banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2008, 18:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2007, 17:50
A jel grijeh kad neki kreten siluje zenu, ona ostane trudna i nece da zadrzi djete vec abortira ?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Чак и са становишта правне науке у том случају се оставља жени да сама изабере
(чини ми се да је чак могуће да добије благослов од свештеника, али све зависи од околности)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Damaskin je napisao:
Није ми јасно што сви кад говоре "црква" мисле искључиво на Ватикан?
Неко неупућен ће помислити да је тако и код нас.

Па није ваљда да боље познајемо Ватиканску теологију и историју од сопствене?
Уосталом Православна Црква има у многим стварима другачије ставове од Ватикана
(и то баш по питањима брака и брачних проблематика)

I ja sam se to isto pitala jer se 80% ove diskusije svodi na kritikovanje katolicke crkve, a veze sa njom nemamo. Jedino sto je razgovor poceo sa papom pa je tako i nastavljen.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Zah je mudro zakuvao i onda zbrisao :D

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Знао сам да тај стари провокатор има прсте у овоме... :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 01:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Zah je samo prebacio tekst koji govori sta je Papa Benedikt XVI kazao. Evo tog teksta jos jednom.Volio bih da mi Damanskin objasni, u cemu je tu moja provokacija. Sve mi se cini da ti pokusavas nekoga isporvocirati, ili drugim rijecima receno, svoje osobine pripisivati drugima.Ne moramo svi o svim problemima imati ista misljenja.

Papa: Rastava i abortus teški grijesi

Rastava i pobačaj teški su grijesi prema samom bogu, rekao je Papa Benedikt XVI na kongresu o braku i obitelji. "Riječ je o teškim grijesima koji vrijeđaju dostojanstvo ljudske osobe, nanose veliku nepravdu međuljudskim i društvenim odnosima i vrijeđaju samoga Boga, jamca bračnog saveza i tvorca života", istaknuo je Papa. Upozorio je i da bi "kultura smrti" (govorio je o eutanaziji) mogla ugroziti živote starijih

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 01:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Volio bih da mi Damanskin objasni, u cemu je tu moja provokacija.

Објашњење:
Шега, хумор, сатира, пошалица...итд :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 02:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Zelim samo kazati jednu stvar. Ja se trudim da otvaram interesantne teme, temo o kojima mladi imaju sta kazati, iz cega se moze vidjeti kako mladi razmisljaju o nekom problemu, posebno o problemu braka, radjanja djece,promjeni prezimena, uzivanju alkohola,itd, itd.Ne tvrdim da u tome uvijek uspijevam. Iskreno receno, ja nemam nikakve provokativne namjere, drukciji nacin misljenja ne treba shvatati kao provolaciju.

Da li je abortus danas ustaljena pojava. Naravno da jest. Da li abortus ima ili moze da ima neke negativne posledice za mladu osbu. Sigurno je da ima, ili moze da ima.Iz tog razloga je lijepo da mladi ljudi razmijene svja misljenja na ovu temu, kao i na mnoge druge teme koje sam otvorio. Ako sam temu otvorio, ja bar mislim, da nisam obavezan ucestvovati u razmijeni misljenja.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 09:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 15:11
jutros sam procitala vijest da je u pozarevcu nakon abortusa umrla zena, majka djeteta koje ide u prvi razred,
nisu saopstili razlog ali lici na problem sa anestezijom,
elem i takve se stvari desavaju, naravno da bi bilo bolje da ne moraju, naravno da bi bilo bolje da se koristi kontracepcija,
ali ako se vec desi nezeljena trudnoca mislim da je bolje da postoji izbor,
on se nekad i kobno zavrsi ali je ipak bolje da postoji
meni je primjer cisto zanimljiv zato sto mi se cini da mladi nisu svjesni da abortus nije samo nesto sto rade klinke od 16, naprotiv, one su tu manjina, vecina su zene, majke koje finansijski ne mogu da priuste jos jedno dijete (i pri tom su najcesce udate)
nadati se je da ce kontracepcija da se odomaci i da ce abortusa vremenom biti manje
ali mislim da tu price o grijehu ne pomazu

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
da, žitanjac, tako je. Evo još jedan primjer:

Moja drugarica kad se porodila, sa njom bila neka žena u sobi u bolnici, porodile su se isti dan. I sad njima donijeli bebe da ih doje, i ta žena odbija da podoji svoju bebu, uzela novine i čita .. kaže neće ona , ne zanima je dijete, ona je silovana... i nastavlja čitati novine.... e sad vi meni recite jel bi tom djetetu bilo bolje da je bilo abortirano?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 09:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

a da ne pominjem da se u abortuse broje i sve kiretaze problematicnih trudnoca, bilo da se radi o mrtvom plodu ili laznoj trudnoci (organizam se ponasa kao da se radi o trudnoci ali se embrion nije formirao) a sto opet nisu rijetki slucajevi

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 09:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

i za ove slucajeve se drzi ta sala na paprikovcu a ne za tinejdzerke feministkinje

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Zelim samo kazati jednu stvar. Ja se trudim da otvaram interesantne teme, temo o kojima mladi imaju sta kazati, iz cega se moze vidjeti kako mladi razmisljaju o nekom problemu, posebno o problemu braka, radjanja djece,promjeni prezimena, uzivanju alkohola,itd, itd.Ne tvrdim da u tome uvijek uspijevam. Iskreno receno, ja nemam nikakve provokativne namjere, drukciji nacin misljenja ne treba shvatati kao provolaciju.

Da li je abortus danas ustaljena pojava. Naravno da jest. Da li abortus ima ili moze da ima neke negativne posledice za mladu osbu. Sigurno je da ima, ili moze da ima.Iz tog razloga je lijepo da mladi ljudi razmijene svja misljenja na ovu temu, kao i na mnoge druge teme koje sam otvorio. Ako sam temu otvorio, ja bar mislim, da nisam obavezan ucestvovati u razmijeni misljenja.
Pozdrav Zah

Ama opusti se, niko ti ništa nije prigovarao, mi smo se samo šalili da rasteretimo diskusiju koja je postala preozbiljna :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
e sad vi meni recite jel bi tom djetetu bilo bolje da je bilo abortirano?

Naravno da ne. Samo mu treba naći normalne roditelje, that's all.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Citiraj:
e sad vi meni recite jel bi tom djetetu bilo bolje da je bilo abortirano?

Naravno da ne. Samo mu treba naći normalne roditelje, that's all.

"that's all" :roll:

koliko napuštene djece nađe "normalne" roditelje.. ? 5 % njih, a možda ni toliko ?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 17:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Studentica s Yalea namjerno pobacivala djecu kako bi napravila izložbu
RASPRAVE o pobačaju će dobiti na intenzitetu nakon vijesti s američkog sveučilišta Yale gdje je jedna od studentica od pobačaja doslovno napravila umjetnost.

Članak koji je danas objavljen u listu Yale Daily News opisuje kako će za sedam dana studentica umjetnosti Alisa Shvarts imati likovnu izložbu temeljenu na vlastitim pobačajima namjerno izazvanima upravo u tu svrhu.

Shvarts je novinarima rekla kako se radi svog umjetničkog projekta u devet mjeseci prošla kroz postupak oplodnje "što je češće moguće", čekala da zatrudni, a potom na prvi znak trudnoće izazivala pobačaj. Snimke pobačaja, te krv i druge tekućine koje su bile proizvod tog postupka biti će izložene posjetiteljima.

Donatori sperme ili "koautori" njenog djela, kako ih Shvarts naziva, nisu bili plaćeni za svoje usluge, ali ih je umjetnica za svaki slučaj dala testirati na spolne bolesti. Umjetnica se, s druge strane, nije konzultirala s liječnikom, a pobačaje je, kako kaže, izazivala "prirodnim" odnosno farmakološkim putem.

Shvarts tvrdi da joj namjera nije bila šokirati publiku nego potaknuti dijalog, jer je "svrha umjetnosti biti medij za politička i ideološka pitanja".
Juan Castillo, jedan od Shvartsinih kolega koji je bio upućen u projekt, tvrdi da je s njim oduševljen, ali priznaje da to nije slučaj sa svima koji su za njega čuli.

Slučaj je iznenadio i čak organizacije studenata koji se protive i podržavaju pravo na pobačaj. Nijedna od njih nije dala službeno priopćenje. Jonathan Serrato, član organizacije protivnika pobačaja CLAY, je pak rekao da kao privatna osoba osuđuje taj čin kao "neetičan".

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Studentica s Yalea namjerno pobacivala djecu kako bi napravila izložbu
RASPRAVE o pobačaju će dobiti na intenzitetu nakon vijesti s američkog sveučilišta Yale gdje je jedna od studentica od pobačaja doslovno napravila umjetnost.

Članak koji je danas objavljen u listu Yale Daily News opisuje kako će za sedam dana studentica umjetnosti Alisa Shvarts imati likovnu izložbu temeljenu na vlastitim pobačajima namjerno izazvanima upravo u tu svrhu.

Shvarts je novinarima rekla kako se radi svog umjetničkog projekta u devet mjeseci prošla kroz postupak oplodnje "što je češće moguće", čekala da zatrudni, a potom na prvi znak trudnoće izazivala pobačaj. Snimke pobačaja, te krv i druge tekućine koje su bile proizvod tog postupka biti će izložene posjetiteljima.

Donatori sperme ili "koautori" njenog djela, kako ih Shvarts naziva, nisu bili plaćeni za svoje usluge, ali ih je umjetnica za svaki slučaj dala testirati na spolne bolesti. Umjetnica se, s druge strane, nije konzultirala s liječnikom, a pobačaje je, kako kaže, izazivala "prirodnim" odnosno farmakološkim putem.

Shvarts tvrdi da joj namjera nije bila šokirati publiku nego potaknuti dijalog, jer je "svrha umjetnosti biti medij za politička i ideološka pitanja".
Juan Castillo, jedan od Shvartsinih kolega koji je bio upućen u projekt, tvrdi da je s njim oduševljen, ali priznaje da to nije slučaj sa svima koji su za njega čuli.

Slučaj je iznenadio i čak organizacije studenata koji se protive i podržavaju pravo na pobačaj. Nijedna od njih nije dala službeno priopćenje. Jonathan Serrato, član organizacije protivnika pobačaja CLAY, je pak rekao da kao privatna osoba osuđuje taj čin kao "neetičan".

Kad već sve ideje i koncepte društva želi da demonstrira na vlastitom tijelu, što nije probala i konzumaciju govana, sa sve koautorima, izložbom i snimanjem. Ali, naravno: skromno i bez namjere da šokira. :confused3:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2008, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
hm vidim da je moj post pomalo pogresno shvacen pa cu da objasnim ukratko - ja papu vidim samo kao obicnog covjeka i bilo sta to bi on rekao bi za mene imalo znacaj kao da je rekao neki piljar sa sjevernog pola ili kurva iz kine i sl dakle.. - slikovit primjer sve je jasno.
a to sto neka crkva ima takvo ustrojenje da obicni covjek ima status boga takoreci govori ponesto o toj crkvi... i svim njenim stavovima koji mogu "izaci" iz njenog poglavara, predsjednika, boga sta li je vec. gluposti :confused4:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 11:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jan 2008, 19:33
ma svijetu ima previse ljudi, kad bi bilo vise ljudi kao vi sto ne podrzavate abortus, sve bi otislo u pm....
razmislite samo, da recimo ne postoji abortus, koliko bi ljudi bilo nesrecno... strasno!
ili bi mozda vise pazili da ne zatrudne.... hmmm! sama sam sebe navela na razmisljanje a bas sam htjela da vam pokazem da niste u pravu :(

ode ja

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 13:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2008, 13:24
Damaskin je napisao:
Чак и са становишта правне науке у том случају се оставља жени да сама изабере
(чини ми се да је чак могуће да добије благослов од свештеника, али све зависи од околности)

U tom slucaju se ostavlja zeni da sama izabere....

A u kojem to slucaju bira neko drugi?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]