banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 04:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Nov 2005, 01:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Iako sam ovaj teskt postavio kao posebnu temu na podforumu politika, ipak smatram, da svi ucesnici podforuma covjek i drustvo, ne navracaju na politicki forum, a opisani dogadjaj, iako tragican za jednu osobu, zasluzuje posebnu paznju i divljenje, zbog stava-moralnog cina njegovih roditelja.
Da li je nesto slicno moguce i na nasim prostorima.Molim komentar. Inace, tekst je preuzet iz Monitora Podgorica od 25.11.05.godine.

Tekst zasluzuje citanje do kraja. Pozdrav Zah

Smrt i život Ahmeda Katiba

Sve priče o ljudima ispričane su kao priče o njihovom životu i smrti. Nikome ne treba objašnjavati zašto. Priča o Ahmedu Katibu mora biti ispričana obrnuto, canone inverso, kao priča o smrti i životu. I mora biti objašnjeno zašto.
Sudbinu svih ljudi priča njihov život; smrt je završava. Sudbinu Ahmeda Katiba život je završio; smrt je započela.
Nezapočeta priča završava u palestinskom kampu Dženin, a tu i počinje priča koju je njen kraj tek najavio. Na prvi dan ovog Ramazan Bajrama, Ahmed Katib, dječak od 12 godina, ustao je rano. Pomogao je majci da pripremi sve za taj dan. Obukao je novo, najljepše odijelo. I onda izišao da se vidi sa drugovima.
Naišla je patrola izraelskih tenkova i vojnika. Zajedno sa svojim vršnjacima, Ahmet Katib počeo je da baca kamenje na tenkove u kojima je cijelog svog kratkog života morao vidjeti neprijatelje. Ne zna se ko mu je dao tu igračku: vrlo uvjerljivu plastičnu imitaciju automata. Da nije bila njegova, to je pouzdano utvrđeno. Izraelskom snajperisti se učinila kao pravi automat. Dva precizna dum-dum metka: jedan u glavu, drugi u kuk. Klinički mrtvog dječaka izraelska vojska hitno je prenijela u bolnicu. Dva dana održavan je mašinama život Ahmeda Katiba. A onda je priča o njegovom životu završena.
U međuvremenu, pripremalo se klupko za priču o njegovom životu poslije smrti. Izuzetno zdrav i vitalan dječak imao je i sve unutrašnje organe zdrave. Roditelji Ahmeda Katiba, Ismail i Abla Katib, javili su izraelskim liječnicima da odobravaju transplataciju svih Ahmedovih organa, onima kojima su potrebni, uključujući i Izraelce.
Tada su počeli neobični događaji. Izrealska armija se izvinila za nesrećni incident; borci Intifade iz kampa Dženin nisu pozvali na osvetu.
Ahmedovo srce produžilo je da kuca u grudima 12 godišnje izraelske djevočice sa neizliječivom urođenom manom; oba njegova plućna krila nastavila su da dišu. Jedno daje život sedmomjesečnoj bebi, drugo njenoj majci, Izraelki; jedan bubreg nastavio je da funkcioniše u tijelu trogodišnje curice Izraelke, drugi je spasio i omogućio život petogodišnjem dječaku Beduinu.
Ariel Šaron je preko nacionalne televizije gest roditelja Ahmeda Katiba ocijenio kao "markantan gest u ime mira". Iz njegovog kabineta telefonski je izraženo saučešće roditeljima i prenesena je zahvalnost za "visoko plemeniti postupak". Izraelski Parlament je na svojoj sjedinici odao poštovanje Ahmedu Katibu i istakao "izuzetnu humanost odluke da se dozvoli transplatacija Ahmedovih organa".
Roditelji dječaka čija priča počinje sa njegovom smrću, svoju odluku nazvali su i gestom "u ime mira" i gestom "u ime otpora"! Lider lokalnih palestrinskih boraca podvukao je da "Palestinci već 60 godina dokazuju svijetu da vole život i da ga rado poklanjaju kao najvrijedniji dar"!
Umnožen u pet novih života, od kojih je četiri poklonio Izraelcima, dakle pripadnicima onih koje je kroz kratki život nužno doživljavao kao smrtne neprijatelje, poginuli Ahmed Katib počinje svoju priču sa mnogo šansi da proživi pet života, ukupno vjerovatno dužih nego što je ikada i jedno ljudsko biće živjelo.
A tako je i pravedno.
Živi dječače Ahmed Katibe, i neka tvoja dobrota i plemenitost budu putokaz i pouka svim ljudima! Ako im tvoj primjer i ne otvori oči, ti si svojom smrću uradio više vidljivog dobra nego i jedan živ čovjek ikada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2005, 01:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Jednostavno ....
NO COMMENT

Svaki bi bio suvisan..

I nadam se da ima takvih ljudi ovdje.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2005, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
poštovanje roditeljima nesrećnog dječaka i divljenje. kao i svima koji
su ikad i pomislili da urade nešto tako.

nego, mene ovde zanimaju dvije stvari. prva.

zah je napisao:
Naišla je patrola izraelskih tenkova i vojnika. Zajedno sa svojim vršnjacima, Ahmet Katib počeo je da baca kamenje na tenkove u kojima je cijelog svog kratkog života morao vidjeti neprijatelje.

zbog čega 12-godišnje dijete ima neprijatelje? ja ih u tim godinama nisam imao, a bio je rat ... to je generalni problem. ili novinarska patetika? i druga.

zah je napisao:
Roditelji Ahmeda Katiba, Ismail i Abla Katib, javili su izraelskim liječnicima da odobravaju transplataciju svih Ahmedovih organa, onima kojima su potrebni, uključujući i Izraelce.

zašto roditelji pokojnog dječaka javljaju izraelskim ljekarima da bi donirali organe a ne palestinskim? dženin je veliki palestinski izbjeglički kamp i valjda bi prirodno bilo da kontaktiraju palestinske doktore. izraelaca, valjda, nema okolo kilometrima, osim vojske?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2005, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Smrt i zivot Ahmeda Katiba

S-t-r-a-s-n-o. Narocito dio u kome se plasticna igracka "ucinila" automatom. Ovo nije prvi put da Izraelci ubijaju djecu ( i mladju od ovog djecaka ) iz neposredne blizine. Jadni narod.

Citiraj:
zbog čega 12-godišnje dijete ima neprijatelje? ja ih u tim godinama nisam imao, a bio je rat ... to je generalni problem. ili novinarska patetika? i druga.

Zbog toga sto je palestinsko-izraelski sukob nerijesen preko 50 godina. Dakle, prosjecan covjek se rodi, zivi i mozda umre, a nerijeseno pitanje ostaje.

Citiraj:
zašto roditelji pokojnog dječaka javljaju izraelskim ljekarima da bi donirali organe a ne palestinskim? dženin je veliki palestinski izbjeglički kamp i valjda bi prirodno bilo da kontaktiraju palestinske doktore. izraelaca, valjda, nema okolo kilometrima, osim vojske?

Palestinski narod nema cak ni dovoljno vode, jer je sve u izraelskim rukama. Tako da je odgovor da se na palestinskoj strani transplantacije najvjerovatnije uopste ne vrse.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2005, 02:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ili to, ili je ovima prvima zatrebalo ?...sto mi se chini logichnijim.

To je jako fin gest, ali sam ubjedjen da bi mnogo ljudi sa nashih prostora tako postupilo..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 00:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ubijeni djecak nakon ranjavanja nije smjesten u neku palestisnku bolnicu. On je umro u izraelskoj bolnici. Ovaj humani gest djecakovih roditelja ima jaku i vaznu poruku, svima onima koji nastavljaju sa ratom umjesto da traze nacin za pomirenje. Pozdrav Zah.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]