banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 13:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jul 2008, 13:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jul 2008, 13:31
Pozdrav svima, posto neznam gdje da postavim temu ostavio sam je ovdje, ako nije mjesto molim moderatore da je premjeste.

Naime imam sljedeci problem, sinoc mi se dijete vratilo iz grada svo u modricama, razbijene usne, slomljenih zuba...
U gradu je sinoc dok je bio sa drustvom (njih trojica), momak naravno pijan iz drugog drustva, poceo da mu se obraca i prijeti da bi zatim, nasrnuo na njega i oborio ga na pod. U toj guzvi od sina kolege su zadrzale momka koji ga je oborio, ali drugi momak koji je takodje bio pijan skocio je i nogama izsutirao sina. Pozvali su policiju koja je napravila uvidjaj, sina su odveli u bolnicu gdje su mu previli malo usnu posto je to jedina otvorena rana, i u bolnici je dobio ozljednu listu. Jutros sam ga vozio u hitnu zbog mucnine i povracanja, poslali su ga na neurohirurgiju medjutim sa neurohirurgije je vracen bez dijagnoze, odnosno receno mu je da nije nista, a ja sam se bojao da nije u pitanju potres mozga.
Da napomenem da vjerujem svom sinu da nije davao povod za napad na sebe, takodje on ne konzumira alkohol, sa momcima koji su ga napali zna se od ranije, zdravo za zdravo po narodski :), i takodje nema nikakvog povoda za napad od ranije.

Moje je pitanje sta da uradim? da li da tuzim momke koji su ga napali? Na koji nacin da zastitim dijete od daljih napada? Kome da se obratim za pomoc?

PS. I sin i momci koji su ga napali su punoljetni.

Hvala svima

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2008, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
markone12345 je napisao:
Pozdrav svima, posto neznam gdje da postavim temu ostavio sam je ovdje, ako nije mjesto molim moderatore da je premjeste.

Naime imam sljedeci problem, sinoc mi se dijete vratilo iz grada svo u modricama, razbijene usne, slomljenih zuba...
U gradu je sinoc dok je bio sa drustvom (njih trojica), momak naravno pijan iz drugog drustva, poceo da mu se obraca i prijeti da bi zatim, nasrnuo na njega i oborio ga na pod. U toj guzvi od sina kolege su zadrzale momka koji ga je oborio, ali drugi momak koji je takodje bio pijan skocio je i nogama izsutirao sina. Pozvali su policiju koja je napravila uvidjaj, sina su odveli u bolnicu gdje su mu previli malo usnu posto je to jedina otvorena rana, i u bolnici je dobio ozljednu listu. Jutros sam ga vozio u hitnu zbog mucnine i povracanja, poslali su ga na neurohirurgiju medjutim sa neurohirurgije je vracen bez dijagnoze, odnosno receno mu je da nije nista, a ja sam se bojao da nije u pitanju potres mozga.
Da napomenem da vjerujem svom sinu da nije davao povod za napad na sebe, takodje on ne konzumira alkohol, sa momcima koji su ga napali zna se od ranije, zdravo za zdravo po narodski :), i takodje nema nikakvog povoda za napad od ranije.

Moje je pitanje sta da uradim? da li da tuzim momke koji su ga napali? Na koji nacin da zastitim dijete od daljih napada? Kome da se obratim za pomoc?

PS. I sin i momci koji su ga napali su punoljetni.

Hvala svima

ako se odlučiš na tužbu, osim ozljednog lista i policijskog zapisnika, trebaće ti i svjedoci za sud, koji bi davali izjave ( sudiji tvoja "vjera" u sinov dobri moral ništa ne znači).

kako zaštit? pa ako su pijani luđaci i manijaci, tvoje dizanje tužbe ih može još više razbijesniti, itd.. tu je baš zapetljano dati odgovor " kako zaštititi".

popričaj sa nekom dobrim advokatom, pa vidi kud i kako dalje.

Pozz

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2008, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
markone12345 je napisao:

citajuci naslov i ovaj uvod, pomislila sam da se radi o malom djetetu

ovako, to je sin, momcina :wink:

kao sto napisa XIX za pravne savjete se ipak moras obratiti advokatu

kako god, moj savjet ovako na daljinu je da se decko ukljuci u neki sport, recimo karate, veslanje ili tako nesto, ne samo zbog tjelesnog jacanja, nego prije svega zbog vracanja samopuzdanja i psihickog mira, naime- ocito je da su naknadne tegobe (spomenuo si povracanje i slabost) psihosomatskog, posttraumatskog tipa
mislim da cete ga tako najbolje zastititi

pozzz

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2008, 20:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jul 2008, 13:31
Citiraj:

pa jeste u pravu si ali ipak je moje dijete

Citiraj:
kako god, moj savjet ovako na daljinu je da se decko ukljuci u neki sport, recimo karate, veslanje ili tako nesto

sin mi jeste sportski tip i to bas trenira borilacki sport kickbox, cak stavise veoma je dobar u tome.

Citiraj:
ako se odlučiš na tužbu, osim ozljednog lista i policijskog zapisnika, trebaće ti i svjedoci za sud, koji bi davali izjave ( sudiji tvoja "vjera" u sinov dobri moral ništa ne znači).

imamo ozljedni list, policijski zapisnik cemo dobiti u ponedeljak, svjedoci postoje njih tri. Zanima me koliko tuzba "pije vodu". Znaci sada kada smo se malo smirili, odlucio sam da podignem tuzbu i idem "do kraja". U sustini pare mi nisu bitne, najprece mi je zdravblje djeteta, ali sada iz nekog principa hocu da ga tuzim i da trazim maksimum. Imam li pravne osnove i kolike su sanse da se to dobije. Ili je lakse naci nekoga da tom momku vrati istom mjerom?

Citiraj:

zna li neko dobrog advokata da mi preporuci ovdje u Banja luci?

Hvala.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2008, 22:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pošto ja malo iz hobija pratim te crne hronike i presude.

Oni će najvreovatnije biti krivi, ali ne bih se upoštao u te vode, jer će ih sud samo novačno kazniti, a ni marke nećete od toga vidjeti, a s obzirom kako nam je sudstvo agilno i advokati skupi.

Ne isplati se. Samo da napomenem da imate kancelariju ne znam gdje tačno u Banjaluci za besplatnu pravnu pomoć , gdje nude i besplatne savjete.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2008, 19:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2006, 09:59
оно без увреде али јел' ово нека шала?
ако није мој ти је савјет, ништа од суда, више ће вас измалтретирати него што ће ти момци добити казне тако да..... губљење времена и нерава....

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2008, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Da posavjetujem covjeka.
TUZBA SVAKAKO, jer se takvi majmuni drugacije ne opamete.
Moj prijatelj je nedavno napadnut bez ikakvog povoda, vansudski je od majmuna izvukao 3000 KM (2500 na ruke, i 500 je morao nasilnik da plati advokata od ostecenog). Od povreda je imao iscasen lakat i jednu ili dve rasjekline na glavi.
Tako da definitivno idite na tuzbu, posavjetujte se sa advokatom koji ce vam odmah reci do koje cifre mozete ici, onda odradite vansudsku, jer je najlakse i vama i krivcima. Ako nista, mozete sudski, cisto da se opamete i dobiju ono sto su zasluzili.
Jako mi je cudno da je jedan kickboxer tek tako dobio batine, ipak se u kickboxingu najbrze dobijaju izuzetno efikasne prakticne vjestine za sukobe na ulici, doduse ako trenira u Gladiatoru svasta je moguce.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, mislim da će advokat vjerovatno još tražiti i neku potvrdu od psihologa vještaka o pretrpljenom strahu ( zbog dizanja cifre odštete ), itd... VIs-a-vis ovoga, iako rok za tužbu ja mislim da je do 2 godine, ti ako to misliš raditi, diži tužbu dok je još sve svježe i dok su rane " očigledne".. tako je lakše advokatu raditi, a i veće su ti šanse. Znači, što prije to bolje, odmah i sad.

koji advokat? pa svaki je dobar u nekoj vrsti tužbi.. vidi sa Slavkom koji je advokat radio sa ovim njegovim prijateljem.

i isto ovaj vansudski postupak.. uvijek se tako prvo pokuša.. advokat šalje zahtjev, vansudski, za nadoknadu štete. Ako druga strane ne pristane, ide se na sud.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 10:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Obavezno tuziti pod uslovom da imas vremena i novaca za ganjanje po sudovima par godina!

Advokata placati pausalno 10-20% od dobijene odstete za pretrpljene dusevne i fizicke boli, kao i za dobijanje straha od izlaska u kafice/klubove i na ostala javna mjesta drustvenog okupljanja (samo zbog ovog mozes izvuci par hiljada KM sigurno). Na sve to jos zaracunajte i troskove lijecenja, pa potom lovu koju nije zaradio ili nije mogao zaraditi dok je bio povrijedjen... Ima tu dosta sitnica, ali dobar advokat ce ti ukazati na mnogo njih...

Evo sad istinit slucaj, koji se desio momku od moje rodice...

On trenira fudbal, a i baci koju partiju malog fudbala na lokalnom igralistu. Prilikom jedne takve bezazlene partije se zakacio sa jednim drugim par godina mladjim momkom. Po prici je taj mladji momak bespotrebno faulirao rodicinog momka, nakon cega je palo par psovki u oba smjera, da bi na kraju taj mladji momak dobio samarcinu...

Medjutim, ode taj lik kuci i vratio se nazad sa svojim caletom, pa su onda obojica zajedno napali rodicinog momka i polomili mu zube, rasklimali vilicu i nabacili mu par sljiva ispod ociju, a dobio je i povrede po rukama i nogama...

Nakon sto se vratio iz bolnice, njegov buraz, koji radi u policiji i njegov rodjak su htjeli ici traziti onog tipa i njegovog caleta da izravnaju racune, ali je njihov cale bio stalozen i smiren, pa je donio pametnu odluku - ako bi ovi otisli da izravnaju racune, doslo bi samo do jos veceg sranja i moglo bi se svasta desiti (citaj: da u afektu padne mrtva glava), pa je rekao da se nece fizicki obracunavati, nego da ce ih tuziti...

I tako je i bilo... Tuzili su ih za nanosenje fizickih povreda i za pretprpljenje dusevne boli. Advokat je podnio tuzbu zahtjevajuci ogroman iznos (ne sjecam se tacno koliki je bio, ali se sjecam da smo komentarisali, koji bi se novi auto mogao kupiti za te pare), nakon cega su se taj mladji lik i njegov cale dolazili kuci izvinjavati i pokusavali se pomiriti sa ciljem mirne nagodbe. Medjutim, to im nije upalilo, pa su onda bjesno poceli da prijete i da mlate pistoljem ispred kuce...

Zbog toga je uslijedila jos jedna tuzba za ugrozavanje licne sigurnosti i prijetnje, pa se sad moraju suociti sa obe tuzbe...

Znaci, markone - tvom sinu ce biti povrijedjen ponos i ego, sto su ga izmlatili u kaficu, pa ce mozda pokusati da se fizicki obracuna s tim tipovima. Moras sjesti s njim i razgovarati o tuzbi, jer ce to vise boljeti te momke, nego da ih samo pretuces...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tužbi svakako ima, ali ja nisam čuo da se neko opario od njih. A pogotoco , ako tužena strana je nezaposleno lice.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
markone12345 je napisao:
Citiraj:

pa jeste u pravu si ali ipak je moje dijete

Citiraj:
kako god, moj savjet ovako na daljinu je da se decko ukljuci u neki sport, recimo karate, veslanje ili tako nesto

sin mi jeste sportski tip i to bas trenira borilacki sport kickbox, cak stavise veoma je dobar u tome.
Citiraj:

imamo ozljedni list, policijski zapisnik cemo dobiti u ponedeljak, svjedoci postoje njih tri. Zanima me koliko tuzba "pije vodu". Znaci sada kada smo se malo smirili, odlucio sam da podignem tuzbu i idem "do kraja". U sustini pare mi nisu bitne, najprece mi je zdravblje djeteta, ali sada iz nekog principa hocu da ga tuzim i da trazim maksimum. Imam li pravne osnove i kolike su sanse da se to dobije. Ili je lakse naci nekoga da tom momku vrati istom mjerom?

Citiraj:

zna li neko dobrog advokata da mi preporuci ovdje u Banja luci?

Hvala.

E jaro moj kad je on tako doba u ´kickboxu` a dobio po nosu onda su ti momci malo vise zajebane face...Nji dvojica protiv trojice..nesto smrdi.........

Tuzi ako imas love i zivaca da se ganjas po sudovima,samo zapamti da ako su momci neke face da ce ti sinu biti jos gore jer ce ´ga proganjati po gradu gdje god on bio i sta god radio..

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
ma nek ih saceka jednog po jednog po noci, sa par prijatelja, pa kad malo budu pili na slamku vidjece od kojeg drveta se kasike prave!

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poziv na naseilje nije rješenje!

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

slažem se sa Digresijom : ništa uzvraćati nasiljem, udari ih po džepu preko tužbe, i to će ih boljeti više od najjačih udaraca! :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 15:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
U potpunosti podrzavam ovu verziju sa tuzbom. Prije ili kasnije i kod nas mora zaziviti pravna drzava i sve dok se bude razmisljalo u fazonu "Od tuzbe nema vajde" nece se nista promijeniti.
Meni je jedan coban koji je inace policajac prijetio pistoljem bez ikakvog razloga. Znaci, ja i kolega idemo cestom i pored nas se zaustavlja auto sa otvorenim prozorom i uperenim pistoljem u mene. Radi mira u selu i na insistiranje mog oca sve se zavrsilo na nekom usmenom izvinjenju. Tad sam imao nekih 16 godina i nije da imam neke psihicke posledica ali malo je bilo neprijatno... I sad zalim sto nisam to rijesio drugacije.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naravno, tuzbe najvise bol, i treba ih forsirati koliko god je moguce.
Narocito bole ako nakon tuzbe i kazne ponovo napadnu tvog sina, onda ce imati barem 2x vecu kaznu od prethodne, ako ne 3-4x, uz malo hladjenja u zatvoru...
Nazalost, nekada to nije dovoljno da se usijane glave ohlade...
Imam primjer iz zivota: jedan poznanik je tako imao gadnih problema, prvi put iz cista mira izboden, nije dizao tuzbu ni svetio se, drugi put od strane iste osobe izboden (napadac mu pokusao oteti mobilni), tuzi ga, ovaj odlezao malo, izasao, treci put mu krenuo praviti frku i prijetiti, ovom pukne film, uzme paliju, posalje lika par mjeseci na hirurgiju, jedva je ziv ostao. E od tada vise nema problema.
Nekada se mora tako, jer neki ili imaju dovoljno novca da placaju kazne, ili su dovoljno glupi da nauce kao najprimitivnije zivotinje: ako nesto jako boli, onda to ne treba ponavljati.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 17:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
2500 km dovoljna kazna!!!!!
pa vi ste smijesni....
pa to se moze platiti 300 puta + kad se dogovori vansudski postupak se obustavlja i nema krivicne odgovornosti i dosijea..
da vidim ko ce ga ponovo napasti kad se procuje da je poslao dvojicu trojicu na paprikovac i da su ucili ponovo hodati....
shvatam ja da neki ljudi nisu za to ali postoje profesionalci koji to obavljaju najstrucnije sto mogu...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 21:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poziv na naseilje nije rješenje!

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Haha, ovde bi rekao covjek filozog pacifist kad ono:
Kako prefinjeno: poziv na nasilje nije rijesenje.
Sa naglaskom na rijeci POZIV, dakle, od poziva nista, vec od konkretne akcije :lol:
E filozofe, rekao bi covjek...
;)

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 01:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ionako niko ne čita moju crnu hroniku! :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća