banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2001, 15:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Abraham Linkoln (1809-1865) ponudio je 1854.god. da država kupi veliki dio indijanske zemlje, a indijanskom narodu je obećan rezervat. Na tu ponudu je dobio odgovor od poglavice plemena Sietla. Ovo pismo se ubraja među najljepše i najdublje misli koje su ikada izrečene o čovjekovoj okolini. Pismo se šalje svim zemljama svijeta povodom Svjetskog dana čovjekove okoline 5. juna, a šalje ga UNEP - Program Ujedinjenih nacija za čovjekovu okolinu.
Skraćena verzija pisma glasi:

"Kada Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju - previše od nas traži...
Kako se može prodati i kupiti nebo i toplina zemlje? Tako nešto nam je strano. Mi nismo vlasnici svježine vazduha i bistrine vode... Svaki je djelić ove zemlje svet mom narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno pijeska na rječnom sprudu, svaka iglica u tami šume sveti su u mislima i u životu mog naroda...
Dio smo zemlje i ona je dio nas. Mirisave trave su nam sestre. Jelen, pastuv, veliki orao - braća su nam! Stjenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplo povijeno tjelo ponijevo i čovjek, sve to pripada istoj porodici.
Ova blistava voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, moraćete znati da je sveta, morate reći svojoj djeci da je sveta. Da svaki obraz u bistrom jezeru kazuje događaje i uspomene iz života mog naroda. Žubor vode - glas je oca moga. Rijeke su naša braća, utoljuju nam žeđ. Rijeke nose male kanue. Hrane nam djecu. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se sjetiti i učiti svoju djecu da su rijeke naša a i vaša braća. Zato rijekama morate pružiti dobrotu, kakvu biste bratu pružili.
Znamo da nas bijeli čovjek ne razumije. Njemu je jedan dio zemlje isti kao i bilo koji drugi... Prema majci - zemlji i prema bratu - nebu odnosi se kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti zemlju i sobom ostaviti pustoš.
Ne znam! Naš se način života razlikuje od vašeg. Od pogleda na vaše gradove crvenog čovjeka zabole oči... U gradovima bijelog čovjeka nema mirnog kutka. Nema mjesta na kojem bi se čulo otvaranje lišća u proljeće ili drhtaj krila mušice.
Možda, zato što sam divlji, jednostavno ne shvatam. Ruka mi vrijeđa uši. Šta vrijedi život, ako čovjek ne može čuti krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem mnogo...
Indijanac voli meki zvuk vjetra, kada se poigrava sa površinom močvara. I miris povjetarca osvježen podnevnom kišom ili borovinom.
Najveće blago crvenog čovjeka je vazduh. Bijeli čovjek kao da ne opaža vazduh koji udiše. Poput nekog ko je dugo na samrti, imun je na smrad. Prodamo li vam zemlju, morate se sjetiti da nam je vazduh dragocjen. Da vazduh dijeli svoj duh sa svim životom koji održava.
Vjetar, što je mom djedu dao prvi dah, prihvatiće njegov poslednji izdah. Ako vam prodamo zemlju, morate je čuvati kao svetinju. Kao mjesto na kojem će i bijeli čovjek moći da udahne vjetar zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Razmotrićemo vašu ponudu da kupite zemlju. Odlučimo li da pristanemo, zahtijevaćemo da ispunite ovaj uslov: bijeli čovjek moraće da se ponaša prema životinjama ovoga kraja kao prema svojoj braći...
Šta je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe čovjeka. Sve je u svijetu povezano.
Moraćete učiti svoju djecu da im je pod nogama pepeo naših djedova. Da biste poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete učiti svoju djecu, isto kao što mi učimo našu, da nam je zemlja mati. Što snađe zemlju, snađe i njenu djecu. Pljuje li čovjek na zemlju, pljuje na sebe samoga.
Zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada zemlji!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2001, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nađoh na ovoj mojoj temi na drugom forumu:

MOLITVA SIOUXA

Dozvoli da se moje ruke
pune poštovanja dotaknu
stvari koje si Ti stvorio.
Izoštri moje uho da
čuje tvoj glas.
Učini me mudrim kako
bih spoznao nauk
koji si ti
tajnovito stavio u svaki list,
u svaki kamen.

Tražim snagu, ali ne da
bih nadjačao svoju braću,
nego samo da bih
nadvladao svog najvećeg
neprijatelja - samoga sebe.
Bože, daj mi mirnoću
da podnesem stvari koje
ne mogu promijeniti,
daj mi hrabrost da
promijenim stvari koje
mogu promijeniti,
i daj mi mudrost da
razlikujem jedno od drugoga.

Neka ne budem zaštićen
od opasnosti već da se bez
straha suočim s njom.
Neka ne molim za
smirenje moga bola već za
jako srce da ga savladam.
Neka ne tražim saveznike
u životnoj borbi već da se
oslonim na vlastite snage.
Neka ne preklinjem za
spas od straha već za nadu
da osvojim slobodu.

(Molitva Siouxa)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2001, 15:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2001, 01:00
Strofa koja pocinje sa "Neka ne molim da budem zasticen..." ne spada u Molitvu Sijuksa. To je pjesma Rabindranath Tagore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 13:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
Indijanci su cool.
Jednom sam vidio sliku indijanca kako prinosi jutarnju zrtvu manituu koja se sacinjavala od polena cvjeta koje je otvorilo jutarnje sunce .
stojao je na ivici stjene i na slici se mogao primjetiti jedan bijeli dio neobicno bjel tacno ispred indijanca koji kao da ga je gledao u oci ..
Vrlo lijep slika ....
500 plemena je vrlo lijep knjiga o istoriji indijanaca ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma indijanci su bili nešto stvarno posebno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2002, 17:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
Uvijek sam u zivotu gotivio vise indijance od kauboja .Cak i kod Sukrije kad
se islo poslije lopte sa rukometnog na spricer sa kuglom sladoleda uvijek sam uzimao
indijanca ...kauboji evropski smradovi uzeli
su im zemlju ,napravili su genocid nad njima
strpali ih na foru u rezervate .......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jedan tekst iz novina

Žao mi je Zemlje

Naučnici oživljavaju neke smrtonosne, a davno zaboravljene viruse. Čeprkaju po grobovima, genetski prerađuju viruse, a nemaju vakcine protiv njih.
Ili istražuju postojanje bilo kakvog oblika života u svemiru, da li ima vode (ili je bilo) na Marsu.. Valjda da tako ispitaju i mogućnost raseljavanja živih bića, i nas samih, sa majčice Zemlje, kad je skroz upropastimo?
Zar nije logičnije, i preče, da se ogromna sredstva izdvajana za takva, često i naopaka istraživanja, iskoriste za čišćenje i ponovno ozdravljivanje rodne planete? Jer su smrtno oboleli i njena voda, i vazduh, i zemljište. U jednom broju "Trećeg oka" objavljen je model motora sa unutrašnjim sagorevanjem, na vodu, odnosno vodonik i kiseonik. Kako bi to bilo lepo usavršiti i upotrebiti! Ali, zamislite samo šta bi u tom slučaju radile ogromne naftne korporacije, kojima je samo do pustog profita...
U jednom od prethodnih brojeva, u tekstu vrsnog autora Srećka Lazića, naveden je primer kako neki, koji su grozničavi borci za zaštitu životinja, još su grozničaviji zagovornici bombardovanja gradova (u drugim državama). I uz to, ti isti moćnici ne žele (neće) da potpišu dokumente o nezagađivanju životne sredine.
S jedne strane nas i naučnici, i moćnici kojima služe, uveravaju da hoće da izgrade raj na Zemlji, a s druge, od Zemlje prave pakao. To mnogi od nas vide, i treba da dižemo glas protiv tog njihovog smrtonosnog licemerja.
Što se tiče samih naučnika, još da primetim ovo. Oni nisu ni blizu toliko pametni (čast izuzecima), koliko većina nas misli. Toliko njihovih teorija stoji na staklenim nogama, jer oni sve svoje postavke baziraju na pretpostavkama (moje mišljenje: više od 80 posto). I masa njih se bavi toliko trivijalnim istraživanjima da vas zaboli glava. Trače sredstva, dok običan narod radi ko mravi, a, ovamo, na ivici je gladi. Ili puste "ebolu" u Afriku, da naprave pometnju, da bi njihove korporacije mogle nesmetano da im pokradu dijamante.
I kad je već reč o Africi, i o gladi, zašto je Afrika gladna? Zar nas Bog nije smestio na ovu planetu, da u ovim (inkarnacijama) telima, koja imaju i dušu i pamet, zaslužimo neki bolji sledeći život? Zato, kad nam dobro ide, pomozimo i onima manje srećnim, bili daleko od nas ili tu blizu nas - već kako ko i koliko može. Učinimo za druge po koju sitnicu. Pogurajmo ih, lakše će nastaviti sami. Možda je naša sitnica za njih ogromna. Videćete, to nije izgubljeno vreme. A, i bolje ćete se osećati, u duši.
Što se tiče čišćenja planete, počnimo već od sebe samih, od malih stvari: naučimo našu decu, a i bahate odrasle, da papiriće, žvake, kesice...jednom rečju smeće, bacaju u korpe, kante, kontejnere, a ne gde stignu. Naučimo se normalnom, kulturnom i kultivisanom ponašanju, i biće nam čistije, zdravije i lepše...
Učinimo, dakle, bar koliko je do nas, u svakom pogledu. Možda to neće biti dovoljno da se spase Zemlja naša, i čovečanstvo, od pogubnih zločinjenja izroda - ali ko zna, Bog zna!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 19:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pismo je predivno.
i svakog imalo osjecajnog covjeka mora dirnuti.

covjek koji je blizak prorodi, koji je snjom neposredan, koji umije da slusa i koji umije da vidi.covjek koji nije zauzet trcanjem, koji je slobodnog duha...bolje osjeca i bolje vidi.

zato i mi sami, moramo obracati paznju na price nasih starih i na narodna predanja, na narodni um.
i mi, srbi, indijanci smo.
mozda nismo crveni, jer imamo bijelu kozu, nosimo odjela, zivimo u gradovima, imamo svog velikog poglavicu u washingtonu, ali...srce nam je jos uvijek crveno!

nase srce je nas posljednji mohikanaca.

pozdrav svima!
i na spasenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nedavno je bio Dan planete Zemlje kad bi se opet svi trebali prisjetiti ovog gore nadahnutog teskta indijanskog poglavice.

Evo nešto što bi moglo biti dodatak na to a tiče se odnosa ljudi prema životinjama...a time i prema sebi.

-------------------------

U oholosti svojoj ljudi i ne slute kakva raskošna i čudesna osjećanja nosimo u sebi mi, srne. Između nas i vas, ljudi, zjapi provalija, te mi ne možemo k vama ni vi k nama. Vi nemate čulo za naše svjetove. Kada bismo mi srne srcem prešle u vas, prešle bismo u pakao. Nekada, mi smo bile u raju. Vi nam ga ljudi pretvoriste u pakao. Što su đavoli za vas to ste vi ljudi za nas. Pričale nam breze: vidjesmo satanu gde pade s neba na zemlju, pade među ljude i ostade. On, otpadnik neba, objavio je: najprijatnije mi je među ljudima; i ja imam svoj raj, to su oni ljudi... Vi ste ljudi svjesno i dobrovoljno izmislili grijeh, zlo i smrt, pa ste i nas, bez našeg pristanka, povukli u njih svojom pakošću i zlobom, pošto ste imali vlast nad nama. Zato ćete i odgovarati za nas: za sve naše muke, nevolje, patnje i smrti. Vi ćete ispaštati za nas i zbog nas... Kada bih birala među stvorenjima, prije bih izabrala tigra nego čovjeka, jer je manje krvožedan od čovjeka; prije bih izabrala lava nego čovjeka jer je manje krvoločan od čovjeka; prije bih izabrala hijenu nego čovjeka jer je manje odvratna od čovjeka; prije bih izabrala risa nego čovjeka jer je manje ljut od čovjeka; prije bih izabrala zmiju nego čovjeka jer je manje lukava od čovjeka; prije bih izabrala svako čudovište nego čovjeka jer je manje strašno od čovjeka...

Načula sam, potok je romorio od suza: ljudi se hvale nekakvom inteligencijom. A ja ih gledam iz njihovih glavnih djela: grijeha, zla i smrti. I izvodim zaključak: ako se njihova inteligencija sastoji u tome što su izmislili i sazdali grijeh, zlo i smrt, onda to nije dar nego prokletstvo. Inteligencija koja živi i izražava sebe grijehom, zlom i smrću, kazna je Božija. Velika inteligencija - velika kazna. Mene bi uvrijedili kada bi rekli da sam inteligentna, na ljudski način inteligentna. Ako je takva inteligencija jedina odlika ljudi, onda ja je se ne samo odričem nego je i proklinjem. Inteligencija bez dobrote je kazna Božija. A velika inteligencija bez velike dobrote je nepodnošljivo prokletstvo. Sa inteligencijom, bez dobrote i nježnosti , čovjek je gotovo đavo. Slušala sam od nebeskih anđela kada su krila prali u mojim suzama: đavo je velika inteligencija bez imalo dobrote i ljubavi. A i čovjek je to ako nema dobrote i ljubavi.

(iz knjige "Na bogočovječanskom putu" koja daje presjek života i duhovnog rada Justina Popovića)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2005, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vader je napisao:
Ma indijanci su bili nešto stvarno posebno...

A sto "bili"?! Zar taj narod vise ne postoji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2005, 05:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Leona je napisao:

Manje-vise i ne bas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2005, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Mislim da je neko vec napomenuo da je ovo pismo jedan od najiskrenijih i najemotivnijih tekstova svih vremena i da se chita svakog 22. aprila na svim vecim skupovima.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Djevojčica koja je svijet ostavila bez riječi
Poruka kojom je 12-godišnja Kanađanka Severn Suzuki prije 16 godina zaustavila svijet i ostavila bez riječi sve one koji odlučuju o sudbini našeg planeta, danas ima veću težinu nego ikad. Severn je u ime organizacije ECO (Environmental Children Organization) u lipnju 1992. u Rio de Janeiru održala govor na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju gdje je došla s još troje članova svoje organizacije. Ona i njezini vršnjaci sami su skupili novac kako bi mogli doći na konferenciju, stati za govornicu i poručiti odraslima da se moraju promijeniti.

“Ovdje nisam došla sa skrivenim namjerama, samo se borim za svoju budućnost. Izgubiti budućnost nije isto kao i izgubiti izbore ili nekoliko dionica na burzi. Ovdje govorim u ime svih budućih naraštaja, u ime djece diljem svijeta koja umiru od gladi i čiji plač nitko ne čuje, u ime bezbroj životinja diljem našeg planeta koje umiru jer nemaju kamo otići. Bojim se izaći na sunce zbor rupa u ozonu, bojim se disati jer ne znam kakve se kemikalije nalaze u zraku. Jeste li se vi morali brinuti za te stvari dok ste bili u mojim godinama”, pitala je djevojčica predstavnike svjetskih velesila koji su je zamišljeno i gotovo posramljeno slušali.

“Ja sam još dijete i nemam sva rješenja, ali želim da shvatite da ih nemate ni vi – ne znate kako popraviti rupe u ozonskom omotaču, ne znate kako vratiti istrijebljene životinje i ne možete vratiti šume koje su nekad rasle ondje gdje je sad pustinja. Ako ne znate to popraviti, molim vas, prestanite i uništavati. Ja sam samo dijete, ali znam da smo svi mi velika obitelj koja broji pet milijardi članova, odnosno 30 milijuna vrsta, i granice i vlade to nikad neće promijeniti”, odlučno je poručila mlada Vancouveranka.

Poseban naglasak Severn je stavila na one koji najviše ispaštaju zbog nemara odraslih – djecu, i na pohlepnost bogatih zemalja koje ne žele dijeliti sa siromašnima. “U Rio de Janeiru smo proveli neko vrijeme s djecom koja žive na ulici. Jedno dijete nam je reklo ovo: "Želio bih biti bogat. Kad bih bio, svoj djeci na ulici bih dao hranu, odjeću, lijekove, dom, ljubav i pažnju". Ako je dijete na ulici koje nema ništa spremno dijeliti, zašto smo onda mi koji imamo sve tako pohlepni?”, istaknula je Severn.

“Ja sam samo dijete, ali znam da kad bi se sav novac koji se troši na rat trošio na pronalaženje odgovora za očuvanje okoliša i nestanak siromaštva, ovaj svijet bio tako divno mjesto. Nemojte zaboraviti zašto održavate ove konferencije, za koga to radite. Mi smo vaša djeca, vi odlučujete u kakvom čemu svijetu rasti”, završila je.

Dvanaestogodišnja djevojčica uspjela je na pet minuta zaustaviti svijet i natjerati one koji su mislili da vladaju Zemljom i da imaju odgovore na sva pitanja da barem nakratko zašute. No, čini se da odrasli ipak nisu slušali dovoljno dobro. Šesnaest godina poslije, ništa se nije promijenilo, štoviše Zemlja je ugroženija nego ikad prije. Upravo se zato trebamo podsjetiti Severnine snažne poruke i još jednom pokušati spasiti našu obitelj – počevši od samih sebe.

http://www.youtube.com/watch?v=uZsDliXzyAY

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 09:51 
Citiraj:

Postoje, ali ne u onoj formi kao prije par stotina godina.

Edit: Xtra text ove klinke.
Dovoljno jak da se covjek zamisli.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Pismo indijskog poglavice sam procitala davno...Stvarno je odlicno...

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Protekle sedmice na hrt-u je bila serija dokumentarnih filmova "Kina se budi". Odgledao sam dvije-tri epizode i sve sam vidio, samo plavo nebo i sunce nisam. Znaci svi veci gradovi su prekriveni maglom koja mi je Kinu predstavila na tako sumoran nacin da je to katastrofa. Nista bolja situacija nije sa Jangceom koja je pretvorena u jednu veliku kanalizaciju. Sta je s tim ljudima... Bas cekam za olimpijadu da vidim kako ce biti?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 06:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
u vezi pisma djevojčice...

Da li odrastanje kvari ljude?...

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 02 Jun 2008, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:

"Kada Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju - previše od nas traži...
Kako se može prodati i kupiti nebo i toplina zemlje? Tako nešto nam je strano. Mi nismo vlasnici svježine vazduha i bistrine vode... Svaki je djelić ove zemlje svet mom narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno pijeska na rječnom sprudu, svaka iglica u tami šume sveti su u mislima i u životu mog naroda...
Dio smo zemlje i ona je dio nas. Mirisave trave su nam sestre. Jelen, pastuv, veliki orao - braća su nam! Stjenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplo povijeno tjelo ponijevo i čovjek, sve to pripada istoj porodici.
Ova blistava voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, moraćete znati da je sveta, morate reći svojoj djeci da je sveta. Da svaki obraz u bistrom jezeru kazuje događaje i uspomene iz života mog naroda. Žubor vode - glas je oca moga. Rijeke su naša braća, utoljuju nam žeđ. Rijeke nose male kanue. Hrane nam djecu. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se sjetiti i učiti svoju djecu da su rijeke naša a i vaša braća. Zato rijekama morate pružiti dobrotu, kakvu biste bratu pružili.
Znamo da nas bijeli čovjek ne razumije. Njemu je jedan dio zemlje isti kao i bilo koji drugi... Prema majci - zemlji i prema bratu - nebu odnosi se kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti zemlju i sobom ostaviti pustoš.
Ne znam! Naš se način života razlikuje od vašeg. Od pogleda na vaše gradove crvenog čovjeka zabole oči... U gradovima bijelog čovjeka nema mirnog kutka. Nema mjesta na kojem bi se čulo otvaranje lišća u proljeće ili drhtaj krila mušice.
Možda, zato što sam divlji, jednostavno ne shvatam. Ruka mi vrijeđa uši. Šta vrijedi život, ako čovjek ne može čuti krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem mnogo...
Indijanac voli meki zvuk vjetra, kada se poigrava sa površinom močvara. I miris povjetarca osvježen podnevnom kišom ili borovinom.
Najveće blago crvenog čovjeka je vazduh. Bijeli čovjek kao da ne opaža vazduh koji udiše. Poput nekog ko je dugo na samrti, imun je na smrad. Prodamo li vam zemlju, morate se sjetiti da nam je vazduh dragocjen. Da vazduh dijeli svoj duh sa svim životom koji održava.
Vjetar, što je mom djedu dao prvi dah, prihvatiće njegov poslednji izdah. Ako vam prodamo zemlju, morate je čuvati kao svetinju. Kao mjesto na kojem će i bijeli čovjek moći da udahne vjetar zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Razmotrićemo vašu ponudu da kupite zemlju. Odlučimo li da pristanemo, zahtijevaćemo da ispunite ovaj uslov: bijeli čovjek moraće da se ponaša prema životinjama ovoga kraja kao prema svojoj braći...
Šta je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe čovjeka. Sve je u svijetu povezano.
Moraćete učiti svoju djecu da im je pod nogama pepeo naših djedova. Da biste poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete učiti svoju djecu, isto kao što mi učimo našu, da nam je zemlja mati. Što snađe zemlju, snađe i njenu djecu. Pljuje li čovjek na zemlju, pljuje na sebe samoga.
Zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada zemlji!"

Svaki covjek na Planeti voli svoju grudu zemlje, onu za koju drugi ne bi dao ni paru, za njega je poput Raja.

Samo sto sit gladnom ne vjeruje, sve dok sam ne osjeti glad. Malo je dobra medju ljudima, mudrosti jos manje.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Kada bih birala među stvorenjima, prije bih izabrala tigra nego čovjeka, jer je manje krvožedan od čovjeka; prije bih izabrala lava nego čovjeka jer je manje krvoločan od čovjeka; prije bih izabrala hijenu nego čovjeka jer je manje odvratna od čovjeka; prije bih izabrala risa nego čovjeka jer je manje ljut od čovjeka; prije bih izabrala zmiju nego čovjeka jer je manje lukava od čovjeka; prije bih izabrala svako čudovište nego čovjeka jer je manje strašno od čovjeka...

Hmmm...

Citiraj:
Načula sam, potok je romorio od suza: ljudi se hvale nekakvom inteligencijom. A ja ih gledam iz njihovih glavnih djela: grijeha, zla i smrti. I izvodim zaključak: ako se njihova inteligencija sastoji u tome što su izmislili i sazdali grijeh, zlo i smrt, onda to nije dar nego prokletstvo. Inteligencija koja živi i izražava sebe grijehom, zlom i smrću, kazna je Božija. Velika inteligencija - velika kazna. Mene bi uvrijedili kada bi rekli da sam inteligentna, na ljudski način inteligentna. Ako je takva inteligencija jedina odlika ljudi, onda ja je se ne samo odričem nego je i proklinjem. Inteligencija bez dobrote je kazna Božija. A velika inteligencija bez velike dobrote je nepodnošljivo prokletstvo. Sa inteligencijom, bez dobrote i nježnosti , čovjek je gotovo đavo. Slušala sam od nebeskih anđela kada su krila prali u mojim suzama: đavo je velika inteligencija bez imalo dobrote i ljubavi. A i čovjek je to ako nema dobrote i ljubavi.

Istina.

dzabaleban je napisao:
u vezi pisma djevojčice...

Da li odrastanje kvari ljude?...

Mislim da odrastanje ne kvari, ali pohlepa kvari.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]