Mr.Dreamy je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Ne pratite Dnevnik, VMA je postala i civilna bolnica i više nije potrebno mišljenje specijaliste u tom obliku u kojem je do sada bilo! Nego dovoljna je uputnica od specijaliste, a uputnicu može svako izvući uz malo verbalnih prijetnji!
cekaj a ko ce to platiti? drzava? ko ce dati koverte doktorima u BG , zaista mislis da i oni rade za saku rize?
Boze pa gdje zivite, koliko svako na zapadu odvaja u zdravstvene fondove i opet ne moze svako u najelitnije klinike sa tim svojim osiguranjem. Koliko para toliko muzike. Zdravstvo je osjetljiv i delikatan segment drustva ali i tu vlada princip da koliko ulazes toliko mozes da ocekujes.
Ja prva sve obavljam u privatnim ustanovama jer tako zelim. Dakle platim za uslugu svojim novcem i idem tamo gdje hocu. Dok ne budemo imali privatizovane klinike , tesko da ce se stanje popraviti.
Drzavne bolnice ce s ebaviti najsiromasnijim slojevima drustva, kao sto je to u vecini razvijenih zemalja.
No to je vec druga tema.
A sto se tice VMA-pa i do sada su mogli civili, samo ja ne shavtam zasto sada ta prica. Mozda zato sto vojna lica se smanjuju....ipak kuca treba da opstaje....opet prica za sebe...
No zna se koje usluge pokriva Fond(one koje se ne mogu obaviti u ustanovama u RS), sve ono sto se moze obaviti u sustini nije uputa za ustanove u Srbiji ili bilo gdje, osim ako to ne smatra specijalista i ne prodje komisiju.
A sve ostalo na svoju ruku-placa pacijent. Ja uospte ne shavtam sta je tu cudno. Voljela bih samo da odem negdje na frizuru da me neko besplatno osisa ili ofarba, ili na knjizicu...