banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jun 2008, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
mi imamo mnogo manje problema od bolesti raka,

Jesi siguran?

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 02:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Jedan izvod iz novina.
Nazivaju ih "Bunker Busters", "Hellfire", "Smart Bombs", a zajednicko im je da sadrze osiromaseni uran, "Depleted uranium" ili krace DU. Americka isporuka GBU-28 bombi Izraelu poznata je cijelom svijetu. Specificnost nekih ostecenja u Libanonu upucuje na upotrebu takve municije. Oneciscenja izazvana osiromasenim uranom djelovat ce na povrsini zemlje slijedecih 4,5 milijardi godina.Jezgra uranske municije nacinjena je od osiromasenog urana, a dva su nacina dobivanja tog materijala. Prirodni uran sadrzi 0,7% izotopa U-235, koji se koristi za izradu gorucih elemenata nuklearnih elektrana. Ostatak je otpad - izotop U-238. Koristenjem tih elemenata, izotop U-235 prelazi u oblik izotopa U-238, a koji dodatno sadrzi procesom raspadanja stvoreni plutonijum. Plutonijum je najotrovniji element na svijetu i ne moze se naci u prirodi. Osiromaseni uran U-238, koji se koristi za izradu DU-municije, dodatno je oneciscen plutonijem. Prilikom eksplozije razvijaju se temperature od preko 1500 stupnjeva, a prasina stvorena eksplozijom sadrzi uranokside i tragove plutonija. Ta se prasina udisanjem unosi u pluca ili kroz otvorene rane u krv. Oksidi ostaju trajno u plucima. Radioaktivno djelovanje tih elemenata je kratko (oko 5 cm), ali razarajuce djeluje u organizmu (alfa-zracenje), tako da za kratko vrijeme uzrokuje pojavu raka. Radioaktivna prasina unosi se u organizam i prehranom (mlijeko, gljive, povrce i voce). Vrijeme poluraspadanja iznosi 200 godina, sto znaci da se intenzitet zracenja tih elemenata za 200 godina smanjuje za polovicu. U posljednjih 14 godina zatrovane su na taj nacin tisuce kvadratnih kilometara povrsine zemlje. U ratovima u Iraku, Kuajtu, Afganistanu, Bosni, Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori upotrijebljeno je oko 1,4 miliona komada te municije, sto odgovara kolicini od oko 400 tona osiromasenog urana. Zemlje svijeta posjeduju jos oko 1,1 milion tona tog materijala.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mene samo interesuje kako to oružje nije zabranjeno nekom konvencijom?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 00:26 
Veteran
Veteran

Zbog toga sto to nije interes onih koji ga upotrebljavaju. Mene interesuje koja su sve mjesta granatirana u BiH?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vlasenica, Milići, Bratunac, Pale, okoina Srebrenice, okolina Goražda, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijiaš, Han Pijesak, pojedina mjesta oko Doboja, pojedina mjesta na Majevici.

To je za ono što sam čuo preko sredstava javnog informisanja!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 22:29 
Veteran
Veteran

Da li su sva ova mjesta bombardovana sa municiojm u kojoj je bio osiromaseni uran. Ako jesu onda je to prava katastrova za stanovnistvo.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 01:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
tema je :puke:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mala.garava nisi svi bezosjećajni kao ti.

zah posljedice zračenja se osjećaju na prostoru čitave Bosne, leukemija je najčešći oblik raka na tim prostorima.

Ali ono do čega sam ja došao jeste da ozračenim mjestima se nije moglo prići jer su tu stalno bili pripadnici SFOR, koji nisu dozvoljavali dekontaminaciju, kasnije se na to zaboravilo.

Vjetar je najviše kriv jer je duvao tu prašinu na nasaeljena mjesta, a olupine od oklopnih vozila još uvjek onako zahrđali stoje.

Dok bolest ne zna za nacionalnost.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 19:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Apr 2008, 23:54
....da i sad te olupine idu u staro zeljezo i mogu zavrsiti ko zna gdje kada se opet nesto iz toga napravi...mozda kakav auto ili nesto slicno..

...isto tako je manje poznato da talijani sta uvoze drvo iz bosne i rade od toga parket i namjestaj presucuju cinjenicu da je to drvo isto tako radioaktivno... fakticki covjek si stavi radioaktivni parket ili ormar kuci i zivi...! pa nemozes razjebat pol bosne,unistit prirodu i onda to isto drvo koje je upijalo radioaktivnu kisu godinama koristit za industriju! Jedino je "pozitivno" to sta dobro gore! :confused3: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2008, 22:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jun 2008, 00:19
Malo kompletnije informacija.
http://www.nezavisne.com/nedjeljne/vije ... ljudi.html

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Ne razumijem sta je pisac htio da kaze... Covjek me pita sta ja mislim o tome sto me je neko bombardovao... :roll: I svaki put kad neko napise neki post u kome neko izricito nije napomenuo da on mrzi Amerikance, da su oni govna i slicno, autor teme baci malo benzina na zar i postavi pitanje tipa "A sta mislite o ovom, a sta mislite o onom..." Decko, ajde oladi!

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2008, 16:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2008, 16:31
Alarm over Nato uranium deaths

Uncertainty over how many DU rounds were fired
By environment correspondent Alex Kirby

Italy has called on Nato to give a full account of its use of weapons containing depleted uranium (DU) in the conflicts in former Yugoslavia. It follows the death from cancer of a sixth Italian soldier who served with the Nato peacekeeping force in the Balkans.
Italy is the latest European country to express concern about the effects on its troops of DU weapons. Finland, Spain, Portugal and France have already begun looking into the matter.
Last week, Belgian Defence Minister André Flahaut called on all European Union defence ministers to examine the issue.

'Legitimate concern'
In an interview published in La Repubblica newspaper, Prime Minister Giuliano Amato said alarm in Italy over the so-called Balkan syndrome was "more than legitimate".
"Nato must carry out all the checks that will allow us to understand the history and the characteristics of depleted uranium," he said.
"We've always known that it was a danger only in absolutely exceptional circumstances like, for example, picking up a fragment with a hand on which there was an open wound, while in normal circumstances it isn't dangerous at all.
"But now we're starting to have a justified fear that things aren't that simple."
Nato has acknowledged that it did use some DU weapons in the Kosovo conflict, though little more than half the quantity the Belgrade authorities say were fired. There is also evidence that Nato used DU in an earlier Balkan conflict, in Bosnia.

Armour-piercing
Depleted uranium is a heavy substance, 1.7 times as dense as lead, and used in armour-piercing munitions. Many Gulf War veterans believe it is implicated in a range of medical problems they are suffering from, known collectively as Gulf War Syndrome.
Because of its ability to punch through armour, DU is prized as a highly effective anti-tank weapon. In its natural state, it is only mildly radioactive, but on impact with a solid object it turns into a burning vapour.
The US Defense Department and the UK Ministry of Defence accept that the resulting dust can be dangerous, and say troops entering vehicles hit by DU weapons need to take precautions.
But they say the dust soon ceases to be a significant problem, and is unlikely to move far from the site of the explosion, though independent experiments have found it can be blown many miles.
The US and UK military authorities say any risk from DU comes from its toxicity as a heavy metal, and that its radioactivity is negligible.

Official concern
A former US colonel, Dr Asaf Durakovic, who is now a professor of medicine, said last year he had found a "significant presence" of DU in two-thirds of the 17 Gulf War veterans he had tested.
He said: "Some of those particles were inhaled, and if they were too big to be absorbed they stayed in the lungs, and there they can present a risk of cancer."
A report by the US Army Environmental Policy Institute said: "If DU enters the body, it has the potential to generate significant medical consequences. "The risks associated with DU in the body are both chemical and radiological. Personnel inside or near vehicles struck by DU penetrators could receive significant internal exposures."
Some Gulf veterans believe birth defects in their children are attributable to their own exposure to DU. And there is concern over reports from Iraq of high cancer rates among civilians in parts of the country where DU weapons were used in 1991.
That concern now extends to anyone potentially exposed to DU residues in the former Yugoslavia, both nationals and foreigners like aid workers and journalists.
Several European governments had earlier told their troops not to eat local products, and were reported to have flown in drinking water. For many other people, those safeguards are not available.

Prije par godina sam gledala neki dokumentarac o vojnicima koji su bili u BiH za vrijeme rata. Cini mi se da su Danci, pored Amerikanaca i Talijana, najvise oboljeli od carcinoma. Zatim, da svake godine nekoliko stotina djece iz BiH(mislim da se bas radilo o leukemiji) ide na lijecenje u Italiju. Prikazivali su takodje neke Japance koji su dolazili da mjere stepen radioaktivnosti…ljudi su se, navodno zaprepastili i …brisali iz zemlje istog momenta. Mislim da je bilo negdje oko Bihaca. Sad, koliko je to sve istina…. :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2008, 20:09 
Početnik
Početnik

Istina je to istina sve moj Freja... gle li ironije japanci su 70-ih i pocetkom 80-ih dolazili u Jugoslaviju da proucavaju nas u svijetu jedinstveni politicki sistem gdje su svi dobro zivjeli a nitko nije radio, gdje je svaki dan bila nedjelja i gdje su u svako doba dana bile pune ulice. Kao rezultat njihovog istrazivanja su naveli da koliko god se trudili nemogu shvatiti na koju foru zive jugosloveni i onda su otisli. Sada ti isti japanci dolaze i mjere nam radijaciju... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2008, 07:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Pa kolika li je ta radijacija, kada je cak i Japance uspjela uplasiti? :-?

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2008, 11:34 
Početnik
Početnik

Evo kupio sam Gajgerov brojac za alfa,beta i gama zrake... slijedeci put kad dodjem ima da mjerim...

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 01:16 
Početnik
Početnik

filozof sa vrbasa je napisao:
Mene samo interesuje kako to oružje nije zabranjeno nekom konvencijom?

....Zabranjeno je Zenevskom konvencijom jer kako kazu, "nanosi prekomjernu i nepotrebnu bol".Fora je u tome da su tu konvenciju potpisale sve sile svijeta osim USA!!

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 08:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Danas nam je 20% fertilne populacije sterilno, razmislite zbog cega je to tako???

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 17:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
malizarko je napisao:
Ne razumijem sta je pisac htio da kaze... Covjek me pita sta ja mislim o tome sto me je neko bombardovao... :roll: I svaki put kad neko napise neki post u kome neko izricito nije napomenuo da on mrzi Amerikance, da su oni govna i slicno, autor teme baci malo benzina na zar i postavi pitanje tipa "A sta mislite o ovom, a sta mislite o onom..." Decko, ajde oladi!

Upravo tako. Avtor je čisti provokator.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2009, 18:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2009, 23:57
urbana_extravaganca je napisao:
Vader je napisao:
vwedran je napisao:
Dali je bilo natovih operacija na podrucju Banjaluke i okolice?

Nije. Banjaluka je pošteđena.

Бомбе су бацане на прњаворску општину.То је једино дејство колико је мени познато у околини БЛ ако не грешим.

Nisi u pravu,kad je 1995 poceo napad prve udar je bio na podrucije opstine Banjaluka,padali su tomahacvi oko Banjaluke na radarska i raketna postrojena VRS,na manjaci su gadjali neke stare rakete i makete koje je VRS postavila,na Kozari je gadjan relej sa vise od 15 tomahavka itd bilo je dosta dejstava oko BL

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]