banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Rad rad i samo rad
PostPoslato: 29 Maj 2008, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Čini mi se da ovo postaje sve veći problem ne samo u Japanu nego svagdje, s jedne strane mnogi su nezaposleni a sa druge zaposleni rade previše, jer tako gazde imaju manje troškove, a zaposleni ne smiju da se žale jer bi mogli izgubiti posao. Kao rezultat svega ispašta "kvalitet života", sve se ispoljava na zdravlje, na psihu, na nedostatak slobodnog vremena za "sitne stvari" koje nas ispunjavaju i relaksiraju (knjige, filmovi, šetnja, zezancija, porodica...). Živi se sve brže...ako se to uopšte može nazvati životom. Dosta nezgodna situacija.

Ubitačan tempo rada ubija sve više Japanaca
Srčani udar je najčešći uzročnik karošija - smrti zbog prekomernog rada, koja veoma često pogađa predane japanske radnike. Karoši je plašio japanske radnike tokom ekonomskog buma krajem 80-ih i početkom 90-ih, da bi sada ponovo počeo da uzima svoj danak. Prema izveštaju Ministarstva rada, za poslednjih 12 meseci je prijavljeno 142 slučaja karošija, dok je broj samoubistava dostigao rekordnu cifru od 81 slučaja - dvostruko više nego 2003. godine. I broj obolelih od depresije, izazvane prekomernim, iscrpljujućim radom, dostigao je rekordnih 268 slučajeva - za 30,7 odsto više nego prethodne godine. Menadžer Jusuke Akabane je počeo da strepi za svoj život nakon što su, jedan za drugim, na poslu kolabirala četvorica njegovih kolega, svi u 40-im godinama života. Oni su imali preko 300 sati prekovremenog rada mesečno kao menadžeri u prodavnicama. Akabane, koji je agenicji DPA izjavio da se razboleo zbog preteranog rada, uspeo je da izbegne smrt i upozori svoje kolege na potencijalne opasnosti od „karošija” u trenutku kada japanska industrija ponovo doživljava ekspanziju.

Radnici na menadžerskim pozicijama poput Akabanea često su žrtve ogromnog pritiska na poslu. Preduzeća kombinuju sve veće troškove proizvodnje i smanjenja radne snage na račun menadžera, koji moraju da rade duže da bi na taj način nadoknadili nedovoljan broj radnika. Akabane navodi da on i njegove kolege nisu mogli da odsustvuju sa posla zbog bolesti zato što su strahovali da bi mogli da budu otpušteni.

Ministarstvo rada je nedavno obelodanilo podatak da je, u fiskalnoj 2007. godini, broj žalbi na maltretiranje na poslu poraslo za 27,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. „Smrt mojih kolega mi je otvorila oči”, izjavio je Akabane na nedavno održanom simpozijumu u Tokiju, na kojem je raspravljano o porastu karošija i ugrožavanju zdravlja zbog preteranog rada.

Fumijoši Šimizu (28) napustio je posao menadžera u nacinalnom lancu prodavnica, posle 14 meseci žestokog rada kada mu je dijagnostikovana depresija. On je svakog meseca imao više od 300 sati prekovremenog rada za koje nije dobijao ni paru, izuzev redovne mesečne plate koja je iznosila 210.000 jena (1.300 evra) i šturog pisma o unapređenju svaki put kada bi bio preraspodeljen da radi u drugoj radnji. Prema njegovim rečima, nedostatak sna, fobija od telefonskog zvona i pritisak nadređenih da poveća profit uticali su na to da se razboli.

„Prema meni su postupali kao da sam rob, a ne službenik kompanije”, izjavio je on na simpozijumu, saopštavajući da je kompaniju tužio zbog neisplaćenog prekovremenog rada, vrednog 4,5 miliona jena.

Po japanskom zakonu, zaposleni ne bi smeli da rade više od 40 sati nedeljno i da nemaju više od 45 sati prekovremenog rada mesečno. Već 80 sati mesečno prekovremenog rada smatra se rizičnim za oboljevanje od karošija. U poslednje vreme, međutim, povećan je broj tužbi protiv poslodavaca, pa je tako i Hiroši Takano dobio od Mekdonaldsa novčanu nadoknadu u visni 7,5 miliona jena za neisplaćen prekovremeni rad.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 11:31 
Sta tek reci na situaciju u Indiji gdje se radi i po 16 sati dnevno i cije je plata moj doruchak od jutros. :(

Btw i kod njih imaju zakoni, ali, ali...

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 16:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
i mi se nesto zalimo... :-?

*jede cokoladu*

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo jedno pitanje, da možete da birate šta biste izabrali: više posla i zahtjevniji posao ili više poslova, zbog toga finansijski komotniji i luksuzniji život, ali da je cijena za to hronični nedostatak slobodnog vremena i mogućnosti za sebe, za "svoju dušu"; ili manje posla, finansijski skromniji život ali zato više vremena za sebe i aktivnosti koje želite da radite u slobodno vrijeme? Šta biste izabrali?

Ovo je individualno, zavisi od ličnih priorioteta u životu, neko teži luksuzu bez suviše obraćanja pažnje na cijenu toga, a nekoga ispunjavaju stvari koje voli da radi i koje može da radi samo u svoje slobodno vrijeme i koje ne bi mijenjao za luksuz.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Znaš ono kad Japanac i Huso lete u avionu,pa mu Japanac izvadi novčanik i kaže da mu
je Japan na prvom mjestu - tek onda posao pa porodica. Ja mislim kao i ovaj glupi Bosanac:glupo!
Porodica na prvom, posao na drugom, a Japan mi nekako tek na trećem mjestu :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]