banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 23:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 10:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Eto jedna osoba zna kako a nece to da uradi, ili ne moze , ili ....

Da, u pitanju je ovo drugo 'ili'

Citiraj:
Svi prosvjetljeni, svi znaju, a stanje ide samo na gore

Zato što se ne slušaju oni koji znaju.

Citiraj:
Odlicno poredjenje samo ja ne vidim u cemu se ti dvoumis ?
Ajd da prevedmo to : sa zavojima ces duze da zivis.. u tome je
razlika, a sad ako ti zelis da iskrvaris na cesti kao pregazen pas

Stvar je u tome što ti i takvi kao ti žele da nađu i koriste zavoj da bi se zavijali a ne žele da spriječe krvarenje, da zašiju i iscijele ranu :D :D :D
Stvar je u tome što ti i takvi kao ti žele da rade na posljedicama umjesto da pronađu uzrok problema i porade na njemu :evil:

Stvarno je "sjajno" ovo što si rekao, odlično si potvrdio ono što govorim

Citiraj:
mogli bi i politicari da uzmu prorcke knjige i citaju malo, ne bi li sta napravili, ali posto oni ne slusaju ama bas nikoga, tesko ..

S ovim se slažem.
Neki domaći političari znaju za neke od stvari o kojima govorim, znaju za neka proročanstva koja su se ispunjavala i ispunjavaju se na ovom području ovih godina. Znali su za neke od ovih stvari i u toku rata. Ali nije im izgleda u interesu da sa tim što znaju izađu u javnost i samo priznaju šta znaju i šta se sve ovde dešava iza kulisa ovih godina. A upravo to bi trebali da urade i to je jedini način popravljanja opšte situacije na ovim prostorima. Samo to i jedino to. Dok god to ne urade stanje će biti sve gore i gore.
I u pravu si sa ovim "ali posto oni ne slusaju ama bas nikoga, tesko..."

Citiraj:
A mozda imaju licne "vraceve" .. ko zna

Imaju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 10:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
[/quote]Na zapadu uspijeva ko zeli ...[/quote]

....................
No comment!!!!!

Zanosis se......nigdje ne pada sa neba, mora d a se radi to je tacno, ali da bi mogao da radis nesto fino , prilagodjenom tvom znanju,pozivu, kvalifikaciji, trebas imati srece a nadasve imati polaznu osnovu...da bi mogao da se dokazes....
Ako neko smatra usppjehom odlazak u stranu zemlju time da radi najnize poslove,da se dokazuje nekih 5-10 godina, da bi zaradio,a pridom da se osjeca prazno, nostalgicno, nema rijesene papire, itd,itd....
ona d a bi dosao povremeno ovde i da se pokazuje nekim neotplacenim autom na kredit...i hvalio s ekako mu je super... a kako je ova sredina trula...nek ide.....
neka izvoli....ali to je zalosno..

Samo cu reci nigdje ne pada sa neba, i niko ne ceka tebe ili nekog drugog sa rasirenim rukama kao da si ti naj naj pametniji, najvrednniji i sl..kao neki mesija...
Nema toga, na zapadu i vecini svijeta je kapitalizam, ko ima imace,ima sve privilegije i sve moze d a uradi sta zeli, a onaj ko nema ,taj hoda usput-nizput, niti ga ko sazaljeva. Mnoge strane zemlje vrse reforme svog sistema socijalne zastite, mnoge razvijene(Zap. Evropa) su to vec uradile, ali zemlje poput Poljske, Ceske itd... one ukidaju socijalne privilegije, nema vise izdrzavanja od strane drzave, pomoci, u soc. kategorije se ubraja samo najteze kategorije ljudi,bolesni,siromasni, beskucnici i sl...
A ostali poput onih u azilu u sjevernim zemljama, ukida se...
Zasto ambasade SE ili NO kada vide pasos BIH-a najeze se???
sigurno ima malo ljudi iz BIH tamo:)))
Jeste da su te zemlje bogate ali nije njima bas prijatno da izdrzavaju tolke bosance tamo...dok oni sjede, primaju pomoci , a ovamo rade nesto na crno....

Opet kazem, u inostranstvu se moze snaci i uspjeti samo onaj ko ima polaznu osnovu a to su:
-odredjenu kvalifikaciju u vidu zavrsene skole,ili nekog dobrog profitabilnog, trazenog zanimanja,gdje ce naci posao u struci ...
-poznaje jezik
-neko ko nije prosjak, znaci ima solidnu pocetnu osnovu
-ima poznansvo(danas u svijetu je skoro sve lobirano)..
-je komunikativan, snalazljiv i vrijedan(ili ti "provlaci se kroz zmijske rupe")
itd...itd....
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
Na zapadu uspijeva ko zeli ...

Kako to da ima mnogo onih koji nisu uspjeli, imaju prosjaka i nižih slojeva društva više nego mi. Da li ti ljudi nisu htjeli da uspiju?

Rosy

Citiraj:
Ako neko smatra uspjehom odlazak u stranu zemlju time da radi najnize poslove,da se dokazuje nekih 5-10 godina, da bi zaradio,a pritom da se osjeca prazno, nostalgicno, nema rijesene papire, itd,itd....
ona da bi dosao povremeno ovde i da se pokazuje nekim neotplacenim autom na kredit...i hvalio se kako mu je super... a kako je ova sredina trula...nek ide.....

Apsolutno se slažem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Stvar je u tome što ti i takvi kao ti žele da nađu i koriste zavoj da bi se zavijali a ne žele da spriječe krvarenje, da zašiju i iscijele ranu :D :D :D

Jest, ti kad se posjeces odna razmisljas : koliko je noz ostar, zasto si bio nepazljiv, da li si mogao da promasis prst, da li je bilo drugih mogucnosti, sta su rekli proroci, sta kaze Biblija vezano za to, a krvi lipti ..pa ako je manja rana sticices da zavijes dok jos imas krvi ..

Vader je napisao:
Stvar je u tome što ti i takvi kao ti žele da rade na posljedicama umjesto da pronađu uzrok problema i porade na njemu :evil:

sve sam ti gore objasnio ;)

Vader je napisao:
Neki domaći političari znaju za neke od stvari o kojima govorim...

zasto im ne kazes ? Zasto te neko ne poslusa ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:

....................
No comment!!!!!

Ako kazes "no comment" onda ne pishes post od 2 strane :)

Rosy je napisao:
Ako neko smatra usppjehom odlazak u stranu zemlju time da radi najnize poslove,da se dokazuje nekih 5-10 godina, da bi zaradio,a pridom da se osjeca prazno, nostalgicno, nema rijesene papire, itd,itd....

Znaci svi koji odu u inostranstvo rade najnize poslove, prvo naravno pocnu u kanalizaciji skupati govna pa onda ako budu dobri postanu i neki direktori multinaconalnih kompanija ili ne daj boze cijenjeni hirurzi .
ali svi su poceli u kanalizaciji ..

Rosy je napisao:
ona d a bi dosao povremeno ovde i da se pokazuje nekim neotplacenim autom na kredit..

Reci mi koliko ljudi ovde IMA 30.000KM da ode ladno u salon i kupi novi auto ?? A onda uzmi prosjecnu platu od 400KM pa preracunaj koliko generacija ce da otpacuje taj automobil ?

Rosy je napisao:
.i hvalio s ekako mu je super... a kako je ova sredina trula...nek ide.....

A zar neko ko je otishao odavde da bi mu bilo bolje tamo negdje , zar nema prava da uspije i da mu STVARNO BUDE SUPER i da se smije pohvaliti ??. Naravno da ce naci ljudi koji ce ovde reci "ma da, laze, nije njemu super, vidi kako se folira,"... da govore iz zavisti i ljubomore ..

Rosy je napisao:
svog sistema socijalne zastite, mnoge razvijene(Zap. Evropa) su to vec uradile, ali zemlje poput Poljske, Ceske itd... one ukidaju socijalne

Pa bas da je neko zeljan tamo ici, nisam siguran ..

Rosy je napisao:
Opet kazem, u inostranstvu se moze snaci i uspjeti samo onaj ko ima polaznu osnovu a to su:
-odredjenu kvalifikaciju u vidu zavrsene skole,ili nekog dobrog profitabilnog, trazenog zanimanja,gdje ce naci posao u struci ...
-poznaje jezik
-neko ko nije prosjak, znaci ima solidnu pocetnu osnovu
-ima poznansvo(danas u svijetu je skoro sve lobirano)..
-je komunikativan, snalazljiv i vrijedan(ili ti "provlaci se kroz zmijske rupe")
itd...itd....
:)

a takvi ne postoje ? bar ne u ovoj drzavi a ?:)

kazem da nije sve u parama i da ljudi ne idu zbog novca, ali opet se svodi na isto ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Kako to da ima mnogo onih koji nisu uspjeli, imaju prosjaka i nižih slojeva društva više nego mi. Da li ti ljudi nisu htjeli da uspiju?

Naravno da ih ima, pa ne zele svi da rade,
svaki narod i nacija ima dzabalebarosa i neradnika, zgubidana i propalica.. neke su zemlje to smanjile, neke nisu ..
Pa puno bosanaca u SE uziva u socijalnoj pomoci i ne pada im na pamet da nesto pocnu raditi. Dok god imaju sta jesti i gdje lezati njima super, a nisu jedini ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Svaki posao ako je posten je ok.
Ne mogu svi biti direktori. Mnogi su krenuli od nule. Ja krecem od nule, sem jezika i (eto sto imam) drzavljanstva CA niko meni ne daje.
Trudis se za svaki $.
Ali, znam za sta radim. znam da cu za 2 3 godine voziti dobro auto (pa sta ako je na kredit, kad ce neko u RS uzeti kredit od 40.000 KM???), znam da moram da se laktam i provlacim kroz "zmijske rupe"...

Pozdrav iz vrelog Hamiltona!

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
sve sam ti gore objasnio ;)

Objasnio si da nisi shvatio šta sam govorio

Citiraj:
zasto im ne kazes ?

Rekoh da neki već znaju

Citiraj:
Zasto te neko ne poslusa?

Iz interesa. Iz straha. Zato što nevjeruju u to. Ima hrpa razloga.
Kao u biblijska vremena kad su tadašnji Izraelski proroci dolazili Izraelskim carevima i rekli im "ako uradite to i to biće vam to i to a ako ne uradite biće to i to" i savjetovali ih šta je najbolje da urade da urade, šta je najbolje za čitav narod. Pa oni koji nisu poslušali su prošli onako kako su prošli a oni koji su poslušali su prošli onako kako su prošli. Sve to fino piše i sve je to zapisano za nauk (pouku) nama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Objasnio si da nisi shvatio šta sam govorio

A zasto ti, kad te vecina ovde (gotovo niko) ne shvata, ne odes negdje gdje ce da te shvate. Mislim, nadji podrucje gdje te ljudi razumiju, gdje ces naci istomisljenike, koji ce da te poslusaju. Otidji, budi nekome Mesija, tumaci biblijske zapise i knjige, osjecaces se mnogo srecnije ..
To sto ti pricas niko ne slusa, niko ne uzima zaozbiljno, mislim meni bi dosadilo kad bi me ljudi toliko omalovazavali, kad bi zivio u svom staklenom zvoncetu .. Priznajes da si kriv, ispastas i svoje i tudje grijehe, uzivas u tome da se patis .... reklo bi se pravi mazohista...

Idemo van teme, ali stvarno ne znam da je iko citao Bibliju i to sta su rekli tamo neki proroci prije nego je odlucio hoce li otici vani..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
A zasto ti, kad te vecina ovde (gotovo niko) ne shvata, ne odes negdje gdje ce da te shvate.

Ne boj se ti za mene jer ja učestvujem i na forumima gdje me (mnogi) shvataju :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2002, 07:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Da neko ovde daje za kopanje kanala platu od 1000 maraka mjesečno mnogi bi htjeli da rade. Međutim, isto u inostranstvu se tumači kao poniženje.
Otići ili ostati? Zavisi, ako ovde nemate posla i perspektive, logično je da idete.
Ne valja htjeti otići po svaku cijenu. Ljudi nasjedaju na reklame, gledaju filmove i sl. Posao je težak, krediti zarobljavaju čovjeka, sve ima svoje prednosti i mane. Ima i ovde ljudi koji žive od svog rada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2002, 07:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Ne valja htjeti otići po svaku cijenu.

Naravno, ako si zadovoljan zivotom ovdje zasto da ides ?
To bi bila ludst. Jednom sam rekao da nemoze svako da ode
odnosno i ne treba da idu SVI. Dosta je ljudi kojima je ovde OK,
koji su zadovoljni i naravno da treba da ostanu.
To je izbor ...
Ali opet ponavljam da nije svima razlog odlaska novac, odnosno da oni koji idu zato sto ovde ne mogu da prezive i oni koji idu po svaku cijenu idu zbog novca. Dosta je ljudi otislo iz drugih razloga.

blue je napisao:
Ima i ovde ljudi koji žive od svog rada.

U sustini svi osim onih koji su preko noci zaradili milione zive od svog rada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2002, 08:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Mala ispravka:
Ima i ovde ljudi koji sasvim pristojno žive od svog rada. ;)

Jeste da takvi nisu većina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2002, 10:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

misk0 je napisao:
Naravno, ako si zadovoljan zivotom ovdje zasto da ides ?
To bi bila ludst. Jednom sam rekao da nemoze svako da ode
odnosno i ne treba da idu SVI. Dosta je ljudi kojima je ovde OK,
koji su zadovoljni i naravno da treba da ostanu.
To je izbor ...
Ali opet ponavljam da nije svima razlog odlaska novac, odnosno da oni koji idu zato sto ovde ne mogu da prezive i oni koji idu po svaku cijenu idu zbog novca. Dosta je ljudi otislo iz drugih razloga.

Naravno..neki su otisli zbog obrazovanja, posla,rodbinskih veza, ili recimo ljubavi...
No ja OPET ponavljam, ko radi i zeli da napreduje i da pristojno zivi, solidno, on moze i ovdje da uspije!!!
Razgovarala sam sa ljudima koji studiraju vani i trenutno im je super zive, samostalni, skoluu se u extra uslovima, ali oni namjeravaju da s evrate, jer vjeruju u ovu sredinu, jer onaj ko je karijerista taj ako s ebiori za sebe on moze i ovde da uspije....
Ima takvih mladih dosta i jako me je obradovalo to sto sam skoro cula :)
Ja samo kazem..ne treba zuditi za necim nerealnim, nekom velikom materijalnoscu, treba svoje uslove zivota i prohtjeve prilagoditi mogucnostima.
Ovde niko ne zivi sjajno, osim par "bogatih domacina" ali i njihovo nije dugog vijeka.
Ali onaj koz elid a zivi skromno , da radi, da priusti sebi god. odmor, pa i taj auto na kredit moze to i ovde...sada ce te reci gdje ti zivis..vidi penzionere, prosvjetu, zdravstvo....to je tacno...alii
onaj ko se lakta, ko radi z asebe posteno, da radi ovde onoliko koliko bi mozda radio u nekoj starnoj zemlji imao bi sasvim solidno za zivot u ovoj sredini.
A sto s etice tog auta na kredit, poznata je cinjenica da je na zapadu sve neotplaceno i to je donekle OK...ja nemam nista protiv toga cak naprotiv:)
Hocu samo reci da s ei ovd e vrlo lako moze kupit auto novo s ada...podici kredit...samo s etreba malo informisati, raspitivitai, hodati, upoznavati ljude,....nema nista bez kontakata i ako treba agresivnosti do ostavrenja svojih ciljeva!!Nista ne pada sa neba, niti neko samo ceka da ti pruzi neke uslove..moras s esam boriti, truditi...
Zalsono je to koliko je nasa omladina na ovim podrucjima troma, letargicna,niko s ene boriio, svi se nesto zale a niko nista ne preduzima....
itd. itd..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2002, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Sve je divno,krasno,sjajno...aha...

Ovdje radis dok si mlad kod privatnika,gdje nisi prijavljen jer inspekcija ne radi svoj posao!!!Posao za koji je placena,a koji joj sluzi da bi uzimala mito od privatnika i cutala!A za radnike bas ih briga.
Sta kad ne budes dobar privatniku (tj. mlad,zgodan,neophodan)?
I zar ce neko pokusati da me ubjedi da inspektori ne znaju da elitni lokali u BL imaju vise od 2 (eventualno 4) konobara?Pa dovoljno je da dodju subotom kad ih tamo ima po 10-ak.

I zar je tesko izvesti zakljucak da privatnik koji poreskoj upravi prijavljuje godisnji promet od 10 000 km ne moze zaraditi u toku 2-3 godine za kucu od pola miliona maraka,da vozi auto koji kosta desetine hiljada KM,da napravi vikendicu,da...
Pa sabiranje i oduzimanje se uci jos u osnovnoj skoli,saberite se malo...

Da li je normalno da sudije imaju plate od par hiljada maraka (oko 3 000) a procesi traju godinama,ucinak nikakav!
Da penzioneri imaju penzije koje dobijaju svake prestupne godine,a da im se racuna kamata na svaki racun koji nije placen na vrijeme (pa gdje su kamate na njihove penzije koje kasne?).

Ja zivim normalno.Ali ne mogu da ne vidim more ljudi koji gladuju.I uzasavam se ljudi koji ce cutati dok god je njima dobro,pa makar svi oko njih umirali.

Ubjedjena sam da nam Rosy moze reci koliko beba umre na Paprikovcu zbog nestrucnosti doktora.Moze nam pricati i o zavjeri cutanja po kojoj ni jedan drugi doktor nece potvrditi gresku kolege (u stilu bolje da on radi i dalje i ubija ljude,pa ne dogadja mu se to cesto).Dovoljno mi je i jednom,ako je to moje djete!!!Tako i svakom drugom roditelju!

I neko rece - par bogatasa domacina,al' nece ni njihovo vjecno trajati...Traje to ne godinu-dvije vec deceniju,a kraj se ne nazire...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 15:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ni jedan papir u sudu, opstini ili supu ne moze da se izvadi bez minimalno sat vremena cekanja. To je minimalno, a obicno se pred maticnim uredom u opstini ceka po 3 sata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 17:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

misk0 je napisao:
obicno se pred maticnim uredom u opstini ceka po 3 sata.

ma miskO kako ko..... :wink: :wink:

Salim se....i ja se slazem da je to veliki problem u cinovniskom aparatu(puno je padobranaca tj. onih koji idu preko reda, preko veze i sl:)))

Mada su guzve i smanjene kako su uveli dvokratno radno vrijeme npr. u opstini, uveli su klima uredjaje i sl.. bolja je situacija.

Mada i narod svasta ganja i hoce da ovjeri i moguce i nemoguce papire...pa to onda stvara zbrku i haos..mislim da je vise do toga problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Mada i narod svasta ganja i hoce da ovjeri i moguce i nemoguce papire...pa to onda stvara zbrku i haos..mislim da je vise do toga problem.

U maticnom uredu se zna sta se izdaje rodni listovi, potvrde rodjenja, drzavljanstva..
i BL kao grad koji ima preko 200.000 stanovnika ima iste kapacitetete, znaci 1 (slovima : JEDAN) maticni ured kao i Laktasi i Celinac i neke druge manje opstine. Logicno da ti kapaciteti ne mogu da opsluze sve potrebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 21:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ventilator je napisao:
Ubjedjena sam da nam Rosy moze reci koliko beba umre na Paprikovcu zbog nestrucnosti doktora.Moze nam pricati i o zavjeri cutanja po kojoj ni jedan drugi doktor nece potvrditi gresku kolege (u stilu bolje da on radi i dalje i ubija ljude,pa ne dogadja mu se to cesto).Dovoljno mi je i jednom,ako je to moje djete!!!Tako i svakom drugom roditelju!

Nesumnjivo je d aje stanje u cjelokupnom drustvu dosta tesko,u mnogim sferama pa i u zdravstvu...
Ali ovo da bebe umiru, to s einace ne desava bas tako cesto,nesrecan slucaj s emoze desiti iz mnogo razloga kod beba, nestrucnost ljekar moze izazvati komplikacije, ali bas da umiru.. to i nije tacno.

Nije da branim, ima svakavih slucajeva, ali nije bas sve tako....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2002, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Eh,
citajuci ove silne poruke, zalim sto nisam bila u mogucnosti da se u posljednje dvije sedmice ukljucim u diskusiju, ali imala sam "pametnija" posla :wink:
Malo cu da prokomentarisem neke tacke:

1. broj ulicara na Zapadu
Svako ko zivi na ulici radi to iz vlastitog ubjedjenja ili nesposobnosti da se obrati nekoj organizaciji, jer je zakonom regulisana socijalna pomoc onim najugrozenijim. Razgovarala sam sa nekim pojedincima, koji zive na ulici. Oni kazu da im je ljepse ovako, imaju ljude oko sebe, isprose sebi sitnis za dnevnu dozu alkohola i ne zive anonimno. Stancic sa jednom sobicom, mjesecna ispostava odjece, hrane itd. ih ne zanima, a mogli bi sve dobiti ako to zele.

2. sanse za "gastarbajtere"
Svako moze postici uspjeh, bez obzira gdje zivio. Cinjenica je da su u 70-tim godinama u inostranstvo odlazili najobicnij ljudi, koji su se jedva mogli potpisati, cesto iz seoskih mjesta, u potrazi za "kruhom". Poznajem mnoge, koji zaista rade najobicnije poslove, cistacice, koje i privatno ciste po tudjim stanovima. Muskarci su se najcesce snasli u kojekavim tvornicama, u produkcijii... na pokretnim trakama (strasno monoton posao!). Takvi ljudi vec 30 godina rade isti posao, zive u istom podrumskom stanu i lose vladaju stranim jezikom. Dakle, uzeli su ono prvo sto im je ponudjeno i na tome ostali. Daljni razvoj - nepoznanica!
Ali to je njihovo opredjeljenje.

3. Zapad = raj
Mnogi ljudi se varaju i misle da je svakom, ko ode u inostranstvo dobro, jer su zaslijepljeni onim sto vide. Cinjenica je da nasi ljudi, koji su u inostranstvu rade cijelu godinu za taj jedan mjesec godisnjeg odmora kojeg provedu u rodnom kraju, pa se tad rasipaju do besvijesti, okrecu prasce i jagnjad na raznju... Mislim da sam to vec jedno spomenula, ali mi to najvise smeta. Ako su vec na tom Zapadu, zasto sebi ne omoguce neke nove puteve i perspektive? Stoje na pragu, na ulazu u "svijet" i ne mrdaju. Cak se vrate jednom nogom nazad. Zasto ne proputuju kroz svijet? Finansijski im je to povoljnije od odlaska kuci :wink:
Mislim, to su sve procesi, koje sam i sama morala da prodjem (i jos ih prolazim), ali ako sam vec otisla iz rodnog kraja, onda bi to trebalo imati svoj smisao i cilj. Jednu gresku prave skoro svi - svoj boravak u inostranstvu smatraju trenutnim, kratkim i prolaznim, pa zato zivotare, a ne zive! Od planiranih godinu-dvije postane decenija-dvije...

4. Uspjeh na Zapadu
Mislim da nasa omladina ima jak potencijal. Nasi strucnjaci su priznati u svijetu (posebno na polju medicine i tehnike), jer nam je skolstvo jako (bar sto se tice teorije, praksa je ono sto nam nedostaje). Nadam se da ne grijesim, nisam upucena o kvalitetu skolstva u posljednjih 10-ak godina. Medjutim, s jedne strane mi je zao sto taj mladi kadar napusta nase prostore, jer nase je drustvo "investiralo" u podmladak, a s druge strane mi je zao sto su perspektive na nasem prostoru tako mizerne. :( A nasoj zemlji je potreban podmladak, energija i potencijal za prosperitet. Politiku i politicare ne zelim ovdje da spominjem, svi mi znamo koju ulogu igraju u cijelom sistemu.

I dalje zastupam misljenje da je odlazak u inostranstvo mac sa dvije ostrice, a postoje razlicite etape u zivotu kad je covjeku vaznija finansijska sigurnost, napredak, uspjeh i priznanje na poslovnom planu, a isto tako covjek dodje jednom do saznanja da zeli da se vrati svojim korijenima. Svako bi trebao imati slobodu izbora i zivjeti gdje mu vise odgovara.

Ono sto ce biti teze regulisati je nas sistem, korupcija, bezvlasce, nemogucnost obavljanja i najobicnijih administracijskih radnji bez poznanstva i veze, katastrofalan zdravstveni sistem, a sve su to razlozi, koji mene odvracaju od povratka.
mozda...someday.... ali to ce biti moj slobodan izbor

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]