slobodnom tržištu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da nema slobodnog tržišta pored naših seljaka mi bi plaćali litar mlijeka min 5 km, a kilo svinjetine 25 km, vekna hljeba bi bila 3 km.
Ovo je lako dokazati i tvrdim da je to tako, sjetimo se kad su uveli kvotiu da se ne može uvesti meso dok se ne otkupi određeni procenat domaćeg, odmah je bilo poskupilo skoro 100%.
Opet ponavljam, kompletan stočni fond BiH da se pokolje ovog trenutka to bi bilo dostatno Sarajevu za jedan ručak, pa da nema slobodnog tržišta ovde bi bilo ko u Etiopij poumirali bi od gladi svi koji su u gradovima.
I da naši seljaci jesu i lijeni i nesposobni i to je prilično očito.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa da nema slobodnog tržišta stočni fond bi bio veći jer ovako niko nema interesa da uzgaja životinje kad mesne industrije kupuju meso staro trideset godina iz Argentine po dampinškim cijenama.....
Sve to što pričaš bi možda imalo smisla da nismo imalo zatvoreno tržište i vidjeli da meso nije bilo 25 maraka,a mlijeko 5.Al' dobro,tebi je svako naš prevarant,lezilebović i hoće da te prejebe,a zapadnjaci od silnog merhameta ti prodaju jeftino meso....

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Puter je u DE 1 euro, a koliko je kod nas, zamisli samo kolike bi cijene bile da ih diktiraju domaći seljaci u zatvorenom tržištu?
Ja jebem svakog kome je interes zatvoreno tržište od 3 miliona ljudi, a nema interes na tržištu od skoro 7 milijardi ljudi i ne nalazi se u tome već navija da se sve zatvori i da on bude glavni hadžo u svojoj bari :roll:
Hvala bogu na slobodnom tržištu u kome svi imaju istu šansu pa bujrum.
Naši seljaci i poljoprivredni proizvođači se kurče da im je sve naj naj, pa što ne uspiju na svijetskom tržištu, u njemačkoj i cijeloj Evropi postoji tržište koje traži kvalitet, uostalom da imaju ovi naši kvalitet lako bi to prodali, ali ga nemaju.
Jučer sam kupio paradaiz uzgojen u zapadnoj hercegovini i kurca nevalja, turski je za klasu bolji i upola jeftinij.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Živ bio,kako iko može odavde da se izbori na svjetskom tržištu kojim dominiraju veliki proizvođači,koje na sve načine subvencionira moćna država?Mi nikad nećemo biti velika država,samim tim naše subvencije ne mogu da se mjere sa onima koje Njemačka daje svome seljaku da bi proizveo to mlijeko koje će izvesti nama.
Plus,dok je tržište bilo zatvorenije litar mlijeka u prodavnici je bio marku,marku dvadeset ako je tetrapak.Sada je najeftinije mlijeko 1.45 i to po velikim tržnim centrima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jučer sam kupio paradaiz uzgojen u zapadnoj hercegovini i kurca nevalja, turski je za klasu bolji i upola jeftinij.

Dabogda ga svaki dan jeo kad si blesav! Moja snaha kupila to đubre u marketu, djete jelo sva se guza upalila i zacrvenila ko da je u koprivi bila od reakcije na njega, rekao sam burazu da ću ga zapaliti ako to još jednom moje oči vide da to kupuje pored tržnice pa taman i bilo 300% jeftinije!
Drugo pa ti si hvalio Hercegovinu na sav glas, sad još reci da je bolja govnjiva imitacija sira iz marketa od gatačkog sira iz mješine pa se ubij odmah!
A to od 1.45 po velikim centrima je imitacija mlijeka, a ne mlijeko.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidi starij sam i bolje od tebe se sijećam zatvorenog tržišta i cijena i ne bi želio to zatvoreno tržište ponovo doživjeti.
Zar ti nije jasno zašto Llijanović kenja o zatvorenom tržištu i zaštiti domaćeg, jer bi tada on svoju smrdljivu salamu mogao prodavati po tri puta većoj cijeni, a o kvaliteti ne bi morao voditi računa jer ne bi imao konkurenciju, tržišna utakmica i konkurencija je za potrošače nešto najbolje, a to što su naši nesposobni da uskoče u tržišnu utakmicu pa Bože moj, oni su nesposobni i da formiraju vlast i da naprave čestit put i sve ostalo ali to ne znači da ne trebamo otvoreno tržište i da je zatvorenost bez konkurencije bolja.

@ nepokoreni
Ne znam kakav si ti paradaiz kupio ali ja kupim odličan iz turske.
Što se tiče Hercegovine i cijele BIH, zar misliš da oni koji se ozbiljno bave uzgojem mesa ili povrća u BiH to rade išta drugačije od onih u DE, Holandij ili Turskoj?

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Vidi starij sam i bolje od tebe se sijećam zatvorenog tržišta i cijena i ne bi želio to zatvoreno tržište ponovo doživjeti.
Zar ti nije jasno zašto Llijanović kenja o zatvorenom tržištu i zaštiti domaćeg, jer bi tada on svoju smrdljivu salamu mogao prodavati po tri puta većoj cijeni, a o kvaliteti ne bi morao voditi računa jer ne bi imao konkurenciju, tržišna utakmica i konkurencija je za potrošače nešto najbolje, a to što su naši nesposobni da uskoče u tržišnu utakmicu pa Bože moj, oni su nesposobni i da formiraju vlast i da naprave čestit put i sve ostalo ali to ne znači da ne trebamo otvoreno tržište i da je zatvorenost bez konkurencije bolja.

@ nepokoreni
Ne znam kakav si ti paradaiz kupio ali ja kupim odličan iz turske.
Što se tiče Hercegovine i cijele BIH, zar misliš da oni koji se ozbiljno bave uzgojem mesa ili povrća u BiH to rade išta drugačije od onih u DE, Holandij ili Turskoj?

Postoji razlika izmedju pojma zatvoreno trziste i pojma konkurencija.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Baš taj turski je bio po deklaraciji na korpici, u Delta mega marketu, i nisam ja nego moja snaha. Ja samo domaće uzgajano kupujem i to kad znam da je domaće, ostalo no passaran! Opali po ušima akcizom pa kad kila salame iz Italije bude 100 KM a domaća 20, da vidiš kako se domaća privreda oporavlja.

Poslednji put menjao nepokoreni dana 04 Jul 2011, 15:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:33 
Administrator
Korisnikov avatar

I potrošači moraju negdje da rade da bi zaradili novac da kupe te strane proizvode.E,slobodno tržište uništava domaću privredu pa potrošač ima sve manje novca.....

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Postoji razlika izmedju pojma zatvoreno trziste i pojma konkurencija.

Pa oni koji su nesposobni da budu konkurentni prizivaju zaštitne mjere i zatvaranje.
Tržišna utakmica i borba sa konkurencijom, a ta borba se vodi postizanjem optimalnog odnosa cijene i kvaliteta je jedina prava stvar, sve ostalo je ubleha i srljanje u propast, nisam to ja izmislio već je to prirodan poredak i slijed stvari, a i svi ekonomisti se oko toga slažu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ajde ti meni objasni ne kontam: kako možeš konkurisati uvoznom artiklu koji kad dođe ovdje u RS uz sve marže i akcize košta jeftinije 20% nego domaći koji je proizveden ovdje u RS? Da digneš u vazduh magacin uvoznika? Jedino tako.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Ja tebe nikako ne mogu skontati...Nekad imaš super stavove i postove,direktno u srž problema pogađaš,a onda ovako idiotskom izjavom me dovedeš u nedoumicu.Hvala Bogu na slobodnom tržištu?Hvala Bogu što jedemo genetski modifikovane jabuke,luk,paradajz,soju?Hvala Bogu što je to malo jeftinije nego što bi bilo domaće?Hvala Bogu na proizvodima koji se maksuz proizvode slabijeg kvaliteta za naše tržište?Da nema tog "slobodnog tržišta" (pod navodnicima jer nije slobodno za sve) imao bi vlastitu proizvodnju koja bi morala namiriti potrebe tržišta.Ako ne možemo proizvoditi kompjutere,televizore i aute koji se mogu mjeriti kvalitetom sa inostranstvom,možemo hranu,odjeću i obuću,namještaj...Onda bi ljudi koji rade u toj proizvodnji primali plate i mogli bi da se priušte domaći poljoprivredni proizvod,čak i ako je skuplji.Ovako pijemo mlijeko koje kod nas dolazi u prahu (provjerena informacija-kolega išao uzeti uzorke),a onda ga u nekoj mljekari koja je u vlasništvu stranaca (opet hvala Bogu na slobodnom tržištu,jer je ono upropastilo domaće mljekare) od njega prave sir,pavlaku i ostale mliječne proizvode.Jedemo pileći parizer od piletine koja je povučena iz robnih rezervi Holandije,Argentine,Njemačke i ostalih zapadnih zemalja.Piletine koja dolazi ZELENA (opet provjerena informacija-koleginica radila u jednoj mesnoj industriji).O kvalitetu voća i povrća neću ni da pričam.
J3balo ih njihovo "slobodno" tržište.Krepalo dabog da.I ono i razne svjetske trgovinske organizacije,CEFTE i sl....

potpis.
nego kad cemo taj povrtnjak saditi? ce cicak dojde da ti pomogne? ja cu kopati, a ti gnjoji tebi to bolje ide.
das meni koju kilu paradaiza i bog da te vidio.

BTW - paradaiz u hercegovini uzgojen prirodnim putem tek se pokoji crveni.
tako da sacekajte jos 7 dana da pravo sazrije.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:52 
Administrator
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
a ti gnjoji tebi to bolje ide.
.

Hoćeš reći da puno serem? :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 309 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]