banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 21:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Apr 2005, 09:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2005, 21:37
Kada sam vidio kakav je odnos drzave prema ovoj temi, shvatio sam koliko je istoj stalo do opstanka Srba na ovim prostorima.
Posto sam morao da placam analizu krvi za novorodjence, pa ultrazvuk glave, pa ultrazvuk kukica, bar 50% lijekova za suprugu i dijete, zar nije licimjerno prikazivati emisije poput gore navedene.
I sta da nisam imao novaca, kao vecina mladih bracnih parova u ovoj zemlji??
Pitam se zar nam je toliko dobro da cutimo ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 09:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Treba da genijalci shvate da bijela kuga nije zbog toga što ljudi neće da prave djecu, već zbog odnosa države prema majci i djetetu, katastrofalnog stanja medicine i neimaštine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 10:39 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 11:48 
Bravo Mici.

Naravno da ne smatram da treba živjeti kao prije 100 godina ali ekonomska situacija nije osnovni problem.

Kada sam osnovao svoju porodicu, ja i supruga smo odlučili da pričekamo neko vrijeme sa djecom jer smo bili podstanari.
Jednom prilikom u to vrijeme sam razgovarao sa jednom starom muslimankom u okolini Bihaća. Pričali smo malo o djeci ona mi reče gdje ima mjesta i hrane za dvoje (mene i ženu) ima mjesta i hrane za barem dvoje djece bez obzira na stambenu i materijalnu situaciju dodajući da će Bog više pomoći ako pokažem hrabrosti i odlučim se na potomstvo.

Baba je 100% u pravu. Poslije dobijanja prvog djeteta uspjeo sam kupiti prilično veliki stan u BL, dobro auto i nastaviti živjeti normalnim životom bez bilo kakvog oskudjevanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
je*i ga nikson bez ljutnje al'....ispade sad kad si dobio dijete..uspio si kupiti veliki stan i auto dobar...il' ugatala te stara bula vidovita..ne kontam......nije da se ne slazem jer kad bi svi cekali neke nazovimo idealne uslove..nikad se ne bi pozenili ni djecu imali...al' da je dolazak djeteta direktan ralog poboljsanju ekonomske situacije......ne bih bass rekao..

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 13:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Treba da se pokrene akcija stop uzrocnicima bijele kuge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa Micelijusom da ima i drugih, ne tako vidljivih razloga za ovo stanje.

Lijepa priča nikson :)

U jednom proročanskom poglavlju Svetog Pisma u kome se može pronaći dosta stavki koje se odnose (i) na nas Srbe, posebno ono da će nam vladati stranci, i da će oni voditi glavnu riječ, i da će nam oni davati finansijske zajmove, pored toga u istom poglavlju stoji idikativan i ovaj stih:

I ostaće vas malo, a prije vas bijaše mnogo kao zvijezda nebeskih; jer nisi slušao glasa Boga svojega. (5. Mojsijeva 28,62)

A to da uveliko ne slušamo Boga je evidentno.

No kao i inače problemi se traže na drugoj strani, pa se povežu sa ekonomskom situacijom, što jeste jedan od uzroka, ali i taj uzrok ima prauzrok na duhovnom planu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 14:16 
Početnik
Početnik

Mislim da me niste razumjeli, naravno da bih opet imao dijete i da se sve placa, jer imam djecu radi sebe , a ne radi drzave. Ali nervira me to licimjerstvo iste drzave, jedno prica, a drugo radi.
Druga stvar, ranije su bile mnogobrojnije porodice iz drugih razloga, a ne iz tolike ljubavi prema djeci, naravno da se djeca vole, ali tada nije bilo traktora da obradjuju njive i savremenih farmi da cuvaju stoku, nego je bilo potrebno mnogo vise ljudske snage da bi se to moglo odrzavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
a drzava se ne brine ni ocemu pa tako ni ovom veoma bitnom problemu...al' i ovaj sam problem proiziliazi iz mnogo toga.samoga stanja drzave......itd.da sad ne ......serem bezze.....kratko i jasno nemamo drzavu pa tako ni nista u njoj sto bi trebalo da fercera nemaa

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
kodar je napisao:
Mislim da me niste razumjeli, naravno da bih opet imao dijete i da se sve placa, jer imam djecu radi sebe , a ne radi drzave. Ali nervira me to licimjerstvo iste drzave, jedno prica, a drugo radi.
Druga stvar, ranije su bile mnogobrojnije porodice iz drugih razloga, a ne iz tolike ljubavi prema djeci, naravno da se djeca vole, ali tada nije bilo traktora da obradjuju njive i savremenih farmi da cuvaju stoku, nego je bilo potrebno mnogo vise ljudske snage da bi se to moglo odrzavati.

u pravu si. ne samo da im je trebala " snaga " za obradjivati zemlju, vec se porodica tada nije planirala, kao danas. ljudi nisu imali kontracepcijska sredstava, zar ne???
sigurno ste svi gledali emisije na rtrs ( ne znam da li se jos prikazuju ) o porodicama sa 10 djece i vise, i uslovima u kojima zive......... u jednoj sobi, bez struje i vode, nezaposleni, bla, bla......... i njihov odgovor je " mi volimo djecu ". ok je, znam da ih volis, ali zar ne mislite da je to takodje jako nehumano??? mislim, radjati djecu u takvim uslovima, praviti od njih sirotinju???? da sam socijalni radnik, pored pomoci, prva stvar koju bih uradila je odvesti majku kod ginekologa, i oboje u neko savjetovaliste, bla, bla............. jer je ocito da se radi o ljudima dovoljno neinformisanim......neobrazovanim...
i te price da je samo ljubav potrebna, da BITNA je jako, ali se nikad ne bih odlucila na dijete da znam da mu ne mogu obezbjediti osnovne uslove za zivot. bas zato jer ga volim......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 16:16 
Početnik
Početnik

Da gledao sam i vidio sam samo par porodica koje stvarno imaju uslove za koliko toliko pristojan zivot, a ovo ostalo je strasno, mislim nije dostojno covjeka.
Opet u kakvim uslovima se radjaju nasa djeca je isto tako strasno, nisam mogao vjerovati da u radjaoni nemaju osnovnih stvari poput pelena i mlijeka za bebe. Da ne govorim za porodilje neke osnovne stvari.
Ljudi ja placam socijalno!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 17:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Nisam pristalica toga: dace Bog i ako ja imam sta jesti imace i moje dijete. Ipak mislim da porodica treba da se planira pa gdje god se zivjelo, neki osnovni uslovi treba da postoje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 18:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Naravno da finansijska situacija nije jedini razlog, ali je vrlo bitan. Prije su mladi ljudi poslije školovanja dobijali siguran posao, pristojnu platu, mogli su da plaćaju stanarinu ili im preduzeće nakon nekoliko godina dodijeli stan. Danas mladi žive sa roditeljima dok od njih ne naslijede stan. Teško je planirati porodicu dok živite sa roditeljima.
Ljudi sve manje misle na zasnivanje porodice, sve više na to da odu odavde, da grade karijeru i sl.
Da se može imati porodica i kada nema para najbolje potvrđuje činjenica da je najveći natalitet gdje je siromaštvo najveće. Ali kakva je to porodica? Djeca će biti neškolovana i siromašna jednako kao i njihovi roditelji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 18:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Not now, John! je napisao:
Da se može imati porodica i kada nema para najbolje potvrđuje činjenica da je najveći natalitet gdje je siromaštvo najveće. Ali kakva je to porodica? Djeca će biti neškolovana i siromašna jednako kao i njihovi roditelji.

Tacno tako, tipican primjer u Africi, pored gladi bore se sa sidom i ostalim bolestima. Zalosno zaista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
I_am je napisao:
ali se nikad ne bih odlucila na dijete da znam da mu ne mogu obezbjediti osnovne uslove za zivot. bas zato jer ga volim......

Ne bih se odlucila da imas djete bas zato sto ga volis?Kako mozes nesto voljeti sto nemas?Koji su to po tebi osnovni uslovi za zivot?
SVAKO IMA SVOJU NAFAKU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 02:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
samo sam cekala da me neko to pita :D
volim djecu, obozavam, a tek svoje kad bih imala........
ali nikada ne bih sebi dozvolila da ga imam, a da nemam sta da mu pruzim....pa i po cijenu da ga nikada ne rodim...
osnovni uslovi, pa kao prvo, sretan brak ( porodica ), dakle ljubav. pa onda dolazi onaj finansijski momenat. stalan posao da imaju i " mama " i " tata "...... ne moramo biti extra puni money, vec neka sredina....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2005, 11:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
malo je glupo porediti tadasnje i sadasnje vrijeme
prije 50 godina ljudi nisu bili obuzeti karijerama, skupim stvarima i sl. vec je glavno bilo da se prezivi a drzava je placala skolovanje
sad je sve okrenuto pa nije ni cudo sto se rijetko ko odluci za dijete

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 21:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Ma i kad bi imali dobar standard onda bi nasli neki drugi izgovor kao ganjam karijeru, ili odlucili smo da jos putujemo i uzivamo dok smo mladi i milion drugih izgovora koje cujem ovde na zapadu. Mnoge razvijene zemlje poput Svice imaju isti problem sa natalitetom, dok siromasne zemlje poput albanije namaju problem s istim. Kad si cuo da je neko siptarsko djete umrlo od gladi, za djecu se uvjek nadje, a sad sto mi hocemo da ziviomo zivotom televizijskih serija, to je nas problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 21:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
del_capo je napisao:
Ma i kad bi imali dobar standard onda bi nasli neki drugi izgovor kao ganjam karijeru, ili odlucili smo da jos putujemo i uzivamo dok smo mladi i milion drugih izgovora koje cujem ovde na zapadu. Mnoge razvijene zemlje poput Svice imaju isti problem sa natalitetom, dok siromasne zemlje poput albanije namaju problem s istim. Kad si cuo da je neko siptarsko djete umrlo od gladi, za djecu se uvjek nadje, a sad sto mi hocemo da ziviomo zivotom televizijskih serija, to je nas problem.

Tako je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2005, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
ma sve to stoji sto ste do sad napisali. Al' ajde da pogledamo cinjenicno stanje....ja nemam pojma kako je u "Svici" ali chinjenica je da sa prosjecnom zaradom (ako oba roditelja rade) od 600-700 maraka (bez pomoci baka, deka i ostale familije) tesko da mozes priustiti u BiH "normalan" razvoj djeteta. Naravno, sad ce te vi reci "ma moze kako ne moze" ali sto neko reche zar da vazhem sta da kupim a sta ne svom djetetu?? Jer vjerovatno za sve nemamo pare. Dalje, mladi parovi nemaju mnogo mogucnosti za osamostaljenjem. Ili placaju basnoslovne kirije ili su jos pod okriljem roditeljskog doma. Majka ne moze da "odradi" svoje porodiljsko jer niko je ne placa za to (i ako je placa to je neka mizerija) tako da gleda sto prije da se vrati na posao. Da ne pricam sad o tome da nema zimi grijanja (treba dijete da se smrzava), vrtic mjesecno kosta 150 maraka (a i tamo slabo grijanje, uzgred budi receno) nemaju svi mogucnost da djecu cuvaju bake i dede). Sve u svemu drzava najvise kuka i razbija glavu (!!??) o padu nataliteta a ne radi nista po tom pitanju da podrzi mlade parove ili bar upali svijetlo pa da mi svi vidimo bar neki pomak u blizoj buducnosti.
Ah da, neko spomenu Albaniju...ja ne znam chemu Albanci tezhe, ali vjerujem da vecina ljudi tezhi nechemu bolje. Ili bar onom osnovnom da moze pruziti svom djetetu a da ne mora da se odrice svega.

(ma pogledajte malo samo koliko osnovne stvari kostaju za bebe, za djecu, pa saberite, pomnozite, a prije svega oduzmite i podijelite ili sta vec sa prosjecnom platom u BiH)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]