banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: DeLFini
PostPoslato: 21 Jul 2002, 18:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Ajde Vaderu>>>sta si to interesantno citao o ovim divnim sisarima? :)
I ima li jos ljubitelja delfina!? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2002, 20:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pa ovako, ja ću po sjećanju dva događaja o kojima sam davno čitao.

Negdje u valjda ne tako savremeno vrijeme u nekom dijelu mora kuda se mnogo plovilo bilo je dosta podvodnih stijena i mornari su imali mnogo problema da tuda prođu uz stalan strah da ne udare na stijenu, možda su imali i neke podvodne karte ali je to dosta teško išlo uz stalan strah. Onda se pojavio jedan delfin i oni su nekako vremenom skontali da treba da ga prate na tom kritičnom "terenu" i on ih je nepogrešivo vodio pravim putem dugo vremena i oni su se vremenom skroz oslonili samo na njega. Vodio je on tako sve brodove koji su tuda prolazili. Jednom je vodio jedan brod i neki pijani putnik je vidio delfina ispred broda, uzeo neko oružje i pucao na njega. Razbješnjeli mornari su umalo ubili tog pijanca, kapetan ga je jedva spasio. Poslije toga delfin se nije pojavljivao i vodio brodove...Ali jednog dana se opet pojavio i vodio sve brodove osim tog sa kojim se desio incident. Taj je prepoznavao i nikad ga više nije vodio.

Drugi događaj je kad su pod vodom snimali neku reklamu ili scenu za neki film i trebalo je da neka žena leži na dnu sa kamenom na stomaku i da je kao kamen pritišće za dno. Tu je bio neki delfin koji je stalno rušio taj kamen sa nje jer je mislio da se žena utapa tako da tu scenu nisu mogli tu snimiti.

Onda gledao sam na TV kako delfini plove u grupi i došla je neka ajkula i neki od delfina (valjda mužjaci) su je napali ali onim svojim poznatim ultrazvučnim talasima kojima su je bombardovali bez da su je fizički dotakli i ona je bukvalno otišla ošamućena, vidjelo se da je u odlasku plivala kao pijana.

Onda poznato je da oni tim svojim ultrazvučnim talasima uspješno liječe dijecu sa govornim manama. Postoje instituti sa bazenima u kojima plivaju delfini sa tom djecom koja onda više ili manje ozdrave.

Mislim da je delfin najinteligentnija životinja poslije čovjeka.

Ima li još ljubitelja delfina i da li je neko imao sreću u vidu bliskog kontakta sa njima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 10:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jako zanimljive price.Ja ih nisdam cula.Ona sa mornarima izgleda bas bajkovito I posve lijepo.Dok sam citala tu pricicu,mogla sam da zamislim te mornare ,dolje kako pokusavaju da prodju I kako prate divnog ,pametnog delfina;Zaista lijepai poucna prica.Mislim da ljudi ,kada bi se ugledali na delfine(na zivoptinje uopste) svijet nbi bio mnogo bolji.
Kao sto je Shopenhauer(mislim da je on) rekao jednom:"Kada sam upoznao zivotinje ,poceo sam da mrzim ljude).
Ne treba mrzjeti ljude..to ne mislim,ali zivotinje su toliko nevine,istininte,..pogledati samo delfine I pse ,ma I ostale,eh!
Zivotinje cute ,one vas slusaju I kad vas niko ne slusa,one ne lazu ,one ce vem prici I kad ste najusamljeniji na svijetu.Samo im malo paznje treba pokloniti,nahraniti ih ,pomaziti.(Ok,ne mislim na divlje zivotinje ,ali I one ne napadaju kad nisu ugrozene).
Tu je razlika izmedju nas ljudi I zivotinja >iako smo kao ljudi ,obdareni svijescu,opet cinimo stvari kakve nijedna bica na planeti ne cine.Imamo mogucnost kontraolisanja impulsa,a ipak se ponasamo katkada zvjerski,paleci,ruseci,zagadjivajuci sve ono sto od postanka pa nadalje dobismo od Boga.U stanju smo da ubijamo bez valjanog razloga ,a kad to zivotinje ubijaju iz zabave,ili bez znanog razloga
One ,ubijaju kada zele da utole glad ili kada su ugrozene.Opet dakle,djeluju instiktivno,a mi kao ljudi,imamo svijest o svojim postupcima I posljedicama ,pa opet ljudi ubijaju zvjerski jedni druge.
Siroka je ta tema I zalosno je sto nam je istorija covjecanstva puna ratova I svakojakih zlocina.
Zivotinje na planeti izumiru krivicom ljudi,a ne svojom.
Imamo lijepo objesnjenje u MATRIX-u ,kada Ag.Smith veli za ljudsku vrstu:>paraziti.
Mada sam globalno razocarana,postoji jos mnogo lijepih stvari I dobrih ljudi na ovom svijetu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dotakla si neka lijepa pitanja pa ću u prilog tome postaviti nešto u skladu sa tim. Nema veze sa delfinima ali mislim da bi bilo lijepo da to ovde postavim.
Sredio sam sa moderatorom, neće se buniti ;)

Evo iz moje duhovne literature:

-----------------------------------------

U oholosti svojoj ljudi i ne slute kakva raskošna i čudesna osjećanja nosimo u sebi mi, srne. Između nas i vas, ljudi, zjapi provalija, te mi ne možemo k vama ni vi k nama. Vi nemate čulo za naše svjetove. Kada bismo mi srne srcem prešle u vas, prešle bismo u pakao. Nekada, mi smo bile u raju. Vi nam ga ljudi pretvoriste u pakao. Što su đavoli za vas to ste vi ljudi za nas. Pričale nam breze: vidjesmo satanu gde pade s neba na zemlju, pade među ljude i ostade. On, otpadnik neba, objavio je: najprijatnije mi je među ljudima; i ja imam svoj raj, to su oni ljudi... Vi ste ljudi svjesno i dobrovoljno izmislili grijeh, zlo i smrt, pa ste i nas, bez našeg pristanka, povukli u njih svojom pakošću i zlobom, pošto ste imali vlast nad nama. Zato ćete i odgovarati za nas: za sve naše muke, nevolje, patnje i smrti. Vi ćete ispaštati za nas i zbog nas... Kada bih birala među stvorenjima, prije bih izabrala tigra nego čovjeka, jer je manje krvožedan od čovjeka; prije bih izabrala lava nego čovjeka jer je manje krvoločan od čovjeka; prije bih izabrala hijenu nego čovjeka jer je manje odvratna od čovjeka; prije bih izabrala risa nego čovjeka jer je manje ljut od čovjeka; prije bih izabrala zmiju nego čovjeka jer je manje lukava od čovjeka; prije bih izabrala svako čudovište nego čovjeka jer je manje strašno od čovjeka...

Načula sam, potok je romorio od suza : ljudi se hvale nekakvom inteligencijom. A ja ih gledam iz njihovih glavnih djela: grijeha, zla i smrti. I izvodim zaključak: ako se njihova inteligencija sastoji u tome što su izmislili i sazdali grijeh, zlo i smrt, onda to nije dar nego prokletstvo. Inteligencija koja živi i izražava sebe grijehom, zlom i smrću, kazna je Božija. Velika inteligencija - velika kazna. Mene bi uvrijedili kada bi rekli da sam inteligentna, na ljudski način inteligentna. Ako je takva inteligencija jedina odlika ljudi, onda ja je se ne samo odričem nego je i proklinjem. Inteligencija bez dobrote je kazna Božija. A velika inteligencija bez velike dobrote je nepodnošljivo prokletstvo. Sa inteligencijom, bez dobrote i nježnosti, čovjek je gotovo đavo. Slušala sam od nebeskih anđela kada su krila prali u mojim suzama: đavo je velika inteligencija bez imalo dobrote i ljubavi. A i čovjek je to ako nema dobrote i ljubavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Šta je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe čovjeka. Sve je u svijetu povezano." (indijanski poglavica)

Da, životinje ubijaju po potrebi, za hranu, radi zaštite ili neke treće potrebe ali ne iz hira kao ljudi. I ljudi su nekad bili takvi, indijanska plemena su ubijali iz potrebe i vjerujem da su se izvinjavali životinjama koje su ubijali. Ljudi bi i danas trebali da se izvinjavaju životinjama i biljkama koje ubijaju jer su i jedni i drugi bića na višem nivou nego što današnji obezduhovljeni čovjek zna. Mi imamo mnogo veće veze sa njima nego što znamo, možemo imati kontakte i razgovore sa njima ali se moramo opet dići na veći nivo duha i svijesti da bi se to moglo kao nekad...i kao neki koji to i sada vjerovatno mogu.

A što se tiče toga što je rekao agent Smith u Matrixu ja sam već ranije ovde rekao da se sa njim u potpunosti slažem. Ljudi su virus, ljudi su rak, bolest ove planete kako kaže agent Smith. Misli se na ljude kakvi su danas, kakvi su već neko vrijeme u prošlosti i kakvi će još neko vrijeme biti. Ali nije uvijek bilo tako niti će biti dopušteno da tako ostane.

Slažem se da ima dobrih ljudi na svijetu ali da ih ima mnogo...ne znam.
Zavisi kako definišemo "dobar čovjek".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ovo prerasta u diskusiju o ravnotezi i "jing-jang"-u.
Uvek ce biti zlih, losih ljudi, jer balans mora da postoji.Harmonija se mora odrzavati, zar ne ???
Ja smatram da svaki covek ima svoje pravo, kako ce ga iskoristiti to je njegova stvar, jer zli ljudi postoje da jacaju dobre.

Delfini su prelepe zivotinje, imao sam priliku kao mali da ih vidim, i jako su lepi, ali sam se bojao da ih pomazim. :( :)
Postoji jedna knjiga "The lady in white" od Colin Campbell, u cijoj se prici na samom dnu nalazi divljenje prema tim zivotinjama.
Evo sta sam nasao u jednoj knjizi:

" delfin- simbol spasitelja.Vodic dusa u donjem svetu.Predstavlja bezbednost i hitrost.Dva delfina okrenuta u suprotnim smerovima simbolisu dualnost prirode.Delfin i sidro su znaci brzine i suprotnosti,a zajedno su sredina izmedju krajnosti." :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2002, 10:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ouh!Hvala za "preporuku" knjige !Ovo mi se doima !Pogotovo za Delfin&Sidro.
Agent Smith>>>ma ja napisah da su ljudi paraziti,a ono on rece da smo virusi :)
Sirimo se...sishemo sve!Sishemo "krv" planete Zemlje...
Za mene je "dobar "covjek isto tako sirok pojam ...kako ga definisati u svijetlu danasnjih zbivanja.
Za mene "dobar" covjek ,onaj koji je iskreni hriscanin.
(Ako uzmemo nasa podrucja u obzir,alu ne zelim da minorizujem ostale vjeroispovjesti,to nikako!),ali navodim ovaj put Isusa Hrista kao jedino vidljivo rjesenje za spas covjecanstva koje je na sunovratu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2002, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ok...da se ne shvatimo krivo >>ne mislim na to da svi oni ljudi koji nisu spoznali Boga i koji nisu vjernici(mada svi u nesto vjerujemo),da su automatski loshi ljudi!!!
Znam ljude koji negiraju Boga i sl.ali koji su dobrice...koji imaju savijest.A savijest i svijest o sebi i drugima moze ciniti dobrotu.KAd uvidimo ko si i sto si ,kako postupamo,sta nas cini sretnim,sta je to sto kad uradish cini druge sretnim...
Posto je ovo topic o delfinima :lol: onda >DELFINI su DOBRI!
Adios!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2002, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

delfinka je napisao:
Za mene "dobar" covjek ,onaj koji je iskreni hriscanin.

OK, slažem se, možemo i tako definisati s tim da je naglasak na riječi iskreni jer lažnih, tzv. hrišćana tj. "hrišćana" ima previše. Toliko sad "hrišćana" ima da se već odatle može vidjeti da to nisu pravi hrišćani jer da jesu a uz to koliko ih ima ovaj svijet bi već sada trebao biti gotovo savršen a vidimo da to nije već da je uz sve veći broj "hrišćana", crkava i drugih vjerskih objekata stanje sve gore. Pametni bi vidjeli da tu onda nešto ne štima sa današnjom definicijom riječi hrišćanin.

Citiraj:
navodim ovaj put Isusa Hrista kao jedino vidljivo rjesenje za spas covjecanstva koje je na sunovratu

Mnogi izvori kažu da će se sada i ubuduće spašavati samo oni koji grade Hrista u sebi, koji od sebe grade Hrista, tj. ljude će sada (vjerovatno izraženije nego ikad) spašavati samo i jedino lična duhovnost. Sad je u toku Finalni Ispit.

A lična duhovnost se ogleda i u odnosu prema prirodi i životinjama pa se i odatle može vidjeti da je ona sad globalno vrlo niska.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2002, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Delfini spasitelji
Australijski ribar Grant Dikson dva dana je plutao Pacifikom i tvrdi da ga je od smrtonosnih čeljusti morskih pasa spaslo jato delfina. Grantu je potonuo brodić i on je ranjen, krvareći, plutao okeanom. Vrlo brzo okružili su ga morski psi, plivajući u sve manjim krugovima i spremajući se da ga napadnu. Tada se pojavilo jato delfina i rastjeralo ajkule. Poslije 40 sati plutanja Pacifikom Granta je spasila posada jednog putničkog broda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2002, 16:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Cula sam da se delfini seksaju non-stop (nemaju posebno "vrijeme parenja").
Posebno reaguju na trudnice. Naime, u jednom parku u Australiji prije posjete delfinima, tj. ulaska u bazen s delfinima, treneri obavezno pitaju da li ima koja trudna zena u grupi i ako ima, ne preporucuje se ulazak u bazen dok su ostali u grupi u bazenu jer, sta se desava? Kad trudna zena udje u bazen, delfini automatski prestaju slusati sugestije trenera, dolaze do trudnice i pocinju da kruze oko nje. Dok god je ona u bazenu, delfini su oko nje, pa nije moguce (zbog potpunog IGNORISANJA trenera) da izvedu naucene vjestine pred grupom.
Zanimljivo, ha?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Delfini spasili spasioce

Nije novost da delfini pomažu ljudima, ali ono što se nedavno dogodilo na Novom Zelandu zaslužuje pažnju

Četvoro novozelandskih spasilaca zaplivali su tokom redovnog treninga dužobale svog rodnog grada Vangareja. Udaljili su se 90 metara od plaže, kada ih je iznenada okružila grupa od sedam delfina. - Počeli su da nas gurkaju da se pribijemo jedno uz drugo - priča Rob Hjuz koji je tog dana trenirao u društvu svoje kćeri Niki i dve njene prijateljice.
- Neprestano su kružili oko nas u sve tešnjim krugovima, sabijajući nas u grupu. To je ličilo na način kako ovčarski psi prikupljaju stado.
Kada je Rob pokušao da se izvuče iz grupe i otpliva na obalu po pomoć, dva najveća delfina su krenula za njim i vratila ga nazad. A onda je ugledao i zašto. Tri metra dugačka bela ajkula je kružila oko ove neobične grupe.
- Jasno sam je video. Voda je bila kristalno bistra i prozirna, a ona samo 2 metra udaljena od nas.
Rob je shvatio da su delfini prišli da zaštite njega i devojčice.

Bili su uzrujani i neprestano su pljeskali repnim perajima po površini vode, verovatno da oteraju ajkulu koja je kružila bez prestanka. Igra živaca potrajala je tokom sledećih 40 minuta, sve dok se ajkula nije okrenula i otplivala. Tek kada su bili sigurni da se ajkula neće vratiti, delfini su otvorili krug i dopustili spasiocima da plivaju ka obali, prateći ih na maloj udaljenosti sve do plaže. Rob Hjuz je tek tada ispričao devojčicama za ajkulu. Nije im to rekao ranije, bojeći se da se ne uspaniče.
Jedan drugi spasilac, Met Flit, patrolirao je dužobale brodićem kada je ugledao da se delfini veoma neobično ponašaju. Flit je zaustavio brodić i skočio preko palube da se pridruži delfinima. Onda je i on video veliku belu ajkulu. Ovaj incident se dogodio početkom januara, ali obalska patrola nije želela da se mediji dočepaju priče u strahu da će neko krenuti u lov na ajkulu.
Jedinstveni odnos delfina prema čoveku je već postao deo folkolora. Pomorski univerzitet u Oklendu bavi se istraživanjem ovih izuzetnih sisara. Dr Rošel Konstantin smatra da je altruističko ponašanje delfina potpuno normalno.
- Oni vole da pomažu bespomoćnim bićima - kaže doktorka. -Problem je samo što ljudi često nedovoljno cene njihove časne namere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 19:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Veoma dobra tema.
Nikada uzivo nisam vidio delfine. Prosle godine, prilikom malog "krstarenja" od Baske Vode do Hvara, valjda je nesto plivalo pored broda posto su se svi putnici bili skupili naprijed. Kasnije su rekli da je bio delfin. Nazalost, ja ga nisam uspio vidjeti. :(

Vrh

Tema posta: Re: DeLFini
PostPoslato: 29 Apr 2006, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
delfinka je napisao:
Ajde Vaderu>>>sta si to interesantno citao o ovim divnim sisarima? :)
I ima li jos ljubitelja delfina!? :roll:

jao vaderu jesi mator forumas :P
2002

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 09:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
Nikada uzivo nisam vidio delfine

Nažalost ni ja :(

A mnogo bih to volio. Ne samo da ih vidim već i da plivam sa njima.

Darkman je na FiD na jednoj temi postavio fotografije delfina koje je slikao u Španiji.

FLASH je napisao:
Nazalost, ja ga nisam uspio vidjeti

Ni fotografisati :)

ajsmen je napisao:
jao vaderu jesi mator forumas
2002

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
U oholosti svojoj ljudi i ne slute kakva raskošna i čudesna osjećanja nosimo u sebi mi, srne. Između nas i vas, ljudi, zjapi provalija, te mi ne možemo k vama ni vi k nama.

Ako oponasas zvuk poljupca, srna ce ti prici. Probaj.

Citiraj:
A mnogo bih to volio. Ne samo da ih vidim već i da plivam sa njima.

Uf ... i ja.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2006, 11:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Delfini se raspoznaju po imenima

Citiraj:
Dolphins communicate like humans by calling each other by "name", scientists in Fife have found.

The mammals are able to recognise themselves and other members of the same species as individuals with separate identities, using whistles.

St Andrews University researchers studying in Florida discovered bottlenose dolphins used names rather than sound to identify each other.

The three-year-study was funded by the Royal Society of London.

Dr Vincent Janik, of the Sea Mammal Unit at St Andrews University, said they conducted the research on wild dolphins.

He said: "We captured wild dolphins using nets when they came near the shore.

"Then in the shallow water we recorded their whistles before synthesising them on a computer so that we had a computer voice of a dolphin.

"Then we played it back to the dolphins and we found they responded. This showed us that the dolphins know each other's signature whistle instead of just the voice.

"I think it is a very exciting discovery because it means that these animals have evolved the same abilities as humans.

"Now we know they have labels for each other like we do."

The research was conducted in Sarasota Bay off Florida's west coast.

The findings are published in the US journal the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

10.06.2008.
Strašna smrt: Nasukala se i uginula 22 delfina
Šokantan prizor jučer je zatekao prisutne; 22 delfina uginula su zalutavši u britanskoj rijeci Cornwall. Stručnjaci vjeruju kako su mnogi od njih otišli u smrt zbog potresnih poziva već zalutalih delfina.
U velikoj akciji angažirana je obalna straža, volonteri i čamci za spašavanje kako bi na sigurno odveli preživjele delfine.
No, dok je sedam delfina spašeno, za većinu drugih spas je došao prekasno. Najmanje jedna ženka od uginulih životinja bila je u drugom stanju.

Stručnjaci smatraju da su delfini, koji žive u dubokoj vodi, zalutali u plitku riječnu vodu loveći ribe. Nakon što se povukao plimni val, ostali su dezorijentirani u plićoj vodi pa su paničnim krikovima u pomoć pozvali druge delfine.
Rast temperature doprinio je nastaloj krizi i bržoj dehidraciji životinja, pa su tako smrtno stradalo 22 delfina dok ih se još desetak bori za život.
Spasioci su nekoliko nasukanih životinja uspjeli vratiti u more. Fascinantno, cijelo maleno jato delfina slijedilo je spasioce do sigurnog područja.

11.06.2008.
Dupine je ubila ratna mornarica?
U javnost je izašla teorija koja objašnjava nasukavanje i smrt 24 dupina. Ratna je mornarica, naime, samo milju od mjesta uginuća životnja, testirala radare.
Britansko Ministarstvo obrane priznalo je kako je njihova brodica s radarom kartirala morsko dno 12 milja daleko od Cornish obale, mjesta gdje su uginula 22 dupina.
Sumnja se da je radar dezorijentirao dupine te naveo u plitku vodu gdje su uginuli sporom i stravičnom smrću.
Ministarstvo se brani tvrdeći da ratni brod s radarom nije mogao uzrokovati smrt zbog toga što radar ima slab i malen doseg.
Dupini su bili zdravi, u dobrom stanju i bez ikakvih znakova bolesti prije nego što su zalutali u plitku vodu. Zbog toga je vrlo lako za vjerovati da su signali koje je slao radar potpuno zbunili nesretne životinje.
Iako su mnogu dupini spašeni i odvezeni na sigurno, čak su 24 životinje uginule.
Postoji još jedan teorija koja kaže da su dupini pobjegli u ušće rijeke kako bi izbjegli napad kitova ubojica.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ajme meni...

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dupini su počinili samoubojstvo?
Dupini, koji su u ponedjeljak uginuli nasukavši se u plitkoj riječnoj vodi, najvjerojatnije su počinili samoubojstvo, tvrde znanstvenici.
Vic Simpson, znanstvenik koji je pregladao životnje, tvrdi da su uginule nakon što su se nagutale blata koje je zatvorilo njihove dišne putove.

'Sve upućuje da se radi o masovnom samoubojstvu dupina, no logično je pitanje zašto?', izjavio je Vic.
'Dupini su progutali i udahnuli velike količine blata iz ušća rijeke. Njihova pluća i želudac bili su ga prepuni. Vrlo bizarno....možda je riječ o bakteriji ili virusnoj infekciji, no još je prerano za takve prognoze', dodao je.

Poznato je da se tužni dupini koji žive u zatočeništvu ubijaju zabijajući se glavom u rub bazena ili jednostavno prestanu disati.

Najstrašniji primjer samoubojstva dupina dogodio je protekle godine u Iranu kada su u smrt otišla čak 152. Lokalne vlasti pokušale su dupine izvesti na otvoreno more, no životinje su silom ostajale u plićaku s namjerom da umru.
Najpoznatiji primjer samoubojstva je onaj koji govori o Cathy, dupinu koji je sudjelovao u TV seriji Flipper. On je uginuo u rukama svoje trenerice od samougušenja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]