banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 11:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Koliko sam ja shvatila, svrha je da su djeca koja nisu živjela po pravilima kakva serviraju današnje reklame i moda, sasvim normalna. Npr. kad smo mi bili djeca, nije se postavljalo pitanje hiperaktivnosti. Ja sam se igrala, trčala, imala razbijena koljena i laktove, kao ostala djeca pa smo danas svi normalni ljudi, i naravno živi smo. A sad je potpuno drugačije, evo moja rođaka ima dijete za koje stalno govori kako je hiperaktivno jer je tako čitala u nekim novinama, i pita se šta će s time. Ima tu još niz stvari za koje moram upotrijebiti izraz 'debilne'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
FLASH je napisao:
Mislim da je Gazda mislio na prvi post iz teme.

U tom slučaju je "promašio temu". Ovde je podforum Čovjek i Društvo, i piše se o društvenim promjenama, koje su vidljive, i o tome kako one utiču na ljude, na generacije. Kao i ona nova zanimljiva tema "Po posljednjoj modi". Ova tema nema veze sa tim da "djeca nisu kriva kad su se rodila" već sa tim u kakvom okruženju žive i kako to djeluje na njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
FLASH je napisao:
Mislim da je Gazda mislio na prvi post iz teme.

U tom sluèaju je "proma¹io temu". Ovde je podforum Èovjek i Dru¹tvo, i pi¹e se o dru¹tvenim promjenama, koje su vidljive, i o tome kako one utièu na ljude, na generacije. Kao i ona nova zanimljiva tema "Po posljednjoj modi". Ova tema nema veze sa tim da "djeca nisu kriva kad su se rodila" veæ sa tim u kakvom okru¾enju ¾ive i kako to djeluje na njih.

Naravno da odgovaram na topic ili ti prvi post iz teme u protivnom bi koristio quote ... elem nisam promashio temu iz razloga jednog jedinog a to je sto u tvom postu vidim poredjenje generacija sto je besmisleno pogotovo u fazonu kakvi smo mi bili a vidi sad njih, mi smo imali manje a bili bolji ...sto nije tachno!!! Ja lichno smatram da su djeca danashnjice mnogo pametnija ako nista shareniji im je svijet od prvog dana rodjenja i sa mnogo vishe stvari dolaze u kontakt nego prijashnje generacije...ali i to je opet relativno postoje i mlade generacije koje su opet rodjene na nekom remote mjestu gdje drushtvene promjene nisu dostigle odredjeni nivo. for instance djeca rodjena iste godine u banjaluci, beogradu, londonu, new yorku, zavidovicima nisu ista....nadam se da me sad razumijes a ovo sve sam napisao u mom prijashnjem postu mnogo krace...znachi komparacija ne dolazi u obzir ... BTW kako drushtvene promjene mogu uticati na djete kad je djete rodjeno @BLANK@ kakav oni izbor imaju osim danashnice pa ne zivimo u proshlosti vec idemo naprijed kakvo god to naprijed bilo uvijek ce ici naprijed ? kako djeca da znaju da si ti i da je to dobro sto si pio vodu iz crijeva??? e sad najveci problem je tu SUKOB GENERACIJA sto starije generacije misle da su pametnije od mladjih generacija sto opet nije tachno jer mlade generacije se uvijek pokazu kao pametnije na kraju ako nista zive duze...josh jedan primjer Kako meni moja baba moze objasniti kako se ja trebam ponashati u vrlom novom svijetu kada je ona zivjela u sasvim trecem svijetu a danashnjicu uopshte i ne razumije??? kako sma primjetio dosta ljudi je shvatilo tvoj topic na nachin na koji sam ga ja shvatio....
Nemoj me pogreshno shvatiti ne napadam nikog ovde i ne argumentishem se u negativnom smislu....

Cheers

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Tekst kojim je otvorena tema je pokupljen od nekud, ne sjećam se odakle.

I govori o različitosti odrastanja zavisno od društvenih strujanja. Mislim da je tačno da djeca sada imaju više kompjutera i drugih oblika elektronske zabave i da više vremena provode na tome nego u igranju napolju. I ja se sada radije igram na kompjuteru, a kao mali nisam ulazio u kuću :)

Svako vrijeme nosi nešto svoje, a koliko je ovo ili ono dobro je komplikovanije pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 13:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nazad se ne može, a svako vrijeme nosi neke svoje pogodnosti i probleme. Ne bih nikom čestitao zato što se rodio tad kad se rodio i što je živio tamo gdje je živio.

Djeca bi trebala biti pripremana da žive u sadašnjem i budućem vremenu, a ne u prošlosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
ovdje sve neki filozofi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2006, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Normalno da treba živjeti u sadašnjosti. Nazad se ne može, a i kada bi moglo, ne treba. Samo, kako svako vrijeme ima prednosti i mane, možda ne treba neke odnose ili navike odbaciti samo zato što nisu po sadašnjoj modi. Možda ih treba prilagoditi današnjem načinu života ili bar naučiti nešto iz njih.
Ne mislim, a vjerovatno niko ovdje i ne misli, da ovo vrijeme nema dobrih strana. Da mislim tako, ne bih se godinama igrala na kompjuteru i PS... A sad, kako bi na mene uticalo da sam se kao dijete igrala s ovim umjesto što sam se igrala u pijesku i uživala u tome, da li bih danas bila bolja ili lošija, to ne mogu znati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2006, 08:44 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Revan:
kako svako vrijeme ima prednosti i mane,

Oko ovoga se svi slažemo. :)

Mislim da nema oštre granice između 'starih' i 'novih' vremena već da je pozivanje na 'stara dobra vremena' samo pokušaj opravdavanja nečijeg nastojanja da uvede određen red. Pa je meni prije svega u pitanju opravdanost tog reda. On ne može biti ustanovljen bez uzimanja u obzir postojećeg stanja.

Recimo, ono o vožnji bez vezanog pojasa koja se pominje. Ili o upozorenjima koja govore šta se mora držati dalje od djece. I tako dalje, da ne nabrajam sve, prosto mi ne drži vodu.

Na kvalitet tvog karaktera neće toliko uticati PC ili PS koliko ljudi s kojima si odrasla i s kojima si sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2006, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ta upozorenja od pametnih ljudi prave glupe, jer sve manje razmišljaju i oslanjaju se samo na to što je negdje napisano. Šta će biti kad kupe nešto što je opasno za djecu, a na tome slučajno ne piše 'držati izvan domašaja djece'.

blue je napisao:
Na kvalitet tvog karaktera neće toliko uticati PC ili PS koliko ljudi s kojima si odrasla i s kojima si sada.

Dobro, onda se ne bojim :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2006, 12:20 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Ta upozorenja od pametnih ljudi prave glupe, jer sve manje razmišljaju

:D Sjećam se izjave nekog poznatog čove (ali sam njega zaboravio) kako bi valjalo svijet osloboditi glupih ljudi prosto uklanjajući znake upozorenja sa svega. :D

Na stranu šala, ipak je teško očekivati da svi sve znaju. Ako neko nastrada od nečega što sam ja proizveo a na tome nema upozorenja o mogućoj opasnosti onda sam ja odgovoran. (studiraš pravo, je li)
Na svakom lijeku su uredno nabrojane nuspojave i ljudi koji ga ne bi smjeli uzimati. Mislim da tako treba da bude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2006, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Blue, je li mozda mislis na ovo? Tesko je sve znati majku mu...

Ako vam je potreban dokaz o gluposti ljudske rase, evo vam
primera stvarnih natpisa na pakovanjima razlicitih proizvoda.

Na kutiji fena za kosu marke "Sears":
"Ne koristiti dok spavate"

Na omotu sapuna "Dial"
"Koristiti kao obican sapun"

Na "Swanson" zamrznutim jelima:
"Savet: pre serviranja odmrznuti."

(U nekom hotelu) na nepromocivoj kapi za tusiranje:
"Napravljeno za jednu glavu"

Na "Tesco's Tiramisu" sladoledu:
"Ne okreci dno na gore" (stampano na dnu kutije)

Na "Marks & Spencer" zamrznutom pecivu:
"Pecivo ce biti toplo nakon zagrevanja"

Na kutiji "Rowenta" pegle:
"Ne peglati odecu na telu"

Na korejskom kuhinjskom nozu:
"Upozorenje! Drzati >>izvan<< dece"

Na pakovanju kineskih ukrasnih sijalica za jelku:
"Iskljucivo za upotrebu u zatvorenom ili otvorenom prostoru"
(Kakav jos
prostor postoji?)

Na japanskom tosteru:
"Ne upotrebljavati u druge svrhe" (Ima li neko ideju za druge
svrhe?)

Na paketicu "Sainsbury's" kikirikija:
"Upozorenje: nije izvadjen iz caure."

Na "American Airlines" paketicu kikirikija:
"Uputstvo: Otvorite paketic, jedite kikiriki."

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili
genitalijama." (Ovi izgleda
prodaju kucni set za kastraciju)

Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2006, 13:37 
Veteran
Veteran

Ne baš na takva debilna upozorenja.

Dobra su, inače. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
:D Sjećam se izjave nekog poznatog čove (ali sam njega zaboravio) kako bi valjalo svijet osloboditi glupih ljudi prosto uklanjajući znake upozorenja sa svega. :D

Ovo liči na 'Darvinove nagrade' za one koji su pomogli evoluciji oslobađajući svijet svog negativnog potencijala. :)

blue je napisao:
Na stranu šala, ipak je teško očekivati da svi sve znaju. Ako neko nastrada od nečega što sam ja proizveo a na tome nema upozorenja o mogućoj opasnosti onda sam ja odgovoran. (studiraš pravo, je li)
Na svakom lijeku su uredno nabrojane nuspojave i ljudi koji ga ne bi smjeli uzimati. Mislim da tako treba da bude.

Drugo su upozorenja koja moraju postojati i bitna su za utvrđivanje odgovornosti. Npr. na lijeku mora pisati "Utiče/ili ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta". Ali ova upozorenja kakva danas pišu nisu daleko od liste koju je Pero napisao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]