banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jul 2008, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Maj 2007, 09:47
Da se ne biste dovodili u formalno-pravnu zabludu pokušaću da vam pojasnim samo neke aspekte ovog događaje da biste razumjeli ono što je poenta ove priče. 8)
Dakle, ja odmah u startu vidim sve ono što je dovoljno za okončanje nemilog događaja.
Kao prvo morate razumjeti da policija postupila u skladu sa zakonom i da će protiv izvršilaca prekršaja po službenoj dužnosti odnosno neovisno o vašoj volji podnijeti prijavu nadležnom Sudu za prekršaje. Ta prijava će rezultirati prekršajnom osudom (najvjerovatnije novčanom) koja se donosi na osnovu Zakona o prekršajima i Zakona o javnom redu i miru (JRiM). Moram vam napomenuti da je ta prijava po službenoj dužnosti podnesena i biće na isti način i presuđena, dakle ona ne može sadržavati vaš odštetni zahtjev.
Odštetni zahtjev se realizuje odnosno prevedeno dosuđuje u tzv. parničnom postupku. Parnični postupak se pokreće tužbom pred mjesno nadležnim Osnovnim sudom i ima tačno Zakonom definisana procedura oko iste. Nemojte misliti da neću da opišemi proces, ali je to jako teško jer je to posebna pravna disciplina o kojoj se mogu knjige napisati, te vam zato predlažem da se obratite advokatu da vam to malo šire pojasni.
Mislim da je ovo dovoljno za razumijevanje samih postupaka, odnosno da treba voditi dva postupka pred različitim organima. Ne bih vam savjetovao kancelarije za besplatnu pravnu pomoć jer će vas staviti na listu čekanja, gdje ćete provesti nekoliko sedmica prije nego što vas uzmu u rad.
I još jedan savjet. Sa advokatom nemojte pregovarati u fiksnom iznosu, već samo u postotku od realizovane parnice (jedino čete gotovim novcem morati platiti tužbu i administrativne sudska takse).

Samo nemojte smetnuti sa uma da je pravda slijepa..... 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2008, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ti si to baš stručno obrazložio, ja sam laik i ne zalazim u finese, ali znam da policija mora ganajti svoje , a mi svoje.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2008, 17:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jul 2008, 13:31
Eh ovako, nakon pet dana i ja da sjednem za komp i da napisem nesto.
Prvo vidim da najvise prozivate momka zato sto je kickboxer i nije uzvratio. bez obzira kako to vama zvucalo on jeste kick boxer koji trenira za KB klub Zemun iz Zemuna i jedan je od boljih. Nije uzvratio zato sto nije mogao, bili su u guzvi u kaficu i oboren je na pod sa ledja i na podu je izsutiran nogama. Ovo pisem samo da znate ni zbog cega drugog.
Sto se tice tuzbe, idemo na tuzbu to je sigurno a ako od nje ne bude nista onda cemo na drugi nacin, a mozda i ako bude :)
Imam samo jos par pitanja. Ima li neko ime advokata koji bi biop najbolji za ovo, ako moze na PP.
I zanima me da mli policija treba da mi da zapisnik od ovoga slucaja posto u pnedeljak kada sam isao u SUP da dobije isti nisam dobio "posot se radi o sluzbenom dokumentu, a bicu obavjesten putem suda i dobicemo ga na uvid putem suda" kako mi je reklo zluzbeno lice.

Hvala svima

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2008, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
markone12345 je napisao:
Eh ovako, nakon pet dana i ja da sjednem za komp i da napisem nesto.
Prvo vidim da najvise prozivate momka zato sto je kickboxer i nije uzvratio. bez obzira kako to vama zvucalo on jeste kick boxer koji trenira za KB klub Zemun iz Zemuna i jedan je od boljih. Nije uzvratio zato sto nije mogao, bili su u guzvi u kaficu i oboren je na pod sa ledja i na podu je izsutiran nogama. Ovo pisem samo da znate ni zbog cega drugog.
Sto se tice tuzbe, idemo na tuzbu to je sigurno a ako od nje ne bude nista onda cemo na drugi nacin, a mozda i ako bude :)
Imam samo jos par pitanja. Ima li neko ime advokata koji bi biop najbolji za ovo, ako moze na PP.
I zanima me da mli policija treba da mi da zapisnik od ovoga slucaja posto u pnedeljak kada sam isao u SUP da dobije isti nisam dobio "posot se radi o sluzbenom dokumentu, a bicu obavjesten putem suda i dobicemo ga na uvid putem suda" kako mi je reklo zluzbeno lice.

Hvala svima

da dobićeš zapisnik u toku procesa na sudu, ili na zahtijev advokata koji vodi postupak. Tako nešto. Advokat traži sav materijal za rad : od tog ozlljednog lista, preko zapisnika, itd

ugl, ja nemam baš iskustva da ti preporučim advokata.. a šta misliš Dabić, u centru mu je kancelarija.. mislim da on radi sa krimosima ove vrste, al nisam sigurna..

u svakom slučaju, drago mi je da dižeš tužbu, i želim ti da ih što više odereš. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2008, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
I meni je drago, mada me ovo

Citiraj:
idemo na tuzbu to je sigurno a ako od nje ne bude nista onda cemo na drugi nacin, a mozda i ako bude

pomalo baca u rebus :confused1:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2008, 01:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa ako je prvi zakonski način, onda drugi je nezakonski!

:D Ja nisam dugo razmišljao jer treća opcije ne postoji. Dobro staro pravilo koje smiruje dušu: Oko za oko, zub za zub. Kod Albanaca se i dan danas uspiješno primjenjuje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]