banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Avg 2007, 15:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Cao!

Evo najave za novi casopis, koji se bavi radikalnom politikom i kritikom, afirmacijom slobodarskog duha kao i traganjem za alternativama kapitalizmu, represiji, nacionalizmu, te ostalim glupostima koje smo navikli da prihvatamo kao nepromenljive i neizbezne... Mozete se javiti za dodatne informacije, ili za eventualno narucivanje, na donji mejl, ili meni na prajvt mesdz, ili na krasti@kontra-punkt.info... Pozz!

Izašao je nulti broj magazina Kontrapunkt Reloaded!

Tema ovog broja su veliki međunarodni protesti protiv G8, održani od 2-6. juna na severu Nemačke. Serijom članaka Kontrapunkt R.v.5.0 se bavi demonstracijama koje su održane u Hamburgu, Rostoku i okolini, Berlinu: od retrospektive i izveštaja sa lica mesta, do analitičkih osvrta i problematizovanja pitanja policijske infiltracije.

A kao bonus, evociramo sećanje na Karla Đulijanija, 23-godišnjeg anarhistu kojeg je ubio karabinjer na masovnim demonstracijama protiv G8 2001.

Pored toga, u ovom broju ćete čitati:
- Izbor vesti
- Kolume: Kobi se bavi pitanjem nacionalizma, a AP korenima fašizacije sporta i pop kulture u nas
- Razgovor između Mišela Fukoa i Žila Deleza na temu: Intelektualci i moć
- Sol Njuman razmatra budućnost radikalne politike kroz prizmu dela Lakloa i Mufove.
- Recenzije: Bakunjinova biografija, Days of War Nights of Love, Njuman, Laklo, Z, ABBFB
- Film: American Hardcore
- Meksiko: lider zapatista Markos najavljuje eksploziju socijalnog bunta, a Oaksaka se ponovo suočava sa represijom.

NAPOMENA: Prevodi tekstova koji su ranije objavljeni na sajtu http://www.kontra-punkt.info, drastično su poboljšani.

Odlomak iz uvodne reči:
I tako, naša „poruka" plovi, „talasa", bez urokljivog oka koje bi bdelo nad njom. Pa ipak, to nas ne lišava nade da će stići do ušiju koje će razumeti njen jezik, očiju koje će zaiskriti željom, srca koje će biti ispunjeno nadahnućem. Svrha te poruke je da bude kvasac, a ne hleb. Ona je bačeno seme inspiracije; nek niknu i cvetaju cvetovi želje za slobodom, životom, stvaranjem. (...)
Naše mreže nisu ribarske mreže niti parangali sektaških lovaca na duše. Naše mreže su mreže prijatelja. Te mreže mrêža premrežavaju čitav svet a da niko prethodno nije planirao, trasirao niti kontrolisao njihov nastanak. To su mreže želja.

We Are Everyhwhere!

"Potpuno sam oduševljen izlaskom jedne publikacije koja će doprineti osnaživanju veza između kontrakulturnog podzemlja, aktivističkih grupa i organizacija, i proširiti analitičku ravan preko granica ekonomskih i klasnih determinizama stare levice."
Tadej Kurepa

"Hm, Hm,... Pa, nije loše. A je l' znaš da sam otkrio da znam još 54 jezika zahvaljujući Vikipediji? I da sam verovatno čovek koji najviše zna o... Molim? A časopis, kako se zove, dobro je, dobro je. Nego, kako se zove... da, vanzemaljci su..."

Miloš Rančić

"Kupila sam ovaj broj i sela kraj prozora, udahnula duboko, i iskapila ga poput kupinovog vina. Kontrapunkt me je dotakao, dirnuo i doveo do stanja lirske meditacije, konstruisavši lirski ugođaj mitologizujući romantične trenutke. Jedva čekam novi broj i već zamišljam kako se on, u trenucima epifanije, raspada pod mojim prstima."
Sanja Petkovska

Format: A4, broj strana: 40, font: 8 pt (sitno, sitno)
Cena: 150 din / 4KM
Cena na veliko: 120 din / 3KM na 5 komada (600 din / 15KM).

Kontakt email: Reloaded@kontra-punkt.info

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
kontrapunkt :thumbright: dobrih tekstova i tema ima online... bash mi drago da je pocelo da izlazi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2007, 10:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

tnx! :wink: Ovo je nulti broj, delom ima prepravljene onlajn prevode, a delom su autorski tekstovi, osvrti i recenzije... ukoliko te interesuje stampana verzija, javi se... na jednoj strani, tiraz nije velik, verovatno ce prva tura du ode uskoro, a na drugoj strani svaka novcana pomoc/participacija/"kupovina" je vise nego dobrodosla i pomoci ce u redovnijem izlazenju i daljem razvijanju casopisa...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Hocu li imati posljedica ako napisem kratku kritiku (kritiku Manifesta)? :)
Ali prije da pitam: Koje akcije su clanovi ovog pokreta preduzeli na domacem prostoru otkad pokret postoji?
Kako oni nastoje da dopru do ljudi koji sa njihovim stavovima nisu upoznati?
Kojim sve sredstvima nastoje da promijene svijet?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 22:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Frieda napisa:
Hocu li imati posljedica ako napisem kratku kritiku (kritiku Manifesta)?

Naravno da ces imati posledica. Praticemo te, krecuci se u trojkama, kao sto je to nas veliki ucitelj i inspiracija, Ilija Cvorovic, objasnjavao, potom te kidnapovati i traziti da priznas sve svoje grehe, kojih ne sumnjam, ima mnogo.

Frieda pita:
Ali prije da pitam: Koje akcije su clanovi ovog pokreta preduzeli na domacem prostoru otkad pokret postoji?
Kako oni nastoje da dopru do ljudi koji sa njihovim stavovima nisu upoznati?

Pre svega, rec 'pokret' iako zvuci pompezno i mocno, nije uopste odgovarajuca. Konretno na casopisu radi grupa koja se pre moze opisati kao grupa afiniteta, povezana prijateljskim vezama i slicnim idejama. "Clanovi" su bili aktivni u razlicitim akcijama ogranicenog dometa, zadnje je bio studentski protest u Beogradu. Ovaj casopis je, pored sajta, sredstvo kojim pokusavamo da otvorimo polje komunikacije sa ljudima koji bi mogli biti zainteresovani za politku i aktivizam iz jedne druge perspektive, neautoritarne i direktne. Hm, odgovaram na pitanja lepo ko u skoli.

Frieda:
Kojim sve sredstvima nastoje da promijene svijet?

Eh, promena sveta... Ne, ovo je nesto drugacija koncepcija, a i posto hodamo po zemlji, a ne po oblacima, svesni smo svojih mogucnosti i snaga. Ono sto pokusavamo jeste otvaranje novog polja otpora, iniciranog pokretanjem samog casopisa kao kritickog i afirmativnog orudja, koji bi na duze staze trebao da doprinese kumulaciji slobodarskih snaga i ideja na nasem prostoru. Promena sveta? Huh, to ce malo teze ici od samog rada na casopisu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ako ti budu trebali prevodi s talijanskog ili neshto vishe o Carlu Giulianiju mozesh mi se obratiti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2007, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naravno, ovo je samo moje viđenje stvari. Da unaprijed napomenem, da ne bude zabune, ja i sama smatram da sistem kakav postoji ne samo u našoj zemlji nego u čitavom svijetu u najmanju ruku ne funkcioniše tako da bi zaista štitio prava pojedinaca. Ali, ovo nisam istraživala dovoljno da bih sada mogla to da obrazložim sa argumentima. Kupila sam vaš časopis da vidim o čemu se kod vas radi i vidim da se djelimično radi o onome o čemu i ja razmišljam, ali, sto se mene tiče, tu ima rupa, naročito u Manifestu.

Pitanje na koje mi niste odgovorili onako kako sam očekivala da ćete mi odgovoriti je: Kako nastojite doprijeti do ljudi koji sa vašim stavovima nisu upoznati?
Ako je odgovor ovo: Ovaj časopis je, pored sajta, sredstvo kojim pokušavamo da otvorimo polje komunikacije sa ljudima koji bi mogli biti zainteresovani za politku i aktivizam iz jedne druge perspektive, neautoritarne i direktne, onda cu biti razočarana, prvo zato sto vaš Manifest ima neku drugu "estetiku", a to je "estetika akcije". Ta kontradiktornost mi smeta. Kažeš da ne očekujete promjenu svijeta, a Manifest upravo o tome govori; drugo, časopis - ovo izdanje je vrlo ograničeno kako sam shvatila, sajt - jeste li istražili koliki postotak naših ljudi koristi internet (narocito populacija za čija prava želite da se borite)!
Fali koncepcija, plan, ciljna grupa, mozda hrabrost da se preduzme akcija. Akcija ne mora biti rušilačka. Naprotiv, moze biti tiha, ali ubitačna.

O Manifestu konkretnije (moja skromna zapažanja): Ne naznačava se jasno kome je časopis namijenjen, ali iz načina na koji je opisano čemu je namijenjen uočava se jaz izmedju onih koji ga pišu i onih za koji se oni "bore". Ako treba da se mijenjaju nazori potlačenih (potlačeni u nekom užem smislu, jer kako ja gledam na stvari, a vjerujem i vi, potlačeni uopšte smo mi svi), a potlačeni su najčešće, iako ne nužno, i manje obrazovani i osviješćeni, oni su izmanipulisani, zamazane su im oči, onda treba da im se obraćate "njihovim jezikom", treba da im budete pristupačni. U suprotnom, ove ideje ostaće privilegija malobrojne skupine, pa će i vaša borba ostati besmislena.
Mozda vi kao inicijatori ovog pokreta i pisci (odnosno, pisci i prevodioci) tekstova (a vi se, kako vidim, odričete čak i ovog pokušaja da vas se definiše kao pokret!) samo zadovoljavate svoju sujetu ili se bojite da postanete masovniji ili naprosto ne znate kako da krenete u akciju, ne znate ni koji su vam konkretni ciljevi.
Jos jedna mogućnost je ona koja je obrazložena u Uvodu. Tu se ograđujete od mogućnosti različite interepretacije vaših tekstova time što kažete da vam nije namjera da bacate "ribarske mreže", niti da stvarate "parangale sektaških lovaca na duše" i time dokazujete da zaista i pišete sami za sebe jer mogućnost uticaja na druge ljude ostavljate sferi slučaja kao da je svaki mogući uticaj na ljude nužno manipulacija.
Mozda unaprijed smatrate da su promjene nemoguće ili to ostavljate nekim drugim generacijama; čitaće vas, ako ništa, oni koji već razmišljaju kao vi. (Tako sam i j došla do svog primjerka.) Vama je to dovoljno?

Tražimo, kritikovaćemo, propagiraćemo – sve sami glagoli akcije!, a nulti broj Kontrapunkta donosi samo jedan članak koji se tiče konkretno naših prilika, naših, domaćih problema. S druge strane može se kao pozitivno istaći to što se daju primjeri borbe koji su poduzimali anarhisti drugih zemalja, tako da mi koji čitamo vidimo da tamo negdje postoje ljudi koji su spremni da daju svoj život za odbranu načela. Ali to opet nije dovoljno. Istražimo domaće slučajeve!

Čini mi se da se čak u samom časopisu stvara kontradiktornost s obzirom na to da je objavljen članak "Intelektualci i moć". Radi se o tome da ono što se u manifestu navodi kao cilj: Tražimo prava za socijalno izopštene, potlačene, izrabljene, oskrnavljene..., upravo je ono što u spomenutom članku Delez naziva glupim i licemjernim smatrajući da samo reforma koja nastaje iz žalbi i zahtjeva onih kojih se to tiče stvara revoluciju"koja dovodi u pitanje totalitet moći i hijerarhije".
Tu nalazim kontradiktornost jer ovaj Manifest pokazuje da namjera Kontrapunkta nije da sebi približi, da osvijesti i upozori potlačene i ugnjetavane, da se zajedno sa njima bori, da im pomogne u njihovoj borbi, već mu je namjera da se u njihovo ime bori, iako ni sredstva te borbe nisu opisana niti je predočeno kakav je to sistem za koji se oni bore kad se već bore protiv postojećeg.
Jasno je da oni traže slobodan, stvaralački i dostojanstven razvoj pojedinke/pojedinca i socijalnih grupa, kritikuju sve postojeće: odbacuju fatum, tradiciju, istoriju i politikanstvo... A nude šta?!

Pitam: Ne bi li jedini cilj ljudi sakupljenih oko ovog časopisa trebalo da bude to da osvijeste one kojih se njihova pobuna tiče? U suprotnom, čemu služe ove velike riječi, osim za malu grupu ljudi koji "žele da sruše sve", pri čemu je to samo njihov pogled na svijet, ali ne i stvarna uvjerenost da su promjene moguće.

Naravno, ovo je moj pogled na stvari. Mozda se nisam dovoljno raspitala o vama, a, opet, mozda je tako i bolje jer kao posmatrač sa strane lakše uočavam nedostatke.

Vi najbolje znate šta i kako želite, i ako nisam u pravu, ja se nadam da će idući broj Kontrapunkta da odgovori na neka od važnih pitanja koja sam postavila. Iz moje perspektive, to su važna pitanja.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2007, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Cao Frieda. Mislio sam da je tvoja reakcija, u stvari, reakcija na ovo obavestenje gore - malo sam nabrzaka odgovarao, ne znajuci da si pazljivo procitala ceo casopis. Hvala ti na kritici i razmisljanjima. Odgovoricu ti kada uhvatim vremena. Pozz!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2007, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok.
Nisam jos bas sve procitala.
Samo sam jos htjela pohvaliti tekst O tumoru i njegovim oblicima. Mislim da treba vise da se bavite tim stvarima, samo jos konkretnije i ostrije.

Frieda je napisao:
Tražimo, kritikovaćemo, propagiraćemo – sve sami glagoli akcije!, a nulti broj Kontrapunkta donosi samo jedan članak koji se tiče konkretno naših prilika, naših, domaćih problema.

Da se ispravim, dva. :oops:

Frieda je napisao:
Pitam: Ne bi li jedini cilj ljudi sakupljenih oko ovog časopisa trebalo da bude to da osvijeste one kojih se njihova pobuna tiče? U suprotnom, čemu služe ove velike riječi, osim za malu grupu ljudi koji "žele da sruše sve", pri čemu je to samo njihov pogled na svijet, ali ne i stvarna uvjerenost da su promjene moguće.

Mislim, ustvari, da bi cilj između ostalog trebalo biti skupljanje istomišljenika, konkretizacija ciljeva, plan akcije. Trebalo bi da realnije i jasnije definišete šta i kako i da pristupite kritikovanju konkretnih domaćih prilika.

Pozdrav. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2007, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
to wrestle with the specters of hunger and privation, to take your chances of accident, disease, and death. And each day the struggle becomes fiercer, the pace more cruel; each day you have to toil a little harder, and feel the iron hand of circumstance close upon you a little tighter. Months pass, years maybe--and then you come again; and again I am here to plead with you, to know if want and misery have yet done their work with you, if injustice and oppression have yet opened your eyes! I shall still be waiting--there is nothing else that I can do. There is no wilderness where I can hide from these things, there is no haven where I can escape them; though I travel to the ends of the earth, I find the same accursed system--I find that all the fair and noble impulses of humanity, the dreams of poets and the agonies of martyrs, are shackled and bound in the service of organized and predatory Greed!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2007, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Okej... Frieda, evo me. Drago mi je da imas toliko ideja sta i kako treba da se radi, imas moju punu podrsku za njihovo ostvarivanje. U principu, cini mi se da bi se tvoja kritika mogla svesti na onu “hocu sad i hocu sve!”... Casopis je prvi korak na putu na kome je sve neizvesno, od materijalnih mogucnosti, pa nadalje. Ti bi mozda volela da vidis odjednom neki “pokret” koji ima desetine hiljada clanova, i tako dalje, ali to je nerealno u sadasnjem trenutku. Cilj casopisa nije da se drugima govori sta da rade, vec da se pokusa postepeno izgraditi kriticko i afirmativno orudje koje ce vremenom mozda menjati svoj oblik, nacin govora/pisanja, ljude kojima ce se obracati, itd., ali to ce biti deo preipitivanja i odlucivanja u buducnosti. Sada mozemo samo da govorimo/pisemo iz nase licne perspektive, i da u toj perspektivi trazimo sagovornike/ce i aktiviste/ce sa kojima bi se mogao izgraditi zajednicki politicki prostor. Naravno postoje i drugi, znacajni vidovi borbe, ali nasa grupica ne moze sve, i sam casopis nam je na granici mogucnosti. Takodje, radila si neke lingvisticke analize, npr. “glagoli akcije”, poredjenja izmedju Manifesta i Delezovih ideja, no to je vrlo trusno tlo i ne bih na njemu da se zadrzavamo, lako mozemo zagusiti temu, a ne stici daleko. Samo cu kratko da ti kazem, da casopis sam po sebi nosi u sebi akcioni potencijal, i za profilisanje ideja/akcija i za povezivanje ljudi, i tako dalje...

Zamerka koja ti je apsolutno na mestu, jeste o lokalnosti obradjenih tema. Jedino sto mogu da kazem u odbranu jeste da je ovaj nulti broj, u stvari prelazni oblik izmedju nekadasnjih biltena koji su se delili besplatno, te sadrzavali prevode sa http://www.kontra-punkt.info sajta, i pravog alternativnog magazina, sa autorskim sadrzajem i analizama. Toga ce biti, vec od prvog, “pravog”, sledeceg broja.
Ovde sam nabrzaka dotakao ono sto mi se cinilo najvaznije u tvojim razmisljanjima, ako te interesuje jos nesto, mozemo i preko prajvt mesdza, s tim sto ce mi trebati vremena za odgovore...

Pozdrav tebi i pozdrav Rakunu Slavku ;)...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2007, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
... je napisao:
Evo najave za novi casopis, koji se bavi radikalnom politikom i kritikom, afirmacijom slobodarskog duha kao i traganjem za alternativama kapitalizmu, represiji, nacionalizmu, te ostalim glupostima koje smo navikli da prihvatamo kao nepromenljive i neizbezne...

а кад се прешло у фазу часопис, није ли се радило о фанзину? не би ли, сходно томе, требало да буде пријављен код власти (парадокс, јебига :D ), да плаћа порез и све што иде уз то, те да буде дистрибуисан на киосцима? или бар на одређеним мјестима, ако не кроз уобичајене канале дистрибуције? или су то, евентуално, планови за будућност? иако се тако улази у токове система (знам, знам :D ), то је уједно и најлакши начин да се допре до најширег круга потенцијалних читалаца...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam da je svaki početak težak i svaka čast na tome što nešto pokušavate. Nisam ciljala na to "hoću sad i hoću sve!" (Hvala na kritici :), napad je najbolja odbrana)
Nema potrebe da sad komentarišem sve što si napisao, sve si već rekao i prije.
Ali, ako već mislite da su neke stvari trenutno nerealne (a to nisam rekla ja, nego ti), čemu onda te velike riječi iz Manifesta. Radi se o tome da čitalac nakon što pročita Manifest, ostane razočaran kad pročita ostatak časopisa.
Meni se učinilo da vi ("vaša grupica") niste načisto s tim šta želite i kako, niste sigurni ni kome se obraćate, tako mi sve to izgleda, naprosto te stvari niste definisali. A dokaz je to što nazivaš trusnim tlom: poređenje između Delezovih ideja i Manifesta, koji su objavljeni u časopisu. Ajde onda se nećemo ni vraćati na to ako smatraš da je to trusno tlo.
Zašto se prvo niste izdefinisali, pa onda prodavali časopis?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2007, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Sajt vam je anarhija informacija.
Informacije bez sistematizacije su slabo iskoristive.

Intelektualni libido bi trebao izbegavati jezicku masturbaciju.

Antikapitalizam nije isto sto i anarhizam.

Kut i paste je pregolem za anarhiste. u mb

Postmodernizam je izmisljen termin od strane ljudi koji ne mogu da drze korak ili su paranoicni.

Korporacijski antiglobalizam nije isto sto i kulturoloski antiglobalizam.

Vegetarijanstvo nije veganstvo. Kokosji abortus i peradarsko silovanje je isto zlocin.

Nepostojanje informacija o finansijskoj infuziji je jednako kao Murdok bez svog imidza.

PETA clanovi ne smeju imati kucne ljubimce.

U gradu punom pristasa, pravo pitanje nije koliko ih je, nego da li znaju sa kim i za sta se bore.

Boriti se protiv je isto kao nesto zapaliti, boriti se za je isto kao nesto izgraditi. Samo je pitanje hoce li novoizgradjeno da naknadno pali.

Eto nekoliko komentara nakon preletanja po homepage-u.
Ja nisam protiv, ali nisam ni za jer ne znam kako da budem kad nista ne mogu da iskopam. Ovo znaci da sam malo corav, pa ne mogu da nadjem na sajtu osnovne ideje vodilje iliti vas manifest.

Btw sta za vas znaci personalizacija posto vam to pise ispod naziva sajta?

pozz :D

btw poslacu vam link sa odlicnim casopisom. sad nemam adresu pri ruci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2007, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Utopija, idole moj!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2007, 17:44 
Stara kuka