banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ISPOVJEST
PostPoslato: 25 Mar 2009, 13:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Procitao sam ovo sto si napisao jos sinoc, ali pitanja su mi se ucinila teskim, a bila je mnogo kvalitetna kosarka na TV-u… Provalio sam da ti razumijes stvari jos onda kad si mi pozelio nadu.

Depresija moze biti uzrokovana apstinencijom, u pocetku. Prihvatam to objasnjenje. Kad prestanes uzimati psihoaktivne supstance, mozak sam nije sposoban da luci dovoljne kolicine dopamina i serotonina i koristi mu pomoc antidepresiva. Oni navodno jako sporo pocinju djelovati, tek protokom dvije tri sedmice vremena. Sad, farmacija je i na tom polju prilicno napredovala, mi imamo jednog decka na sastancima koji pije najnoviju zezalicu - Concertu… Decko tvrdi da Concerta radi gotovo identicno kao speed. Znaci, nije shija nego vrat. Za mene je to isto kao zamjena heroina metadonskom terapijom. Sustina je ista, jedino je za drustvo cijelo sranje malo prihvatljivije – narkoman je na drzavnoj pipi i ne mora na razlicite nacine praviti novac na ulici… A jednako vegetira. Antidepresivi sami po sebi jednostavno nisu dovoljni, kao sto ni heroin ili bilo koja psihoaktivna supstanca nije dovoljna. Covjek mora pronaci smisao za sebe. Bez toga je jednako nesrecan, koji god nacin bjezanja da koristi. Bilo da hemiju kupuje na ulici ili je trazi na rafovima apoteka.

Nihilizam :)… Ismijavanje i preziranje svega normalnog i svakodnevnog. Postojalo je to i ranije, sigurno. Mozda klinac od 14. godina, koliko sam ja imao kad sam poceo da pijem, gutam sedative i duvam sintelan, to nije mogao jasno artikulisati, ali se definitivno tako ponasao. Onda ti alkohol i droga i grupa istomisljenika u kojoj se kreces cine da se osjecas dovoljno jakim za furanje fazona - sam protiv svih, sistema vrijednosti, drustva i normalnih ljudi... Ali, heroin sam po sebi se ne uzima da bi se osjecao dobro. Okej, moguce je da je tako na pocetku. Kasnije ga iskljucivo uzimas da se ne bi osjecao nevjerovatno lose. Uzasno, nezamislivo lose, od cega je apsti kriza samo vrh ledenog brijega. I recidiv se ne pravi da bi se osjecao dobro, vec da ne bi patio. U principu, heroin i ne stvara neki fenomenalan osjecaj. On samo gusi osjecaje. Sve redom... Ne osjecas i ne razmisljas. Prvo ne mozes, za drugo nemas vremena jer juris novac i semu. A percepcija realnosti je iskrivljena. Svima oko tebe smrde govna u kojim se valjas, osim tebi samom. Kad u tebi divlja vrtlog emocija sa kojim ne znas da se izboris i pretezno su lose, onda ne osjecati za promjenu se cini dobrom idejom. Bez obzira na cijenu. Cijene obicno nisi ni svjestan kad donosis odluku.

Logicno je pitanje – odakle nihilizam u covjeku, prezir prema svakodnevici, drustvu i normalnom covjeku... E, na to je tesko pronaci odgovor, kao na jos mnoga pitanja koje se odnose na drogu. Bas smo neki dan na sastanku povukli pricu o nekim stvarima iz mladosti. Jebote, ne bi mogao da vjerujes koliko ljudi se lozi na antiheroje, kao ja npr... Navijas za negativce. Ne radi se o tome da volis zlo, nego volis ljude cija borba je unaprijed osudjena na neuspjeh. Autodestrukcija. Tragicna ljepota stradanja... Generalno, upoznao sam gomilu narkomana kojim je autodestrukcija dominantna crta licnosti. Jos od malena. Citas knjigu kao dijete o narkomanu koji se lijeci i tip ti se zesce dopada. Pa ipak zelis da propadne od droge, iako navijas za njega... Tesko se izboriti sa takvim impulsima, narocito ako nemas blage veze odakle poticu. Zasto neko voli plavu boju, a neko crvenu ?... Bas pise neki dan jedan moj drug koji je cist vec sedam godina i kaze – jebiga, kad vidim da me neki ljudi vole i cijene zbog mene samog, a ne zato sto sam ih kupio ili prevario, sjebem se nacisto. Mislim da se sjebem zato sto sam o sebi nemam visoko misljenje… Mene takve stvari ne da su sjebavale, nego i nervirale. Nervirali su me ljudi kojim se svidjam, ma koliko paradoksalno zvucalo. Danas sam naucio zivjeti sa tim :).

A Crna Rijeka je posebna prica. Imam jednog druga koji je bio tamo u dva navrata po godinu dana i sad je cist. Zdrav. Da nije bio, mozda bi vec bio pokojni... Kaznjavati batinama autodestruktivnog tipa se cini smijesnom opcijom. Ja bih tamo namjerno izazivao sudbinu, koliko zbog toga sto prezirem autoritete sa topuzom u ruci, toliko i zato sto volim borbu protiv njih kad sam inferioran. U komuni kod nas se zato koristio drugaciji metod kaznjavanja. Ako ja ne obavim posao kako smo se dogovorili, onda moj cimer ostaje bez vecere taj dan. I obrnuto... Mene je to dovelo u red :). Protiv takve metode se nisam mogao boriti, cimer mi je stvarno drag lik i kako covjeka da ostavim bez vecere, pogotovo sto mi to tip ne bi ni zamjerio... Pretpostavljam da otac Branislav koristi batine u svrhu usadjivanja discipline, pa pojedinim moze pomoci, ako nisu pretjerano bistri... Inteligencija je u lijecenju ovisnosti otezavajuca okolnost. Glupog covjeka mozes izlijeciti disciplinom. Zamijenis mu jednu naviku drugom. Inteligentan narkoman, pored discipline, trazi i smisao. Kontam da se smisao ne moze u covjeka usaditi batinjanjem. Ako odes bez smisla iz centra za lijecenje, eto te nazad u gudrovini cim se disciplina istopi i nezadovoljstvo svijetom oko tebe ponovo naraste... Potpuno si u pravu za medjuljudske odnose. Mene su bas ti ljudi promijenili, natjerali me korigujem stav o samom sebi. To je onda dobra polazna osnova.

A ako u Crnoj Rijeci batinaju ljude da bi ih kaznili zbog grijehova, onda je to idiotski koncept. Mnogo je svrsishodnije ovo sto rade AN i AA, a to su 8., 9. i 12. korak lijecenja :

8. Napravili smo listu ljudi kojima smo naudili i voljni smo da im sve nadoknadimo.

9. Sve ćemo lično nadoknaditi tim ljudima, osim ako bi to povrijedilo njih ili druge.

12. Nakon što se spiritualno probudimo uz pomoć ovih koraka, trudićemo se da ovu poruku prenesemo drugima i da primjenjujemo ove principe u poslovima koje obavljamo.

Bas je nedavno na OBN-u bio onaj film sa Benom Aflekom i Gvinet Paltrou u kojem on kao anonimni alkoholicar pokusava da primijeni 8. i 9. korak, pa se zaljubljuje u zenu i ne smije da joj prizna da je odgovoran za smrt njenog muza itd...

Nego, ako otac Branislav uspije izlijeciti ijednog narkomana, sto se mene tice njegov posao nije uzaludan. Bez obzira na metode, kapa dole tipu… Svakako postoji daleko vise narkomana, nego sto ima mjesta u centrima za lijecenje. Nikome ne bih preporucio Crnu Rijeku, ali mi je drago sto postoji i takvo mjesto.

Hristov, pozdrav !

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Talija je napisao:
Dokolica ostavlja previše prostora za razmišljanje.

Talija, ne bi mi vjerovala koliko puta ovo cujem od normalnih ljudi. I ne svidja mi se pretjerano. Mislim, covjek je bice koje razmislja i osjeca. To ga, pretpostavljam, i cini covjekom. Jebes uspravni hod. Jebes isprazne mehanicke procese; hranu, pice, sortiranje dokumentacije ili seks bez emocija. Ne treba bjezati od sebe. Razmisljanje je dobra stvar. A bijeg u posao, karijeru, divljanje petkom u diskoteci ili bilo koji drugi koncept je zapravo bijeg od samog sebe… Kao i drogiranje. Samo sto ovo prvo nije autodestruktivno, lako ga je prekinuti i drustveno je prihvatljivo. Ipak, sustina je ista - nesto nedostaje, a nisi u stanju da se suocis sa tim…

Talija je napisao:
Što se tiče antidepresiva sve je to ok, ali kao što kažeš naravno da ne pomaže u svim slučajevima.
Nekad dobar i kvalitetan razgovor sa stručnim licem da bolje rezultate nego bilo koje tablete.

Sto se tice psihologa, slazem se u potpunosti. Samo, tesko je naci dobrog. Ja sam malo takvih upoznao. Obicno ih dijelim u dvije grupe : onu vecu, o kojoj su psihici koji ti na spomen problema kazu : Zini !!!, pa ti ubace lopatu tableta u usta... I onu malobrojniju, koji razumiju o cemu pricas, pa i sami s vremena na vrijeme moraju otici kod psihologa :). Bas zato sto je malo kvalitetnih terapeuta, sa narkomanima najbolje rezultate postizu bivsi narkomani. Znaju o cemu pricas i ne mozes im prodati razne fore i fazone...

Talija je napisao:
Nije loše ni prisjetiti se nekih lijepih stvari i nabrojati ih u sebi.
Bar ja to nekad praktikujem. Kad me uhvati bezrazložno neraspoloženje sjetim se nekih težih momenata koje sam prošla, sjetim se osoba kojima je mnogo teže nego meni u tom trenu, nakon čega se skoro postidim i izađem iz tog neraspoloženja.
Bitno je uživati u stvarima koje ti znače, pa bilo to hobi ili neki posao koji voliš. Dokolica ostavlja previše prostora za razmišljanje.
Lijepi momenti, lijepa sjećanja, uživanje u malim stvarima su oni "splavovi" koji nas drže na površini kada tonemo na nekom drugom planu.

Vjerujem da ovo kod tebe pali. Ti si normalna osoba, imas svoje dobre i lose dane. Ipak, u tebi preovladjuju pozitivne misli i osjecanja... Kod nekih ljudi bude potpuno drugacije. To je onda prava depresija, koja te zakuca u krevet i nisi u stanju da se pomjeris. Drago mi je sto je ne osjecas :). Sve najbolje.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 15:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Vidim da djevojke nema više na forumu. Kako god, želim joj puno sreće i da ustraje.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 22:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
o kom je forumu rec?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evo ti link: http://forum.narkomanija.ba

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 22:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
zahvaljujem

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]