Sta su ljudi spremni uraditi da bi se dokopali zemalja u kojima misle da ce im biti bolje. Medutim kasnije se cesto ispostavi da su samo zamijenili jedan tip problema sa drugim problemom.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 009&meni=2
Ženidbom do obećane zemlje
J. Abdagić
20.06.2007 23:28
CAZIN - Da bi ispunili svoj životni san i živjeli u zemljama zapadne Evrope, mladi Cazinjani i Cazinke žene se i udaju za neznance.
Naime, sve su popularniji brakovi između "domaćih" Cazinjana i dijaspore, koji za cilj imaju dokopati se toliko željene Evropske unije.
U periodu od jula do septembra, kada su godišnji odmori u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i drugim evropskim zemljama, u Cazinu se organizuje blizu 500 vjenčanja.
Tako je i za ovu godinu najavljeno nekoliko stotina svadbi.
"Termini za vjenčanje u ljetnom periodu su gotovo popunjeni, uglavnom su to mladi bračni parovi koji će život nastaviti van Cazina", istakli su nam u Matičnom uredu.
Ovom načinu ženidbe uglavnom pribjegavaju cazinske neženje koje ne vide perspektivu u ovom gradu.
"Ja sam svoju ženu upoznao preko Interneta, nakon dva mjeseca sam joj ponudio brak i ona je pristala", rekao je Enes Sarkić, mladić koji sada živi sa ženom u Italiji.
Po Enesovim riječima, uglavnom se žene momci koji nemaju posao ni školu, sa djevojkama koje nisu pretjerano lijepe.
"Imam jednog rođaka koji je ovdje bio maneken, ali nije imao novac pa oženio jednu Švabicu koja ima 120 kg. Šta ćeš, čovjek se snašao", kroz smijeh priča Enes.
Nerijetko se desi da dođe do svadbe, a da se mladenci nikad do tada nisu ni vidjeli. U takvim slučajevima svadbu dogovori rodbina koja bude u inostranstvu.
"Novac se rijetko daje. Otkud nama pare da dajemo njima? Uglavnom je to besplatno, ali kad te odvede 'gore', onda si njen rob", rekao je Nermin Bašić, Cazinjanin koji je na ovakav način otišao u Sloveniju.
"Ima slučajeva da čovjek 'gore' mora raditi šta mu žena kaže, ona navečer izlazi van, a on mora čuvati djecu. Ako počne negodovati, ona ga istjera van", kaže Nermin.
Tako Krajišnici koji su poznati po pričama da imaju mnogo žena i hvalisanju, danas sve češće postaju kućne pomoćnice.