banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
ma daj micelijus :P
komunizam ja masovno pranje doveo do perfekcije kojoj
ameri mogu samo pozavidjeti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
ne bih bash rekao! ipak je komunizam propao a ostala je demokratija i "sloboda" medija!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 19:40 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Bostech2000 je napisao:
Da nisu bacili atosmku onda bi ratovali na zemlji dan i noc protiv Japanaca a izracunali su da bi vise ljudi poginulo na taj nacin nego da bace atomsku.....Malo se upoznaj sa tim dogadjajima.

De ti nama reci od koje bolesti ti bolujes?!

Cuj, izracunali bi da bi vise ljudi poginulo na taj nacin...covjece jes ti svjestan sta si ti napisao????

Pa ako je tako onda, uskoro ce smak svijeta, ionako stoje sanse da cemo SVI pomrijeti, pa zasto ne odma sad baciti jednu 100 atomskih na sve jedan kontinent?? Jer, ovako, kad izracunas, vise ce ljudi poginuti kad bude smak svijeta. Pa bolje malo da se ublazi sa atomskom. :roll: Joj Boze... sacuvaj me ovakvih likova...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 20:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Leona ti nisu upucena KOLIKO se ratovalo tokom drugog svjetkog rata.
Japanci su bili toliko zatucani da ratuju da su postajali KAMIKAZE to ti dovoljno govori o svemu...jedan kamikaza je mogao da pobije desetine Amerikanaca,jedini nacin da se zaustavi Japan je bilo da se OSVOJI FIZICKI JAPAN pri cemu su izracunali da bi palo skoro 2 MILIONA ZRTAVA,sto civila sto vojnika.
Japan nije htio kapitulirati nego je nastavio ratovati do zadnje....sa atomskim bombama su SHVATILI da nemaju sanse.

Cek,cek...pa i sa Srbijom se tako desilo....Srbija NIJE HJTELA PRESTATI RATOVATI PROTIV OSTALIH REPUBLIKA dok se NATO nije digao.

Neki ljudi samo shvataju kada ih potuces do nogu NAZALOST.

A ti o rasizmu u Americi znas samo sa televizije a ne iz realnog zivota,ovdje rasizam se rijetko moze gdje vidjeti...ima VISE rasista na Balkanu nego u Americi...sta vise od rasista sto znam ovdje to su NASI i ITALIJANI.

Koliko funkcionise demokracija americka uzmi u obzir ovo : Internetne stanice koje kontrolisu Interner su vecinom u rukama Amera....samim tim sto si ti sad na ovom forumu i pljujes po Amerikancima a KORISTIS se opremom koju su Ameri napravili i DRZE govori o demokraciji.

Vecina dijelova u kompjuteru sto koristis su americki proizvodi.

Ne kontas ti mnoge stvari....Na drugu stranu Kina i Kuba su postavili filtere da ljudi nemogu nalaziti informacije protiv Kine.

Kao sto rece covjek Ameri se mogu diviti komunistima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Bostech2000 je napisao:
Leona ti nisu upucena KOLIKO se ratovalo tokom drugog svjetkog rata.
Japanci su bili toliko zatucani da ratuju da su postajali KAMIKAZE to ti dovoljno govori o svemu...jedan kamikaza je mogao da pobije desetine Amerikanaca,jedini nacin da se zaustavi Japan je bilo da se OSVOJI FIZICKI JAPAN pri cemu su izracunali da bi palo skoro 2 MILIONA ZRTAVA,sto civila sto vojnika.
Japan nije htio kapitulirati nego je nastavio ratovati do zadnje....sa atomskim bombama su SHVATILI da nemaju sanse.

Znaci, ti opravdavas tu atomsku bombu. Nema sta. Opravdavam i ja ovaj uragan. Zasluzili su. :fist:

Bostech2000 je napisao:
A ti o rasizmu u Americi znas samo sa televizije a ne iz realnog zivota

Ko kaze da nisam bila u Americi, pa vidjela?! :wink:

Bostech2000 je napisao:
samim tim sto si ti sad na ovom forumu i pljujes po Amerikancima a KORISTIS se opremom koju su Ameri napravili

Ti pljujes po Jugi, a zaboravio si da je bivsa Yuga zemlja koja te "odhranila". Kako se zaboravi sve kad se predje Okean.

Znam ja da se drzavljanstvo moze kupiti,ali da se pamet moze kupiti, e to nisam znala. Otkad se ti pojavi, sad znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 22:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa sa atomskom bombom je izginulo MANJE ljudi.

Da li bi ti voljela da je izginulo VISE LJUDI?

Kontash li sada?
Nego jesi li ti bila u USa na proputovanju ili si zivjela?
Sumnjam da kao turista mozes da dobijes sliku o bilo kojoj zemlji svijeta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 22:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Smirite se. Bostech2000 svojim nastupima skreće temu na nešto dugo, a za to se može otvoriti posebna tema, ili pogledati da li prigodna već postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
05.09.2005
Pomoć crncima... najsporije što može
Hip-hop zvezda Keni Vest je na dobrotvornom koncertu održanom u petak u Njujorku iskritikovao predsednika Buša povodom uragana „Katrina”, a sve je uživo prenela televizija En-Bi-Si. Vest se publici obratio rečima: „Džordža Buša nije briga za crnce”. Ovaj komentar je otišao uživo u prenosu na istočnoj američkoj obali, a isečen je iz snimljene verzije emitovane na zapadnoj obali. Vest je takođe tvrdio kako je Amerika rešena „da pomogne siromašnima, crncima i manje imućnima što je sporije moguće”. On se pojavio sa komičarem Majkm Majersom u segmentu u trajanju od 90 sekundi, koji je počeo tako što je Majers govorio o razaranjima koje je „Katrina” načinila u južnim državama SAD.

Međutim, na Majersovo iznenađenje, Vest je odstupio od scenarija i rekao: „Mrzim kako nas predstavljaju u medijima. Ako prikažu crnu porodicu, za njih kažu da pljačkaju. Prikažu belu porodicu - ona traži hranu”. Složio se da „Crveni krst” čini sve što je u njegovoj moći, ali je rekao i da vlasti namerno usporavaju pristizanje pomoći u Zaliv. Vest je presečen usred govora, ali tek pošto je iskritikovao Buša. Kamere su zatim preusmerene na komičara Krisa Takera.

Plemenita hipokrizija

Povodom „incidenta” koji je izazvao Keni Vest, TV mreža En-Bi-Si oglasila se saopštenjem u kojem se kaže kako bi bilo vrlo žalosno ako bi napori umetnika i plemenitost miliona Amerikanaca bili zasenjeni mišljenjem jednog čoveka. (Glas javnosti)

05.09.2005
Nju Orleans: Počelo prebrojavanje posmrtnih ostataka
U Nju Orleansu je počelo prebrojavanje i sakupljanje posmrtnih ostataka stradalih, za koje se pretpostavlja da ih ima na hiljade. Šest dana nakon što je uragan Katrina opustošio taj deo američke obale, počelo je prebrojavanje žrtava. „Kada ispumpamo vodu iz Nju Orleansa, otkrićemo ljude koji su umrli skrivajući se u svojim kućama, gde ih je uhvatila poplava, kao i ljude čiji ostaci se nalaze na ulicama. Biće to scena gadna onoliko koliko možete da zamislite”, rekao je sekretar unutrašnjih poslova SAD Majkl Šertof. „Ići ćemo od kuće do kuće. Proverićemo svako moguće mesto, kako bismo pronašli ljude koji su možda živi i kojima treba pomoć”, rekao je Šertof. Većina žrtava u Nju Orleansu su siromašni Afro-amerikanci, što su neki navodili kao glavni razlog zašto je pomoć slaba i neblagovremena. „Napustila nas je naša zemlja”, rekao je jedan od ogorčenih stanovnika Nju Orleansa.

POLICIJA UBILA PETORO NAPADAČA

Policija je ubila najmanje pet osoba u Nju Orleansu, zato što su pucali na vojne inženjere koji su bili na putu ka jednoj od oštećenih brana u tom gradu. Šef policije V. J. Rajli rekao je da su policajci pucali na grupu od osmoro ljudi i da ih je ubijeno petoro ili šestoro.

Grupa od 14 inženjera išla je preko mosta Dancinger u pratnji policije, kako bi pomogla u opravci brane na jezeru Pontčartrejn. Niko od inženjera nije poginuo, a policija nije mogla da saopšti druge detalje o tom napadu.

Tajms prenosi svedočenja Britanaca koji su bili zarobljeni na gradskom stadionu u Nju Orleansu i koji su se juče vratili kući. Jedna devojka ispričala je kako su američki vojnici preporučili njihovoj grupi od 50-ak stranaca da se drže zajedno, i to tako što će žene biti u sredini, a muškarci raspoređeni oko njih i da u svakom trenutku budu spremni da se brane. „Konstantno smo se bojali da ćemo biti silovane, ili opljačkani, a najgori trenutak je bio kada se proširila glasina da je neki belac silovao crnkinju”, navodi 20-godišnja Britanka za Tajms.

IRAN PONUDIO POMOĆ „VELIKOM SATANI”

Iran je juče ponudio humanitarnu pomoć žrtvama uragana Katrina, koji je pogodio jug SAD, čime je izrazio podršku „velikom satani”, što je često drugi naziv za SAD u ovoj zemlji.

„Žrtve Katrine žale se na nepravovremenu pomoć i mi smo spremni da pošaljemo našu pomoć narodu SAD putem Crvenog polumeseca”, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi. Govoreći na sedmičnoj konferenciji za novinare, Asefi je naglasio da je Iran, kojeg je Vašington ocenio kao jednu od „osovina zla” u svetu, bio među prvim zemljama koje su izrazile svoju podršku i saosećanje sa narodom nakon udara uragana.

„Ukoliko je pomoć Irana potrebna i ukoliko bude zatražena, mi ćemo odgovoriti, ali prvo Amerika mora da iznese jasan zahtev”, rekao je on. Vašington je u nekoliko navrata dao humanitarnu pomoć Iranu u prošlosti, kada su prirodne nepogode, kao što su zemljotresi, pogodili ovu zemlju. Iranski mediji posvetili su dosta pažnje posledicama udara uragana Katrina, a mnogi listovi koncentrisali su se na kritike na račun spore reakcije administracije američkog predsednika nakon katastrofe.

Još jedna „osovina zla”, Severna Koreja, kao i veliki kritičari SAD, Kuba i Venecuela, takođe su ponudile pomoć nakon Katrine. (Beta, Rojters, Bi-Bi-Si, Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bostech2000
evo ti o rasizmu jedan textic, vader kao da je mene pitao, kao da je znao sta treba da postuje!
evo ovaj text ti govori sve o americi, o slobodi govora i medija!
vidis da je kritika cenzurisana, isto kao kod tite, staljina i mnogih drugih komunista! samo sto je ovde americki sistem sofisticiraniji!
i ti meni tvrdis da nema rasizma!?!?!? jesi mozda crnac? najkompetentniji u donosenju kritike su crnci, a evo sta je jedan rekao na tv-u i sta su bijelci uradili. cenzurisali ga!

na sve tvoje do sada receno mogu samo da kazem jedna velika lolcina!

ajd pozdrav i cuvaj se uragana!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 00:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

LOL.
Kako su ga "cenzurisali" ako su prikazali i javili o njegovom govoru na SVIM radijima,novinama i televizijama?

Nazalost nemas prilike da pratis americku kablovsku ali najmanje 10-tak stanica je priupitalo da li je bilo rasizma pri pomoci i to voditelji su bijelci....fazon je sto nema rasizam veze sa ovim ali tako je u demokraciji svako moze da "prigovara".

Pored njega stoji bijelac i pomaze me a on prigovara da je rasizam u pitanju....Mnogi ostali crnci su se javili i posumnjali ali kasniej su utvrdili da rasizam neme veze sa dogadjajima.

2/3 stanovnika New Orleansa su CRNCI pa zato svi i vide vecinom crnce na ekranu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jesi ti cuo za onu staru od atheist rapa, a gdje ima dima tu i vatra postoji?

ne bi oni pitali za rasizam da ga nema!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 00:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 01:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Na vrijeme?
Sta podrazumijevas pod tim?
Poplave su pocele u utorak a grad je bio kompletno evakuisan do subote.
To ti je 4-5 dana,minus noci jer samo po danu se moglo raditi.
Znaci 100.000 ljudi za 5 dana posla.

Znas li koju drugu vladu koja radi BRZE?

Svi se ufurali po filmovima pa misle da sve ide express...drive-thru.

Mislim za koliko je trebalo vremena da se evakuise?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 06:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Bostech2000 je napisao:
Vecina dijelova u kompjuteru sto koristis su americki proizvodi.

Kod mene na komponentama uglavnom pise Made in China, Made in Taiwan i slicno.
Mora da ja imam neku kantu umjesto nekog pravog, jedinog, savrsenog, americkog proizvoda!
Da zna mama da sam bacio pare...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 06:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Od katastrofe do haosa", "Očaj i bezakonje", "S.O.S iz Nju Orleansa"...

To su samo neki od naslova koje je DžordžBuš mogao da pročita u američkoj štampi dok se spremao za posetu jugu zemlje. Pre nekoliko dana ovaj deo Amerike pretrpeo je katastrofalne štete u naletu uragana Katrina.

"U pomoć!" je poklič koji sve glasnije i sve dramatičnije dolazi iz Nju Orleansa, grada koji je od udara uragana najvećim delom pod vodom. Najmanje trideset hiljada stanovnika koji Nju Orleans nisu napustili pred dolazak oluje još uvek čeka da bude evakuisano, a njihov položaj je sve teži. Nema struje, čiste vode, hrane, lekova.

Još uvek stižu izveštaji o pljačkama i pucnjavi izmedju pljačkaša i snaga reda. Na ulicama i dalje leže tela stradalih, a situacija se ne popravlja, kaže jedan od BBC-jevih izveštača iz Nju Orleansa Adam Bruks:
"Evakuacija koja bi trebalo da je u toku odvija se kao i juče strasno sporo. Oko 15 hiljada ljudi koji su utočište našli na stadionu pokušavaju da se ubace u jedan od autobusa za evakuaciju. Ispred stadiona je još nekoliko hiljada ljudi.

Nekoliko četvrti dalje kod kongresnog centra nalazi se oko dve hiljade ljudi koji su zaista u očajnoj situaciji, jer im niko ni na koji način do sada nije pomogao.

Uz to čujemo da još uvek ima ljudi koji su zaglavljeni na krovovima svojih kuća, gde su pobegli pred poplavama."
Požar u fabrici boja

Da stvari budu još gore, nad Nju Orleansom diže se oblak gustog dima, koji po svemu sudeći dolazi iz fabrike boja na obali reke Misisipi.
U fabrici je iz za sada nepoznatih razloga došlo do eksplozije, posle koje je usledio požar.

I u Nju Orleansu i širom Amerike sve je više onih koji pitaju kako je moguće da najbogatija zemlja na svetu nije u stanju da efikasnije pomogne sopstvenim gradjanima posle ovakve prirodne katastrofe:
"Kada će oni da dodju da pomognu narodu? Zar ne mogu da pomognu ljudima? Gde je DžordžBuš? Gde je DžordžBuš?"
"

Predsednik Buš sa televizijskih ekrana poručuje da neće dozvoliti pljačke. Ja ga pitam - da li će on da dodje da nahrani ove ljude, da im obezbedi sklonište i odeću?

Florida je dan posle izbora dobila pomoć. Pitam se da li je to zato što je predsednikov brat guverner Floride? Ovde nešto ne valja. Mi nismo zemlja trećeg sveta, mi smo najmoćnija zemlja na svetu!".

Garda u Iraku?

I to nije sve. Mnogi se pitaju da li bi predsednik Buš lakše zaveo red u Nju Orleansu da nije deo nacionalne garde posalo u Irak, ili da li bi grad bio spašen da je novac utrošen na rat u Iraku uložen u jačanje sistema za odbranu od poplava?

Republikanski kongresmen Pit King brani predsednika, i kaže da u ovom trenutku prosto nije fer kritikovati administraciju u Vašingtonu:
"Mislim da je zaista za žaljenje to što se u trenutku kada je zemlju pogodila katastrofa, neki ljudi pokušavaju da zabeleže jeftine poltičke poene tako što upiru prst u administraciju.
Iskreno da vam kažem, mislim da se čini sve što se može učiniti. Ali ovo je najveća prirodna katastrofa u istoriji Sjedinjenih Država.".

Ipak, i sam predsednik Buš danas je, pred polazak za Nju Orleans, priznao da u celoj priči nešto škripi. Postradalima je upućena ogromna količina pomoći, ali rezultati na terenu nisu prihvatljivi, rekao je Buš.

Stradali najsiromašniji

No, humanitarna kriza, bolje reći katastrofa u Nju Orleansu i ostalim pogodjenim područjima, otkrila je i jednu ne naročito privlačnu sliku američkog društva.
Oni koji iz grada nisu pobegli pred oluju -- i koji danas pljačkaju, možda iz pohlepe, a možda zato što je to jedini način da dodju do hrane -- su u velikoj većini siromašni Crnci.

Publicista iz Londona Boni Griir je Crnkinja, odrasla u tom delu Amerike:
"Oni nisu mogli da odu zato što, ako nemate automobil, ili ako nemate novca da kupite benzin, onda nikuda ne možete ni da odete.

Ljudi u tom položaju su dan pred dolazak uragana jednostavno rekli -- dobro, da vidimo da li ću ovo uspeti da preguram u svojoj kući, možda i neće da bude tako strašno, moliću se Bogu.

A što se tiče priče o pljačkama -- ti ljudi koji pljačkaju uvek su postojali u Americi, bili su tamo i kada sam ja bila dete. Sada svi mogu da vide tu ružnu stranu američkog društva, koju Amerika ne voli da pokazuje spoljnom svetu."

Izvor: BBC

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 06:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Americke firme drze fabrike po citavom svijetu ne samo unutar USA,imas primjer AMD koji proizvodi processore i ima fabriku u Austin,TX i Dresden,Njemacka...Sto Njemacka?
Pa Njemci su dali najbolju ponudu da se izgradi fabrika.
Intel ima fabrike po citavom svijetu od Amerike,Irske do Izreala.
Vecina dijelova su od americkih kompanija u tvom kompjuteru....processi su svi americki osim VIA koju malo ko koristi,ima 1% marketa.
Memorija je vecinom americka ali ima i korejske,hard drive isto vecinom americki,ploce su pola-pola,monitori su najvise iz Tajvana i Kine,ali i u tom slucaju vecinski vlasnici su Ameri.
OS je isto americki.

Pocesto se dijelovi prave po razlicitim fabrikama ali se sklapaju u Kini gdje je jeftinija radna snaga pa se zato i nosi Made in China.

Sve u svemu,dborim dijelom tehnologija Interneta dolazi ili prolazi od Amera..a ti se sluzis i pljujes i jos tvrdis da su "tirani i nedemokrate".

Pa i televizor i radio su americki proizvodi,kao mnoge druge stvari sto se koristis u svakodnevnom zivotu.
Auto je americki proizvod,bar u komercijalnom smislu..da nije bilo Forda ko zna koliko bih obicnih ljudi imalo pristup autu.

Razmisli malo,obrazuj se prije nego pocnes osudjivati ljude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 06:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da malo pojasnimo situaciju sa NO...VECINA ljudi su vec u Subotu evakuisani pomocu americke vojske.U gradu su ostali malobrojni (manje od 10,000 ljudi i to uglavno nece da izadju).
Nema nikakvih ulicnih borb i i bandi,bilo je bandi prvih dva-tri dana i nema vise...grad je pod kontrolom Armije,Nacionalne garde i policije tako da nema ko da se kurci.
Bila su 5-6 prekjucer pa su bili ubijeni.
Vecina ljudi su evakuisani u Texas,Alabamu i ostale okolne drzave,dio je u stadionima a dio po kucama,prijateljima,hotelima itd itd.
Vecian je smjestena ima hranu,vodu,smjestaj tako da je najveci problem sada pronaci svoju rodbinu i praviti planove za buducnost..da li se vratiti ili otici zivjeti u druge krajeve.
Dio NO koji nije potoljen tj sa druge strane rijeke ,ljudi su se vratili da pokupe stvari dok se sve ne obnovi.
Zatvorili su branu koja je pukla i poceli su pumpati vodu iz grada...potrajaca skoro 30 dana da sve izbace,mozda malo brze.
Sta ce poslije raditi vidjet ce se....predpostavljam dio NO ce obnoviti a dio porusiti i ostaviti kao ravnicu.
Jos se ne zna koliko je poginulo ali se prica od 1000 do mozda cak 10,000.
Al to su jos uvijek nagadjanja,dok se ne prebroji nece se ni znati sigurno.

Sada je najveca preokupacija spasavanje zivotinja i kucnih ljubimaca iz grada.
Pored toga analiziraju zasto se "kasnilo" i ko je kriv za sve to.
Uglavnom vraca se sve pod kontrolu manje-vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 07:08 
Bostech2000 je napisao:
Pored toga analiziraju zasto se "kasnilo" i ko je kriv za sve to.
Uglavnom vraca se sve pod kontrolu manje-vise.

Pa jesu li utvrdili ko je kriv?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]