Mi znamo sta je fasizam, ali sta bi bilo da je fasizam pobijedimo, sigurno je da ne znamo, jer mozemo samo da nagadjamo. Znamo sta je i antifasizam, ali da li je i on ispunio nasa ocekivanja, i to sa sigurnoscu ne moemo znati, jer je neko ocekivao puno, puno vise, neko je zadovoljan sa postojecim stanjem, a neko je cak i nezadovoljan. Sta je moderan svijet, veliko je pitanje, jer pod tim pojmom svi ne podrazumijevamo isto. Moderan svijet je po mom misljenju jos uvijek nesto imaginarno, nesto sto svako zamislja na svoj nacin.
Kad sam bio mali gledam kako se u jednom mjestu pravi velika stala zemljoradnicke zadruge. Bio je to u to vrijeme veliki poduhvat, a iz danasnjeg ugla gledanja jedno obicno nista, sto se kasnije i potvrdilo. I dok ja gledam kako to ljudi prave, naidje grupa radnika koja ide na posao. Gledaju oni tu stalu i komentaristu, sta se to pravi i cemu ce to da sluzi, a onda jedan od njih koji je bio bolje upucen u moderni svijet komunizma rece."Ma znate sta ljudi, u toj stali ce biti telad, pa kad mi radnici podjemo na poso, jednostavno svratimo u stalu, uzmemo jedno tele, zakljemo, i tu na raznju ispecemo jedan but,a ostalo ostavimo drugoj grupi ranika koja ide na posao, a onda svako sebi odreze onoliko koliko misli da mu treba mesa, stavi u torbu i na posao. U to ce biti dobro kaze drugi radnik", i tako oni odose na posao, pricajuci o komunizmu i modernom svijetu koji dolazi.
|