banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 23:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Istina o TRI PRSTA
PostPoslato: 16 Maj 2009, 16:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Slika
Последњих година србски поздрав победи, салутирање, уобичајено се врши са три раширена прста: палцем, кажипрстом и средњим прстом, а да се ретко ко упитао шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче. Они који су себи заиста поставили ово питање, дошли су до врло неочекиваних сазнања.
Slika
Ако питате самозване «стручњаке» од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ће те добти одговор «одувек», а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу. Истинитост ових њихових тврдњи можемо врло лако проверити. Ако је заиста истина да се овај поздрав користи «одувек», за очекивати је да га видимо на сликама старих србских уметника који су дочаравали тренутке из наше славне историје. Ако не ту, а оно барем од када се појавио фотоапарат. Било би врло природно видети одушевљене србске борце после Церске или Колубарске битке, или после пробоја Солунскога фронта како показују три прста. Међутим, таквих слика и фотографија нема.Чак ни у многобројним записима, било историографским, социолишким или етнографским, нигде нема ни словца о та три прста.

У том случају кренимо и даље, према данашњици. Долазимо до Другог светског рата. За очекивати је да ћемо овакав поздрав видети на мноштву фотографија бораца Равногорског, четничког, покрета чији «наследници» највише и користе овакав поздрав. Ипак, ни ту се ама баш ни на једној слици не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста као знак некаквог одушевљења. Интересантно је да то чак не помињу ни странци који су у то време боравили у четничким јединицама. Нигде ништа о три прста код Срба.
Slika
Ипак, успели смо пронаћи неке изворе из времена Другог светског рата, који помињу, или показују овакав поздрав. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка србским четницима, или било којим другим србским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Наиме, хрватске усташе, о којима не треба посебно трошити речи, полагали су заклетву своме «поглавнику» пред римокатоличким свештеником са раширена три прста, палцем, кажипрстом и средњим прстом, десне руке. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица, мада се по неким изворима наслућује да су Хрвати овакав поздрав користили чак и у Првом светском рату.

Слично су заклетву полагали и елитни србски одреди у Другом светском рату, одреди Србског Добровољачког Корпуса. Сличност је у томе што се подизала десна рука и што су се мали и домали прст постављали једнако као и код усташа, али ту се свака сличност завршава. И код једних и код других, мали и домали прст су спојени и савијени уз длан, код усташа јер другачије не могу да се рашире остала три прста, а код СДК-а да се покаже једниство Божанске и људске природе у Господу Исусу Христу. Ратници СДК-а су заклетву Краљу Петру II Kaрађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као символом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом.
Slika
Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из четвртога века, и времена Светога Мелетија Архиепископа антиохијскога. У то време су се Хришћани борили са aријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ Антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.

Прво раздвајање прстију, «раздвајање Свете Тројице» код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века, и за то је најодговорнији тадашњи вођ опозиције, а данас антисрбски прегаоц Вук Драшковић. Од времена успона несрећнога Драшковића Срби заборављају стари хришћански поздрав са спојена три прста и узимају антихришћански са раздвојена три прста. На ово су упозоравали и различити четнички листови у емиграцији, али и разне омладинске националне организације у отаџбини. Остаје нам нада да ће будући нараштаји имати уши да чују упозорења која им данас упућујемо, те да ћемо одбацити овакав начин салутирања и обновити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година

Izvor:
http://www.czipm.org/triprsta.html

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Ovo je bilo u onom glupom filmu Žig zveri....

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
SrBsko ovo ono, izgleda da je nama naše srBsko brinuti se zbog budalaština i sujevjerja :lol:
To me podsjeća na onu priču o znaku koji pokazuju metalci, podignuti mali prst i kažiprst, a na šta su kojekakvi puristi digli prašinu da to predstavlja đavolje rogove (nastranu to što đavo originalno uopšte nije bio zamišljen s rogovima :lol: )... Na kraju se ispostavilo da je taj pozdrav profurao Ronnie James Dio, koji je to vidio ni manje ni više nego kod svoje babe. Naime, sujevjerna žena je to pokazivala svakom za koga je mislila da baca uroke na nju, a značenje je u smislu "neka se zlo koje mi šalješ vrati tebi". Diu se to svidjelo, pa je počeo da mlati ispruženim kažiprstom i malim prstom okolo i tako je sve počelo. Kasnije su se isprele priče kako je to staroegipatski pozdrav, pa satanistički, pa masonski itd. itd. Kako lako nastaju mitovi :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 17:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Ne znam, tih mitova, zavjera koliko hoćeš ima. Ali izgleda da se ta tri raširena prsta ne prikazuju kroz istoriju Srba. Ne znam!

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 17:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo za ustaše sam znao....................zato ih nikad nisam ni digao.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
nemz je napisao:
Ne znam, tih mitova, zavjera koliko hoćeš ima. Ali izgleda da se ta tri raširena prsta ne prikazuju kroz istoriju Srba. Ne znam!

Ne prikazuju se kroz stariju istoriju ali ih ima u novijoj istoriji... i imaju neko značenje, makar bilo i nešto drugo od originalnog značenja. Iz ove priče se upravo vidi taj naš veliki problem - konstantan strah da će nam neko ili nešto oteti ili oduzeti našu "istoriju, tradiciju, vrijednosti..." itd.. Čitav narod živi u jednoj hebenoj kolektivnoj paranoji. U takvom jednom nezdravom mentalnom okruženju potpuno je prirodno da se takve stvari i dešavaju. Ako postoji kolektivni strah od gubitka "nacionalnog identiteta", upravo taj gubitak će se početi dešavati. Isto važi i za gubitak istorije (koliko je samo laži i izvrtanja istine o Srbima prihvaćeno kao zvanična istorija), a takođe i za gubitak "geografije", čemu smo svjedočili posljednjih 20-ak godina :-? Strah je utkan u samu srž srpskog kolektivnog bića i kao takav se projektuje na nacionalnu politiku a bogami i na fizičku stvarnost :angry3: :angry3: :angry3:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ovo sam gledala u Elektronskom anđelu.
Simbolika tri prsta - Trojstvo.

Interesantno je da na svakoj ikoni vidimo sveca kako drži spojen palac i domali prst.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 14:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Maj 2009, 11:48
http://www.google.ba/imgres?imgurl=http ... 2&ct=image
srpska tri prsta nisu srpska,pravoslavaca u svetu ima oko 200milona,medju njima najbrojniji su rusi,slijede ukrajinci,38mil. u japanu ima oko 10000 ,a nazanimljivije od svega da kod eskima ima cak oko 25000 pravoslavaca.
eskimske samane navodno su prekrstili ruski pravoslavci,prvu rusku koloniju na aljasci rusi su imali 1784,rusi su navodno sprijecili iskoristavanje eskima pa su u pomoc zvali ruske svecenike na celu sa ivan ilijevic bolotov,rusi su cak obrazovali eskime pomagali im ekonomski,pa sad neka neko kaze kako aljaska vredi verovali ili ne :za milion km svaki km vredi 4centa . :fist: :fist: :fist: :fist:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]