banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2007, 09:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
Prvo, preziveli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do poslednjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetis

U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja dece" na bocama sa lekovima, vratima i ormarima.

Mi, kada smo imali 5-6 godina nismo nosili Pampers-e i pisali u krevet.

Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili rolama.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje baste, a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Delili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga

Jeli smo mlecne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se
STALNO IGRALI NAPOLJU

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se celi dan, sve dok se ne upale svetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, partizana i nemaca, kauboja i indijanaca, trule kobile i svega ostalog sto je samo decija masta bila u
stanju da smisli,
Neretko, niko nije mogao da nas nadje po celi dan.

I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice.

Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naucili smo kako da resimo problem

Mi NISMO imali imaginarne prijatelje, ni probleme sa koncentracijom u skoli.

Nama NISU davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.

Nama nisu na silu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, mobilne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE

I MI SMO ISLI NAPOLJE

DA SE DRUZIMO S NJIMA!

Padali smo sa drveca, znali se poseci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga

Igrali smo se la lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preziveli bez posledica!

Isli smo biciklom ili peske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon!

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.
_____

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji covecanstva
Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje i naucnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greske, uspeh i odgovornost.
I naucili smo da zivimo s tim !
I ti pripadas toj generaciji?

CESTITAM!

MOZDA CES ZELETI DA PRENESES I DA PODELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DECA, PRE NEGO STO SU ADVOKATI, DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI !

Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i nekoj drugoj deci da vide kako su njihovi roditelji odrastali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sve tacno,ja se ne sjecam da sam u ovih 15 godina vidio da se djeca igraju klikera,to je njima dosadno.Jos ovome treba dodati crtani film u 19.15., kratkometrazni, naravno.Dugometrazni je najavljivan sedmicama unaprijed i svi su se tome radovali.Prije je poklon bio autic, a za rodjendan si mogao dobiti auto na baterije,sa kablom od 2 metra, naravno i to od roditelja,ako si zasluzio.Prije je i cokolada bila poklon.Danas se ima manje, a prohtjevi su ogromni.Kako dijete da bude zadovoljno tomom i jeryem,jednom dnevno, kad se na svim televizijama svaki dan vrte kojekakvi jugi oh, digimoni, pokemoni i ostalo japansko smece(super opisano u jednoj epizodi South parka). Prije je bilo neke cenzure, pa se znalo kad se koji film sa kojom scenom moze pustiti i u koje vrijeme,danas je to sve raspusteno i nema nikiakve kontrole.To je nama nasa borba dala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 12:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
A i prije 500 godina se ljudi nisu kupali redovno, djeca su hodala uokolo u blatu pa im nije nista falilo. Jest da nisu bili najpismeniji ili najzdraviji al jebga.
Citiraj:
Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili rolama.

Koliko ih je poginilo zbog pojasa ili jastuka?

Citiraj:
Nama NISU davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole.

Vidis prije 200 godina niko skoro nije zavrsavao skole. Sad imas pomoc da izaberes faks. Ccc, kud nas taj progres dovede.
Citiraj:
Nama nisu na silu prodavali drogu ispred skole...

Niko ti nista ne moze na silu prodati. Usput koliko se uradilo na smanjenju pusenja u zadnjih 50 god?
Citiraj:
rije je bilo neke cenzure, pa se znalo kad se koji film sa kojom scenom moze pustiti i u koje vrijeme,danas je to sve raspusteno i nema nikiakve kontrole

Na tvu mozes zakljucati kanal koje neces da ti dijete gleda. Sto se tice cenzure kome jos treba ta sloboda govora, jelda?
Citiraj:
MI SMO IMALI PRIJATELJE

A djeca sad kao nemaju prijatelje?
Citiraj:
Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu.

Ljudi se sigurno nisu prije razvodili, jelda?
Citiraj:
Isli smo biciklom ili peske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno!
A cime sad idu?
Citiraj:
bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preziveli bez posledica!

Koliko djece je stradalo zbog toga?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 17:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Time trek
:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 18:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Sikman potpuno si u pravu! Sikamn je samo htio reci da smo se zadovoljavali sa malim i jednostavnim stvarima! A kada ti tetka ili tetak donese neku sitnicu iz NJemacke to je bila senzacija u mojoj ulici!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 18:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Bilo je opustenije, sva djeca su bila na igralistima i svuda, a danas se igraju samo nekih igica "ubij-zakolj"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 21:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Vec se pricalo o ovom.
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=22506

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Time trek: ja i moja generacija 85-e smo imali srecu da koliko-toliko odrastemo "na stari nacin", znaci, klikeri, lopta, lastis, zmire, ledenog chice, sanakanje/grudvanja, jedan skejt nas 10... Konstanta interakcija sa ZIVIM JEDINKAMA!

Citiraj:
Citat:

Koliko ih je poginilo zbog pojasa ili jastuka?

Prije su automobili bili znatno "sporiji", u staroj jugi kao sto znas, fico, stojadin i jugo su vladali, a ni jedan, brat bratu, ne moze pogurati preko 120-130. Naravno, to nije opravdanje, trebalo je uvijek vezati pojas! Ali kacige jok, ne bi ja imao ovaku tvrdu glavudzu da sam kacige nosao :lol:

:lol:

Citiraj:
A i prije 500 godina se ljudi nisu kupali redovno, djeca su hodala uokolo u blatu pa im nije nista falilo. Jest da nisu bili najpismeniji ili najzdraviji al jebga.

Ti ljudi su zivjeli daleko opustenije, stres je bio skoro pa zanemariv, nisu bili dugog vijeka, ali barem nisu docekivali starost polu-ludi :)

Citiraj:
Citat:

Vidis prije 200 godina niko skoro nije zavrsavao skole. Sad imas pomoc da izaberes faks. Ccc, kud nas taj progres dovede.

"education eliminates itself". Prije si (kao uposlenik) mogao zivjeti sa osnovnom, sada si bez faksa nula. Progres.

Citiraj:
Citat:

MI SMO IMALI PRIJATELJE

A djeca sad kao nemaju prijatelje?

Jako malo prijatelja imaju, ne kaze niko da nemaju.

Mah... Poenta je da je sve manje kontakta medju djecom, samo tv-pc-skola, gotovo!
IMamo mi jednog takvog u drustvu, dok smo se mi tukli, kisli, mrznuli i ne znam sta sve, on je sjedio u kuci i gledao tv. Danas, cim je malo zima, on smrca, kaslje, sav se sje*e, a nas ostale brije vjetar na minus 5, i nista :) I ja sam kao i taj drug zimogrozljiv po prirodi, ali sam se prekalio u djetinjstvu.
Pojesce nas tehnokratija, dobicemo gomilu otudjenih radilica...

[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 02:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Nov 2003, 20:30
Ahhh, kad se sjetim samo zajebancija klinackog doba. Da je moguce, pa ne bih to mjenjao za gomilu racunarskih sranja i za gomilu "pocasti" savremenog odrastanja. Izadjes ujutru u 9h i dodjes navece u 21h kuci. Zaboravis da si propustio rucak i kojesta, samo se otisnes u zajebanciju i uzivas !!! Ala' brate, jes' bio dobar, gotivan i bezbrizan taj komad zivota - odrastanje krajem osamdesetih i ranih devedesetih. Naselje radilo ko' dragstor, kadgod da sidjes neko prisutan. Veoma mi je drago sto sam zakacio malo tog rajskog zivota, a krivo sto nisam rodjen ranije i zahvatio "lude sedamdesete":).

Gledao sam nesto na TV-u (eto i ja gledam TV s vremena na vrijeme), bilo je neko istrazivanje medju klincima u Hrvatskoj. Uglavnom rezultati su bili takvi da je gomila klinaca veoma lako prepoznavala logotipe raznih marki, znali nabrojati po nekoliko brendova i sl., ali nisu bili tako odlucni i precizni u opisivanju osobina svojih drugova, roditelja, komsija i sl. Malo sam ovo nagrubo opisao, ali mislim da cete skontati sustinu.

Ima jedna zanimljiva pjesma Block Out-a sa posljednjeg albuma: "Tehno...logija". U njihovom je stilu, mozda predepresivno, ali mogu neke paralele da se povuku sa ovom temom.

Pozdrav !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 12:20 
Jebiga...progres je takav...
I ja se sjecam finih vremena kada sam bio klinac...kao shto reche ovaj iznad mene....nema me po 8 sati kutji, ali tih osam sati prodje kao pola sata...nema shta nisam radio...nije mi trebao kompjuter ili TV...jednostavno smo se zezali.. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]