banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 16:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Mar 2006, 00:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ne znam ima li vec negdje ova tema, ali zivo me zanima sta ljudi misle o njoj...

Predsjednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov (inace samoprozvan Turkmenbasi), vjerovatno je svjetski rekorder po broju morbidnih i sumanutih zakona i propisa, koje je donio za vrijeme svoje (dozivotne) diktature u Turkmenistanu...
Posljednji u nizu njegovih bisera je, proglas po kome svako ko tri puta procita njegovu knjigu "Roukhnama" bez ikakvih poteskoca ima otvoren put u raj... Nijazov je na nacionalnoj televiziji izjavio kako se prije pisanje knjige, obratio direktno Alahu i kako se sa njim dogvorio da najrevnosniji citatelji, mogu u raj...

Inace na osnovu gomile suludih zakona i propisa koje je ovaj diktator propisao za svoje vladavine, moze se slobodno reci, da je od Turkmenistana stvorio drzavu robota, oblikovanih po sopstvenoj zelji...
Na stranu, uslovno receno, sitnice poput zabrane da se nosi duga kosa, ili brada, brkovi ili zlatni zubi, ali recimo mnogo gore zvuci cinjenica da Turkmeni zive u totalnoj izolaciji od vanjskog svijeta, ili je bolje reci da njihov "voljeni predsjednik" sve drzi pod kontrolom. Mladi ljudi oblikuju svijest i svoju licnost uceci samo Kuran i pomenutu knjigu Rokuhnama, koja je inace obavezna da se zna napamet, za svakog stanovnika Turkmenistana. Stavise dijelovi te knjige moraju da se citiraju prilikom polaganja vozackog ispita ili intervjua za posao... Zabranjena je strana stamp, a satelitski program se drzi pod strogom kontrolom, kao i internet, a jos frapantan je podatak da unutar te drzave postoji ogranicenje kretanja unutar odredjenih zona i da je za prelazak iz jedne u drugu zonu potrebno traziti dozvolu vlasti... Turkmenbasi (ili Nijazov) ne podnosi ni javna okupljanja pa su tako ukimute baletske, cirkuske, pozorisne i bioskopske predstave, a doticni je cak promijenio i imena mjeseci u godini, pa se januar sad zove Turkmenbasi (po njemu), april se zove po njegovoj majci, a septembar po njegovo "cuvenom" literarnom djelu - Roukhnama...

Sve u svemu, jedino Kim Jong Il, uziva status veceg dikatatora sadasnjeg vremena...

Zamislite naciju od 5 miliona ljudi, koja mirno prihvata cinjenicu da jedan covjek mijenja imena mjeseci u godini, gdje je normalno da muskarac ne smije da nosi bradu ili brkove i gdje su zabranjene pozorisne i bioskopske predstave... Postoji li u tim ljudima imalo samosvijesti ili osjecaja za osnovna ljudska prava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 07:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...a sta reci za "osvijestene" Amerikance ili bilo koju drugu naciju na planeti...mislim da je vecina ljudi "stoka" koja ima "pastire" kakve zasluzuje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
I meni je taj koji se poziva na Kuran bolji od onih uspjesnih djavola u odijelima staklenih ociju i zamrznutog osmjeha koji navodno brinu o svima nama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik

http://www.turkmenistan.gov.tm/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 16:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Sticajem okolnosti upoznao sam u Francuskoj nekoliko djevojaka iz Turkmenistana.Nisam primjetio ništa nenormalno u njihovom ponašanju.S jednom sam ostao u kontaktu putem e-maila.
Ovo samo spominjem da ne bi ispalo sve crno-bijelo.Znači:putuju, koriste internet,bile su vrlo prijatne..I nijednog trenutka se nisu požalile na stanje u zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2006, 10:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ruhnama na hrvatskom:
http://www.turkmenistan.gov.tm/ruhnama/ruhnama-hrv.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2006, 00:47 
Pripravnik
Pripravnik

e da je nama takav vladar

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 00:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ma nije to jedini diktator u svijetu. Imamo mi puno diktatora. Stepen diktature se razlikuje od jednog do drugog, ali poveliku ulogu u tome ima duzina ostanka na vlasti. To sto izucavaju Kur'an ne treba da bude preporeka izucavanju i drugih nauka, koristenja interneta, putovanja po svijetu, ucenje stranih jezika. Eto citam u SAD u jednoj drzavi uvode kao obavezan prdmet izucavanje Biblije, i niko ne dize galamu protiv toga.

U svemu ima manje vise istine, ali i novinarske propagande usmjerene u cilju njegova rsusenja, a usput i nakaradnog prikazivanja islama. Ucili su i Kinezi citate svoga vodje napamet, ali danas imaju najbrzi razvoj u svijetu. Otici ce i ovaj, a narod treba da izvude pouku za buducnost.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
U svemu ima manje vise istine, ali i novinarske propagande usmjerene u cilju njegova rsusenja, a usput i nakaradnog prikazivanja islama.

Turkmenbasija sam uzeo cisto kao primejr... Cinjenica da je obavezno izucavanje kurana, je totalno sporedna stvar u svoj ovoj prici, a islam niko nije ni psomenuo u negativnom kontekstu, bar u ovom slucaju. Ja pokusavam da skrenem paznju na to da ljudi zive u nekoj vrsti psiholoskog terora... Pravo na izbor, je valjda osnovn pravo svakog covjeka, i ako neko zeli da se slobodno krece, ili da pusti kosu, nosi bradu ili brkove, zasto bi neko imao pravo da mu to zabrani... Ja govorim iskljucivo sa ljudskog gledista, a ne osvrcem se na to da li izucavaju kuran ili bibliju... I jedno i drugo je stvar izbora i licnog opredjeljenja, a ne stvar obaveze... Htio sam da se ovdje osvrnem, malo vise na svijest tih ljudi koji zive po nekom vrstom prikrivenog terora, jer nema klasicne diktature, tipa "strijeljanja neposlusnih" ili neceg slicnog...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Eto, ode i on... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 20:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Čovjek se nauživao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ko ga je naslijedio,sin?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
svakakvih budala sam vidio ali ovakvu jos ne. nadmasio je i sjevernokorejskog diktatora iako s. koreja ima vise stanovnika pa je gore.

a sto pitas kako ljudi prihvataju to. pa isto kao sto smo mi prihvatali diktaturu u ratu prije desetak godina ili diktaturu komunizma koja nije bila kod nas toliko izrazena koliko u sssr. ako se pobunis ode glava. takvi su diktatori.

bivsi komunista, asad veliki vjernik

http://en.wikipedia.org/wiki/Saparmurat_Niyazov

nezaposlenost u zemlj 60%, a 99,5% ljudi glasalo za njega. ovo me neodoljivo podsjeca na 1993 i 1994 u banjaluci

Poslednji put menjao jellyfish dana 03 Feb 2007, 15:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 15:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
"Marcus aurelius" je jedan običan čoban sa modemom koji može da razmišlja samo u tom uskom kontekstu.

Ali nema veze; neka mrtvi sahrane mrtve.

U međuvremenu, živi će nastaviti svoju borbu protiv uslova koji stvaraju diktatore i seratore kako znaju i mogu.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2007, 11:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...ja sam coban, a ti moja ovca...zoofilija bolest najmilija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2007, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
marcus_aurelius je napisao:
...a sta reci za "osvijestene" Amerikance ili bilo koju drugu naciju na planeti...mislim da je vecina ljudi "stoka" koja ima "pastire" kakve zasluzuje...

ali stvarno, tema nisu amerikanci, ako ne vidiš, niti bilo koja druga nacija na planeti, već turkmeni. komentar nikako nije na mjestu.

turkmenbašija je naslijedio (zasad) ovaj -

chief of state: President (Acting) and Chairman of the Cabinet of Ministers Gurbanguly BERDIMUHAMMEDOV; note - President Saparmurat NIYAZOV died in office 21 December 2006 and Gurbanguly BERDIMUHAMMEDOV was named his temporary replacement; the president is both the chief of state and head of government

predsjednički izbori bi trebalo da budu održani 11. februara, dakle za nekoliko dana, pa ćemo da vidimo ...

dosta dobrih podataka kod CIAe- https://www.cia.gov/cia/publications/fa ... os/tx.html

i kod BBCja- http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific ... 298497.stm

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]